Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.231
    Варам овес или го потопувам во јогурт и сецкам овошје свежо. А дека е најздрав оброк, не баш, сепак е поздраво од лепче намачкано со паштета пример.

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.773
    Допаѓања:
    27.377
    @macalavica Се додека нудиш друго и нешто што му е полесно на него, нема да јаде. Ти треба да пресечеш и да не нудиш. Ништо не прифаќа затоа што е веќе голем и има научено дека Мама ќе даде друго нешто, ама ќе прифати. И не е процес од еден ден, нема одма да ти прифати. Ќе пресечеш, грев не грев остај го гладен. Ужинки, грицки, заборави тоа.
    Јадењето на маса и нека стои цел ден ако треба.

Мене ми доаѓа од градинка пример и се дере пола саат НЕЈЌАМ МАНЏАААААААА, НЕ Е УБАВАААА. Не се ни расправам реално само и викам Друго неам направено. И толку. Крај на муабетот. Сакаш јади, нејќеш седи си гладна. Се додека бев Добро мамичка, нејќеш манџа сеа ќе направам нешто друго, НИШТО НЕ ЈАДЕШЕ. И новото шо и го праев не го јадеше оти ме заебаваше у здрав мозок. Е ко ќе огладне саглам може цела кујна да изеде.

На Carolin., Secret-Angel7, MilaSs12 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    769
    Што овошје ставаш?

4. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    3.000
    Овесна каша исто ко за мене и правам. Овес со млеко сварен, мелено ленено семе, кокос, чиа, грчки јогурт, путер од јатки, урми (ова не одеднаш него комбинации правам разни) и додавам овошје некакво. Карамелизирано јаболко некогаш, некогаш рендам јаболче, некогаш ставам малини, капини, јагоди бобичесто овошје што и да имам, некогаш банана на кругови сечам. Се надевам ти дадов некоја идеја.

5. Thinkerbell.

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    3.000
    Па добро 2 оброци за доручек се да речам "здрави" или нормални што ги вртиме во круг и за нив и за нас. Овесна каша и јајца во и со различни комбинации. Ако имате друга идеја давајте да ме просветлите :)

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.231
    Децата не треба да јадат само семки и јатки, треба да јадат и масти и јаглехидрати, не треба да се на режим на искрана. Па затоа и лепче со паштета иако не е здраво е сосем ок, лепче со намаз, некое питиче, палачинки... Се треба да јадат.

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.231
    Црвено овошје, банана, јаболко рендано на крупно, круша рендана на крупно или ако е мека на коцки, праска на коцки, кајсија на коцки, во сезона ова, се ставам. Омилена комбинација и на двајцата ни е со јогурт, путер од јатки и вишни, ладна комбинација и варен овес со брусница и суво грозје, малку екстракт од ванила, јатки и мед, само медот го додавам на крај и плус малку сецкани јатки за кранчи, другото се варам со ова.

8. Thinkerbell.

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    3.000
    Па дека треба да јадат леб и паштета не би рекла. Да пробаат некогаш ок, ама да ми биде на мени редовно не баш. Зошто, кога може да јаде лепче со хумус или друг намаз и зеленчук на пример. Ете ти и јаглехидрати и масти :) И во овесна каша имаш и протеин и јаглехидрат и масти, не само семки и јатки. Зависи како ќе ја направиш. А дека треба да јадат се и да јадат здраво и да им се створат здрави навики од мали, да. Балансиран оброк е оброк кој содржи јаглехидрати, масти и протеини во соодветен сооднос. Како ќе го балансираш оброкот е на тебе. Не е ова дека детето на режим е. Ова е само ок однос со храна и јадење здрави оброци. Нешто што и возрасни треба да го практикуваат без да имаат чувство дека се на режим/диета, туку да е начин на живот едноставно.

На Giovanna, MeowMeow, lackygirl и 3 други им се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.231
    Тоа де, тоа, зошто тоа што им браниме денес утре ќе навалат ко да не виделе. Не прашувај од кај знам :rofl: Затоа малово од 8м јаде се освен мед, ама баш се.

10. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    769
    Јас палента со јогурт или кисело млеко давам, кус кус исто јогурт, лепче со путер и сиренце и јогурт, тарана, губи.
    Порано овошни каши правев ама сега не ми ги јади.

11. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    2.242
    Немам чаре, само да ти пишам за поддршка, знам како е ...
    Моето има многу ограничено мени, буквално не сака воопшто да проба готвена чорба или јајце во било која форма.. И овесна каша или било каква житна не сака. Ни палента...
    Јаде плескавички па така буткам мелено месо или разновиден зеленчук со јајца, јаде супа - комбинирам купечка со тон зеленчук плус и секако нешто намачкано на леб, но јаде овошје за среќа... Кога нешто сака има да си изеде од мерак и да си жвака и никој не верува од страна дека мака мачиме со храна :D
    Кога пробувам да поседи гладна за да јаде што би требало тоа не и е проблем воопшто едноставно нема да јаде и чао..
    И сега те читам за модринките, исто повтрмено има на нозете и јас си мислам од беснеење и е, да не е анемична уствари ..

Давам пиковит пола доза, д3, ц и молерс

12. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.773
    Допаѓања:
    27.377
    И за модриците ли треба да се мислиме сеа :^)
    Мојава е цела модра ама трапава е реално, секаде се мава. Шо може да биде, зашо крвна слика неаме испитано бааги време, не сме имале мака?

13. Thinkerbell.

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    3.000
    Ништо, трапава е, ко мојава. На газот имаше модрица бе, на газот !

14. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.773
    Допаѓања:
    27.377
    :rofl::rofl::rofl::rofl:
    Има и тоа моментално! :rofl:

Завчера леташе на метла ко вештерка, се тупоса појма неам како, сплетка нозете некако и си седна на метлата, вчера глеам модрица на газ абе ко со стап да е тепана :rofl:

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    863
    Допаѓања:
    1.258
    First aid butter е спасот.
    Спречува и модрици и отоци. (fingers)

16. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.773
    Допаѓања:
    27.377
    Го иам ама само на видливи места го користам :rofl:

На fana, Mother of 2boys и Thinkerbell. им се допаѓа ова.
  17. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    5.719
    Кога ќе те пријават од градинка у социјално ќе мораш секаде да мачкаш :D
    Друго дојдов да прашам, кој е тој путер? Слика и од кај се купува. И има ли нешто што помага за гребаници, во моментов син ми е како Џокер, изгребан од едната до другата страна на образот, барам чаре за побрзо зараснување :sweat:

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    863
    Допаѓања:
    1.258
    https://www.google.com/search?q=first aid butter zegin&client=ms-android-motorola-rvo3&sca_esv=53b49960daf18915&sxsrf=AHTn8zpKtr3Vqdoq57VFEvXtgQR_9a9IpQ:1745328067186&ei=w5cHaPCSC97Zi-gPl8vOuAI&oq=first aid butter &gs_lp=EhNtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1zZXJwIhFmaXJzdCBhaWQgYnV0dGVyICoCCAEyCBAAGIAEGMsBMgUQABiABDIGEAAYFhgeMgYQABgWGB4yBhAAGBYYHjIGEAAYFhgeMgYQABgWGB4yBhAAGBYYHkiHGFCTCViTCXAAeACQAQCYAcEBoAHQAqoBAzAuMrgBAcgBAPgBAZgCAaAC3AGYAwCIBgGSBwMyLTGgB64FsgcDMi0xuAfcAQ&sclient=mobile-gws-wiz-serp#vhid=D4jY4ihRxgE4OM&vssid=_1ZcHaKOANJS2i-gPo8DkuQE_41
    Да си го купиш, многу помага. Моите и сами бараат да ги мачкам.
    А имам и нешто за рани ама не можам да се сетам на името. Најдобро да побараш во аптека, ќе ти дадат опции што имаат.
    Јас имам дома мини аптека, со две деца се е можно :devil:

На le.soleil му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.773
    Допаѓања:
    27.377
    Чим само со повик поминав ко отиде модра у окото, добри сме :D

На le.soleil му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    3.467
    Ќе си јаде ич да не се секираш. Да знаеш од тоа не ти јаде други работи, се му е само блуткаво, не осеќа вкус за друго лапа и голта, со џвакањето се стимулира осетот за вкус и да ужива во јадењето се лачи плунка.
    Ти ќе си ставиш тоа шо си планираш за доручек тост, доматче, јајце, јогурт пример ти кажувам и остај го самиот да си јаде, ако не јаде нека не јаде, после можеш да му извадиш малце овошје, друго ништо ни никакви грицки, за ручек направи месо нешто да не биде со премногу зачини нека има и малце компири и мевце да му биде меко за јадење и пак колку ќе јаде толку и лебче па за вечера можеш нешто како бисквити со млеко тестенини нешто, мораш вака да пробаш, кога ќе биде гладен ќе го изеде.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.