@fana успева да ве разбуди дури и подобро од мајка со правосмукалка во сабота сабајле Шоубаво вака живнаа темите, на секое отварање 20+ нотификации си имам
Lele nasive mali da gi spoime ili ke se ispotepaat megju sebe ili zaedno ke se zdruzat da tepaat drug hahaha Sala na strana ama komandant ja vikam. Jas stvarno neznam od kaj uci da mava, nit odi vo gradinka, nit doma tepame, nit brat i ja zakaca i slicno. Ama bukvalno ja galime, ja guskame ja bacuvame a ona piska, se tegne i bega, ne dava da ja pipnes. Od kaj naucila stvarno neznam. Pa uste i si kazuva bam, bum, dang a mala e stvarno ama karakter e. Maskudanka prva klasa, so topka igra sutira ko nekoj fudbaler da e Golemiov ne mi e takov, on e mamina maza, samo se gali, nikogas so nikoj ne se skaral ne pa da se tepa, druzuljubliv e, nit pa nie sme go tepale, moze nekogas sum go plesnala po gz neli normalno e ako pretera ama daleku od tepanje. Sestra mu i da go plesne ovoj se topi ubavo mu bilo, mnogu ja sakal, mekicka bila za stipenje haha. Malovo e inat, ama bas inat. Ako kazam nemoj tamu ona namerno toa go pravi i me gleda i vika da da i klima so glavata. Ako ne e nesto po nejzino piska dur ne go dobie. Preeska me udri i se prepravav deka placam neznam sto i stana me gusna, i vika gusi mama Premnogu e mala godina ipol nema uste ama od sega se gleda karakterot. Na momenti se plasam kako ke bide ponataka, ke pravi li problemi vo gradinka neznam. Se nadevam koga ke potporasne i ke razbira poveke drugo ke bide.
Целосно точно. Претеруваат со зборот насилство, само да докажат дека се во право. Не велам децата да се тепаат, ама ако некогаш се плесне по газе не значи дека ќе има трауми или дека ќе настане насилник.
Ние со машки деца особено знаеме што значи машка енергија и како се изразува таа. А пак да не спомнувам две машки во еден дом. Двојна машка енергија. Јас велам, таму кадешто си се со женски, поинаку е, ако се женските од смирен карактер и тие. Но, сепак, женските деца се посмирени. Ќе те почека, ќе те послуша, попедантни се, повеќе учат, едноставно нивната енергија е творечка. Кај машките разурнувачка. Помали деца до кај 3, 5 години не можеш со плескање, не размислуваат, не можат да проценат, многу се мали. И единствено треба да го тргаш од местото и да го пренасочуваш. Па и да му зборуваш на опасни места со повисок тон. Кога чепкаше по штереки малиот (2 години), мајка ми ми вели потчукни го по раче да знае, она старското нели. Јас си велам нема ефект тоа, што ќе научи ако чукнам. Каква поврзаност има потчукнување по раче со тргање од штекер? Никаква. И само зборуваш, свикуваш, го тргаш и ќе прекине. Ама, поголеми деца веќе од 4 и пол 5 години, сепак тоа е и индивидуално, ако детето има богат речник на изразување, знае да разбере, а сепак се глупира, како да му се објасне нешто што е - не? Што би правеле кога на помалото дете му оди со дрвена лажица во очи, кога го чука по глава и корне по коса, два часа интензивно ги гледаш се бркаат, трпиш, играш судија, уморна си, живците ти се топат веќе, а тој гајле си нема? Знам дека и тоа е од неможноста да се стиши, изрази, дестимулира, но си велиш, добро, ајде треба и малку да се побркаат, да ја извадат енергијата и тоа преминува во битка. Или пак, и од стишена игра, знае да го искорне. А бе што правиш му велам зошто така, па сладок ми е, ми вели. И му објаснувам како треба. Ама со дрвена лажица кога ќе го видам или со прсти по очите, дали треба со еден милен глас, еден став опуштен да си сум и така ли ќе ме сфати или ќе сум ко на заебанција земена? Викање, потчукнување не го прави со траума, па дури и погрубо отргнување од некое место, зашто ми ја вжештил главата. Најчесто имам забележано, кога му е досадно, не зема нешто да си прави, ја истура досадата на помалото дете. А е дете со кое имаме однос со граници, гушкање, ако денес сум го удрила и потоа дента ќе го гушкам, ќе му кажам дека не сакам така ниту јас, и кај треба да е подобар. Не знам, ете, кажете ако имате идеја, рецепт како да го спречиме тоа меѓусебно закачање.
ХАХАХАХАХАХАХА Извини, морав да се изнасмеам Ај дојди еден ден те молам да видиш смиреност на ниво да те излуди Машко/женско не знам дали има врска со карактерот. По дифтар е од мене, а еве жена сум, дифтар си признавам За другата тема, не знам што да кажам без да ме испозапалите ама најјаки сте
Јас цврсто држам за рака кога поминуваме, па нема ни простор да се извлече. Инаку, мислев на она стискање од нервоза, што заменува шамар.
И јас се насмеав на ова за женското повеќе учело, посмирено.. 100% Син ми е многу посмирен и повеќе учи од неа. Таа е поимпулсивна, секогаш нешто во акција ама помалку упорна, а тој си го зема времето за се и многу упорен. Ова што го опишуваш за децата зависи од темпераментот на детето. Ако споредуваме меѓу половите, може статистички и би се покажало точно она што го пиша во однос на тоа дека машките се поенергични ама ќе има исклучоци меѓу поединци. Темпераментот зависи од нервниот систем пред се и како е тој построен и од темпераментот зависи како ќе реагира детето кон надворешниот свет. Со темпераментот се раѓаме зошто има основа во физичкиото и со влијанието однадвор од семејството и воспитанието, културата и другите фактори малку се менува или поповршно. Затоа обично децата се по темперамент слични на некој од родителите, зошто гените се битен фактор. Ако има повеќе енергија, мора да ја канализира ама на начин кој не е штетен за него и за другите околу него. Спорт е идеален за такви деца на пример, или некоја друга физичка активност. А што прашуваше како да реагираш кога прави нешто бесно. Мораш да одредиш колку тоа бесно однесување е опасно, па реакцијата ќе ја прилагодиш наспроти сериозноста на можните последици. Пр. ако со однесувањето можело сериозно да го наруши своето здравје или на другиот, тогаш мора реакцијата да ти биде построга во смисла да го заплашиш од можните последици. Ќе изглумиш ако треба лутина или малку лудило. Не може со мил збор да му се каже да не го прави тоа миличко и толку да биде. Не сум приврзаник на ќотекот ни јас, но ако не е ќотек тогаш мора да изреагирате и со фаца и со движење и со збор на начин кој детето недвосмислено ќе сфати дека сте лути и на раб да преминете кон физичка казна, да му смрзне крвта во вени што би се рекло. Ќе казниш со нешто друго ако има потреба во моментот а потоа кога ќе помине време и ќе се смири ќе зборувате за можните последици. Зошто во првиот момент џабе е држење лекции.
Сигурно со чингели сте вие поврзани, каде па јас успеав да утнам баш кај тебе... не значи дека кола може да го збрише/чукне само на поминување. Ама секако и тогаш ти си спремна за ситуацијата, па да не ширам за џабе. Не се глупираје луѓе, аман. Не правете од мравка-слон.
Малата е 2години и 2месеци. Од кога наполни 2 години мака мачиме со тврда столица. Пред тоа какаше добро. Пиеше реферум сируп за крвта и витамин ц. Помисливме дека е од тоа запекот, па го прекинавме ама ситуацијата не се среди. Намаливме со млеко пие 150мл само пред вечерното спиење. Пробавме со ваја лакс сирупот, порталак, изилакс од србија донесен, но најефикасни ни се покажаа ефекол џуниор ќесичките и сега се плашам дека стана зависна од нив. Се дешава ако не е искакана 2 ден после тоа е со мноогу плачење, при тоа дадени 2 кесички ефекол и тогаш столицата е секогаш мноогу тврда, тврди топчиња. Горенаведените сирупи се со препорака од матичен да спомнам секако не е на своја рака. Јааде манџи, компот од праски и давам го јаде овошјето, е не пие вода чиста туку чајче од сладок анасон, сокови не пие, благо не јаде премногу. Каков совет би ми дале вие што сте имале сличен проблем како нашиот.
Еднаш кажувам со убаво, втор пат вриштам, трет пат ако треба да повторам веќе трауми ќе има Шо вика Космик погоре, ако и кажам "Миличка немој да ми ја пушташ раката надвор, коли има" знаеш кога ќе ме послуша? Ко ќе роди врбата грозје. Ама затоа СОФИЈА, НЕ ПУШТАЈ РАКА И НЕ СЕ ТЕГНИ ОТИ НЕМА ДА ИЗЛЕЗЕШ ОД ДОМА ДОДЕКА НЕ СФАТИШ ДЕКА КОЛА ЌЕ ТЕ МАВНЕ, тоа слуша
Може од млекото да е. И мојата има потврда столица,тестирам од што е. И мислам од млекото дека е. И правев каши со тетрапак и многу напнуваше. Сега откако не цица некогаш знае да побара млеко, околу 50мл ако испие. Кога како некогаш и само една голтка. Ама баш @Anturium знам имаа ваков проблем и почна да дава овесно млеко. Сега и ја зедов овесно млеко. Па се надевам ќе си кака помеко. Кај нас не е толку страшно си кака секој ден. Ама најчесто и треба време да се покака. Откако ќе ми каже какам и ја чекам додека се покака ,знам ќе потрае. А на нокшир не сака, само неколку пати ако седнала до сега.
Ахахахахахах, исто сме со големиот, демек се со добро, се договараме дома, ахааа да важи, до првиот чекор на улица... ма какво убаво зборување, тој не ме слуша кога се дерам а не па со убаво кога зборам И така сум побесната периодов, не ги ни носам кај што треба улица да се помине!
@Erika.greeneyes Пробав со овесно, ја читав @Anturium, но кај мене одбиваше да пие. Незнам таа што направи знам дека се пронајдов во нејзиниот пост. И кај мене кажува дека кака, а во нокширче нејќе ни да седне,и не инсистирам.
Малиот ми беше со секрет во нос и кашлица седум дена. Пред некој ден помина секретот, но крчеше со носот особено во спиење. Денес почна да кенка и да се фаќа за уво, видов и како, жолта течност. Го однесов на орл, воспаление на уво и плус крајници со наслаги. Ова му доаѓа како постнастинка. Можно е ли е веќе аман. Третпат со увото. До кога. Совет некој.
Јас од што читам веќе не знам што е правилно, а што не. Имаше еден реддит пост "-- all parenting advice is basically: have 100 times more patience, time, and energy than you ever have in your life." Скрос се пронаоѓам. А би додала и дека многу контрадикторни совети наоѓам. Читам книги, блогови, и не знам кој пат да го фатам. Тајм аут е добра техника - не, не е добра, тоа е застарено. Еј пробај со тајмер (успешно, кога сака да шета гола дома среде зима и не можам да ја убедам да се облече) - читам книга, пу пу пу скраја да е тајмер неее. Ако има тантрум треба да го игнорираш додека не помине (претходно си пробал со муабет да решиш ситуација, безуспешно) - леле никако, треба да си емоционална поддршка додека детето има тантрум, неспособно е да се справи со емоциите, ќе го оштетиш за навек ако си недостапен емоционално (а во моментот од емоции имам само лутина и самоомраза). И уште мал милион слични примери. Немам заклучок, само се тушам