Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. enaena

enaena Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2013
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    123
    Јас сум многу задоволна од Ревлон за многу виткана коса:
    images.jpeg
    Ќерка ми има и поситни локни и само на влажна коса прскам и чешлам со чешел широк. Од дм го купувам.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.678
    Допаѓања:
    3.994
    Да. Исто беше и кај ќерка ми, не беше шишана откако беше родена, долга коса имаше витки целата на краевите и нооооон стоп и се заплеткуваше. Па плаче не дава да ја чешламе, само врзана ја сакаше, значи секој ден маки. Ја шишав Боб фризура и толку беше. Ем кратка, ем практична, нема никакво заплеткување, само се изгубија витките, се исправи ама нема врска.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  3. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.647
    Допаѓања:
    2.475
    Дали се корисни трициклите на буткање за деца 2+ години?Колку време се користат? Во последно време не сака да оди, а количка оддамна не користиме

4. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.134
    Допаѓања:
    69.640
    Ние лани земавме трицикл на буткање и скоро неискористен остана. Летната количка многу ми беше попрактична за лани, а за оваа година имаме тротинет што се трансформира за седење. Кога не му се оди, може да седи на него и си се бутка сам со нозе.

На velesanka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.647
    Допаѓања:
    2.475
    Кој тротинет го имате? Гледав во енци менци, нестсбилни ми изгледаат

6. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.134
    Допаѓања:
    69.640
    Scoot and ride. Стабилен е, лесен е за носење во рака и се трансформира со два потега. Немам искуство со други тротинети за да споредам.

7. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    3.472
    Да корисни се и му беше интересно повеќе него во количка, проблем ми беше шо ми заспиваше во него и нозете му се влечеа, но ќеф направи шо си вртеше и сам на педали.

8. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.148
    Допаѓања:
    6.755
    Една година веќе го утепавме од возење, мојот го обожава. Ама мојот е помрзлив за одење, сака да си седи и така да шета. Само пазете каков зимате на сестра ми е многу тежок за буткање и вртење, на лош и нерамен пат воопшто не можеш да го возеш. Нашиот е киндеркрафт, не е како количка лесен ама дека дека подобар од тој на сестра ми

9. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    459
    Допаѓања:
    953
    Ние го имавме од 1 роденден и ни е едно од најнеискористените работи за дете ради тоа што е ем мн гломазен кога треба у кола да го склопиш, ем ние немаше каде да го чуваме у зграда. Со летна количка идеме сегде пошо ми е најпрактично нешо. Сега планирам тротинет да земам сам да се бутка, иначе и мојот не сака ич да оди, бара у раце или у количка.

10. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.565
    Допаѓања:
    8.566
    Не знам од кога почна. Ама мојата збори во прво лице. И глаголите ги кажува точно.
    Пример вели сакам павлака, и му се врти на мм, тато сакаш ти јадеш павлака?

Мене ме интересира сврзници од кога користат. Знае некогаш да каже по некој сврзник. Ама обично без сврзник и се речениците.

Пример прееска што убаво чисто си ја кажа реченицата, кај е нашата кола?

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    188
    Мојот е скоро две и пол, ама користи и сврзници и предлози..и, е, со, ја,го,ги,на, во, под, зад се има..ама уште кога почна да збори низ игра јас постојано му нагласував пр.каде е мачето? Наа масата или под масата и така некако се усвои...ете може така да пробате, ама мислам дека со тек на време ќе совлада.

12. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    921
    Допаѓања:
    1.120
    Здраво мајки. Синчето ми е 2 год и 10 месеци. Последниов месец почна многу да мава, ама не бира ни место ни време кога ќе ти ја зачука една да се чудиш.
    Јас сум и бремена 26та недела, ќе се стрча и со бокс во стомак. Вчера во маркет којзнае што му швркна дојде ме шутна. Се нешто пишти вришти и мава.
    Прашав во градинка да не се случило нешто, рекоа се е во ред не приметиле ништо.
    Дома не сме смениле рутина. Најлош е кога сме двајцата со маж ми заедно со него. Сам ако си е некако поподнослив.

Пробавме со убаво со зборење ама нема ефект мислам повеќе се треска.
    Пробав да го шлапнувам по газ и да му свикам, се смее и уште полошо е.
    Вчера веќе не можев да издржам се изнаплакав цело попладне и цела вечер.
    Не знам што толку правиме погрешно. На моменти ми иде да го исплескам баш убаво ама не е решение, едноставно не сфаќа.

Инаку е супер активно дете, збори од ептен мал цели реченици, цели песни пее. Внимание посветено максимално. Може дури и премногу.

Не знам дали е период или што е ама ако има некој совет за некој пристап би била благодарна, се би пробала ова побрзо да помине.

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.939
    Допаѓања:
    110.281
    Абе мајки сепарациска нели беше на 5-6м таму, што е ова лепенка, ем е цело време со мене, ем коа ќе се залепи со тоа рачињата коа ќе ме фати за образи и ќе ми рече Мамииии, па мести муце да ме баци... Вакви моменти сум немала со големото јас, дефинитивно. У ПМС сум, ден два пред добивање, не знаете колку се ме пецка, ми треба простор за себе, едвај се воздржувам да не експлодирам, ама кога ќе ме баци, абе крај е на светот. А од друга страна големоно ми се повлекува во себе и многу се нервирам, ама во другата тема за тоа ќе пишувам.

На 1209 и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  14. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.059
    Допаѓања:
    4.146
    Има некој период тука околу 3тиот роденден каде што поминуваат баш низ некоја ваква фаза. Син ми беше неподнослив, а во принцип е многу темпераментно, ама послушно дете. И убаво се сеќавам на тој период, бидејќи цело време мислев дека ете, сме го испуштиле детево од раце, преразгален е, му тврдев на маж ми дека требало да не тестираат пред да станеме родители, дека сигурно би паднале на тестот, дека не сме способни детето да си го воспитаме и што ли не. До толку бев очајна, додека случајно низ муабет една другарка не ми кажа дека скроз низ истото поминале, па се смирив и чекав да помине. Кога помина, не памтам баш, ама траеше подолго, месец сигурно. Кај вас може и бременоста придонесува за уште поизразено такво однесување. Ќе помине, ама додека помине е тешко.

На Bebetoo, Mother of 2boys и cocopuff им се допаѓа ова.
  15. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    921
    Допаѓања:
    1.120
    Некогаш е доволно да слушнеш дека не си сам и дека и други поминуваат низ истото.
    Јас исто му викав на маж ми да одиме на психолог. Да го однесеме и него веќе не знам што да правам.
    Па уште едно дете кога ќе имаме, што ли ќе биде, како ли ќе издржам психички не ми е јасно.

На Bebetoo и Marge им се допаѓа ова.
  16. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.059
    Допаѓања:
    4.146
    Знам точно како се чувствуваш, ова е една од фазите што ептен ми има останато во глава баш поради тоа што беше многу тешка. Почекајте уште малку, па ако навистина нема подобрување, пробајте со психолог. Јас не можам да се сетам дали правев нешто конкретно за полесно да помине фазава, ама мислам дека не, бидејќи што и направев или немаше или имаше контра ефект. И после помина преку ноќ. Еве сега 4ри ќе полни, пак некои бубачки и непослушност покажува, а и ние чекаме бебе и пак си се тешам дека е фаза и дека мора целото тоа наше трпение и зборување да вроди кога тогаш со плод и дека се ќе помине и ќе биде како што треба, само да бидеме смирени и трпеливи.

На cocopuff му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    898
    Допаѓања:
    1.297
    Ќе издржиш. Мајка си. Со второ дете се ти е полесно и познато. Ќе знаеш зошто плаче. Дали е гладно, дали му е жешко/ладно или му се спие.
    Мене периодот додека не прооди малиот ми беше најубав. А бев сама со двајцата. Батко заедно го носевме во градинка, па дома ручек, чистење, спиење, пак по бато да го земеме.
    Па дома јадење, спиење, шетање, бањање. И во 9 сите заспивавме заедно. Ама и двајцата со мене на спална. Го заспивав прво бебе, па бато. Тој беше тивок си лежеше, па после ќе му раскажам приказна и ќе заспие.
    :hug:

На cocopuff му/ѝ се допаѓа ова.
  18. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    921
    Допаѓања:
    1.120
    Ова звучи како од некој филм. Нешто што не можам ни да замислам дека би можело да го доживеам најискрено.
    Кога го земам од градинка сега или ќе се закопа во место и вика НЕ НЕ на цел глас цела населба да не чуе или ми трча кола ќе го изгази.
    Не ни уживам во бременоста како што би сакала. Дури се прашувам дали избрзавме и тоа уште толку ме депримира што воопшто помислувам на вакви работи.

На Bebetoo му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    2 години и 8 месеци е, веќе ми се смачи од самата себе да се жалам, многу пати се прашував дали јас сум избувлива но ова е неподносливо веќе. Тантруми на најјако, се фрла, се треска, ме тепа, турка маси, мава по тв и ич око не му трепнува што зборувам. Не смееш за ништо да му кажеш НЕ.
    Прв пат вчера во јавност не се срамев од погледите, чекав ред кај матичната седеше на земја, лежеше, скокаше по столици, ја отвараше и затвараше вратата и се бесеше на квака. Ме заболе … што се пулат и зборуваат. Слушам од страна му велат “ама чичо не смееш така да правиш, зошто си невоспитан” :drunk: Јас се понашав ко да не е мое детето8)

На Srcka28, Mother of 2boys и cocopuff им се допаѓа ова.
  20. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.148
    Допаѓања:
    6.755
    И мојот имаше фаза на мавање и ударање јас кога ќе направеше такво нешто само ќе го погледнев луто во очи и ќе му кажев “Ударањето боли, сега мама е многу лута” и ќе се тргнев од него. На почетокот изгледа како да не сфаќа ама по некое време прекина. Свекрва ми и маж ми глумеа дека плачат тој и се смее и еве сеуште ги мава а кај мене прекина оддамна. Сега и ние имаме некоја фаза на тантриму, ама страшни. Има денови е супер преку игра слуша и прави се, ама некој денови толку ме изморува што јас добивам поголеми тантруми навечер од неговите. Мене ми помагаат поткастите многу психички да се смирам, ако сакаш пиши ми ќе ти кажам кои ги слушам. Ова ми доаѓа како разговор со психолог буквално, па место да ме нервира го жалам што толку хаос му се случува во толку малечко мозоче. Ќе помине мајка, тоа што си бремена е уште потешко верувам сега и хормони, ама само трпение и ќе помине :l:

На merriel0, Blue moon, Autumn Love и 3 други им се допаѓа ова.