Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.683
    Допаѓања:
    10.391
    Persil ili Nila prashok, omeksivac Chicco zolt.
    Poretko koristam omeksivac, vaka so tecnive mi e super mirisot. Frosh i Becutan ne mi se sfigjaat ic.

На anuska_dzuli, Lisandra и Rubiii им се допаѓа ова.
  2. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.472
    Фрош и Бекутан ништо не перат..

Јас си земам персил, некогаш ариел и факс, омекнувач земав дуел сакам да сменам.

На anuska_dzuli му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.354
    Допаѓања:
    31.330
    Децава после 2.5 години, колку ви спијат ноќе?
    Колку е доволно?

4. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.264
    Допаѓања:
    9.225
    Мојата спие по два саати преку ден, од кај 12 до 14 и навечер легнува од 21 до кај 7.
    Мислам дека им треба околу 12 часа сон од кои 1 или 2 часа преку ден

5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.354
    Допаѓања:
    31.330
    Добро, женскава не спие преку ден од преклани, затоа се мислев дали и е доволно преку ноќ тоа што спие

6. anuska_dzuli

anuska_dzuli Активен член

Се зачлени на:
    23 јули 2024
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    496
    Мојава спие преку ден од 12 до 2 ипол некаде и вечерта во 9 веќе спие до 6 ипол наутро.

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Женски, има ли кај нас некој советник за деца? Некој дефектолог да посоветувам?
    Се загрижувам веќе, многу чудно однесување има, ова е вака последниов месец, 2 год и 8 месеци е, не знам како ќе го воспитаме до сега со се пробуваме ама ништо не успева.
    Имено, премногу не игнорира. Дури помислив да проверам дали слуша добро.
    Ама па пример прееска еве го јас му зборев нешто не ми враќаше не реагираше ни дека му зборам, татко му вика дојди за сладолед, и одма слушна тоа.
    До пред еден месец ќе седнеше сложувалки, ќе читаше книги, лепеше стикери, ќе седеше мирен му читав по 10 книги наеднаш, сега не, збеснат е премногу. Ако ме прашаат што да му земат бабите немам одговор, ништо не го интересира.
    Не седи на едно место, дома само иде по собите и расфрла буквално, со ништо не се заигрува.Како што спомнав, ништо сма баш ништо не го интересира
    Пробувам активност некоја да убацам, џабе. 2 минути мирен и пак почнува да ровари низ дома.
    А не беше ваков, затоа сакам да советувам некој.
    Период ли е, ние ли згрешивме нешто не знам.
    А и да, доаѓаат бабите да го видат, претходно радосен, одма се заигруваше, сега ептен игнорантно се однесува према нив. Бега, нејќе да му се доближат. Помагајте што да правам

8. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    1.343
    Допаѓања:
    6.030
    Пробај со повеќе физички активности, балансер, тротинет, нека трча, нека троши енергија.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Speechless

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Имаме, страв му е. Тоа е друг муабет, страв му е за се.

10. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    1.343
    Допаѓања:
    6.030
    Топка, лизгалки, песок, вода

На Speechless му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.025
    Допаѓања:
    4.846
    Собери играчките остави му 5-10 само. Скрати се од екрани исто и вие пред него, потруди се недела дена, види дали ќе направи ралзлика. Остави го со вода нека игра на тераса некое базенче, канчиња, пластелин, кинетички песок, книги некои што ги нема одамна видено или нови. Бебе чекате или имате веќе, тоа да не му е новина па така да реагира.
    Мојата е престимулирана, периодов ред немаме, обично играчките ми се по плакари сега се сите извадени, почнавме и за време да добиеме мн да ја оставаме со цртани, знам дека е до тоа.

На Mother of 2boys и Speechless им се допаѓа ова.
  12. Speechless

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Имаме, 3 месеци, до тоа ли ќе да е...
    Екрани на минимум, дали две три песнички на ден, некој ден и ич, така било од секогаш.
    Имаме и кинетички песок и базен на тераса, се што ми збориш пробав, толку, 2 мин.
    Со базенот ептен не зеза, вика толку нејќам повеќе, таман ќе го избришеме, ете го влегува пак.

Според пишаново до бебето ќе да е. Сега почна ова однесување, па затоа и не помислив на тоа, до сега си беше супер
    Исто и супер се адаптираше мислам, сака да седи со него, сака да му чита, го гали...

13. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.354
    Допаѓања:
    31.330
    Душо... Комплетно исто само немаме бебе. Не знам шо да правам, збеснувам

14. farahfarah

farahfarah Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    143
    Dali go ima nekoj koristeno I dali ste zadovolni za zgolemuvanje apetit nee e bas eftino za djabe da frlam pari zatoa baram iskustva

Прикачени фајлови:

15. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    3.991
    Нема врска, јас го давав за имунитет и на двете деца лани , ништо ни од првото ни од второто за тебе. Не си фрлај пари за џабе, ќе пројаде кога најмалку очекуваш, што и да даваш се е џабе, ова од искуство ти кажувам :hai:

На farahfarah му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    4.076
    Може да е поради бебето делумно, ама и не мора да значи. Има некоја таква фаза неколку месеци пред третиот роденден, благо кажана - неподнослива. Ние немаме бебе, а се сеќавам дека ме доведуваше до лудило, а во принцип е златно дете. Се сеќавам дека му тврдев на маж ми, дека треба да постои тест за родителство пред да забремениш и дека ние сигурно не би го поминале и дека сме најужасните родители на светот и не знаеме да си го воспитаме детето :rofl: Ете колку сум била очајна. Се додека една пријателка не ми потврди дека истото и нив им се случувало на таа возраст, плус/минус некој месец. Проаѓа, кај вас можеби е поинтензивна и поради бебето, ама ќе помине.

На Speechless, Mother of 2boys и Mucika им се допаѓа ова.
  17. farahfarah

farahfarah Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    143
    Bukvalno nema nesro sto mu nemam zemeno I sega doktorkata ova mi go izreklamira ama mi se maci od zemanje za djabe krvna slika mu e ekstra a ne jade se e na molenje jas neznam sto dete e

18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.572
    Од бебето е...

На Speechless и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  19. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    3.991
    Епа гледаш и самата знаеш дека ништо не помага, детето си е такво и готово. Ќе пројаде во пубертет, се решам и јас , од бебе е нејадач и мојот син и ете до ден денес скоро 12 години е, ист е, јаде помалку од сестра му која е 4 години :doh: исти порции им ставам пример за ручек, тој пола дали ќе изеде и ќе рече готово не сакам веќе, а таа ќе си го изеде нејзиното целото парче и плус неговото (facepalm)
    Помири се и чекај да минат годините па да пројаде. И јас што не сум давала кога беше помал абе врска нема, ништо не помагаше, ни за имунитет ни за отворање апетит, сега ништо не им давам и пу пу да не се уроци, ретко се разболуваат и двајцата.

На farahfarah му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.354
    Допаѓања:
    31.330
    +1 такво дете. Жива, здрава, и може цел ден да седи без јадење ако има морков пример а она баш денес морков не сакала. :)

На farahfarah, lovely91 и Kallias2 им се допаѓа ова.