Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Абе како не, научил
    Тестира. Да види шо се дешава. Ќе добие ли шо наумил
    И у краен случај, секоја ука има и одука. И јас ја иам научено на глупи некорисни работи па после ја опраив, ги заборави тие работи.
    Иначе ние сме многу гласни по природа дома дека мм е наглув, па си се дереме. И детево ко ќе сака да каже нешто, си вришти. Па ако не ја слушнеш од прва, комшиите ќе ја разберат

А за случајов шо се дерел за вода, ќе му кажеш само Водата не е играчка, ако сакаш да се напиеш пиј и остај го шишето и толку. Крај на муабетот, гледај у чавките после и не се докажувај. Јас скоро за се така и правам, Напиј се и остај. Изеди и остај, не ми се шетај по соба.

И не ја прај грешката да му кажеш Само не се дери. Лелеееее кој демон излезе од нејзе ко и реков Ај те молам не се дери и кажи ми полека (facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)
    Мене мм ми вика Многу ја молиш... Пошо мене секој обид да ја смирам е Ај те молам ова, ај те молам она...

1209 and Srcka28 like this.
  2. Miss_S

Miss_S Популарен член

@1209 , мојава тестира граници до кај може, пробувам со еднаш, не истурај пример, викам втор пат, трет земам и не се вртам. Ако сака и пола час нека ака. Ама пак кај мојава е лошото што за секунда смислува друга глупост што да направи.
    И може лош родител сум ама и глас повишувам и тоа без грижа на совест. Додуша повеќе ја тргам физички од тоа што го намислила и бараме друга активност од одма ама не дека не сум подвикнала.
    Пример, боиМе со фломастери. Се додека има интерес и бои на лист или ептен да чкртне на маса имам и јас трпение. Во моментот кога ќе почне да станува и со фломастерите да трча низ куќа, собирам без размислување.
    Седнуваме да јадеме, додека седи јаде, дали биле 5 или 15 залаци. Во моментот кога ќе почне да скока на столица, да станува, да трча низ куќа, нејзината чинија ја тргам, ставам во мијалник и оброкот е завршен.
    И така за куп ситуации.

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Приметивме дека Марио не гледа убаво. Прво што замижува кога гледа, второ што зафрла глава наназад кога сака да види нешто и трето многу се мава во се, како да не ги гледа работите. Закажав веќе очно, ама ако добиеме наочарчиња, давајте совет, како сте се справиле со мали дечиња и очила? Оние за сонце ги носи, овие ако ги добие веројатно ќе биде со врвка да не му паѓаат, немам проблем да носи, ако треба нели, ама се плашам како ќе ги чува на глава. Ај давајте совет.

4. Irimiri

Irimiri Истакнат член

Каде закажавте?
    Моето некако замижува чудно и морам да го носам на очен ама се чудам каде.

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Др. Софрониевска.

Irimiri likes this.
  6. ani23

ani23 Популарен член

Детските наочари се пластични,и стаклата и целите,имаат врвка ,ластик за стегање отпозади,тоа не е проблем,туку како ке го прифатат деца во школо ако е школско дете да не му се смејат и потоа одбива.Ако има уште некое дете од оделение со очила ке има пример и нема да биде само.

7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Кај Ангел се работи за дете од 2 години.

@AngelOfArh , си зедов за право да одговорам.
    Сме немале во окружување толку мало дете со очила. Не сум забележала и кај ќерка во градинка ама сигурна сум дека ако испадне да носи наочари баткото, баш самите доктори ќе ве насочат што е правилно и како да прифати

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Мало е, 2г и 3м има, ќе биде предизвикувачко сигурно.

Затоа и ја одбрав докторкава, стварно е врв.

Miss_S likes this.
  9. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Кога ќе го нaправите прегледот те молам сподели искуство. Ние го носевме кај д-р Златко Чипуровски, тој кажа дека сѐ е во ред, но немам такво претчувство, го следам детево и знам дека има. Моето е таа возраст (2,5г), па таман ќе ми пишеш искуство како соработувал и со кои инструменти го прегледала.

AngelOfArh likes this.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Да кажам искуства со прегледот на бебе, одлично поминавме, супер! Не можев да си го препознаам бебето, добро де не е бебе, знам, ама мене и големото ми е уште бебе а не па малото. Супер е, нема никаков проблем, здравје за година дена пак да одиме ако приметиме нешто. Презадоволна од докторката.

11. Black girl

Black girl Форумски идол

Dali konjuktivit moze da e prosleden so temperatura? Ve molam za sovet zasto sum mnogu zagrizena.

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Мислам не, обично е склоп од повеќе симптоми некој вирус, меѓу нив и коњуктивит и тт.

13. Black girl

Black girl Форумски идол

Pred malku i ispovrati. Od kaj pa sega toj simptom. Mi se rika i od bolesti i od se vekje :@

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не барај логика во вирусиве актуелни, нит се знае што е нит се знае од кај е. Порано се знаело, алергии на пролет, сега цела година луѓе мака мачат со алергии, од фебруари до мај ко ништо.

15. Amelia.

Amelia. Истакнат член

Темава може не е за ова ама ми треба добар предлог за подарок за машко детенце кое ќе полни 3години.
    Родителите се прашани што им е потребно, одговорот е ништо, сѐ имале за периодов, а нас желба ни е да му погодиме, баш ни се блиски.

Што најмногу ги интересира и сакаат на оваа возраст?

Само да напоменам, баланс точаче не е опција, тоа беше подарокот за минатиот роденден.

16. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Тротинет со 3 тркалца?
    Син ми го извози ептен, сега се префрли на тротинет со 2.

Инаку нема правило што сакаат и ги интересира, многу е индивидуално.
    Во принцип нема многу опции за некој поголем подарок: велисипед или баланс како што кажа, тротинет, автомобил на батерија (иако некои деца не ја сакаат).

Можеш да направиш комбинација на летни алишта со некоја играчка.

18. Lisandra

Lisandra Популарен член

Дрвена кујна за деца,магнетни коцки за замок правење имаше во Мапет да видиш.

19. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Hot wheels, нема да згрешиш. Ќе се изнаигра со нив. И не се кршат лесно како другите играчки.

Lisandra likes this.
  20. Malesia

Malesia Популарен член

Јас кога кажувам ништо мислам на пари во плик. Стварно се имаат дури и премногу. Скап подарок е фрлање пари.

Erika.greeneyes and lackygirl like this.