Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. Anturium

Anturium Популарен член

Оддамна ни се воведени и среќа последните месец два конечно е на диета од нив. Штета и што е на диета и од храна де ама барем почна ништо да не става во уста, раат сум веќе во парк :D За награда некни си доби парички да става во касичка :inlove:

2. Anturium

Anturium Популарен член

Д, Ц и Молерс давам. Сметам дека на таа возраст омегата е важна па ако не јадете често риба почни да ја даваш

3. Miss_S

Miss_S Популарен член

Дали овде или друга тема некој имаше пишано за коса. Ќерка последен период нема шанса да заспие со пуштена коса. Исто и јас, додуша. Секој ден или мал дел фаќаме од напред да не и оди во очи/лице или цела фатена лабаво, битно да немаме борба. До максимум менувам и за преку ден и за спиење да смениме начин на средување на косата.

Туку ептен почна периодов да забележува низ куќа посебно играчки нејзини. Пример истура едни фигури, со слики од животни се, за неколку секунди како од пушка изјавува преѓе - нема бубамала - дали од претходно ја зафрлила, па памти или стварно си памти што има по дома, не знам.
    Исто пред некој ден, во кутијата со топки што и е, 1 поглед, неколку секунди и вика нема цвена топка. Прегледувам јас и стварно и ја нема тука. Некогаш се изненадувам на вакви изјави, битно и да фали нешто нема тантруми за тоа.

Туку кога почнуваат во прво лице да зборуваат за себе и општо глаголи во точно време? Две години и неполни 2 месеци е, уште вика Х јаде, Х нана, Х облекува.
    Мама, дадам коцки - во случајов место дадеш и слично.

4. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Исто си збори во трето лице, мислам дека нормално е за нивна возраст ама ќе пишат мајките со поголеми дечиња. Можеби накај 2.5 -3 ќе викаат јас? Не го поправам само му зборувам точно. Да инаку не да забележуваат, сѐ.. од животинско царство сликичка вика: ова личи како во музејот (природно научен).

Miss_S likes this.
  5. Anturium

Anturium Популарен член

Внук ми е 3 тек сега место ти почна да кажува јас и место твое-мое. Глаголите уште му се во 3то лице. Не знам кога е правилно само пример дадов

едит: ќе пишам тука да не почнувам ново мислење. Што ги учите децата од 2ипол години? Не сум човек што форсира ама сега се почувствував дека не работам доволно со детето. Свекрва ми беше кратко тука и го научи да брои до 10 |( Ги знае имињата на сите околу нас, песнички си пее по негово ритамот го фаќа и првите збор два му се течни. Боите ги распознава веќе сите, кажува неколку ама не ги погодува точно. Почнавме букви да учиме која е на мама која негова ама нема интерес. Што друго знаат/прават вашите на оваа возраст?

6. Miss_S

Miss_S Популарен член

@Anturium конкретно за ќерка уште пред втор роденден научи да брои и тоа како игра, ајде до градинка до влез слики да изброиме, ајде по скали, ајде уште колку залаци имаш во чинијата и веќе месеци си брои.
    Бројки исто разликува неколку, повторно од слагалица, не дека сме седеле да ја учиме намерно ама низ игра запаметила.
    Бои знае 4-5 сигурно, за други не сум ја прашала. Животни знае и разликува многу. 70% од играчките и сликовници/боенки и се со животни и така ги научи.
    Песнички некогаш кога кажуваме ако застанеме на голем дел знае да го каже следниот збор или стих. Сама не кажува многу.
    Букви не сме и покажале.
    Со фина моторика стои лошо. Се изнакупив луда од Тему и како пинцети и пипети и не знам што, тешко и оди тоа. Повеќе мене ми дава да си играм со такви работи и таа да гледа отколку сама да почне.
    Едит: ваква е слична сложувалката

120325 800-1000x1000.jpg

Carolin., Anturium and LizzyGrant like this.
  7. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Бројки, да брои, боите ги научивме сите, деновите во неделата.
    Искрено нема ни потреба, како што имам читано функционални работи им требало да учат, да знаат да си побараат. Ама па боите ми помогнаа кога бара чаша, знае да каже која, по боја..
    Муабетот ми е не си прави стрес. Учете низ игра, лабаво.

Anturium and Mother of 2boys like this.
  8. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Мојот ич не ги сака сложувалкиве, никогаш не зема да си игра со нив туку само јас ако ги извадам и тоа 5-10 мин. Инаку броење до 10, бои на пример трча покрај оградата од градинката и ги кажувавме и ги научи, форми (крекери).. денови од неделата, сѐ преку играње.

Anturium likes this.
  9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Денови од неделата конкретно не сме учеле, знам од Дарко Биберко има песна, ако ја зачекала во градинка. Ама ја немам слушнато ни да ја пее, ни да споменува денови.

Сложувалки ептен сака, било мали со 4-5 делови, било како на сликата од претходниот пост.
    Исто и стикери, еден куп имаме за на стакло, за во книги. Баш многу научи и од нив.

Anturium likes this.
  10. le.soleil

le.soleil Популарен член

Едниот почна да вика јас околу 24м па престана зашто другиот уште вика во 3 лице. Ама тоа е и моја вина зашто јас никако да се навикнам да зборувам во прво лице сеуште викам мама ова тато она. За глаголи во минато идно почнаа пред месец дена онака преку ноќ и уште ми е смешно. Инаку нормално е до 3 години за зборуваат во 3 лице за себе па и покасно. Ама многу зависи и како им зборуваме ние.

Miss_S likes this.
  11. Anturium

Anturium Популарен член

Да не реплицирам на сите ќе пишам вака. Ова денови во неделата ептен се изненадив никогаш не ми ни текнало да му ги кажувам (facepalm) Со другото се таман е како вашите, малку груба моторика заостанува мислам, ама фината ми оди профи. Сложувалки има 100 и ги обожава, веќе почнавме со 4 делови гледам ги реди сам, треба со повеќе да земам. Формите ги знае само срце круг и коцка, другите ги препознава ама не ги кажува уште. Бројки и денови во неделата ми се следен предизвик значи. Има саат со бројки па така ќе ги учиме. На момент помислив дека не играм ништо со него ама вака кога ќе помислам по цел ден вртиме сликовници, тој сам ми носи. Само за нив и за сложувалки има интерес, друго се трае неколку секунди.
    Ај уште едно прашање: Почнаа да си играат сами улоги или рано е? Мојот гледам покажува желба бебе рани успива му зборува и пазар почна да си игра сам. Да се вклучувам во ваква игра или да го оставам да фантазира?

12. Black girl

Black girl Форумски идол

Deteto mi e na terapija sirup rupafin, kortiko vo nos poradi zgolemen tret krajnik i eve deneska pak so rastecen nos i kaslica, aman. Zosto ne pomaga terapijava? Edna nedela kako sto prima, a treba cel mesec, pa na kontrola. Dali mozam plus operil p da stavam barem za spienje?

13. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Син ми 3 месеци беше на спреј кортико и немаше никаков ефект

14. Black girl

Black girl Форумски идол

A dali moze da stavam operil p, iako prima i kortiko?

15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Мајки кажете решение за заплеткување на виткана, танка коса :| Се ми е пробано од тие балсами и спрејчиња од дм и зегин, шампони за расчешлување и слично, имаме чешел за отплеткување и косата пак се заплеткува особено после спиење. Дали ќе се смени ако ја скратиме?
    20250307_162736.jpg

16. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Мене септаназал ми даваа значи можи.

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Нормално дека ќе смени, особено ако никогаш не е кратена. И искрено препорака од другарка на која и купив за малата на подарок на Росен колекцијата, баш има за локни зошто жената што ги има брендирано ги има направено по ќерките кои сите се со локни.

kristina.k likes this.
  18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@AngelOfArh фала за препораката, мислам дека и ко беше помала ми ги препорача ама друго купив во моментот и после заборавив да нарачам. Дали се работи за детската колекција или има посебно за виткана коса?

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Детска колекција. Другаркава ги нарачува од тогаш и сама. Има и за тело и креми... Брендирани се по ќеркичките на жената што е главен застапник или сопственик на брендот не сум сигурна. Јас користам колекција за коса за себе и на мм купив, врв! Косата ја негуваме само со тоа и не ја фенирам и не ја пеглам веќе.

kristina.k likes this.
  20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@AngelOfArh фала, ќе нарачам за двете сега, секако има и попуст. :)