Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Мајки на момчиња, имам едно прашање што ме мачи. Син ми 2.5г сеуште не му е отворено ку*ето. Порано педијатрите ми велеа не чепкај, понекогаш му го отварав ама не баш често, сега не ни дава да пробам, колку што приметив од едната страна му е малку залепено.. совет?

2. Anturium

Anturium Популарен член

Тука препораките се никако отварање, сам ќе си го средил тоа со текот на времето. Јас не знам ни да проверам дали му е отворено или не и вака кога ќе ве прочитам се замислувам дали треба. Грешам ли? Кои се точните препораки во Мк за ова прашање?

3. Rosa123

Rosa123 Истакнат член

Јас по препорака на педијатар го отварав од една недела кога беше и се отвори потполно на 7 8 месеци, знам многу мајки што не го правеле тоа но после маки..

Anturium likes this.
  4. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

И тука се препораките да не се чепка, но исто знам и случаеви што после тоа го сецнувале..

5. Anturium

Anturium Популарен член

А тоа сецнување кога се случува? Фактички до кога оставаат природно да си се отвори? Може глупави ми се прашањата ама ептен сум тапа на темата

6. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Ете и јас тоа не го знам…

Anturium likes this.
  7. 1209

1209 Форумски идол

И на нас ви Англија и некои педијатри тук рекоа никако чепкање, сам со тек на време ќе си среди. Јас не фаќам, пробав малце едно време ама од тогаш баталив.Мислам не пробав јас туку педијатарката без да ме праша кога го прегледуваше го одлепи, многу ме изнервира, ама јас после не фаќав и веројатно пак се има залепено.Немал проблем до сега. Свекрвата не го правела ова и мм ми има кажано дека сам си го одлепил и се сеќава на моментот, мајка ми го правела за брат ми. Јас немам намера да правам, не знам дали е правилно ама ќе видиме.

Anturium and Bebetoo like this.
  8. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Шубо бе
    Ај била жива и јас да го дочекам вака да ми вришти за јадење а не да ми го фрла :D

Од секогаш е ваков? И со цицање/АД на што и да бил, лакомо бебле беше?
    Да знам дали да се надевам дека ќе се смени ќеркава

Last edited: Jan 30, 2025
    shz likes this.
  9. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Мене мајка ми ми вика подобро ти секој ден по малку, таа со брат ми стигнале до болница па таму го сецнувале и имал многу мака со мокрење го печело… што е паметно не знам ни јас..
    Значи може и поголем ко ќе разбира сам да го прави? Мислев да не е доцна..

dromka and 1209 like this.
  10. 1209

1209 Форумски идол

Па да и на нет пишува дека нема потреба дека сами го прават тоа, и во Лондон се строго против тоа.
    Не знам искрено дали би било доцна, ама ете мм штом се сеќава значи голем е бил веројатно.
    Инаку да и на брат ми му го сецкале ама мислам дека проблемот настанува кога се одлепува па не се средува до крај и не се чисте. Искрено не сум сигурна, ама јас решив да не го правам.

Bebetoo likes this.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Нема правила, ниту да отвараш ниту да не отвараш. На големото на годинаипол тотално му го отворивме, го чистевме убаво детално и немаше мака, арно ама на првата поголема инфекција, варичела, он направи баланитис, отидовме на детска хирургија каде што ни кажаа дека нема точен одговор, дали да или да не го отвараме, баланитис може да фати и дете со и дете без отворено куре, ама тие првите почесто фаќаат, што пак нели не е правило. Така да кој како сака може да си прави. Мислам дека сепак подобро да го отворам и детално да го измијам отколку да не го отворам. А и навика е, како што се мијам јас мислам дека треба и они. Нејќеш да знаеш која мака ја имаше големото кога направи баланитис, курето му беше колку пиперка големо отечено и не можеше да мочка, многу го болеше.

Anturium and 1209 like this.
  12. 1209

1209 Форумски идол

И мм имаше баланитис, што значи не мора да е од неотворено, кај него беше последица на болеста и паднат имунитет.
    Затоа муслам дека проблемот е ако се отворени и не се чистат тогаш може да се направи проблем, ама и се да направиш може пак да има проблем, оти мм дефинитивно одржува хигиена:D

Ако не е скроз отворено воопшто одлепувано нема каде да се собира нечистотија, па не би требало да има проблем ако само од надвор се мие.

Ама пак ќе кажам перференција е, нема сигурно да биде болно по малце ако се отвора и постепено ако се решат да отвараат, јас решив дека нема.

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ти си знаеш, јас не би оставила. А секрет се ствара и кај нив, не е само кај големите. Како бели топчиња поткожно се гледаат, тие ако не се исчистат знаат да смрдат многу.

1209 likes this.
  14. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Мојата беше лакомо бебе и уште ја дојам (facepalm)

Ама за јадењево од старт се гледаше дека ќе биде со молење :whew:

1209 likes this.
  15. fana

fana Форумски идол

Како бе доиш уште?
    Одбивај срц. Најважна причина зошто не јаде е таа.

16. 1209

1209 Форумски идол

А зошто да не ја дои уште?
    Не мислам дека цицањето има нешто со нејадењето, посебно ако дои само пред спиење.

Erika.greeneyes likes this.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Охоооо колку има. Пред да го одбијам ништо не јадеше, го одбив и качи 750гр за месеци пол, почна да јаде се и количински. Не мора да значи дека е тоа правило, ама кај мене се покажа дека е до тоа. И дур не го одбив не се смири во градинка никако.

Mumoftwo30, fana and 1209 like this.
  18. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Во право е @1209 .
    Врска нема тоа. Мојата може скоро година дена седеше 10 кг. А баш сакав да ја одбијам тој период ама не ја одбив. И за месец дена качи цело кг. Да ја одбиев ќе мислев до тоа било. Од другарка ми малата не цица па ништо не јаде.
    Во градинка јаде се мојата. И дома јаде манџи такви работи и пишував баш погоре на @1209 само што не јаде многу количински.

Coco31 and 1209 like this.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ти си знаеш и не треба и не е наша работа колку ќе доиш, кај мене се покажа дека штом престана да цица почна да јаде. Килажата мене не ми е пресудна, јас сум за тоа дете да јаде разновидно и редовно, не мора да изеде којзнае колку, ама денес да касне и зеленчук и овошје и тесто и месо и житарка, од се по нешто.

1209 likes this.
  20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@Erika.greeneyes и јас ја дојам уште и јаде нормално. Доењето ни е само за заспивање ноќе, инаку не и менува ништо во врска со јадењето. Инаку е 13.1 кг, вчера измерена.

Coco31 and Erika.greeneyes like this.