Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.658
    Малото 2 ипол години 4 дена како што е одвикнат од пелени и дење и за спиење.
    Ме секира што он бара на 10 мин да мочка и баш количински мочка.
    И навечер често се буди а течности пред спиење не му давам.
    Дали е тоа нормално или нешто со бубрезите е недај боже?

2. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    695
    Дали фурал и ентерофурал е истиот сируп за дијареа?
    И за гадење што е најдобро? Провен кесички, гаја капките или пролајф?

3. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.991
    Допаѓања:
    4.872
    Мојот на почетокот кога го одвикнав исто мн често мочкаше. Нема никаков проблем. По некое време се стабилизира.

4. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.054
    Може тантруми да се јавуваат без причина?
    Многу чудно се однесува периодов ќерка ми. Од никаде ништо почнува да вриска, па тоа се претвора во нешто страшно што трае барем пола саат. Не зборува, не комуницира, само плаче, вриска, мафта со раце и нозе, на земја се фрла, се витка како црв, буквално изгледа како сцена на ексорсизам од хорор филм. Ако ја земеш, се тегне да се отргне. Ако ја спуштиш, крева раце за да ја земеш. Вриска до степен на нагон на повраќање.
    Сето тоа изгледа како некаков напад да добива, не знам. Почнувам да мислам нешто да не и' е. Како може да разликувам тантрум од некаков здраствен проблем?

5. rak96

rak96 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    11
    Здраво мајки, молам за помош.
    Детето ми е 3 год, последниве недели (не секоја вечер) знае да стане во текот на нокта и страшно да плаче, клоца, се нервира дури и се каса на рачето само, како погледот да му е сменет, тоа трае можеби десетина минути и заспива Душа ме боли кога го гледам таков, секако имаме пробано, не сака ни разговор, гушкање, допирање ништо. Почнувам да се плашам, ве молам за мислење или искуство❤️❤️❤️

6. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.316
    Допаѓања:
    33.657
    Прашував скоро и јас за истово. Кај нас 5ка никнуваше, откако излезе запчето како ништо да не се случило.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. rak96

rak96 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    11
    Ги има петките веќе, а за шестки е мал;(

8. FancyGirl*

FancyGirl* Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    3.635
    Мислењево е постаро, но истиот проблем го имаме со син ми веќе скоро месец дена со пискање за се. Ништо не помага. Ни зборување, со добро и лошо.. Се пробуваме и сме навистина загрижени. Барем да плаче е подруго мислам.
    Има година и девет месеци, а последниве два месеци се зборува и сврзува. Може и да каже што сака или не сака, а тој писка прегласно.
    Се надевам ке ме утешиш дека бил само период? Дали нешто превзедовте?

Последна измена: 16 април 2024
  9. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.890
    Допаѓања:
    12.011
    Здраво.
    Леле си ме вратила во тој период сега кога си го видов пишаното.
    Мачно мачно. Те верувам. Како се снајдовме? Ништо посебно, така теравме кога со убаво, кога со викање веќе кога ќе претераше, искрено и некогаш и со по газе.
    Го гледаш дека збеснува, не знаеш како да му помогнеш, а веќе бремена немаш ни ти сила, не се издржуваше. Немав ни јас алатки. И само се самоообвинував дека нешто до нас.
    Период му е, чест е на таа возраст кај децата. Немаат зборови како да се изразат, сфаќаат дека можат да побараат, да кажат свој став, да се автономни ама не знаат како. Најчеста цел е облеката, храната, ако оди во градинка може многу да се буни и протестира.
    Истрпете како умеет и колку можете полека. Ако гледаш дека има потреба да се истуши емотивно, остави го.
    Кај нас подоцна се смири, ама кога се роди бебето имавме месеци бурни, тантрумџија голем дома, а по надвор умничок и луѓе надвор го фалеа. Дома :sweat:
    Имаше и ноќни терори со вриштење особено темп кога ќе кренеше. Потоа ќе имаше помирен период, па ќе видевме дека малку когнитивно осозреал. Сега исто е на 4 слично, има периоди си писка, се буни ама малку подруго делува.
    Ќе помине сѐ. :muscle:

На Zumbulche и FancyGirl* им се допаѓа ова.
  10. Iphone7

Iphone7 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2017
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    47
    Ok vaka sakam da prasam za sovet majka sum 24 godini malku normalno ne iskusna a mi e prvo dete sakam da prasam detencevo moe e 2 godini si igra so baba , dedo tatkomu so mene si igra sama so lajci so tendzerina so igracki igra poretko mozi i mu se zdosadeni saka da seta i koga izleguvame e srekna si zboruva i e ok za 2 godisna vozrast , ali malku sum zagrizena poradi toa sto se plasi da si igra so deca ,mozebi oti ne ja druzevme so soprugot a i nemame rodnini so deca za da ja druzime mislam deka i e malku strav da se druzi so deca so vozrasni koga sme tuka mozi da se opusti ne e problem ama so deca ne si igra se srami e sega nekogas koga ke pojdeme kaj nekoe dete se srami od posle se vrti po nea i ja bara se si mislam (mozi e glupo ama da ne ne znae da si igra) stvarno sum zacudena dali imal nekoj vakva situacija ?

Sekoe spodeleno iskustvo mi e od znacenje fala vi

11. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    1.317
    Допаѓања:
    5.863
    Градинка?

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Iphone7

Iphone7 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2017
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    47
    Ne ja nemame odneseno seuste vo gradinka sea bas razgovaravme za da ja zapisime za da bide na cekanje posto mn deca se

13. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.105
    Допаѓања:
    10.457
    Па се плаши од деца зашто не се дружела со деца. 2 години со возрасни само. Носете ја повеќе околу деца и ќе и пројде стравот.

14. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.472
    Ништо страшно ич да не се секираш, на таа возраст децата секако не се ни забележуваат меѓусебе кога играат, да ти кажам син ми на година и пол го пуштив во градинка и повеќе му беше стресно одколку шо беше среќен и си плачеше, па го опишав, на три години пак го пуштив и друго е сега си игра како шо треба со децата стварно е поврзан.
    Кога го отпишав јас се повеќе го шетав по паркови и го носев по игротеки да си игра и на почеток ама не ни бараше деца значи си играше сепак само со играчките по некое време почна да се брка со децата и воспостави некоја конекција, но ни тоа не беше игра со нив сепак се мали и учат како да играат и се уште се води борба околу играчки со децата, значи мали се ќе научат како да си играат сами, не форсирај ти битно носи го кадешто има деца да се прилагодува, како шо игра нека игра, ќе се навикни дете.

15. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.128
    За да си игра со деца е уште мала, во смисла да си делат играчки и да си разговараат меѓу себе ко шо си замислуваме. Тој период се повеќе фокусирани на себе. Ама носете ја на лизгалки, во игротеки, да има контакт. Нема да си игра заедно со нив уште, ама да се навикнува.

На minne992 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Iphone7

Iphone7 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2017
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    47
    Tocno taka vcera ja odnesovme i ne igra ama gi gleda pa ce se vrati pak kaj nas posle pak ce pojdi ce gi pogleda ama muabetot mi e ne odi so niv ima nekoj mejgju site na sredina ke pojdat ama fala vi na sovetot

17. Butterfly1212

Butterfly1212 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    124
    Дали постои нешто што се дава превентивно за бактерии? Одиме во градинка и многу често закачува бактерии.

18. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    835
    Broncho Vaxom се дава во такви случаи, ама само по препорака на доктор.

На Butterfly1212 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.902
    Допаѓања:
    12.770
    Прават проблем бактериите или само со растечено носе е? Можеш секој ден после градинка да го чистиш носот, јас едно време и диво оригано му прскав ама видов дека со тек на време се чистат и со секојдневна тоалета на нос.
    Ако збориме за чести бактерии во грло тогаш можеш со матичниот да збориш за Бронховаксом, кај моево имаше ефект.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Butterfly1212

Butterfly1212 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    124
    Растечен нос и кашлица. Моментално ја имаме во нос streptococcus pneumoniae, ставаме капки левуно и мачкам хлорамфеникол 5ти ден но уште поткашлува..