Какви предизвици? Во смисла има ли емпатија на таа возраст, слушање инструкции, барем малку контрола на импулси, тестирање граници, трескање?
Ех сеа ... Сакало детето сакало мајката... И Јован сака и ужива на фотеља да се качува одозгора ама ЈАС кажувам како ќе биде. Не, ни мајка ни дете не може да уживаат на 3 години. Тоа може ќе ужива до 7. Со него во школска клупа ќе седнеш ли? Не јаде оти цица. Крај. Ти и твоето сте исклучок, а исклучокот НЕ го диктира правилото.
Кај мене поголемата ќерка пројаде така како што треба откако прекинав со доење,сега и близнаците ми слабо јадат 8 месеци се,значи јадат се' што им давам,ама количински малку,а пак многу сакаат да цицат.Се надевам и тие ќе пројадат така како што треба откако ќе прекинам. И јас сум за тоа дека не јаде од што цица,барем моето искуство кажува така. П.С. Денес им дадов грав за промена,јадеа хехехе
Може, јас и скн ми уживавме. И уште два доенечки парови знам кои уживаа. Сме збореле со мајките и знам дека доењето не било мачење. Мислиш само доени бебиња не јадат? Знам многу бебиња кои биле на АД и не јаделе. Буквално се на сила, по малку. Еве овие зошто не јадат?
Многу мака ова, ништо нејќе ни капките насабајле не ги пие, едвај ги давам и почнав да забушавам поради ова. Сега со антибиотик е па мора да го давам, синоќе баш така дадовме 3 жени една го држи друга му држи уста отворена и 3та дава со шприц. Најчесто сум сама и не знам како ќе успеам ова сама да го правам. Многу стресно ова до кога трае? Ќе смени ли некогаш?
Ќе смени, да ти влеам надеж. Само да не го зарекнам цела недела ги пие витамините без проблем, и плус сируп за искашлување што не е баш добар на вкус. Му правам филм, ајде сега ќе правиме ох ох на мешето, и прво јас пробувам викам леле колку е убаво ајде сега ти, и ќе го испие. Имам пишувано, порано беше борба за сируп. Еднаш беше со 41 температура, гнојна ангина и полна уста авти, ќе го стегнев на сила да го испие исто како што опиша и ќе станеше го повраќаше. Трчав утрото на болница мислев ќе дехидрира од што повраќаше од сирупот, ми препишаа апчиња да му дробам, ни тоа не успеав. И така истеравме без антибиотик… Морам да се надополнам, син ми од што толку не сакаше сирупи можам да кажам дека давав антибиотик на збор, од толкава борба пола ќе му протечеше во врат пола ќе плукне и некоја капка ќе испие, значи буквално секој пат било борба.
Здраво мајки, малото е 2 ипол год, до пред 1 месец си заспиваше во 21.00 21.30 најкасно све по ред како што треба, дремка имаше по 3ч но веќе 3 недели имаме голем проблем несака да помисли да спие пред 00.00ч, дремка неќе да помисли да има(да напоменам дека пред месец ипол ја тргнавме цуцлата) не ја бара воопшто незнам дали е можно да е до тоа…Прашањето ми е дали оваа возраст постои некој скок во развој, дали можеби некоја друга мајка поминала низ ваква фаза, дали е можно да е од нешто исплашен веќе подолг период трае…
Се надевам дека ќе смени во скоро зашто ова неподносливо е. Јас се чувствувам виновна за се ова како да сум го предизвикала. Не сака сирупи, не дава нокти да сечам, не дава нос да се чисти, се е на сила а ич нејќам така преболно ми е кога го гледам а морам да го правам тоа Ајде белки ќе смени. Најдов некои идеи како да го скријам утре ќе пробам со мрвици на лажица врз сирупот белки ќе успеам.
Мајки што не ви спијат децата на 2г на пладне, како издржуваат? Вчера тоа го мислев, бевме излезени некаде баш за времето на дремка и дете нејќеше да чуе да седи будно, си заспа и крај. Додуша стана брзо, ама после си ги доспа тие саати што му фалеа и вечерта само пролонгира спиење од 10 заспа. А и што да му правам на дете од 2г цел ден ако не отспие, ќе пукне од досада. Инаку се опраивме, 5 дена баш мака видовме, нит јадеше беше весел. Среќа течности пијат многу моиве деца па де вода, де чаеви, де компоти, се дупна од пиење. И да ви кажам сум нашла еден преефикасен "лек" за мали деца, чај од малини, смрзнати ги варам додека не избледат малку и цедам, додавам мед и лимон, како сокче му иде, крева од мртви. И јас пиев грло ме болеше, прекина одма, многу лесно ми беше. Малово испи цело тенџере. Ем вкусно е.
Вчера дремна 20тина минути (дека во кола ни заспа). После беше доста лошо, фрлаше играчки намерно, се бунтуваше. Си легна во 7, лесно заспа без бунење и сам викаше претходно да се бањкаме па после ќе нанаме. А станува рано околу 6:20, знам дека му е тешко така кога нема да дремне до вечер да издржи, но тоа е што е, ние му нудиме да дремне секако. А во градинка си дремнувал без проблем, па вика кога ќе стане си лежел и чекал да станат другите.
Ќерка ми ако ја оставам наутро да се успие, тепачка е после за дремка. Ем не сака да спие, ем без дремка не ја бива. Тек на кај 17:00-18:00 часот, тоа е хорор благ. Инаку денски дали 30 минути дремка ќе има или 2 часа, не и менува, втор пат сигурно нема да заспие. За чајот од малини, може сооднос да пишеш ако има или од око да испробаме.
Леле каков ноќен терор сме имале синоќа. Луѓе ова нормално ли е страшно беше за гледање. Мижеше ама се фрлаше низ цел кревет вриштејќи гласот му се фати и се утепа од кашлање после. Пробавме да го гушнеме ама не тепаше и буткаше и цркаше нејќаам. Нешто пробуваше да каже успеваше само тис и дткаше, страшно беше. Успеав да пуштам некако цртани на цел глас тогаш ги отвори очите се сврте го гушна мм и заспа за секунда. Како се справувате во овие моменти што правите?
Отприлика го правам, на цело големо тенџере, лонец ставам цело ќесиче од купечките малини или од домашните пред да ги потрошам ставав две мерици од 1 cup. Да зоврие водата ставам малините и да проврие кратко додека изгубат боја, после стојат некои 5-10мин и цедам низ цедалка и додавам голема полна лажица мед и цел лимон цедам. Многу ми е убаво и мене искрено. Она Не ми е што ќе се разболи, туку што ќе се разгали... Епа не можам веќе. 1 недела само у раце ми е, нема нема ќе ми се намести у скут. За инхалација не прави проблем ама ако му текне и прави. Почна да расфрла играчки, ќе земам сега ќе ги скријам овие нови ќе извадам, ги имам сортирано во 3 кутии големи, да има различни. Ми се споија жички сега, не можам ништо да фатам од него. Цел ден Маша и Медо на тв да иде, не го гледа, да иде само, да слуша песничките па ги научил ги пее Боже ме сачувај. Вчера во шума бевме, коа рече иде сам у шумата ништо не го интересира, на раб од дупка го фатив и коа кажа се треска од земја, ама буквално беше земја, кал, се ваља по земја и крај оди назад. Дури кога му се обрати друг човек, едни по патот што си одеа и они, се смири. Значи не е дека он сака таму, туку не сака мене и татко му да не послуша, тоа е проблемот. А кај се уште 2 недели дома сами... Е за ова ја благословувам градинката, само за ова. Ми се плаче просто. Среќа мм е дома и избегав во купатило да средам мисли, ама он работи од дома, не можам да се ослонам на него ич. Одам да просмукам, да забришам прашина, да пуштам уште некоја машина па да направам нешто за јадење, кај најде денес да ми се спојат жичките, коа решив дека раскрстив со благо и кондиторски производи... Цел викенд само алишта што собрав и пружив, едвај и тоа, пошто господинот многу сака да дипли па ми ги шета натаму наваму.
Значи не е доењето, туку млекото. Што му се запнавте на доењето тогаш? Никаде не прочитав мајка која дава ад вака да биде форсирана да го остави и да премине само на цврста храна. Запнати сите доење, та доење. Има деца кои и без доење и ад не јадат. Што финта на овие би им препорачале?
Па нема да прочиташ пошто таа мајка си знае дека од ад не јаде. Ама доењето треба да продолжело дур уживале двајцата и немало проблем ако не јаде друго. Нема грешка. Ете реков, тој може ќе ужива до 3 то одделение нема ваљда во клупа да седнеш со него.
Јас и за да сум на иста мисла, ајде до 2г некако, мада и тоа ми е многу, ама после тоа, на детето не му треба само млеко, му требаат нутритиенти. Зборевме за нарушување на исхрана, озбилен проблем. И јас уживав во доењето, да беше до мене до 5 ќе го доев, ама ај што не јадеше ништо, туку немаше утеха за него ако не бев јас тука. Никако, само јас, друг никој не важеше за него. Во градинка проблем, дома проблем, навечер без сон, откако го одбив уште повеќе се гушкаме и сме блиски, не е дека престанав да го гушкам. Големиот па ич не го доев, а беше на мајчино млеко, не се осеќам осакатена за тоа искрено. Дете после втората година расте забрзано, му требаат сите нутритиенти, овошје, зеленчук, млечни производи, месо, житарки, се му треба, а во млекото се нема.
Apropo na moabetov, vikendov na dezuren vo Sistina imase devojce okolku 4-5 godini mozebi. Neznam sto tocno i bese nebitno, ama go slusnav razgovorot megju doktorkata i majkava. Doktorkava vika neka pie toplo mleko so pregoren seker za grloto i majkava vika ama pie hipp ne pie drugo mleko. Doktorkava se secna i se zacudi a i jas isto. 4-5 godini. Ne i kaza nisto ama se gledase po reakcijata... Posle si vikam ajde moze alergija nesto ima pa zatoa i na pet god pie hipp..ama i mojov bese so alergija na mleko pa ne piese mleko.... Na kraj izlaga sekoj si znae za sebe i si pravi kako sto saka..