Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Мојот кога има запек се жали на болка кај папокот. Да не е поврзано со столицата?

@Be-yO-nCe психологот Сузана во советувалиште работи психотерапија по гешталт. Сум ја барала за насоки, не за конкретен проблем, задоволна сум.

@Skyler Марија Саздова е злато. ❤️

На dromka, Be-yO-nCe и Skyler им се допаѓа ова.
  2. Hippie

Hippie Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    78
    Пред некое време кај ќерка ми забележав 3 топчиња на главата( над увото - и покрај челото) знам дека деца имаат потечени жлезди ама не знам дали има жлезди на тоа место. Тврдо е на допир, не ја боли

3. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.356
    Допаѓања:
    5.242
    Дајте предлог за баланс точаче ама мало за мојата џебна венера.
    НЕ сака тротинет па да пробам баланс.
    Ма да како ветрушка е ич не е стабилна.
    2 и пол години е

4. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.987
    Допаѓања:
    4.804
    Мислам на чико е најмал ама не ми се свиѓаше па мене. Лионело ако е мала може да и се големи. Ние имаме на qplay на година ипол и беше точен. Само сега почна пред месец дена поактивно да го вози и веќе гледам потенцијал во нормално шетање, а не 500 метри 1 саат.

За друго прашање дојдов. На мојата и се дешава, 2г и 3м, последниов месец дена 3-4 пати да не преспие. Преку ден деновиве жива мака е спиење. А навечер спие од кај 8-9 до кај 7. Не знам што да правам. Некако рано е да исфрлам дремка мислам. Како ви е распоредот на спиење? Нема гледам регресии на оваа возразт не знам со што да го поврзам.

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    4.087
    Од оваа возраст отприлика почна да ја поместува дневната дремка покасно, па му се фаќаше касно да легне. 2г. и 7м уште мака мачиме ни е за со дремка ни е за без дремка. Ако не дремне од 17ч. не се трпи ама у 19 е куфер до сабајле, а ако дремне до 23 нема шанси да заспие. Скрос без везе. :sweat:

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Иста возраст се, мојот сабајле станува во 7 најкасно, дремката му е во 12-12 ипол зависи - спие до 2 ипол макс и навечер си легнува отприлика во 8 ипол.

Јас ја консултирав др. Гуднајт за друга тема ама и успат за дремката, ми рече многу е рано да им ја исфрлиме дремката. Иако и мојот протестира дома да идеме на спиење и за дремка, и за ноќно спиење, ги успиваме прво сите животни и играчки и се можно низ дома, кога ќе легне е куфер :D

На IRBBB, Mother of 2boys и Mucika им се допаѓа ова.
  7. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.230
    Допаѓања:
    5.348
    неколку дена ни се разлика, мојата одамна ја скрати дневната дремка, не спие преку ден :)

8. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.987
    Допаѓања:
    4.804
    Како преживувате :D навечер колку спие, не е кенкава после 5 6?

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.230
    Допаѓања:
    5.348
    не ме прашувај :rofl: сабајле станува покасно, накај 8 ипол и 9 и се случува да стане, докај 5 се трпи, после тоа ништо нејќе, само вришти од шо и се спие и не тортурира докај 9-9 ипол тогаш заспива... ама нема шанса да ја успиеш попладне, абе оди се држи за нешто од што ќе се сруши, ама не се дава и таква е раздразлива... мислам дека се мали за да немаат дневна дремка, ама шо да и правам...

10. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.512
    Допаѓања:
    1.424
    И кај мене после година и нешто ја отфрли дневната дремка само на викенди или кога е дома нема шанси да спие а во градинка си спие секој ден до 2 часа максимум без проблем...

На Mucika и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  11. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.230
    Допаѓања:
    5.348
    исто, во градинка спие, дома не

12. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    10.161
    @sani99 @Speechless како преживувате со 2 годишни деца и трудни?
    Вчера ми ја извади душата мојава. Денес се осеќам како воз да ме прегазил, немам енергија за апсолутно ништо. Од 4 до 8 сум сама со нејзе и мислам дека психички ќе попуштам ако продолжи да ми тестира граници. Кога не бев трудна ќе ја фатев во раце, ќе вриштеше, ќе и пројдеше за 5 мин.
    Сега не можам да ја земам тоа мрда, се тегне, ко змијулче некое, лежи по земја.....хорор

13. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.512
    Допаѓања:
    1.424
    Оф не прашувај, го оставам да си поплаче и да вришти ( нема друго чаре, кога е нервозен или било што и пред тоа не сака ни да го гушнам, ни да го чепкам )
    не дај боже ако го зимам може и да удира, после да се извини ама пак ми ја зима и мене енергијата.. можда период е , се нешто не му е погодено.. ќе се издржи :(

На dromka и Tea SK им се допаѓа ова.
  14. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Јас сум среќна што кога е болно малото и кога е дома, маж ми може да работи од дома, инаку не знам како би издржала.
    Добивам панични напади кога сме сами било каде, како што кажа никако неможам да го смирам, во некои случаеви сум го фаќала во раце и после паничев цел ден.
    И сега чаре ми е, само дома сами ако остануваме, барем ако плаче и се треска од земја дома да го прави тоа. И на игнор ми е, колку повеќе му зборам, толку повеќе се треска од земја. Вака ако го игнорирам ќе си поплаче 5-10 минути ќе се порола низ дневна, и после почнува да си игра сам како ништо да не било :drunk:

Ова последново тромесечие ми е ептен мачно, неможам ни да си играм со малото освен да седам до него и да му читам/лепиме стикери, со маж ми трчаат низ дома.
    Сега во последно време исто дали примети дека не го фаќам во раце од кола до дома секое враќање ни е со вриштење дека сакал кај мене во раце. :drunk:

На LiquidLuna, Tea SK и sani99 им се допаѓа ова.
  15. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.512
    Допаѓања:
    1.424
    Јас уште откако дознав дека сум трудна, му објаснував дека неможам да го кревам во раце и така се навикна, кога е тука мм си го бара да го крева а за сите игри во секој момент мора да сум јас присутна. не ни дава ни да поспијам, ни да лежам ни ништо, се лути одма ... и моите цело време се тука, блиску живееме одма тука па затоа навикнат е и кај нив и кај нас дома..

16. SenzeRR

SenzeRR Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2023
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    26
    Уште малку малото ќе ми наполни 3 год, како оди после 3 год за боледување за дете? Исто педијатаф го отвара? Кој го исплаќа и колку? Фала

17. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    10.161
    Што правите за мочкање надвор, кафич, кафана?
    Никако не сака јас да ја издржам да мочка, бара шоља или нокшир.
    Прошла недела во парк трчавме накај кола зашто мочка во нокшир, седната во багажник.
    Давајте идеи, кагич кафана, како? Не ми се трча до кола, не ми се седнува на јавна шоља...

18. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.987
    Допаѓања:
    4.804
    Ако не сака облечи ја, ако каже и се мочка пак крени ја. Ќе ја држиш ќе се научи. И мојата неќеше, и виде не виде и се моча и сега моча кога ќе ја кренам. Ама мене ми е тешка и во купатила некад знам да исшприцам алкохол и да и наредам еден куп тоалет и да ја седнам. Под услов да е чисто купатилото. Ама научи ја за надвор секако, да не трчате нели. Ко маж ми, подалеку од 5 мин од дома не излегува, кај ќе мочала. Кучиња и наркомани на секој ќош мочаат он за детево се секира.

На TarantulaA, Mother of 2boys, Pacient srna и 4 други им се допаѓа ова.
  19. something

something Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2011
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    1.416
    Има и преносливи нокшири, вака нешто

Прикачени фајлови:

• IMG_7448.png
      IMG_7448.png
      Големина на фајлот:
      516,1 KB
      Прегледи:
      30
  20. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Adapter si nosam ako ideme kafana i sl,a za park nema gajle si moca cucnata. E sea saka sama da kleci a jas za racr ja drzam pa nekad sr isprskuva ama ke se presobleces i toa e