Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.502
    Искрено подобро е исцело мали се ќе падне ќе ја тегне јакната ќе и отиде испод снег. Така ќе треба да бараш ептен кнап да и бидат дводелни додека целосниот закопчај од горе до доле и гајле нема да не ја мислиш.

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  2. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.669
    Допаѓања:
    39.941
    Јас скафандер никогаш не би облекла на дете, освен ако не сме некаде на зимување на планина па по цел ден на снег. Не гледам поента да го саклетисувам детето у скафандер, секако на минус температури не го шетам надвор

На nevermet18, dromka, Skyler и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.831
    Допаѓања:
    14.423
    Исто и јас. Ќерката ми е 5 год, секоја зима имала скафандер кој бил облечен едвај 2 пати, кога на некој посебно ладен и снежен ден сме оделе некаде (село, планина, шетање). За секој ден до градинка, или за шетање низ маало никогаш не сум и го облекувала. Освен првата зима кога имаше година, јас скафандер не сум купила, ама ете секогаш некој ни давал на подарок, а никогаш не бил искористен.

На dromka, MilaSs12, Skyler и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.987
    Допаѓања:
    4.803
    Мислам дека догодина ќе се големи за исцело, јас дури на планина кога ќе пукне сонце знам и јакна да соблечам. И лани и сега ми е во панталони и јакна, за на планина. Не може снег да и влезе, панталоните се како комбинизонки со прерамки, јакните со ластик гумиран внатре залепени на панталоните. Скафандер следно кога ќе биде голема па ако си одбере она некој фраерски за на зимовање:)инаку не би зимала.

На Tiny Love и brm_brm им се допаѓа ова.
  5. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.660
    Допаѓања:
    37.384
    И тогаш нема да земе :)
    Комплицирани се за во вц:bandit:
    Мојов машко е, па никогаш не сакаше исцел скафандер баш поради ова.

На dromka и Mucika им се допаѓа ова.
  6. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.987
    Допаѓања:
    4.803
    Ама женските од друга планета сме нели :D може да и швркне дека е модерно. И јас кога ги гледам убави ми се за возрасни ама неоправдан луксуз ми е :D

На Tiny Love и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  7. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.831
    Допаѓања:
    18.664
    Во Синсеј без попуст се џаба. За син ми зедов само долен дел со трегери (тоа што не го облече воопшто бидејќи ни на врв немаше снег е друго) и беше 800 без попуст. Голем му е и можеби ке е ок за наредна зима. Јакна веќе имаше дебела и само долен дел зедов.

За секој ден низ град немаш потреба од комбинезон. Едно што е топло, друго што ако е премногу ладно нема да шетате. Скафандер за снег ти треба само.

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  8. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.356
    Допаѓања:
    5.242
    фала ви мајки.
    Сепак утрово земав дводелно, долни 299, абе се пресмеав за цената и јакна плус внатре со ластиче.
    војна водиме ова зимо за скафандер да облече целосен, а догодина можам да замислам што ќе биде..

9. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.987
    Допаѓања:
    10.143
    Од кој синсеј? Што е со ценава? :D

10. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.356
    Допаѓања:
    5.242
    годи ретаил, аеродром

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  11. n0Limits

n0Limits Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2017
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    671

Поздрав, ако може пиши ми како успеа да ја надминеш постпородилната ансиозност :(
    Не живеам во Мкд, тешко ми е да се разберам да одам на психолог или слично... сопругот ми е огромна поддршка и на моменти ќе се подигнам, но кратко трае... најтешко ми е наутро и навечер, посебно затоа што бебе има скоро месец дена, грчеви, плаче за се и сешто, се заспиваме со вриштење по 2 часа...

Имам и помош, мајка ми е со мене, но на секој негов плач баш бурно реагирам и само би плачела... :(

12. Ане.

Ане. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2021
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    1.522
    Здраво, сакам на син ми да му ја удрам мрп, 2 години е. До пред месец дена бевме со бактерија во носе, но последниот брис испадна чист. Вака нема да му тече ама кога ќе издува пак има густ секрет. Дали пак да му направам брис пред да ја удариме или на црп ќе покаже ако има нешто?

13. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    3.668
    Да прашам и тука, во соодветната тема немам сеуште одговор.
    Направивме обид за тргање пелени минатата недела, точно знае кога му се мочка и кака, не греши и има контрола пример ако треба да задржи некоја минута додека стигнеме дома. Е сега, супер си седнуваше на нокшир, додека во градинка скроз без причина му ставиле пелена и почна и дома да бара пелена, ако не му ставиме, се стиска цел ден. Пробав да ја вратам целосно пелената, во градинка рекол дека не ја сака, му ја тргнале, седи цел ден по гаќи, ама ниту мочка, ниту кака таму. Дома кога ќе дојде, бара пелена и за мочкање и за какање, никако не сака да седне на нокшир, ќе му ставам, за 2 мин е готов, го пресоблекувам и пак гаќи облекуваме. И не знам дали има поента сево ова, значи он само не сака да седне на нокшир. И не знам како понатаму, да враќам пелена или да тераме вака? Не знам ни што правиме, искрено. Имал ли некој вакво искуство? Во април полни 3 год.

14. LucyLu

LucyLu Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2019
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.194
    Жени колку дена се дава виранто ? Не пишува на упатството а во мислењата на форумот сите различно пишуваат :l:

15. gladiola37

gladiola37 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2020
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    200
    Mislam deka viranto se dava najmnogu 7 dena .

На LucyLu му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.196
    Допаѓања:
    1.708
    Можеш цело шишенце, битно да е во фрижидер и да се искористи во рок од 30 дена од отварање.

На Pham и LucyLu им се допаѓа ова.
  17. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.595
    Допаѓања:
    10.047
    Син ми е 3 год и веќе не знам како да постапам, се сака да е по негово, се он да е прв, се он прв да направи, не слуша ништо и никого, со арно и добрп па ич! Треба да се скараме за да послуша нешто, итоа пак не со 100% сигурност.
    Веќе не знам што да правам, ама ми иде да го треснам, до толку го претерува, секако сме пробале, џабе р ништо не го засега..

18. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.512
    Допаѓања:
    1.424
    Мајки како се справувате со тоа ако на пример не ги разберете децата што сакале да кажат и почнаа да се бунтуваат, да плачат и да врескат??
    Мене ми падна жал неколку пати што не успеав баш да го разберам еднаш некој збор и почна да се лути, да плаче и да се бунтува ( се нервира што не можев да го разберам ) во тој случај што треба да превземам??
    му кажував дека треба полека да се каже со убаво и така ќе се разбереме ама си води инат.. па и синоќа истото ми се случи и затоа цела вечер со плачки беше , кошмари обидувајќи се да го каже зборот ( не ми даваше ни да го гушкам, секогаш кога има кошмари или било што ме бутка, ме тепа.. )

19. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.419
    Допаѓања:
    2.923
    Симни се на негово ниво, гласот да ти е тивок (смирен) и замоли го да повтори. Ќе се смири и ќе каже. Ако повторно не го разбереш, ќе му кажеш да ти покаже, ако не може да покаже, кажи го ти зборот што мислиш дека го кажува, обично повеќе се трудат тогаш.

Моето збори, ама понекогаш шушка, уште не му е избистрен говорот и на овој начин се разбираме.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.931
    Допаѓања:
    28.507
    Не верувам дека ќе те разбере со тоа полека да се зборува оти тогаш се толку напнати мислиш светот се руши.
    Јас кога не можам да ја разберам, пробувам да погодам. Или да ме однесе да ми покаже што сака, па ќе и го кажам зборот полека.
    Ама колку повеќе му викаш да ти каже што сака, толку помалку ќе ти кажува.

Нервозно е многу, замисли тебе да не те разбере некој шо сакаш а ти баш тоа го сакаш :| Јас така го гледам тоа и сум најсмирената особа тогаш додека мм малку се нервира. "Е како не знае да каже". Епа не знае де, мала е |(

На nevermet18 и sani99 им се допаѓа ова.