Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Имаме нов член, ама бебето е веќе 5 месеци, а ова му е ново. Не ја исклучувам можноста тоа да е "проблемот", ама воглавно тој многу добро се однесува спрема бебето, а и бебето не е многу захтевно, па големиот е центар на внимание постојано. Не бира со кого е кога се однесува така, истото го прави и со мене и со татко му и во градинка со училителките и со другарчиња и со баби и дедовци. Почетокот можам да го поврзам со тоа шо беше настинат, 3 дена беше со висока температура, ама веќе 2 недели се поминати од тогаш, а ова трае...

И јас од тоа се плашам или да не има некоја траума од нешто, а не можиме да извлечеме од него..

Zumbulche and Bubi*2 like this.
  2. Skyler

Skyler Популарен член

5-ките сите ги извади?

3. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Ниедна нема извадено. Не сум ни помислила да проверам до каде се :|

4. Skyler

Skyler Популарен член

Провери ги, сигурна сум дека е тоа. Мојот така ги вадеше со урлање ноќе, сите се будевме, бебето вознемирено. Многу беше хаотично додека ги извади.

Zumbulche and IRBBB like this.
  5. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Баш ќе проверам утре. Вака нешто беше и со тројките, има логика и до тоа да е..

Zumbulche and Skyler like this.
  6. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Исто, со 5ките ноќе исто вака беше, а и денски беше мнооогу нервозен. 2-3 недели траеше додека не излегоа и наеднаш се смири. Му давав парацетамол пола доза пред спиење и малку помагаше за смирување на болката.

Bubi*2, IRBBB and Skyler like this.
  7. sani99

sani99 Популарен член

Уф и јас баш се жалев на истото пред некое време.. Хорор е, ептен мачно додека не заспие цврсто..

IRBBB likes this.
  8. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

So zborenje i mora da ja ostais da se izmoca eden den da sfati sto e. I obavezno posle i pred spienje mora da moca. Za 2-3 dena ke svati ama pak prasuvaj ja poso koa ke se zaigraat znae da im se pusti.
    I toa sto ti pisaa i mojata sea si kazuva ama ja forsiram da moca koa e zaigrana epten i stalno na kraj zavrsuvame ok idam ja da mocam a ti sedi tuka i trk po mene e vo wc

Tea SK and IRBBB like this.
  9. Tea SK

Tea SK Форумски идол

За спиење одма и ја тргна?
    2 3 недели не сум начекала полна пелена сабајле. Одма станува иде да мочка. Ама си викам пусти марфи да не ми се измоча ако ја оставам без.
    И за какањево како да се оправи? Не знае како да се запне убаво, чека до заден момент и трча, не е она да сака да поседи на шоља. Плус ко да се стиска по 2 3 дена не оди, а 2 пати на ден одеше со пелени кога беше.

10. Mucika

Mucika Популарен член

Не ни треба да се запнува или да седи на шоља. Убаво си прави не е тоа заден момент, таман си е, кога ќе и се прикака си оди. Ако ти личи дека го стиска намерно, тогаш форсирај и храна неколку дена што протерува, нека јаде и повеќе, за да мора да оди и почесто во вц, кај нас најчесто овошје во смути пали, па ако треба и по 2-3 правам. Пошто реално ако ти дојде нема да можеш да го држиш 3 дена па што сака нека е :)

IRBBB and Tea SK like this.
  11. Pacient srna

Si kupiv 2 carsafi so musama od ikea i odma ja trgnav. Zborev zborev drzese navecer i pomalku gresese. Ama mlekoto sto go piese.pred.spienje i go prefrliv za sabajle koa ke stane i posle 8-8.30 tecnost davam ako pobara,ne nudam.
    Znae nekad da se pomoca noke ama generalno koa ke podnastine ili ako se prepie.voda/sok docna.
    Jas so kakanjeto vidov maka ne znaese da sedi na noksir/solja. Prvo i za mocanje ja cekav so igracki,za kakanje betrr bese po saat vreme sme sedele so site igracki naokolu. I mojot inat drzese nekakana po nedela dena. 2 meseci sirup za zapek davav dur da se uhoda i poveke kakase vo gaki na pocetokot stoejki nego sto se podmocuvase. Ama 3 nedeli imavme na odmor i morase da se istera.posto razbira se sto i zboris. Na kraj mito i korupcija iskakaj se,na sladoled:D

12. IRBBB

IRBBB Форумски идол

@Skyler до забите ќе е мама, фала ти. Едната 5ка му е до пола излезена, непцето му е потечено, напукнато. Кога го допрев со прстот ме прекаса и лелекаше од болка. Кај ми е крајот со уште три други шо не се ни на повидок? :drunk:

Zumbulche, sani99 and Skyler like this.
  13. Skyler

Skyler Популарен член

Давај пола доза сируп во најтешките ноќи, ќе помине. Искрено и јас се плашам од тројките и петките сега за второто дете :D

14. Tea SK

Tea SK Форумски идол

Бејби оригано спрејче прскате секој ден пред градинка или само ако мрсули се појават?
    До сега ја прскав Ацидосалус, па викам да сменам го потрошивме.

sani99 likes this.
  15. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Или оригано или ацидосалус обавезно насабајле

Tea SK likes this.
  16. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Јас секој ден пред и после градинка, а мрсулите незнам ни дали сме ги немале скрос, плус и аква марис и прскам.

Tea SK likes this.
  17. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Ја прскам пред и после и нема мрсули доста долго време, не стриктно секој ден, некогаш не дава :rofl:

Tea SK likes this.
  18. Tea SK

Tea SK Форумски идол

Ја прскав денес добра реакција имаше, за разлика од ацидосалусот.
    Бегаше и урлаше не диносаурус не не диносаурус од него :drunk:

Mother of 2boys and LiquidLuna like this.
  19. Pacient srna

Ja niso ne i prskam ama pa ne mi e bolezliva. Sega ima nekoi suvi mrsulcinja sekoj den skoro naucila da gi vadi,valjda zabavno i e ne dava ni sinomarin da i prsnam ne pa neso drugo

20. sani99

sani99 Популарен член

Му се појави веќе неколку дена сув дел кај устата, со што може да го намачкам да му помине?

Attached Files: