Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. Tea SK

Tea SK Форумски идол

Педијатар ми го препорача. Може за дете 2 години. Јад и го давав од пред да наполни 2 години до 2 ипол.

Rubiii likes this.
  2. tinkerbell22

tinkerbell22 Истакнат член

Нашиот педијатар не дава никакви витамини од самото раѓање па се до сега,се што давам од витамини еве веќе 2 ипол години давам на своја глава ,со препорака од мајки со добри искуства,се допитувам и така со други медицински лица од фамилијата,блиска пријателка имам што работи во систина ....
    Ако оставев на педијатарот ...:x
    Точно е ,внесува и преку храна ,гледам секој оброк да биде богат со витамини ,овошје ,зеленчук,манџи,цедено, суво овошје,јаткасти плодови .

3. sani99

sani99 Популарен член

Како бојат вашите деца на 3 год?
    Мојот сеуште не знае , на боенките се шкрта цело.. Кога ќе се научат пополека?

4. PollyPocket

PollyPocket Популарен член

Кога боиме заедно, внимава колку толку, помала е кај мене. Кога бои сама како на апарат да е :D

sani99 likes this.
  5. Skyler

Skyler Популарен член

Се учат, само треба секојдневно да се работи и по нивна желба, без форсирање. Мојот баш од 3 години почна многу убаво да бои, да сече сам колаж, во градинка се чудеа зашто не им ни дозволувале сами да фатат ножици од страв да не се повредат.
    А може и едноставно нема интерес моментално ако оди тешко ама пробувајте. Моево кога го совлада тоа почна сам и броеви да учи, сега букви учи, почна саат да чита, некако работите едно по друго си одат спонтано, совладува едно по едно своеволно.
    Да не звучам дека го фалам, сакам да кажам да не се откажуваш зашто така им се ствараат убави навики, како предшколска припрема да си ги завршуваат обврските инаку јас немав никаква намера да учи нешто пред школо.

6. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

И јас почнав да и го давам пред 2 за брзо ќе полни 2. Него сакав да те прашам колку долго го даваше и дали правеше паузи измеѓу?

7. Tea SK

Tea SK Форумски идол

Без прекин од лани во јуни до годинава март

Cloverrrr likes this.
  8. Калатеа

Калатеа Популарен член

Искуство со бруксизам кај дете, 2г и 3м е ќерка ми, не престанува по цел ден, се плашам дека ќе си ги оштети сите заби.:(
    Кога спие не прави, само преку ден.

9. Anika55

Anika55 Популарен член

Мислам дека бруксизам е кога се прави несвесно, во спиење. Штом го прави само додека е будна може да е навика или период во развојот. Син ми едно време чкрткаше, исто така денски само, па тогаш читав малку на темата. Најверојатно беше поврзано со положбата на запчињата во тој период. Сам од себе престана и веќе со месеци не се случило.
    Ама бидејќи велиш дека е по цел ден, консултација со стоматолог не е на одмет.

Калатеа likes this.
  10. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Мајки дајте совет како да го пребродиме периодов. Синко е 2 години и 9 месеци. Му се роди братче, дојдовме дома два дена одличен беше одличен, после тоа стана ама во буквална смисла неподнослив. Ништо од рутината не му се смени гледаме и двајцата со татко му да сме посветени и да поминеме заедно време со него. Ништо, ама ништо не слуша и се од инает прави. Јас разбирам дека му е тешко, ново, не знае да каже со кои емоции се соочува, ама ова нешто што се случува е ... 10 пати треба да му го изговорам името за да се заврти. Никогаш не бил таков фрла со играчки, нас не удира, а никогаш не бил агресивен, почна да ги става прстите во уста, цела рака пика во уста, му викам немој ќе повратиш се сме и уштр повеќе ја пика раката и уште се мачка по лицето со лигушки...одбива да спие денски...пробано со арно да се објасни, му зборуваме, го караме зошто ги премина сите граници. Татко му е најтрпеливиот човек, едни живци што има, ретко кога повишил тон, сега дури и тој повиши и тон и го казни ама џабе, ништо не ни успева. Не знам дали е до нас, се мислам и со психолог детски да се консултирам за како да постапиме. Дајте ум :worried:

11. Malesia

Malesia Популарен член

Задачки околу братчето, вклучете го и него, многу зборување дека е голем батко и ќе помине.

Bubamaricka likes this.
  12. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Многу тешко го доживуваат доаѓањето на новиот член во семејството. Се чувствуваат загрозени. Се што прават е за внимание, па макар и да бидат искарани.
    Порачај ја книгата Добри одвнатре, ќе најдете решение за секоја ситуација. Таму многу убаво е опишано раѓањето на бебе и како да го пребродите тоа полесно.
    Јас сега ја купив и навистина е од голема корист. Убаво би било да секој родител ја прочита.:hug:

tinkerbell22, Malesia and Bubamaricka like this.
  13. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Во се е вклучен во преслекување, капење во се.

Може да ми кажеш од каде ја купи книгата?

Фала мајки :hug:

14. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

https://sakamknigi.mk/product/dobri-odnatre/

Bubamaricka and DELFINA81 like this.
  15. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Не знаев каде да го поставам прашањето па ај тука .
    Давал некој на дете ( 2 ипол год ) млеко од биволица ?!
    Навистина се дава неварено тоа млеко ?!

16. ♡☆♡

♡☆♡ Истакнат член

Prolife пробиотик цело шишенце ли давате ?

17. Malesia

Malesia Популарен член

А зошто такво да даваш?

januari19 likes this.
  18. Irimiri

Irimiri Истакнат член

Јас да.

♡☆♡ likes this.
  19. Ljubica87

Ljubica87 Истакнат член

За некој ден 2 години ќе биде. Последниов период, можеби повеќе од месец, се буди пречесто, бара млеко, вода... вика на цел глас. Пријатно е во соба не е жешко, има рутина некоја зашто оди и во градинка... некогаш знае и 5-6 пати да се разбуди, веќе помислувам дека ја боли нешто. Спие во креветче, многу се врти, да не можеби тесно и' е? Што би предложиле да сменам? Мислев период ќе помине ама еве, многу трае, бетер е од новороденче

20. Jana7

Jana7 Истакнат член

Околу вториот роденден имаат изразена регресија, прочитај околу тоа по нет можно е до тоа да е :)

Ljubica87 likes this.