Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Rubiii

Rubiii Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.711
    Допаѓања:
    5.491
    Неколку пати покажа на образ, не знсм дали уво, заб или изведува…
    Превентивно во уво ставив капки зошто имаше воспаление пред година ипол, а ако го фати болка во заб во сред ноќ???
    Совет? Иако не ми е верно да е заб, 2,5 год е и миеме заби барем еднаш дневно - ноќе…

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.571
    Допаѓања:
    108.783
    Јас реков, дали е од таблетите или не, не знам, ама разјадени се и двајцата многу. Уживаат сега да јадат буквално. До толку што и во школо наставничката ми рече барал големиот репете.

На VirgoStar и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  3. VirgoStar

VirgoStar Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    949
    Допаѓања:
    833
    Женски На која возраст почнаа вашите самостојно да спијат во своја соба? Транзитот од креветче на голем кревет како го правевте некој совет постепено и каков кревет е подобро дали детски или одма голем ако имате некои за да препорачувате од кои сте задоволни :)

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.856
    Допаѓања:
    14.493
    Во своја соба на 2ипол зошто тогаш се преселивме во поголем стан. Второто дете на 6мес го ставив таму.
    Од креветче во голем кревет на скоро 4 год. Не ја гледам поентата за детски кревет, за 2 години секако ќе го одрасне.

На VirgoStar му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.327
    Допаѓања:
    3.070
    Пред две недели имавме мораксела, примаше антибиотски капки 7 дена, 4 дена пауза и правевме контролен брис, сега излезе стрептокока пнеумонае, се прашувам како е можно ова:?:

6. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    590
    Допаѓања:
    925
    По колку часа ви спијат децата ноќе а по колку дење? На 2 годишна возраст

7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    7.024
    Ноќе максимум 10. Почесто е околу 9 часа.

Дење различно. Знае и 1 час, знае и 2+ да отспие.

На Erika.greeneyes и Amore123 им се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.571
    Допаѓања:
    108.783
    Ноќе 10, дење кога е дома и по 3-3ипол часа, во градинка по 2 часа им спие.

На Amore123 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.497
    Допаѓања:
    2.597
    Ноќе 9-10 часа, ама ја будиме за градинка иначе ќе продужи. Преку ден во градинка стандард, а дома пред да го сменат саатот 2 до 3 часа спиеше, како го сменија викендот не спиеше и супер издржа без плачки ама јас сакам да си спие па ќе гледам да продужиме така. 2 год и 7 м

10. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.052
    Допаѓања:
    2.096
    Ноќно максимум 10ч. Дневната дремка во градинка му е пократка, дома преку викенд од 2 до 3 часа. Уште ми е чудно ова спиење за бебе кое спиеше до цели 10 месеци и ден и ноќ од 20 до 45 мин :)

11. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    2.474
    Какви боици им давате за боење? Мрсни ги крши зошто притиска, со фломастери се прави лом, за водени ми е рано, дрвени некои поквалитетни?

12. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    8.338
    Има дебели мрсни боици за деца на Штедлер, 7-8 се во пакување и нема шанси да ги скрши.

На velesanka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.042
    Допаѓања:
    68.145
    Ultra washable фломастери :)
    Се мијат со вода и сапун, од алиштата се перат без проблем (без средства за флеки и на 30 степени). Од масичка ги бришам со влажна марамица. На прва делуваат скапи, ама јас мислам дека се најисплатливи. Еве уште се чудам колку долго траат, со месеци интензивно користење, не знам колку боенки испошкрта и уште има во нив. Има и потенки, земав и од нив, ама уште не сум ги отворила, не можеме да ги дотрошиме овие.

https://shopnono.mk/products/џамбо-фломастери?_pos=1&_sid=447be3254&_ss=r

https://shopnono.mk/products/фломастери?_pos=2&_psq=фломастери&_ss=e&_v=1.0

На kozuf, VirgoStar, 1209 и 5 други им се допаѓа ова.
  14. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.247
    Допаѓања:
    50.831
    Во Синсеј има едни фломастери не се скапи и се чистат.
    Ќерка ми ги беше грабнала и морав да и ги купам.
    Една блуза ја беше лом направила се испра во машината, масичката ја прави лом се бриши, беше и флекерите на петоседо малку ишкртала веднаш се избриша.

На velesanka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    6.650
    Од Giotto фломастери што се перат
    https://www.literatura.mk/flomasteri/6283-flomasteri-giotto-turbo-maxi-6-boi

На VirgoStar и velesanka им се допаѓа ова.
  16. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.927
    Допаѓања:
    45.421
    Луѓе вчера нешто не му дозволив и почна да се дере по мене и ми вели мама јас ти се карам, слушај ме.
    Значи крајно се разочарав од самата себе зошто јас неколку пати му се имам извикано кога не ме слуша и веројатно научил од мене. Ова било во екстремни ситуации, не дека му викам на детево по цел ден.
    Го седнав и му реков мама кажи ми убаво, јас кога ќе ми кажеш убаво ќе те послушам и ќе направам нешто ако треба да се направи и он секако ми кажа убаво ама мислам дека штетата со карањето е направена.
    Може му се карам често ама не со дерење или на висок тон, само ќе му речам мама нема да повторувам ајде направи го тоа и тоа, ама во последно време он често повторува мама не ми се карај, дури и кога нешто му велам да направи смирено.
    Инаку нема страв од мене дури и кога му се карам, некогаш ми се смее и ми вика да му се карам посилно, не дека е истрауматизиран…

Не знам сега како да постапам? Како да го поправам ова?

17. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.927
    Допаѓања:
    45.421
    Уште едно прашање, за тие кои користите адаптер за шоља од кој сте задоволни?
    Детево е спремно да тргне пелени мислам, ама на нокшир не сака, често бара на шоља да го ставам, сакам да му земам таков додаток, ама има премногу избор не знам што да одберам, удобно и практично да е?

18. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    2.686

Ние користевме,мислам од Либерта го купив,не сум сигурна..
    Ќерка го сакаше,сама си го ставаше и мочкаше,до кај 4г го користевме,згодна работа е

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.174
    Допаѓања:
    30.062
    Јас може погрешно воспитувам дете не знам, ама кога се кара со мене ја оставам. Мислам не до екстреми да се дере де нели хистерично, туку ко ќе повиши тон за нешто и почнува да се нервира и ко ќе ми рече Слушај ме сеа пошто тоа ни е клучната реченица дома, кога некој ќе каже Слушај ме сеа, се слушаме. И ќутам и ја слушам и ќе се изнавика и ќе напраам шо сакала и додека го праиме тоа шо го сакала почнувам Знам дека се изнервира, те видов, ( ова со ГЛЕДАЊЕТО ми е потенцирано од педијатар, во секоја таква ситуација да и укажам дека е видена, разбрана, дека знам дека се изнервирала ), извини што не те разбрав претходно и те изнервирав. Те молам нареден пат повтори ми неколку пати и ако може да се направи, ќе го направиме.
    Исто типс&трикс шо ми се наоѓа у секојдневието за да ги намалам кавгите и нервозите е шо ја научив да праша Нешто дали може да се направи. Пример кога сака да го растура пластелинот и кажав дека може што сака да прави со него само да праша и да ми даде до знаење дека тоа ќе го прави. И така многу полесно прифаќа ако и кажам Не сега, може после и не се кара.

Порачај си одма од тие со скалички што се адаптери
    mc44mdmymzewmcaxnjkwmjg4nju5.png
    На вакво мислам, оти мене кичмата јабана ми отиде качувајќи ја и симнувајќи од шољата а рачунај на почеток ќе се качува и симнува катаљон пати додека се научи.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.927
    Допаѓања:
    45.421
    И јас го оставам да се кара, ама ова вчера беше хистерично карање апла мене ме имитираше и мм примети и ми рече, вели те молам пробај да се контролираш ова врекањето од тебе го научил, знам дека е така, ама јас природно имам многу пискав глас и висок тон, и да не се карам звучам како да врекам и гракам:D
    Може и затоа му е интересно да ми вели да му се карам силно ради гласот, не знам…
    И секако дека го послушав и го адресирав моментот со лутењето и сл, ама ми е криво дека од мене научил дека со дерење ќе добие нешто, поразено се осеќам…
    А исто со прашањево дали може и моево го прави, од многу мал го научив и неаме многу тантруми за нешто што може/не може да се прави.

Вчера конкретно ми се дереше за да му го вратам шишето кое го истураше низ цела соба, после неколку пати повторување да не истура му реков ако истуриш уште еднаш ќе то го земам, и му го зедов, смирено, ама он ми врати со дерење да му го симнам и да му го дадам дека му се пиело вода…