Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Даваш најава 5 мин. пред да си одите дека ќе си игра уште толку време и си одите. Може да преговара и да ти каже не, сакам за 10 мин., ја им викам важи, им дава чувство на контрола и си одите. И кај двајцата ми успева ова.

LiquidLuna and Tiny Love like this.
  2. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Кај мене само кај едното дете успева ова, со другото тешко. (facepalm)

Kolache na mama likes this.
  3. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Гледај од поубавата страна, тоа значи еден помалку за натегање:D

Tiny Love likes this.
  4. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Прво му давам најава дека за 10 минути ќе си одиме или пример уште 3 пати лулај се/пушти се по лизгалката па си одиме. После го залажувам ајде да се тркаме до дома кој прв, или ајде прво до продавница да купиме сокче па дома, или ајде да видиме дали работат климите и сијалиците во нашата зграда (опседнат е со клими), ајде мачорот не чека дома гладен е да му дадеме да јаде, ајде сите деца ќе спијат после пак ќе излеземе, и тн. Обично му го терам низ игра или му пеам смешно ајде си одиме домааа да јадеме да спиемеее:music: хахаха нешто ќе упали, само гледам да сум смирена и да имам трпение зошто само со договор ќе ме послуша. Ако почнам да се понашам, да викам и слично одма почнува да се занесува и да се чанчи :sweat:

5. Tea SK

Tea SK Популарен член

За сорта како нашиве, нема фино.
    Јас последнава пола година се договарам со другарки нејзини да ги носиме надвор и кога се така во друштво успева со фино, ајдеее сите си одимеее. Инаку сама кога е, шанса нема.

Tiny Love and LiquidLuna like this.
  6. Anturium

Anturium Популарен член

Помал е мојот може уште не е во страшната фаза на тантруми ама само со лажење успевам, на сила никако. Најавувам унапред обавезно, па некои реакции као “ еееј види зајче”, па позади дрвото е, па избега позади другото дрво и смислувам вакви глупости на патот до дома. Исто успева као демек со некој разговарам на телефон и демек тој ми кажува дека е кај нас па го прашувам дали ќе си одиме дома не чека тој и тој (најчесто внук ми го користам во вакви ситуации зашто слаба точка му е) да си играат, да бидеме брзи за да не плаче и да не чека. Во принцип се е со лага, ако му кажам со убаво да си одиме не прифаќа, а со лошо и строго вришти како ненормален. Ама јас го возам многу, не знам дали е до мене или детето ми е такво, мм се зафркава дека до пензија ќе верувал во дедо мраз син ни поради мене :rofl:

7. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Фала ви на сите за советите.

Се ми е испробано, освен зајчињава на @Anturium , па денес нив ќе ги пробуваме ајде :D

Договор у нејзин речник не постои, на телефон одговор е "иди си ти, јас не сакам да дојде тој и тој кај нас"
    Најава од типот на "5 мин, уште 2-3 пати пушти се" е проследена со плачење и бегање. Она не преговара, она се дере. :whew:

Проблемот е што јас не можам да ја тргнам од лулашките, па дури и на глава на застанам :shake: И на крај ја земам у раце и цел парк мисли дека ја малтретирам , а јас ја молам да се смири уствари.

Теа сестре, да се удружиме па да ги враќаме заедно. Шо да кажам. Ми се плаче кога излегуваме веќе

sani99, Coco31, Anturium and 4 others like this.
  8. Anturium

Anturium Популарен член

Со среќа сестро, пиши дали успеало. Частиш пиво ако успее (fingers)

LiquidLuna likes this.
  9. ♡☆♡

♡☆♡ Активен член

Може ли во исто време да се дава протект јуниор и виранто?

10. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Дојди, од мака цела кафана ќе частам. Какви зајци, цела зоолошка и набројав. До дома слушав "САКАМ ЛУЛААААААМ". Му се издра и на комшијата :x

see.emily.play, Tea SK and Tiny Love like this.
  11. Anturium

Anturium Популарен член

Нема спас кај теби, ќе ти ечи ова во глава до пубертет. Ај пу пу да не се врати и кај мене вака. Ништо од пивото значи :(
    Едит: од мака не пијам оддамна, не прашувај зошто :D Ќе си се напиеме кафе, црно и дупло :!:

LiquidLuna likes this.
  12. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Тоа ми е јаготката, кога трети лица се вклучуваат да го ”смират” а тој вришти. Како да им кажам, не задевајте го, ќе добијаш повратно па ќе треба да се срамам уште повеќе:?::D

13. UNA MUNA

UNA MUNA Активен член

Кога ќе најдеш некој таков начин со мирно,те молам извести ме и мене ;( Кога читам вака,малку поубаво ми е на душата дека не сме сами, дека не мислат само за мене дека го киднапирам сопственото дете :( Мислам дека и да го киднапира некој нема толку да вришти пишти на цел глас до дома

LiquidLuna likes this.
  14. Speechless

Speechless Популарен член

Кај нас само мито функционира :wasntme:
    Ајде да си одиме еве ти лижавче, еве ти киндер јајце, еве ти смоки... Ептен сум немајка :rofl:

15. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Само моето дете е најпослушно изгледа :D
    Сам носи патики за излегување и кога сака да си оди го зема ранчето.
    Ама кога не е наспан не се поднесува. Исто како што кажувате сите.
    Мој совет бирајте време за шетање, да не биде преморено детето (fingers)

Ние имаме друг проблем. Почна да плаче по телефон и таблет и гледа песнички со животни како викаат. Навечер заспивањето оди многу тешко, се мачиме по еден час најмалку. Не сака да спие, става од кревет, шета по дома, сака да игра. Темно е дома ги исклучуваме светлата пред спиење. Во сонот станува и се плаши од нешто, па ми бара да го држам во раце.
    Дали е во скок ми е прашањето и колку ќе трае? 2 год и 3 месеци е?

Лалина and sani99 like this.
  16. Tea SK

Tea SK Популарен член

Нема скокови после година ипол. Не е уморен доволно затоа нејќе да ти спие. Да не спие мн преку ден?
    А ти плаче по телефон и таблет зашто си му давала телефон и таблет.

Во однос на советов за премореност, ќерка ми никогаш не е уморна, така да нема врска тоа туку карактерот на детето.

Лалина, LiquidLuna and sani99 like this.
  17. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Не спие многу, и навечер заспива доцна, ако го легнам во 9 ќе заспие во 11, и сабајле пред 8 е станат. Колку сон им треба на 2 години, девет часа мислам дека е малку за да не преспие преку ден. А за уморен, сигурно е. Тој е дете што не оди туку трча, ама постојано, и дома трча и се качува трчајќи на кревет. Кога ќе излеземе надвор не оди туку трча, не можам да го стигнам.

Тој е дете што зборува и знае да каже што сака. Вчера беше во градинка, стана во 7, а заспа ноќта после 12. Во градинка спијат по 1 час. Попладне дома се изнаплака за се. Зошто тој не ја фрлил пелената, зошто тој не му дал вода на бато, зошто се измокрил на чорапите, зошто свети сонцето, за се плачеше. ;(

Лалина and sani99 like this.
  18. Anturium

Anturium Популарен член

Прекасно го легнуваш, преморен е затоа така прави. Јас би го легнала 19-20 часот макс. Сега му е изместен биоритамот и првиот ден кога ќе го легнеш порано сигурно нема да заспие лесно ама 3ти ден веќе ќе се навикне. Премалку сон е ова и без преспивање преку ден за две годишно.

Mother of 2boys likes this.
  19. Speechless

Speechless Популарен член

Леле те разбирам и моето исто кога му се спие, не се трпи, ако го погледнеш плаче.
    Имаше еден период таму пред да се роди брат му окулу нова година каде што и дрГуднајт ми кажа дека е лош за спиење, а точку беше и мојот, 2г и 1-2месеци тогаш.
    Пробајте да го смирите малце пред спиење со читање книги и порано да го легнете, ние тогаш почнувавме на играчките чао лека ноќ, сите животни по едно ќе ги легневме, и после читавме книга и уштесааат време се вртеше. Ако до сега го легнувавте во 9, пробај 7-8 следен пат.
    А за телефон/ таблет само со договор, и награда за нешто. Ние пример ако среди играчки, ако не послуша за нешто му пуштаме на тв ама се договараме само 1-2 песнички и чао. После и да плаче не попуштајте

Mother of 2boys likes this.
  20. Tea SK

Tea SK Популарен член

5ки има израснат?
    Ќерката беше таква кога ги вадеше, дури на агресија ја тераа.

LiquidLuna and sani99 like this.