Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. mariatim

mariatim Популарен член

Исто за месец и пол 3год.
    13.5кг имаше може пред месец дена ама имаше и стомачен вирус па ослабе Докт вика дека добро напредува и се ама мн слаб некако ми е нз и е живо дете темпераментно не мирува ич.Барем малку да се поправи(а нема шанса мислам со неговата хиперактивност)ама и со јадењево нее јадач.Се јаде,ама не мн или со апетит..како да мора да помине по редот.

2. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Ох, мојот за година дена да ја стигне таа килажа врв на животот ќе ми биде :D Исто и овој е многу активен, не преспива дење, не застанува од трчање и зборување .... :talk: Буквално се прави со голем мерак, само јадење да не се спомне ]:) Исто јаде само ради реда, он да се прашува цел ден без храна би седел :| Здрави да се само, тоа е најбитно :)

mariatim likes this.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Па и јадач да е, може да не качува на килажа поради брзиот метаболизам. Поголемово јаде повеќе од мене, а 18-19 кг има на 6 и пол години. Да го видиш вака, ситен е, мислиш дека ништо не јаде. Најбитно да е здраво, со добра крвна слика. Во принцип, тие деца кои не јадат како мали, подоцна се разјадуваат, и обратно, иако нема правила.
    Башка што си имаат периоди кога јадат повеќе, и периоди кога јадат помалку или ич.

galapce, iki26, green.eyes and 2 others like this.
  4. mariatim

mariatim Популарен член

Добра е крвната слика.
    Па и докторката ми вика остај го детето супер е.
    Ама мн слабо кога го гледам се нервирам И никогаш нее гладен и никогаш не му се спие.
    Кога и да го прашаш вика не и мора со лажење со молење.

Annath and green.eyes like this.
  5. Annath

Annath Форумски идол

И јас некој пат се нервирам кога ќе видам како панталони за 6 годишно дете на мојов му паѓаат оти е манекен, тенко струкче, ама висина си има. Не оди се' во килажа. Има кога да се дебели, остави го нека јаде колку сака. Јас не форсирам дека мора се' да се изеде од чинијата, бидејќи самата си имам вишок кг како последица од тоа форсирање. Башка моментот на јадење под притисок прави да ти се одјаде, сигурна сум дека и децата така се чувствуваат.

Kaetana and Espadrila like this.
  6. MayaLeon

MayaLeon Активен член

Ama gi kine za 1nedel i posle dr kupuvam toa e problemot

7. blessed.an

blessed.an Популарен член

Мајки керка од вчера има блага тт 37.5 давам блок макс..Пага тт до 37 и пак исто после 1 час..Сега ми се жали дека ја боли увото цело време плаче и очите и се како издуени.А нема некоја голема тт..Совет дали да ја носам на лекар или нешто дома да и помогнам

8. Annath

Annath Форумски идол

Ако се жали на увото, носи ја на лекар, да види да не е воспалено. Инаку 37.5 не ми е за блокмакс, повеќе е за тт над 39. На 37.5 не би давала ништо, освен течности повеќе. Ама мора лекар да ја види посебно затоа што се жали од увото, тоа многу боли. Може ништо да не е, ама да си мирна.

galapce, Kaetana, pilenka and 2 others like this.
  9. blessed.an

Мајки од кога почнаа вашите деца да не спијат напладне..? Керка е 2 год и 4 месеци и не сака да спие но навечер околку 18 19 часот станува напорна..До 21 неможам да ја издржам а да не заспие се плаче се кенка

10. Arendelle

Arendelle Популарен член

Тука некаде и мојата почна да не спие. Во градинка е осум часа и таму спие, за викенд нема шанси преку ден да спие. Понекогаш се чудам како издржуваат. И да стануваат напорни, сакам ова, сакам она. Трудам се да ја научам да спие до кај 20.30-21.00 ама тешко оди. Треба и јас со неа, ајде една приказна, уште една и сон не доаѓа.

11. azelea

azelea Популарен член

Кај мене уште спие преку ден и тоа сама си бара, кога и да станува 12,12.30 до 13 легнува, после вечер најкасно до 22 часот заспива дури и порано зимоска.
    Таков режим има од градинката и за викенд :)

12. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Мојот е 2 и скоро 9 месеци сеуште преспива.
    Станува 7-8 после крај 13 до 15 отприлика преспива и вечерта 22 е во кревет.

PUPICA and azelea like this.
  13. iki26

iki26 Популарен член

Мојата има 3 год и 3 месеци и сеуште преспива напладне. Од кај 13:00-15:00 часот. Навечер кај 22:30-23-00 часот заспива.

14. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Три години, спие од 2-3 часа на пладне обавезно и навечер до 23ч најкасно е заспан.

15. chocolade

chocolade Популарен член

2 год и 8 месеци сме, сеуште спие преку ден но по 1 час 1.30 максимум. Навечер најкасно до 9.30 е заспана. А сабајле не и се знае. Вчера стана во 6.30 а денес во 8.45..

16. joy1

joy1 Форумски идол

3 години и уште преспива и мојата час и пол преку ден

17. referentka

referentka Moderator Staff Member

Баш сега скоро на портал за деца читав педијатар (не се сеќавам на име) кажа дека на возраст до 3 години најубаво е да ги поттикнуваме на краток дневен одмор и ноќен сон од 12-13 часа.

Јас мислам дека добриот сон и добрата исхрана се главен стокб на имунитетот.

tina-63, PUPICA and mariz like this.
  18. M&M

M&M Форумски идол

Па ставај ја да спие налај 19 докај 20:00. Ем повеќе време ќе имаш за тебе ако успееш да го легнеш и малото ем за деца е поубабо што порано да спијат. Ми фали времето кога заспиваше рано. Сега се преспива преку ден па ми беснее докај 10:00 некогаш 11 ја фаќа а тоа ми е многу касно.
    Големиот после 2.5г не сакаше веќе да спие преку ден ама секогаш рано легнувал

blessed.an likes this.
  19. blessed.an

Дали доколку е скршеница или само шинето местото ке отече..Керка играјки сега падна и слушнав како и крцна раката почна силно да плаче околу 10мин силно плачење..Сега е смирена но страв ми е

20. joy1

joy1 Форумски идол

ако е скршено нема да седи мирна
    тоа боли мн

iki26 and blessed.an like this.