Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Како им вадите мрсулки на 2+ години дете?
    Никако да го научам да дува нос, и вака цел ден марамче трчам по него, вчерс пробавме со влечење, многу имаше, само шмркаше, мислам цела зграда ја крена во вис.

2. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.101
    Допаѓања:
    10.450
    Носко за правосмукалка. Од 10 месеци така и вадам.

На IRBBB, sani99 и Speechless им се допаѓа ова.
  3. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.007
    Допаѓања:
    4.815
    Исто, носко. Вришти првиот ден два после се навикнува. Пошто цртани не гледа, во вакви моменти и пуштам и сама ми носи даљинско и носко после одредено време.

На Speechless му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Speechless

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Ух фала..борба ќе е. Ние вчера со уста шмукавме одвај.
    Со Носко колку пати на ден чистите? Или колку и да треба? Ептен ми е страв носето да не му го оштетам

5. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.101
    Допаѓања:
    10.450
    Колку што треба. Не е јак, а вади се.
    Усисивачот не ми е собран 2 години како оди во градинка.
    Јас демек да не и вадам цело време, да не е штетно, два пати и пукна тапанче од секрет што имаше.

На Mumoftwo30 и Speechless им се допаѓа ова.
  6. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.369
    Допаѓања:
    5.243
    Постојано со носко. Некогаш кога има потреба и на 10 минути сум чистела.
    Обавезно флитни спрејче пред чистење.

На Mumoftwo30 и Speechless им се допаѓа ова.
  7. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.007
    Допаѓања:
    4.815
    И јас нон стоп вадам кога има секрет, кога беше бебе броев да не претерам ама тогаш не ни имаше вакви мрсули ко сега.

На Speechless му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.053
    Детето ми имаше висока температура средата и четвртокот, од вчера нема веќе. Нема други симптоми, ниту течење нос, ниту кашлање, ниту дијареа. Меѓутоа не јаде и не пие, повремено само вода. Емотивно е екстремно раздразливива, цело време избувнува со рикање, квичење, ритање со раце и нозе, превртување во место. Сè и смета. Некој да мрдне и' смета и се треска во место.
    Си викам нешто да не и' е, а да не приметуваме? Ужасни екстра јаки тантруми ли се само? 24/7 рикање и мавање наоколу, сериозно се избезумив веќе.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Колкаво е? Моето беше вака екстремно раздразливо кога му искачаа 5ките пред некој месец и уште еднаш пред месец дена кога го шишавме (лут ни беше многу).

10. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.053
    2 ипол. Извадени и' се сите заби одамна. Освен ако ни е лута дека ја тераме да пие разни работи, поготово за сируп и ја будиме наутро. Ова хорор е, збудалевме, никако не бива.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Detevo ko preku nok da pocna da mirisa pod miska koa ke se ispoti. Sigurno nema rexona da i stavam ama da ne e indikacija ova na neso dr stoznam. Se potela ama ne mirisalo ne znam sto e rabota

12. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.007
    Допаѓања:
    4.815
    Под мишка потта почнува да мириса накај пубертет. Премала е нема шанси да и е таа миризба, не ми се верува, ако е од пот треба ендокринолог на таа возраст да се посети. Да не јадела нешто специфично деновиве или нешто друго да конзумирала, лекови или витамини? Да не е некоја инфекција? Свивките, позади уши, мишки итн. тоа се регии подлежни за стварање габични инфекции, провери и визуелно да не има нешто.

13. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Nema,a bese rastecena vo nosot nedelava pa i davav vitamini...aj bas ke sledam ke vidam. Ne e pubertetska mirizba ama taka se.podoseka potta...ili mojov nos e preosetliv. Koa bese brat mi u pubertet deka sme 8god razlila ne mozev vo soba da mu vlezam se.mi mirisase:D

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    695
    Препорака за ефикасен сируп за продуктивна(влажна) кашлица за 3год дете?

15. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.425
    Допаѓања:
    26.768
    Лихен форте сируп
    Доста ни помогнувало

На Grasiela** му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.554
    Допаѓања:
    8.474
    Како се однесуваат деца на 21 месец, покрај нормалните тантруми?

Дали играат повеќе од 10 минути со некоја активност, колку движат преку ден?

Ќерка ми не седнува преку ден, од 6 кога ќе стане, додека да легне вечерта успеваме на столче да ја седнеме 10 минути максимум, јаде трчајќи, скокајќи, ако пробаш да ја задржиш се корне и плаче и не јаде.

Ретко играчка повеќе од 3 минути да и задржи, 5 - 7 максимум, и многу почна да фрла намерно ствари, играчки, далинско, све.

Ако и се пие вода, вода вода вода вода вика додека не и дадеш, исто е и за све друго, само си додава дај вода дај млеко дај смоки или сака смокиии/вода се дере. Многу е нетрпелива.

Екрани не пуштаме, под надзор 15 мин во ден (не секад), песни слуша цело време на звучник, збори ко навиена, секој нов збор што ќе го спомнеме го памти и повторува.

17. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.645
    Допаѓања:
    10.276
    Исти се и моиве, букваално не се застанува, само се трча, се качуваат по кревети, рипаат, возат коли, па се бркаат... ни кога јадат не седат, што е тоа седење? :?:
    Зборат, пеат песнички, бројат, знаат бои, животни.. се живо знаат, ама не застануваат..

На ivani30 и Калатеа им се допаѓа ова.
  18. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    3.816
    Ко да го опиша мојот. Малце е постар (2 год и 2 месеци) ама цело време е таков уште од кога почна да оди. Застанување само за спиење.
    Не се заиграл со нешто подолго од 5 мин, џабе секакви едукативни играчки му изнакупив.
    Само сака да "тича," да мава со топки по се, да "пави скок" и да брбља 24/7. Темпераментни деца се најтешки за растење. Ај фил ју. :D

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.224
    Допаѓања:
    30.408
    Јас од детево верник ќе станам, по бајачки ќе почнам да ја носам :drunk:

200 пати се буди цела недела вриштејќи дека ја боли уво што потоа поминува во "ме боли ноџето", "ме боли мешето", "ме боли прстето".

Ја претиснав таму кај шо е за увцето, не дава знак дека ја боли. Да ја носам на педијатар, не ми личи ко да е за таму. Ништо нема друго, повремено кашла суво. Ако е увото, ваљда ќе се утепа од вриштење. Еднаш имаше воспаление на уво ко помала, се познаваше дека ја боли... Не сум паметна веќе.

На крај се скараа со татко ѝ, и одма заспа. Во полусон ја прашав дали ја боли нешто, рече не :?:

На lovely91 и sani99 им се допаѓа ова.
  20. Speechless

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984

Ќе те утешам ако ти кажам дека исто е?
    Плус за заспивање супер си заспиваше, сега а угаснеме светло почнува да липа да плаче со насолзени очи, не разбираме од што е толку уплашен. Зголемивме светло да не е до него, исто. И најинтересно е што двајцата не бара, и мене и мм да сме таму да не гледа.
    Тоа не е се, исто вака се буди 4-5 пати во текот на ноќта и почнува боли лицето, боли рачето, боли ноџето. Сабајле се жалеше кај ребрата дека го боли ме извади од памет, косата ми се навитка, ама од кога се заигра цело време само го фаќав дали ќе се пожали, ништо.

А, да и заборавив, никогаш нејќел во раце да спие стуткан, пред некој ден во раце ми заспа ми се имаше како коала закачено