Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.472
    Допаѓања:
    108.398
    Не да имам, се си мислам дека ќе биде со слаб слух ради волку воспаленија.
    Кај нас нема бактерија, вирусно, секрет во нос е толку неприметен, само доцна навечер закрчува, ама ништо страшно. Немам ставено спреј во нос не паметам откога, и еве сега беља. Додуша паднат му е имунитетот од толку многу антибиотик и очекувано беше.

2. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.327
    Допаѓања:
    3.070
    Јас од страв штом приметам да му е затнат носот прскам септаназал. И јас исто си патам од тоа ден денес, малку затнат нос веднаш имам воспаление на уво..

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.472
    Допаѓања:
    108.398
    Која е границата за хгб кај деца? Дали од антибиотиците или од што не знам ама 115 има, а јас таква мака не сум имала досега, големиот денес на систематски 146 машала, ко за возрасен, а ова малово е ко духче веќе.

4. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.327
    Допаѓања:
    3.070
    Син ми е цело време со таков хемоглобин, некогаш дури и 109 му бил, никогаш не ми спомнале дека е низок.. ме замисли.

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.472
    Допаѓања:
    108.398
    Јас дека немам искуство и затоа прашувам. Порано му бил 125-130, па и 138 еднаш, а сега некако ем блед е ем сув ем болен, лом е.

6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.903
    Допаѓања:
    45.277
    Луѓе а ако не спушта тт од бруфен?
    Значи дадов одма спушти, еден саат помина пак станува топол.

7. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    939
    Допаѓања:
    3.732
    Ќе даваш најизменично ибупрофен/парацетамол ако крева почесто. Ќе пробуваш со разладување и постојано следење барем 4 саати да има размак измеѓу. Колку тт има? До 39 тт јас не давам ништо, односно зависи и од него колку е свеж. Некогаш на 38,5 знае да клапне, а некогаш на 38,9 да биде супер фит.

8. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.999
    Допаѓања:
    29.127
    Туширање, расоблекување и бабини деветини. Компири на ноџиња ставав јас ко ќе ми дозволи.

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.472
    Допаѓања:
    108.398
    Ќе си пукнам од нервоза, не сум можела да издржам дете со температура никогаш, а сега па ич. Ова малово па на пониска тт вивнува црвен пиперка е. За рака ме држи и не ме пушта никако. Нозете му се боси, ладни, ама глава и тело пепел. Дадов ефералган, не е ефективен како Парацетамолот ама не го исака ич, за жива глава, а има количина што треба да ја испие, не да исплука и да не знам што испил што не. Блокмакс на дете јас не давам, се плашам, големиот ми направи 2 пати грчеви од бруфен и страв ми е.

10. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.903
    Допаѓања:
    45.277
    38.5 имаше, сега над 37. Јас до 38.5 ме давам ама обично многу е лош со таа тт и му давам.

11. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    939
    Допаѓања:
    3.732
    Следи го детето, ако со 38,5 не е фит, тогаш давај. Веќе има саат поминато викаш, уште три саати минимум би требало да издржи, па да дадеш парацетамол. Во меѓувреме полесно облечен и некој бабин лек ако знаеш. Само е многу битно наизменично да ги даваш ако веќе качува на неколку саати. Моето е дете што гори од тт. Кашлање, нос затнат и слично многу ретко имаме, ама затоа за тт не ми се зборува. И само така со најизменично давање лекарства функционираме, ова ми е препорака од повеќе лекари.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.903
    Допаѓања:
    45.277
    Да и моето до сега кога бил болен, а тоа е се на се 3 пати, од коежи еднаш стомачен, само до 40тт качува други симптоми ретко, не кашлал никогаш, мрсоли исто немал…не знам како да се понашам.
    Мада ова ми личи на настинка искрено, кива и проѕирен секрет, ќе видиме. Сега мерев, 37.1, ќе издржи, онака млак е.

На Marge му/ѝ се допаѓа ова.
  13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.903
    Допаѓања:
    45.277
    Неофен е мојов, мислам не е блокмакс исто или, додуша имаат бруфен и двата у состав.
    Ама моево од парацетемол не ни спушта тт, џабе го давам.

14. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.478
    Допаѓања:
    8.424
    Ако е тој вирус/грип што кружи, го помина ќере во јануари мислам. Парацетамолот не помага. Температура до 40 креваше. Јас само чепчиња и ставав и тоа над 38.5. Од ефералган (парацетамол ) не спушташе. И паѓаше до кај 38.5 или 39. На 4 часа комбинирав ефералган со неофен. Од неофенот спушташе. Ама пак качуваше после 4 часа. Со лесно да минува.

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.472
    Допаѓања:
    108.398
    Исто е мила, бруфен е.

16. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    1.306
    Допаѓања:
    2.799
    Леле мојата е иста , 2 год и 6 мес. има , се прашувам дали јас некаде грешам , почнувам да ја игнорирам ама тоа не се игнорира и тоа однесување и е исто кога сме со татко и дома двајцата , во градинка е супер умна, кога сум сама јас со неа или да е сама со татко ј и се наоѓа крајот , ќе боиме, песнички, си играме , ама кога сме сите на куп......ќе ме удри ќе и се налутам , ја игнорирам лута сум и , ќе се врти околу мене ќе се врти ќе почне да ме бацува извини мамо нема да правам така , и тоа важи до наредниот пат , колешки мои кажуваат дека им е период , дека докај 3та година така биле , ама не знам ..... јас мислев само мојата е таква (facepalm)

17. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.634
    Допаѓања:
    2.474
    Протект јуниор ампулите како се даваат? Дали се прави пауза и на колку време?

18. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.956
    Допаѓања:
    8.862
    А ова по цела доза на 4 саати прво од едното па од другото?
    И само во случај кога не спушта нели?

Мојата па обратно ова сега и е втор пат со температура. Само од грипот последно што имаше три -четири дена.
    Инаку нон стоп е со затнато/носе што тече. Стално си поткашлува од секрет, ама не било ништо до сега фала богу.
    И кога се зголемува интервалот на кои качува тт е добар знак нели?

19. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    939
    Допаѓања:
    3.732
    Да, само во случај да не спушта тогаш преку 4 саати најизменично ибупрофен/парацетамол цела доза. Препорака за Нурофен ако не си го користела до сега, се има покажано кај моето како најефикасен. Во главно да, поголем размак на саати е добар знак, ама нема правило. Се има случено моево да биде 12 саати без тт, да си помислам готово поминало и пак да качи и да биде уште побетер.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  20. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.956
    Допаѓања:
    8.862
    Нурофен јагода мислам сега има. Парацетамол не го сака. Ама кога мора мора. Ноќеска качи над 39 пак со треска, со плачки со се.
    Велам ај се утопли и онака морам да сменам пелена, да ставам чепче.
    Ко зема да клоца, да се стега. Баталив и дадов нурофен пак.

Кажи каков топломер користиш. Јас тој дигитален филипс нормален, ама не е практичен. Некој бесконтактен ики за во уво проверен ако имаш, пушти ми слика/линк.
    Фала.

На Marge му/ѝ се допаѓа ова.