Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.250
    Допаѓања:
    118.900
    Фала мила.
    Да, тоа ќе му биде од утре се надевам ќе успее.
    :l:

2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.250
    Допаѓања:
    118.900
    Битно е каква е кашлицата.
    Бел слез е обично за продуктивна кашлица со шлајм ...

3. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.353
    Допаѓања:
    5.547
    влажно кашла со шлајм, матичнава моја е против сирупи, само инхалации, а ја сакам да пробам да и дадам...

4. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.376
    Допаѓања:
    31.601
    Јован не е мал веќе, нека го чека за почеток нешто шо знаеш дека ќе го јаде - јајце - цел ден на маса.
    Ќе плаче, ќе негодува, ќе трпиш.
    Утре пак, друго јадење што го јаде. Третиот со нешто плус. - И тогаш ќе негодува, напрај му филм "Ок, не го јади новото еве изеди ги макароните" пример. И не давај друго. И браво што си ги фрлила грицките, мало им е желудничето и се товат со свашта и мислат дека се најадени.

Ти кажувам од искуство дека додека не го направив тоа, детево мое ништо живо не ставаше во уста. И денес знае да изводи ама сега знае дека не готвам по 45 пати и не и се замарам.
    Она вришти "Друго", јас си повторувам ко папагал "Немам направено, и не правам".
    За работи што знам дека ги јаде ова, има нешто шо стварно не и се свиѓа и не ја замарам, тоа го готвам кога не е дома. Ама твојов мора да пројаде некако :)

Може звучи екстремно јбг, знаела да си седи гладна цел ден ама што да и правам, од нејзин инат си пати. Цела на тате, душа мајкина :inlove:

На 1209, LizzyGrant, lovely91 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.957
    И тој бумбар ме изеде, Марио има пневмонија... Малку поише ми се плаче ;( Среќа голема не се буни на инхалации, плаче ама не се буни, седи, иначе не ни бегаше Козле. Ние сме за Козле, не дека не, ама таму е калакурница па ќе пробаме дома да се опраиме. Вчера ништо немаше, денес е лом. Сварив од чајот со кромид, јаболко и орев, утре ќе земам и салеп, денес варам сутлијаш, па да видиме како ќе биде, немам моментално живци да се влечам по болници.

6. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Мајки добро вечер! Синчето има 2 ипол години, тргна во градинка пред 2 месеци и повеќе сме дома отколку во градинка. Цело време е болен буквално, ако нема температура и кашлица носот му тече константно. Крвната слика му е ужас има тромбоцитопенија, почнавме со дефендил, да напоменам ништо не јаде едвај се намолуваме, живее само на леб и чајна евентуално. Манџа ретко да касне. Од вчера пак со температура, кашлица. Е сега почна да ми се жали дека го болат колената, дали е можно да е од вирусот/настинката болката како што ни се јавува нас при некојс инфекција или треба да сум загрижена. Денес бевме на доктор ама з аболката почна од вечерва да кажува. Ве молам за некое искуство

7. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.126
    Допаѓања:
    6.666
    2 дена на сите те зборувам како ми го спаси детето :l: Сега нешто како дијареа да има ми се чини, ќе почекам некој ден дали сепак е до млекото и сега се празни за сето време назад, или сепак е закачил некој стомачен вирус :@
    Што ќе беше ова 40+ темп веќе 3ти ден, нос тече чешма, кашла. Педијатар преска ми вика не го носи хаос е тука прати кашлање само дали ќе се влоши и темп ако трае до петок тогаш да идеме. Некој страшен грип пустоши :( Ова ангел не беше само за тебе пишано ама да си се искажам да ми олесни малку

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    Исто сме, го измачкав со сало и сода помешано сега и заспа со 38.5, колку кашла ме боли душава. Кажи го рецептот утре да го направам тоа со кромидот? Јас давам лој од гуска ама нема подобрување, втор ден кашла корне, само инхалации со синомарин и сируп за искашлување вчера добивме а сега кога крена температура почнувам да паничам..

9. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.126
    Допаѓања:
    6.666
    Оф мила сега читам ова. Нека поминува со лесно дома да останете и без поголеми компликации. Сигурно веќе правиш се што треба. Да пробаш уште со лој од гуска ако не си давала, јас му давам ептен малку на врв на лажичето да голтне и шо знам мислам дека помага ова. Не знам не сум имала искуство со пневмонија пу пу може и глупости да трескам. Побрзо оздравување и пишувај како сте :l:

10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.546
    Допаѓања:
    7.333
    Имам искуство со пневмонија ама со болничко лекување. За дома не знам што да ви препорачам. Кај моево беше венска терапија плус 2 пати на ден инхалации.
    И пауза од градинка после тоа.

11. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    Не е баш пневмонија дијагнозата наша, искрено никако не разликувам, има малку спуштено на гради е точно вака ми кажа матичната… ама кашлицата е страшна веќе.

12. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.549
    Допаѓања:
    8.556
    Добро има некое дете што јаде како што треба или сите се исти пребирливи(според ова што читам овде) |(

На velesanka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    Син ми јаде се. Само со месо не стоиме добро, повеќе сака да е како во манџи.
    Едит: е имаме проблем пример во игротека на роденден или да сме на одмор не јаде. Дома има посебно место столче и масичка и само таму јаде, и во градинка.

14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.546
    Допаѓања:
    7.333
    "Спуштено" на гради сме поминале и со инхалации само ама обавезно покрај физиолошки и Вентолин или Ипратом итн, препишано од доктор.
    Ова кога само на слушалка се слуша остро дишење или "свирење", без останати симтоми.
    А баш дијагноза пневмонија, на болница.

На Mother of 2boys и Bebetoo им се допаѓа ова.
  15. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.549
    Допаѓања:
    8.556
    Блазесити. Мојава е некоја златна средина. Пребира ама и јаде. Само не јаде количински.
    Колку тежат на оваа возраст мојава ни 11 и пол кг нема.

16. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    Не, фала му на бога до толку не. А кои се симптомите на пневмонија и која е разликата со “спуштено” или бронхит?

17. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    Имаме и ние денови кога јаде леб и маргарин или леб и кечап. Ама јаде количински, 17кг е:sweat: а се чувствуваат како 25 кога ќе го кренам.
    И кога ќе се прочитам и мојов иди златна средина..

18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.546
    Допаѓања:
    7.333
    Искрено да ти кажам и не знам. На секое кашлање, посебно јако и при спиење киснам со ќерка на доктор ради тоа што и без температура или други симптоми освен кашлање знаат да ми речат веќе е спуштено на гради или не знам што.
    Ретко кога се задржало само на горниот респираторен систем и поминало така.
    Ич не сме репер за ова, а и ретко кога јас сама можам да одредам дали е само настинка или се искомплицирало.

На Bebetoo му/ѝ се допаѓа ова.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.957
    Сало на тт никако! Уште толку ќе го загрееш.
    Ќе земам обавезно.
    Инхалации 5 пати и сумамед. Му олеснува.

На LUCI 99 и Anturium им се допаѓа ова.
  20. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    Вистина, телото мислам му гореше дури и чудно ми беше што се случи. На лице само не беше жежок. Ете не сум знаела..
    Од друга страна сабајлево ми се чини дека е многу подобар према сношти валјда од салото, само ќе пазам друг пат со температурата..

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.