1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.979
    Допаѓања:
    28.929
    Абе како не, научил
    Тестира. Да види шо се дешава. Ќе добие ли шо наумил
    И у краен случај, секоја ука има и одука. И јас ја иам научено на глупи некорисни работи па после ја опраив, ги заборави тие работи.
    Иначе ние сме многу гласни по природа дома дека мм е наглув, па си се дереме. И детево ко ќе сака да каже нешто, си вришти. Па ако не ја слушнеш од прва, комшиите ќе ја разберат

А за случајов шо се дерел за вода, ќе му кажеш само Водата не е играчка, ако сакаш да се напиеш пиј и остај го шишето и толку. Крај на муабетот, гледај у чавките после и не се докажувај. Јас скоро за се така и правам, Напиј се и остај. Изеди и остај, не ми се шетај по соба.

И не ја прај грешката да му кажеш Само не се дери. Лелеееее кој демон излезе од нејзе ко и реков Ај те молам не се дери и кажи ми полека (facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)
    Мене мм ми вика Многу ја молиш... Пошо мене секој обид да ја смирам е Ај те молам ова, ај те молам она...

На 1209 и Srcka28 им се допаѓа ова.
  2. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.302
    Допаѓања:
    6.816
    @1209 , мојава тестира граници до кај може, пробувам со еднаш, не истурај пример, викам втор пат, трет земам и не се вртам. Ако сака и пола час нека ака. Ама пак кај мојава е лошото што за секунда смислува друга глупост што да направи.
    И може лош родител сум ама и глас повишувам и тоа без грижа на совест. Додуша повеќе ја тргам физички од тоа што го намислила и бараме друга активност од одма ама не дека не сум подвикнала.
    Пример, боиМе со фломастери. Се додека има интерес и бои на лист или ептен да чкртне на маса имам и јас трпение. Во моментот кога ќе почне да станува и со фломастерите да трча низ куќа, собирам без размислување.
    Седнуваме да јадеме, додека седи јаде, дали биле 5 или 15 залаци. Во моментот кога ќе почне да скока на столица, да станува, да трча низ куќа, нејзината чинија ја тргам, ставам во мијалник и оброкот е завршен.
    И така за куп ситуации.

На lackygirl, Erika.greeneyes, Panovic и 5 други им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.428
    Допаѓања:
    108.273
    Приметивме дека Марио не гледа убаво. Прво што замижува кога гледа, второ што зафрла глава наназад кога сака да види нешто и трето многу се мава во се, како да не ги гледа работите. Закажав веќе очно, ама ако добиеме наочарчиња, давајте совет, како сте се справиле со мали дечиња и очила? Оние за сонце ги носи, овие ако ги добие веројатно ќе биде со врвка да не му паѓаат, немам проблем да носи, ако треба нели, ама се плашам како ќе ги чува на глава. Ај давајте совет.

4. Irimiri

Irimiri Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2021
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    169
    Каде закажавте?
    Моето некако замижува чудно и морам да го носам на очен ама се чудам каде.

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.428
    Допаѓања:
    108.273
    Др. Софрониевска.

На Irimiri му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    965
    Детските наочари се пластични,и стаклата и целите,имаат врвка ,ластик за стегање отпозади,тоа не е проблем,туку како ке го прифатат деца во школо ако е школско дете да не му се смејат и потоа одбива.Ако има уште некое дете од оделение со очила ке има пример и нема да биде само.

7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.302
    Допаѓања:
    6.816
    Кај Ангел се работи за дете од 2 години.

@AngelOfArh , си зедов за право да одговорам.
    Сме немале во окружување толку мало дете со очила. Не сум забележала и кај ќерка во градинка ама сигурна сум дека ако испадне да носи наочари баткото, баш самите доктори ќе ве насочат што е правилно и како да прифати

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.428
    Допаѓања:
    108.273
    Мало е, 2г и 3м има, ќе биде предизвикувачко сигурно.

Затоа и ја одбрав докторкава, стварно е врв.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    2.924
    Кога ќе го нaправите прегледот те молам сподели искуство. Ние го носевме кај д-р Златко Чипуровски, тој кажа дека сѐ е во ред, но немам такво претчувство, го следам детево и знам дека има. Моето е таа возраст (2,5г), па таман ќе ми пишеш искуство како соработувал и со кои инструменти го прегледала.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.428
    Допаѓања:
    108.273
    Да кажам искуства со прегледот на бебе, одлично поминавме, супер! Не можев да си го препознаам бебето, добро де не е бебе, знам, ама мене и големото ми е уште бебе а не па малото. Супер е, нема никаков проблем, здравје за година дена пак да одиме ако приметиме нешто. Презадоволна од докторката.

На LiquidLuna, Secret-Angel7, Anturium и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.962
    Допаѓања:
    13.679
    Dali konjuktivit moze da e prosleden so temperatura? Ve molam za sovet zasto sum mnogu zagrizena.

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.428
    Допаѓања:
    108.273
    Мислам не, обично е склоп од повеќе симптоми некој вирус, меѓу нив и коњуктивит и тт.

13. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.962
    Допаѓања:
    13.679
    Pred malku i ispovrati. Od kaj pa sega toj simptom. Mi se rika i od bolesti i od se vekje :@

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.428
    Допаѓања:
    108.273
    Не барај логика во вирусиве актуелни, нит се знае што е нит се знае од кај е. Порано се знаело, алергии на пролет, сега цела година луѓе мака мачат со алергии, од фебруари до мај ко ништо.

15. Amelia.

Amelia. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    807
    Темава може не е за ова ама ми треба добар предлог за подарок за машко детенце кое ќе полни 3години.
    Родителите се прашани што им е потребно, одговорот е ништо, сѐ имале за периодов, а нас желба ни е да му погодиме, баш ни се блиски.

Што најмногу ги интересира и сакаат на оваа возраст?

Само да напоменам, баланс точаче не е опција, тоа беше подарокот за минатиот роденден.

16. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    1.245
    Допаѓања:
    5.406
  17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.832
    Допаѓања:
    18.667
    Тротинет со 3 тркалца?
    Син ми го извози ептен, сега се префрли на тротинет со 2.

Инаку нема правило што сакаат и ги интересира, многу е индивидуално.
    Во принцип нема многу опции за некој поголем подарок: велисипед или баланс како што кажа, тротинет, автомобил на батерија (иако некои деца не ја сакаат).

Можеш да направиш комбинација на летни алишта со некоја играчка.

18. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    Дрвена кујна за деца,магнетни коцки за замок правење имаше во Мапет да видиш.

19. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.277
    Hot wheels, нема да згрешиш. Ќе се изнаигра со нив. И не се кршат лесно како другите играчки.

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.757
    Допаѓања:
    3.460
    Јас кога кажувам ништо мислам на пари во плик. Стварно се имаат дури и премногу. Скап подарок е фрлање пари.

На Erika.greeneyes и lackygirl им се допаѓа ова.