Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.809
    Допаѓања:
    202.814
    Ехинацеата е добра во секој случај за јакнење на имунитетот, не би имало штета од сирупот.
    За да почне да јаде, ти имам кажано и претходно, млекото прекинете го... или барем намалете го.

На galapce, azelea и Manuela. им се допаѓа ова.
  2. Manuela.

Manuela. Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2015
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    3.384
    @Annath Добива напади на бес ако не и се даде млеко.Ама мислам ова е грешка на мм,тој претежно ја чува и најлесно е млеко да и даде.Јас практикувам пред спиење да пие.Едино да и го скријам па да го истрајам хистеричното плачење и трескање од земја.
    Фала ти на одговорот

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.809
    Допаѓања:
    202.814
    Не купувајте млеко, или чувајте го сокриено некаде позади во фрижидерот. Мора да се намали, оти ја заситува, го полни желудникот. И по мене знам, една чаша млеко да се напијам, не можам да јадам едно пет саати после тоа.
    Е ќе плаче, ќе беснее, ама мора да се издржи. Во принцип сум против оставање на децата да плачат така, ама кога веќе е почната фазата на тантруми, мора да се истрпи и тоа.

На azelea и Manuela. им се допаѓа ова.
  4. Manuela.

Manuela. Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2015
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    3.384
    Така е знам.Ако ти кажам едвај стигнува пакет алпско неделно.
    Мм и дава 250 гр.Она го испива и за 5 мин бара пак,гладна е,он пак и дава исто толку.Вели пробав не сакаше да јаде.Пола кило за пола саат.Нема разбирачка.Сега си иде од градинка јас и нудам ручек или банана.Она рика за млеко,стопли млеко де стопли млеко.Уффф тешко многу.Ама ке ја променам по секој можен начин

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  5. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Мајки малава ми кашла веке 4-5 дена. На почеток помалку сега повеке. Не е сува кашлица туку влажно шлајм вади. Но од толку шлајм што има дури дишењето и е отежнато. Вака расположена е, јаде, спие, игра. Јас сум во странство и затоа не ја однесов сеуште на доктор. Што ми предлагата дали да и дадам сируп проспан за кашлица или пак да најдам некој доктор тука да ја однесам?

6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Пријателка истата грешка ја правеше за на крај со 8ка хемоглобин да дојде девојчево од само толку многу млеко... плачки имаше, ама па мораше да го намалат... исто толку многу пиеше млеко. Сега и повеќе јаде од кога го намалија...Пробаа со растворено со вода, ама не.. си приметуваше и си бараше друго...
    Некако мора да успееш да и намалиш... 500мл во едно пиење е премногу :shake: Уште еден случај знам каде од толку млеко пиење, организмот почна да реагира и да прави алергии и нетолеранција... па шок мораа скроз да прекинат со сите млечни производи, па после месеци полека пак воведуваа...

На Manuela. му/ѝ се допаѓа ова.
  7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.281
    имаш ли инхалатор со тебе?

8. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    За бела не го земав :(
    Дојдовме кај свекрва ми, како и лани дежаву. Малава гори од Т. Сега и дадов парацетамол. Овде нит аптека работи нит доктор дежурен. Дури утре на лекар.

Имам антибиотик алмацин едно шише но решивме со мм да не и даваме дур не ја видо др. Иако овде 99%ке ни препишат антибиотик, давале повекето педијатри.
    @joy1 денес исто и поврати 3 пати. 2 пати по јадење и еднаш на сабајле на гладно. Каков вирус е ова, повракање, Т, кашлица, растечен нос?? :(
    Мукоплант се мачка ако има дете Т? Го немам упатството..

Последна измена од модератор: 10 септември 2017
  9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.281
    не симнува Т
    јас за настинка мачкам

ама мислам загреваше малце така да на Т не го мачкај
    тие сите имаат ефект на загревање

На Arendelle и chocolade им се допаѓа ова.
  10. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки по колку ви спијат децата на возраст од 2ипол год..Керка кога спие на пладне навечер не наога 1часот по полнок..Еве сега само што заспа..Наутро станува околу 9 9и30 и на пладне ако заспие околу 13и30 14 часот спие два часа и потоа навечер диско по дома..А ако ја играм нема да спие на пладне не прави проблеми ама ми е страв да не е уште мала да не спие преку ден..Што мислите вие.?

11. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.668
    Имам читано дека помеѓу спиења на таа возраст би требало да има 7 часа.
    Моето наутро се буди во 7 (за во градинка).Таму спие од 11.30 до 14.00 (со тоа што сами заспиваат па не е ефективно толку време).
    Навечер дома легнува во 22.30 (на сила:!:).Ако не ја одвлечкам во спална,ќе не гњави до 1 сигурно.

На Dadusicka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Ќерка ми е 3,5 години и уште преспива на пладне. Ако не преспие збеснува. Наутро станува до 8:30 најкасно. Во 13:00 ја заспиваме. Саат, до два спие. И навечер 22:30 е заспана.
    Има плачки, некогаш и со сила се заспиваме, ама никако не ја оставам до касно да седи.

На snegulkata му/ѝ се допаѓа ова.
  13. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355

Мојот уште некој месец ќе полни 3 год.
    Станува 7-7:30 потоа преспива 12:30-13:00 е заспан еден саат,саат и половина спие и вечерта најкасно до 22:30 е заспан.
    Ама јас го легнувам јас до него и заспива иначе би седел до којзнае кога.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  14. cacikr

cacikr Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    243
    Здраво мамички. Синми сега наполни две год. И ќе почнувме во градинка од понеделник. Прашањето ми е во врска со вит Д. Земав провен пробиотик и во него има вит Д дали да му давам допплнително капки вигантол или доволно е тој што го има во провенот?

15. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Не сака на сила ја молам некогаш и ке ја заклучам вратата да не излегува но не цика на цел глас урла вика..Иде свекрвата прашува што сум и правела ко капак на се па на керка очите и се отвараат право и оди со неа..Еве сега иста песна урла не сака да спие цика писка..Но не ја форсирам може не сака да спие преку ден навечер кога не спие преку ден во 21 е заспана..Сепак ви благодарам на одвоеното време

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  16. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    28.557
    Исто сме и ние, иста возраст и сличен ред на сиење!
    Станува во 8, во 12:30 се заспиваат во градинка ама некогаш им забушава, спие 1,5 час а дома спие и по два часа, навечер 23 сме заспиени.
    Јас пробував да не спие попладне за ноќе во 21 да ја легнувам, ама нема шанси, не се трпи од што е нервозна ненаспиена! Затоа поарно нека преспива дење макар само 1 час, барем тогаш денот мирно го минеме, а ноќе во 23 легнуваме! Касно е 23 , и дури да заспие и 23:30 не наоѓа, ама и ние седиме до касно па не е за чудо што и детето нејќе да легне порано!

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.653
    Допаѓања:
    37.316
    Еве и јас ќе кажам за син ми, 3 години е. Наутро се буди 7-7.30ч. Преспива покасно , околу 14ч. и тогаш спие квалитетни 2-3 часа. Навечер 23ч најкасно е заспан. Не го легнувам или тегнам за спиење(освен за пладневното, ако не преспие не се трпи) сам си бара да си заспие кога ќе дојде време.

На azelea и tincemajmunce им се допаѓа ова.
  18. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Кај нас варира станувањето од 7 до 9 ч...преспива дури кај 15ч до 17-18ч....најкасно до 23ч седиме, ако ми е мака знам и во 22ч в кревет да си легнам и таа со мене (заедно легнуваме).

19. Martinka bt

Martinka bt Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2016
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    536
    Mamicki denes pravevme krvna slika za vo gradinka i ni izlegoja trombocitite na koi gornata granica e 400 nas ni se 419 i leukocitite gorna granica 9 nas ni se 9.4.znae nekoj da mi kaze sto znacat ovie rezultati dur da odime na doktor vo ponedelnik

20. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Некое воспаление или вироза веројатно... @joy1 поубаво да ти кажи :)