Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Ау @mariz сега гледам,исто и ние еднаш поминавме една пневмонија вака лани,истите симптоми како вашител тт не симнуваше а се ок ,и преку ноќ и се спушти.Почна со амоксиклав пиеше една недела и направи опструкција ,па ајде лекоклар и одма се среди.Инхалации правете ли? Ние тогаш да, со вентолин и го искашлуваше убаво.За јадење нормално ќе се среди со тек на време,давај и б комплекс.
    Со лесно да ви мине.Кај нас беше од бактерија во нос плус и вирус

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Денес ке одиме да го слушне докторот, на мојов ни нос му течеше.. а и ретко кашлаше и ме зачуди како спуштил... Со инхалаторот еднаш се боревме, вришти пишти мисли којзнае што му правиме (facepalm) ама завчера убаво си повраќаше цел ден шлајмови, дома лом... еве сега не кашла ич два дена.. инаку црп му беше 28, а крвна слика супер и 100% беше бактериски и кај него, таа стрептококата што си има има неколку пати закачено...
    И за прв пат да е болен, а ушите да не се воспалат.. Ама ни грлото не беше црвено, па затоа и ушите ваљда не се воспалиле :)

3. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    дали некоја имала случај на повторна ангина, односно воспаление на крајници кое по трет пат му се случува на син ми. два пати со антибиотици бевме, ама по неколку дена пак се јавува. се плашам дека од некое дете од градинка е, ама сум немоќна бидејќи и болни со температура ги носат на градинка и никој ништо не презема. кажете ми некој сируп за имунитет, витамини како капсули, само да се појаки и да се соодветни за 3 год. и да можи подолго да ги пие

4. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Ангината велат не е вирус и не се закачува т.е. не се пренаса од еден на друг. Ако се појавува повторно може не била излечена до крај.
    Син ми фати еднаш кога одеше во градинка. Со антибиотик му помина..после не го пуштав и за месец точно пак му се јави ама не гнојна само многу воспалени црвени крајниците му беа и пак заврши со антибиотик, а тогаш дома беше, немаше контакт со болни деца, ние дома никој не бевме болни, а тој болен.
    Така да, тоа е тоа околу гнојна ангина. Јас после кога се оправи скроз го однесов на орл и ми реле докторот дека има големи крајници кои треба да се вадат. Ама јас не сум за да му ги вадат.
    Провери и ти однеси го на орл да видите да не има можеби и он проблем со крајниците па често се воспалуват.

5. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Ако не е вирусно и ако не се пренесува преку деца - кажи како се пренесува? Имам познати две медицински лица и ми го рекоа тоа, а за да не оди на градинка - немам кој да ми го чува, ама јас без лажги го велам ова. морам да го носам а и морам на работа да одам, само јас и тој сме. нема за мене пардон - јас само мајка ќе бидам дури детето не напрај 5 или 6 години. оваа година има само ангина, и тоа не е гнојна - значи само крајниците му се воспалени. последниот пат поминавме само со блокмакс два пати му дадов 4 мл - за да можи да накрени и да нема температура. тој со воспалението се бори месец и половина. и ако не е преку децата на градинка - зошто моето дете заедно со останатите деца од мојата градинка, бидејки се привремено во други простории - вчера ги чуваше одделно дежурната? во посебна просторија и скрос физички одделени од тие што редовно тука седат?

6. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Не знам што да ти кажам, овде така велат докторите, дека не е вирусна. Не сум го јас измислила тоа, докторите го кажуваат кога го носам на преглед...

7. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    овдешната докторка за секое воспаление на грло истиот лек го дава. значи све е исто така? имаш: грип, грозница, и ангина - што се лечи со скрос иста терапија?? и блокмакс - извини, за температура од ко направи 2 год само блокмакс...за така и јас знам. вчера синко го запнав да јади домат блендиран со малку сирење, денес краставица, и така со ред...и мултивитамини максимум за негова возраст. ако налето е вака, што се спрема за назима?? не не, само оваа зима да помини и одма крајниците му ги вадам. нема ко мене цело детство да се мачи со трески и температури

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.286
    @macencef ,гнојна ангина најчесто е предизвикана бактериски од стафилокок или стрептокока.Треба брисеви да си направите

лесно се пренесува меѓу децата преку кашлање,нечисти рачиња и слично

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  9. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    аааа за нечисти раце синко е шампион @joy1 таман ќе му ги измијам рацете одма почнува некаде да чепка, зема во устата пикнува обавезно нешто што не е храна, ги фаќа чорапите нон стоп. се караме само за тоа. и сега - нема друго чаре - седам цел ден до него и го опоменувам за рацете.

10. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Стомачен вирус прележа пред 3 недели одприлила. Еве ја денес пак течна столица и овој пат со Т 38.1. Давам провен но ме интересира дали има исто дејство како и линексот? Не знам што да и дадам освен пробиотик и далерон за Т ако качи повеќе. Треба да дадсм нешто или со време ке помине?

11. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.882
    Допаѓања:
    36.631
    Јас сум задоволна од Линекс. Последниов пат на маж ми му дале Провен, не ме воодушеви. Ем малава не го сакаше, па едвај го пиеше, ем некако немаше ист ефект како Линексот. Ова е мое искуство, сите деца се различни, нели.

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  12. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Она веке пие провен, јас задоволна сум. Но столицата не се смирува од провенот. Затоа не знам дали линекс треба дополнително да дадам? Двата се пробиотик или линелс е баш за течна столица?

13. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Двата се пробиотик;)

Мојата беше минатата недела со воспаление на уво и со амоксиклав, а од вчера, ден пред да го завршиме сирупот со висока тт, матичната вика ' блага 'вироза. Црп 15, леукоцити од дозволени 10, неа и се 11. Се плашам да не е некоја пневмонија, не сум имала до сега такво искуство со децава.... се слуша ли со стероскоп или мора рендген снимка на плуќа? И сигурно треба да е пропратено со кашлица:^)

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.286
    мора рентген на плуча
    и кашлицата се јавува скоро секогаш пропратена со Т,треска,главоболка

На pilenka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    А зошто мислиш дека е пневмонија? Може е вирус како што рекла и докторката. Штом е на антибиотик не верувам дека може да фати пневмонија. А кашлица може и од вироза да има.

На pilenka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. MayaLeon

MayaLeon Активен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    Zdravo mamicki sakam da prasam kako go odviknavte vaseto malecko od cucla lazacka? Moeto ke pravi 2 godinki za nekolku dena i nikako ne mozam da go odviknam samo cuca bara i ako ne mu ja dadam place ne prestanuva..

17. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Само ќе се одвикне не се секирај.

18. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Во градинка се одвикна, со помош на воспитачките. Само што почна немаше ни 2 недели мислам, ми рекоа од утре не ја носи и толку. Имаше плачки недела дена но заборави више. Дали таму ја усрамиле, или викале не знам важно да не беше градинката може уште ќе теравме.

19. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Мами,дали ги терате децата да јадат "сосила"?
    Мислам да каже дека не сака а вие да го залажувате за уште некој залак или оставате тоа колку сака толку,иако изело количински малку:?:?

20. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Мојата вечна дилема :( Голем нејадач е. Плус е ситен и физички по димензии е како за 2-годишно дете, а за месец и пол три години ќе прави. Јас сум ситна, мм е слаб, генетски е предодреден да не е некој јадач и гурман и да биде слаб, јас до пред 5 години неухранета цел живот бев :tmi: Додека одеше во градинка не го терав, колку сака- толку, и нормално, слабо јадеше. Цел Јули не работеше градинката и дома беше, решив да го искористам времето и да се убедуваме за јадење. И јаде дупло повеќе од претходно, пола кило сигурно има качено, баш во четврток сме на мерење. Ќе го тинтрам уште малку додека е дома, од понеделник здравје во градинка се враќа. Ќе се врати на режимот сам да одлучи колку ќе јаде :worried:
    Колкаво е детето? Добро напредува?

На marchi-cool и Lolipop23 им се допаѓа ова.