Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.327
    Допаѓања:
    3.070
    Ако ја прашаш снаа ми, никогаш!
    Син ми е копија на внука ми, и на пат сум да се помирам дека едноставно детето е такво.
    Ете внучка вчера ми се јави на камера да ми каже дека дада и рекла “ти си каке” и плачеше како да е крај на свет.
    Инаку брат ми вика и јас сум била таква, се сеќавам имаше песна… “да ти се скине чорапот на раскрсница” е јас се трескав од земја кога ќе ми ја запееше брат ми, посебно на делот “да ти се удај швалерот во расолница” :rofl::rofl::rofl:
    Се смее мајка ми ден денес за тоа:D
    Па ајде ќе ме смируваат, аман нема да ти се удај те молам прекини…:P

На 1209, Erika.greeneyes, Mother of 2boys и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.058
    Допаѓања:
    117.754
    Здраво мајки. Јован има 2 год и 7 м и му е слаб хемоглобинот. Не многу ама јас бидејќи сум контрол фрик не сакам да му е ни толку колку што му е.
    Педијатарот ни вика дека за мало дете хемоглобинот е добар.
    Тој физички не дава знаци дека му пречи тоа што хемоглобинот му е слаб, освен што е беличко во лиценцето, не е уморен ни поспан има енергија и фала му на бога млку повеќе ми јаде од претходно (благодарение на киндер имун)

За жал, освен жолчка и просо не постои можност да му протнам друга храна што содржи железо бидејќи едвај пројаде бар нешто од нешто страв ми е да не се вратиме на почеток со нејадење ако форсирам.

По интернет најдов некои студии дека наводно маџунот бил многу добар особено за хемоглобинот, па сакав да ве прашам дали имате искуство? Пишува дека е за деца над една година.

Сакам да пробам со тоа, било многу вкусно и природно, бидејќи детето не е за терапија.
    Фала :l:

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.458
    Допаѓања:
    108.333
    Колку е тоа слаб?

4. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    29.035
    Колку е слаб Фанке? И колку си ти контрол фрик? :D

Да почекаш да пројаде све од киндерот па тогаш да го кренете имаш опција да издржиш или ќе се шекнеш :D?

5. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.058
    Допаѓања:
    117.754
    100ка
    Многу сум контрол фрик, ќе шекнам. Не ми е за мене и другите со мене ќе шекнат :rofl:

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    Риба, месо, цеден сок од портокал, житарки, ориз бел, грав, леќа, спанаќ, грашок, индиски ореви, ф'стаци, семки сончоглед се ова е добро за железото да се покаче, исто и давање на б9 б12 витамини или давај му б комплекс.

На Erika.greeneyes и fana им се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.458
    Допаѓања:
    108.333
    На Провен има во Зегин нови едни како бомбони, со д, ц и црна рибизла, јас давам на големото по 1 на малото по пола, кај не сме дома да јадеме ко што треба, реновираме па сме кај свекрва ми, они двајца мислам дека мене ќе ме изедат од што им се јаде. За нас 3г се па затоа давам по пола на малото. Еве 1 недела ги давам и да не ги подречам ама јадат ко дупнати. Малото сабајле изеде 3 цели варени јајца, 2 дебели парчиња кашкавал и 2 парчиња шунка (оние варените што се во Тинекс не во црево), тоа беше во 9, сега си дојдов од Кам виде во ќесата кроасани што ги купив за големиот за во школо зошто не јаде баш баш па да има нешто резерва и скрка уште пола кроасан. Добија боја и двајцата, иначе како духови бели беа. Само тоа го сменив, ништо друго немам сменето во исхрана или суплементација.

На 1209 и fana им се допаѓа ова.
  8. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    678
    Допаѓања:
    694
    Здраво мајки
    Дете 4 години, прв пат ке лета со авион. Треба ли нешто да запазам, за бебиња имам читано цуцла при полетување, а вака за поголемко дете нешто треба или нема потреба?
    Му се лоши обично при патување со кола, се надевам сега нема да помине лошо, да му дадам ли нешто пред летот?

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.458
    Допаѓања:
    108.333
    Лижавче, мастика, нешто да има во уста да нема притисок во ушињата.

На Grasiela** му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    2.074
    Цеден сок со цвекло, морков, зелено јаболче и лимон. Нема шанси да го одбие, за 2 недели ќе има друга крвна слика. Нема да мораш да форсираш храна, превкусен им е

На 1209, kozuf и fana им се допаѓа ова.
  11. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    839
    Јас давам семе од коприва со малку бадем смелено во нутри измешано со мед. И витамин Ц капки секое утро со 1 лажичка од ова. Исто внимавање кога јаде храна богата со железо да не ја комбинирам со млечни него со Ц витамини, брокула, црвено овошје и сл. Не е чудо ама имаше ефект, од 100 качивме на 109 за 2 месеци, ама во последно време почна да ми го одбива така да ќе видиме.

Секој ден цедиш? Сакам да пробам ама немам соковник па ме интересира колку време стои во фрижидер, ако цедам рачно тешко ќе е секој ден :?:
    И во кој сооднос се состојките за да испадне вкусно? Пробав еднаш да направам сок од цвекло со лимон ама не го биваше :D

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    2.074
    Нарачувам секој втор ден од тука. Цедат свежи секој ден, башка во стакло до дома носат. Вкусот е лудница
    https://www.instagram.com/beetboostjuice?igsh=MWFwMGdiNGc2YXF0eQ==

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.498
    Допаѓања:
    8.221
    Мајки,

Ви се случува ли детето да е отсутно во текот на денот по неколку секунди, кога игра, извршува некоја наредба и слично?
    Да гледа празно така без реакција некоја?

14. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.327
    Допаѓања:
    3.070
    Да, мислам дека од премор е тоа..

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Rubiii

Rubiii Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.711
    Допаѓања:
    5.491
    Што давате за имунитет,на своја рака?
    Малиот има 2 год 8 мес, солиден имунитет, ама после варичела секој месец е со нешто -тт, малаксаност, предбронхит… нос, кашлање.
    Матичната дури скоро ми даде за прв пат витамин Ц 7 дена кој веќе е испиено, изопринозин по шема…
    Еве пак носот, зарипнат…
    Нема крај ова

16. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.498
    Допаѓања:
    8.221
    Сум вртела неколку работи, покрај омега и Д3, ацерола давам, мултивит сируп на Допелхерц, сум давала киндер имуно прашокот после посериозни болести…
    Можеш било кој витамински сируп, Дефендил го фалат, Имунобета…

17. Irimiri

Irimiri Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2021
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    171
    Дефендил му давав и мислам малку намали со разболување, не дека не се разболуваше ама помалку беше. Сега го завршив и се чудам со што да продолжам.

18. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    898
    Допаѓања:
    2.633
    Ние му даваме Омега на Молерс, Д3, ВИтамин Ц и Марнис Протект Јуниор со прополис, сигурно сме веќе трето или четврто пакување.
    https://www.zegin.com.mk/mk/marnys-protekt-junior-20-shishenca

19. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.240
    Допаѓања:
    50.827
    Протект џуниор, витамин Ц и Д.

20. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.471
    Допаѓања:
    8.418
    Браво :) па јас толку не можам да изедам сабајлечки :D
    Ќере јаде скромно 1 јајце повеќе не, јас и со толку сум среќна хаха претходно не сакаше да смисли јајце. Сега јаде варено, ама некогаш акп и удрат бубачките во глава само жолчката ќе ја изеде белката не :)

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.