Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.036
    Допаѓања:
    6.434
    Секогаш има причина. Не секогаш причината е другата страна (каснатиот), ама имат причина. Децата немат никакви злобни намери на таа возраст. Не велам дека не треба да се работи на поправање на тие постапки, ама да се работи релација родител-дете евентуално и вработени во градинка, никако тетки стринки свекрви мајки, кога напаѓат вака тие (посебно недај боже пред дете) јасно и гласно зазимам став дека си го штитам детето и не дозволувам да биде напаѓан од нив

На Carolin. и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.445
    Допаѓања:
    20.949
    И го разбирам револтот и болката на мајката, ама што ќе постигне кога ќе прати слика? Очекува ли одговорност од дете од неполни 2 ипол години? Многу е веројатно дека утре нејзиното ќе касне. Во вакви ситуации апсурдно е да се препукуваат родителите, зошто нарушен однос меѓу родители останува таков и во иднина, а децата забораваат до утре. Причини зошто каснал може да има многу, може бил каснат, бутнат, плеснат, па се бранел. Може е иницирано од него, ама може и не е, 50-50 е работата. Кај син ми уште немало инцидент за кој што ми се пожалиле, а искрено очекувам зошто има периоди кога пробува да не гризне и нас. Кај него тоа е од милост пример. Така искажува наклонетост, стиска, гушка, гризе, татко му е ист. Еднаш дојде од градинка изгребан на вратчето, еднаш зад увце и што требаше да правам драма? Не е ок, зошто сигурно и он гребе. Едноставно не е возможно да биде поинаку. Дома се збори константно, се кажува дека не треба така, дека треба да е нежен итн, ама он те гледа во очи, се смее и пак те штипе. Дур не потпораснат малку уште нема ефект ‘карањето’. А тие што ти се мешаат од страна и ти кажуваат како да воспитуваш дете што од тебе излегло, да си ги пратиш таму кај шо треба.

На Anturium, strelec231992, Carolin. и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.160
    Допаѓања:
    6.540
    Муабетот кај нас, си ја земаме ќерка искасана, абе извини, не сме виделе, деца се, мали се, си играа...

Од обратната страна кога ќерка касна дете, на телефон одма, ќерка ти ја прекаса Х, тука бевме до нив, во секунда се случи. Да и се јавиш на мајката на Х да се објасните и извините.
    Ок викам, не го подржувам јас однесувањето на ќерка ми ама што можам да превземам.
    Ми враќаат, ти не знаеш какви родители има, може и тужба да добиете, може вака, може така.
    Ок викам, не е проблем ќе се јавам јас и лично ќе се видиме и ако има некаква потреба, ќе си сносиме последици, било што вика Ангел, крем против лузни да се купи, или не знам што.
    Еве викам ваш предлог како јас да постапам со детето мое. Предложете ми ако треба и на психолог за го носам, ќе го однесам или друг е надлежен за вакви проблеми.
    Е тука стоп на муабетот, премали се, нема што да се прави, само многу зборување. Ама демек Ние (воспитувачките) не можеме на одговорност да бидеме земени за вакви работи.
    И така со одговорностите.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.214
    Зборев со негователката, она вика јас најдов начин совршен да комуницирам со Марио, со добро со убаво, со фино. Единствено така. Ви имам кажувано и тука, он сака така, со арно со убаво со фино, се се договараме така, а земеш џапнеш ли одма се лути. Затоа со баба му не се слагаат они, она со него се е на џапање и на контра и со карање. Негователката вика дека се другарчиња и дека веројатно другово сакало да го гушне моето, а моето не му било нешто ден може, не знам, и викало Беги, не и го каснало. Не го оправдувам апсолутно. Јас си го кажав моето, додека е до мене можам да одговарам за се, ама кога го оставам таму не можам јас да бидам таа што ќе одговара, други луѓе се одговорни за него таму. Криво ми е, душа ме боли за дечињата што се гризнати, ама па како да го спречам тоа со 2 годишно дете, еве не знам, зборам зборам и зборам, ако нешто влезе у глава добро. Не се диви, баш се питоми децава мои, играат со другарчиња, сакаат деца, малово па цело време е со на бате другарите заедно. Така да што е до мене ќе направам се, друго не можам.

На Carolin., Mother of 2boys и Miss_S им се допаѓа ова.
  5. pikachu2

pikachu2 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2015
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    1.010
    Гледам активни сте во темата па сакав да си прашам тука.
    Како и каде штедите/инвестирате пари за дечињата?