Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Cim ima naslagi mozno e i streptokoka da e. Moze da napravite bris ako sakate. Ama sogurna sum deka veke antibiotik vi dale. Inaku usi se vospaluvaat od sekret vo nos. Sekretot bezrazlika dali e od bakterija vo nos ili virusno odi vo usi. Isti sme, i bas ubavo mi objasni sega novava maticna. Me sovetuvase cim primetam da hrci i da se zatnuva vo nos odma da pocnam da cistam i da prskam operil ili septonazal za da se odrzuvaat kanalite cisti.

2. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.393
    Допаѓања:
    31.787
    Јас мислам дека претеруваме со читање ваму таму :)
    Треба да си најдеме начин што "пали" кај децава и тоа е тоа.

И да додадам, секако ќе ги оштетеме на било каков начин и да ги воспитуваме :rofl:

На Tiny Love, Sun&Moon, 1209 и 9 други им се допаѓа ова.
  3. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.773
    Прскав оперил кога беше со секретот затоа ме чуди што еве пак се воспали. А на која стрептокока мислиш? За пневмоние имаме една доза преневар, а за пиогенис е вверувам зашто и правевме кс, мирно беше се. Многу сум загрижениа со ушиве што е вака. Инаку големата оди во школо и помалово страда.

4. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    813
    Допаѓања:
    3.195
    Шта речи, и моево е претеризам.
    Некогаш еве вака ми доаѓа
    images.png

На Mother of 2boys, elenaklasik и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  5. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Piogenis e vo grlo sekogas.

6. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.144
    Допаѓања:
    6.746
    Да кај нас до млекото беше. Сега си кака ептен убаво, редовно и нормална столица има. Значи од еден ден овесно имаше огромна разлика во столицата, жива се јадам што чекам до сега. Некој ден ако јаде повеќе млечно одма утредента со мачење е и со потврда столица. Некни испи 2 чаши јогурт и 3 парченца кашкавал јадеше за вечера и после 2 дена пак имаше мака, така да кај нас дефинитивно сите млечни се проблем не само млекото. Пробај исфрли млечни еден период, ако не сака овесно види со друго млеко барем сега ги има многу видови. Е сега кај нас е проблем што од овесното многу количина бара навечер околу 700мл пие и секое сабајле е утоп мокар, па дефинитивно решив да отфрлам, 2 вечери пробувам да не давам мн тешко оди тантруми по цели вечери има
    Едит: сега ми текна да се редактирам додека можам. Добар предлог даде фана, пробај без лактоза. Значи за дома купувај само млечни без лактоза, не само млекото се нека ти се вакви. И да одбива ден два биди упорна кажи нема повеќе друго млеко кравата дава само вакво, нешто приказна смисли и почекај да видиш дали ќе прифати.

И додека сум на темата да прашам кои се последиците ако не јаде воопшто млечно? Зимам овесно со калциум, па планирам се млечно да тргнам. Ризик е?

Едит 2: кога сме кај темата да и се заблагодарам на @AngelOfArh што ми го спаси детето, се препородивме сите дома :inlove:

Последна измена: 18 февруари 2025
    На Mother of 2boys и rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr им се допаѓа ова.
  7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.261
    Допаѓања:
    118.955
    На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.073
    Допаѓања:
    2.153
    Како некоја што ја отвори темата за техники на справување удари од тодлер на бебе...од ова што изначитав после ќотек коментарот, можам да кажам дека уште повеќе не знам што да правам сега :rofl: веројатно како и досега за секоја една фаза, ќе пробувам и пробувам додека нешто не "упали". Инаку, секој ден без исклучок се случува скоро месец дена да си го удира по глава затоа што земал некоја од неговите играчки...или само да го види дека лази накај него додека си игра, инстант го турка и го удира. Останатото време кога не е плеј тајм знае и своеволно да го погали, да го гушне и баци.

9. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.393
    Допаѓања:
    31.787
    Уствари поголемиот се нервира оти малиот му ги зима играчките? А не од чиста мира да го турка? Тогаш муабетов од старт отишол у погрешна насока :rofl:

На Mumoftwo30, 1209, Mother of 2boys и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.073
    Допаѓања:
    2.153
    Отприлика :D

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.393
    Допаѓања:
    31.787
    Срц, ако можеш да го научиш дека делењето е убава работа посебно со братче, тоа е супер.

Ако не, да ги поделиш играчките чим тоа му е тригерот. А у меѓувреме, зборење дека малиот е стварно мал и дека сака само да си игра со него, дека ќе си поигра малку па ќе му ги врати. Исценирај нешто ко демек давате играчка на малото, па малото му го враќа после некое време да види дека ништо нема да се случи со играчките и дека не е крај на светот.

На Mumoftwo30 и Secret-Angel7 им се допаѓа ова.
  12. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.773
    Deteto mi e so vospaleno uvo i zgolemeni krajnici. Krci vo spienje. Od toa li e? Sekako po infektov kje go pregledaat detalno, plus tret krajnik.

13. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.261
    Допаѓања:
    118.955
    Да да.

14. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.144
    Допаѓања:
    6.746
    :rofl::rofl::rofl::rofl:

На Mumoftwo30 и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  15. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.930
    Допаѓања:
    12.104
    Мили мои мајки херојки, души напатени, со трауми од родителството :D тука сме се наоѓаме, се читаме, се поддржуваме.
    Да, во право сте, можеби генерализирав, остра поделба на мирни женски и бесни машки.

@Cosmic Girl обожавам да те читам, ептен ми значи секој коментар твој на тема деца. :hug:

Кажи дека морам да за'ржам, да бидам студена и груба за да ме разбере?
    А бе јас му велам застани така не можеш да правиш, упорен продолжува, патем не е во најбесните деца, има и покротки периоди, барем сега, (си знаеме како ни беше :sweat: )
    Ама напорен е бе луѓе, имаше денови нон стоп напесен на малиот, му корне коса, го гмечи на лице, мислам како да реагирам на ова, тие му се нагони, тука веќе треба физичко одвојување.
    И сме го земале и на кревет казна да не мрдне, гаснеме цртан под казна и седи така да ќути.
    А со други деца ќе седи мирен, ако го чепнат онака како тој не сака, ако се осети загрозен, знае и да заплаче.
    Не му велам да се тепа, никогаш, ама мора и да научи да се брани, а не да заплакува. Односно да даде граница до каде.
    Не на братчето помало да се сили.

Земал и му става една кутија на глава на малото и му се смее, пробај викам ти стави ја така, ако ти е убаво, терај. Прво на себеси ќе си пробаш како е.
    И му зборувам за да ја сфати и другата перспектива. И дека кога во една игра, некој плаче, тоа не е игра.
    Треба малку да почнува осет да стекнува за другите.
    Има моменти е добар, помага, го гали, го сака, искажува онака како шо осеќа.

Ама во други моменти, е па и крвнички има зграпчувања.
    Си добивал и ќотече, чудото, божем зедов да го претепам, скраја.
    Ене го со трауми шета, со главата надолу. Глупости.
    @see.emily.play исто како мене и ти си била :D
    Не да сум турена од мислење, читање, мозгање. Некогсш како некоја енигма да решавам, па ќе најдам решение конечно. Е па зошто сега во таа книга пишуваше така, а кај детево ништо не влијае? :wasntme:
    Грешката е или во мене или во детето, нема трето. Тие таму паметните, убаво си пишале.
    Му земаа крв од прстот попладнево, распиштен, нерасположен, вреска. Ми велеше таму бегај мама, и тоа со викање. И си викам сеа да се тргнам, да не испаднам слабак пред другиве, го слушаш детето те команда, ако не се тргнам, ќе вриска, а едноставно е - тргни се..
    И се тргнав настрана да не ме гледа, заќуте. Беше лут.
    И како да го припремам каде одиме кога не можев до збор да дојдам. Оставив така и му велев ќути смири се.
    И тек дома на смирено му објаснав подоцна.
    Ова за тантрумите ехеее прирачник можам да напишам.
    Мојот и нејќеше да го смириш и сакаше. Ако го игнорирав, ептен се разбеснуваше, а исто и ако го допирав.
    Катастрофа :x :D
    Имам уште да пишам, да запрам овде, дан ме натепате :D

На Cosmic Girl, Mumoftwo30, Anturium и 3 други им се допаѓа ова.
  16. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.930
    Допаѓања:
    12.104
    Се распишав на темава, син ми има скоро 5, не 3, ама исто ко 3 да има, си донесе муабетот.

Еве де, ај кажете.

Настинат е со тт 38,7. Му носам сируп да се напие, а потоа на брат му превентивно Виранто му давам.
    Кога виде дека му давам нему, се разжести, "уштее сируууп, даааај уште сируп, сакам да сум прв, аааааа". (lalala)
    Моја прва реакција: ете ти дадов, ти си со грип, тебе прв ти дадов.
    Тој продолжува.
    Моја втора реакција: а бе легнувај тука, болен ќе се дериш вака, ајде легнувај!
    Го легнувам отсечно, го покривам и заќутува.

Подруга реакција за инстант смирување нема, дали треба да го трпам испадов само дека така му дојде во главчето си помисли нешто или да го пресечам ова дерење што сите ги замара во зградава?
    Па уште клоцаше со нога, :@
    А не сакав да му дадам уште капка сируп, за да не добива на тој начин и да не се учи така.
    Се дери тој, се раздерив уште повеќе јас и заќуте.

Ако ми се држи лекција после, ќе му одржам, ама нема потреба мислам, секако е болен. :sweat:
    Ама од каде енергија се чудам на таа температура, да крева уште повеќе дури. :whew:

На Cosmic Girl и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.267
    Најпрост пример што ми го даде мене мојата хомеопатка! Кравата произведува млеко (калциум) а што јаде? Трева? Епа значи јади и ти трева и немаш гајле! Мислеше на спанаќ и марула нормално.

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.923
    Допаѓања:
    203.178
    Две машки имам, никогаш не биле бесни, ниту се тепале меѓу себе. Според мене женските се побесни, посплеткаџики, понемирни. Еве, кај тинејџериве гледам, девојчињата се позбеснати, не дека нема момчиња што се бесни, ама девојчињата предничат. Реално до карактер, воспитување и влијание на околината е какви ќе бидат децата.

Сосема да го исфрлите млекото, да пие пробиотски јогурт, ако може домашен кефир уште подобро. Семиња, овес, сусам, лен, секој ден на гладно компот од сливи без шеќер да пие.
    Имав дете што има проблем со млеко, оти не го пиеше, во градинка пиеше, тогаш почна хоророт. Помина ама и денес има проблеми со тврда столица иако не постојано.

На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, fana, 1209 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    Ќе барам соба на психијатрија..
    6ти ден од трицефот, после се прележано денес пак со температура. Не оди повисоко од 38-39, цел ден го држам без антипиретик бидеќи е весел ама црвен жар во образи. Што може пак да го повторило:sweat:
    Уморна сум…

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.678
    Допаѓања:
    3.994
    Може да фатил нешто ново во меѓувреме, на пример грип, без разлика што пие веќе антибиотик, за грип и без тоа не делува антибиотик и ќе иде температурата додека иде и после поминува кога ќе и дојде време.

На Bebetoo му/ѝ се допаѓа ова.