1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.556
    Допаѓања:
    21.143
    Па не е лошо на вкус, а со мед е ептен вкусно. Ама во рецептот си е со маџун.
    Бравооо! За мене еден џин-тоник. :D

На Carolin., Miss_S и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.428
    Допаѓања:
    108.273
    Носи во Козле со упат, ќе направат испитувања се.

На DaisyDoo и strelec231992 им се допаѓа ова.
  3. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.129
    Допаѓања:
    40.492
    Иста мака. Мојот е 2г и 4 месеци.Од октомври наваму еден бронхит и еве трет пат пневмонија. Правевме алерго тестови. На терапија е повеќе од месец и одеше во градинка без ден пауза, ама сега со алергијата на трева и плус некој вирус попатно еве го пак со пневмонија. Незнам што ќе биде конечно препораката овој пат, ама мислам дека финално ќе го стават на пумпица. Убаво ти пишала Ангел одбери доктор и закажи во козле па веројатно ќе ти дадат насоки што понатаму.

На dromka, DaisyDoo и strelec231992 им се допаѓа ова.
  4. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    922
    Мојот е 2г и 4 месеци, на секое разболување спушташе на гради и два пати направи пневмонија, од козле не ставија на флексотиде. Првиот пат мака мачев не прифати никако пумпица се одеруваше од плачење и се откажавме, за два месеци пак ми спушти и решив да сум поупорна и без проблем ја прифати пумпицата и тераме со нејзе веќе два месеци и е доста подобар.

Закажете си во Козле ќе ви кажат што треба и ќе му дадат некоја заштитна терапија. Ние не сме правеле испитувања или алерготестови, докторката реши да пробаме со пумпица прво па ако не делува тогаш да испитуваме.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  5. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.305
    Допаѓања:
    11.700
    @AngelOfArh @Ano @strelec231992
    Фала мајки.
    Мора да преземам нешто, не бива вака.
    За какви пумпици станува збор? Вентолин или?
    Скроз непознато ми е, немам сличен случај во близина и немам лично искуство со алергии, сега дури на 'стари' години пројавив симптоми.

Ано, побрзо да минува и толку да биде веќе. Праќам сила иако сигурно веќе сте подобри.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  6. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    922
    Кај нас флексотиде пумпица.

На dromka и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  7. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    568
    Допаѓања:
    1.084
    Мајки, како ги одвикнувате од чепкање нос? Деновиве крв си пушта, збориме цело време и џабе.

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.428
    Допаѓања:
    108.273
    Ако најдеш како кажи, плус и си го каснува тоа што ќе го извади.

На LizzyGrant му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.129
    Допаѓања:
    40.492
    Каде купивте optichamber?

10. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.094
    Допаѓања:
    1.585
    Исто сме. 2 години е.
    Еве уште сме со антибиотик и лечиме бронхит.
    На крај на месец ќе ја носам за алерго тестови во Козле. Денес и правеа ренген и сите делат мислење дека генетика е најверојатно во прашање, маж ми бил ист до 6 години. Белодробното стебло и е такво, одма потекува, дишните патишта и се тесни и шлајмот останува и прави опструкции.
    Досега каде не отидовме, лежевме и во болница, ја лечеа со урбазон и инхалации, беше како лечена, недолечена па сега крајно и дадов антибиотик и одма се опорави.
    Како се лечите вие?
    Секој одговор од доктор е кога ќе порасне, ќе и се развие и повеќе плуќата и нема да биде вака, очекував до 3 години, ама денес докторкава вика до 6, маж ми исто до 6.
    Давам некогаш и рупафин или лоратидин за алергија.
    Друго не знам што да ти кажам и јас сум паталец и се плашам на секој ларингит, се трудам секогаш да превенирам ама никогаш досега не сум успеала.

11. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.305
    Допаѓања:
    11.700
    Најчесто до сега терапијата му била кортикостероидна. Ако не е боцкање Лемод (досега две или три разболувања беа со боцкања), тогаш со сигурност е инхалации со Кортаир, Вентолин (не секогаш) и физиолошки.
    Матичната препишувала антибиотик само ако црп е високо (до сега не се случило) и ако грлото е црвено.
    Пиел до сега 3-4 пати антибиотик Амоксиклав и уште еден чинам, не ми текнува кој беше.
    Горе-долу таа терапија му ја даваат и плус некогаш ме советуваат да давам и Лоратадин, ама не повеќе од 7 дена.

Никако не сум превенирала ни јас до сега, еве давам WellBaby, Д вит, пробиотик и Омега скоро на дневна основа...
    Кога ќе слушнам кучешка кашлица јасно ми е што следи.. освен можеби ако веднаш вклучам инхалации после првото кашлање.. можеби, еве тогаш би "пресечела".

Кај мене најчест одговор од докторите е: "штом таткото има утврдени алергии, многи веројатно е и тој да има" или најјакото што го слушнав скоро "бели деца обично имаат алергии".

До сега не сме лежеле во болница, можда оти соработува кога треба да се инхалира.

Како закажавте во Козле? Со упат од матичен?

12. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.094
    Допаѓања:
    1.585
    Да, преку матичен.
    За алергии со мој термин треба.

Не знам да ти кажам, се разочарав малку од терапијата и лечењево. Одат на хоспитализација по цена да не дадат антибиотик. И кортико, вентолин и урбазони не се нешто подобро од антибиотик. Од урбазонот ептен стануваше тахикардична, се вцрвенуваше, тој и шеќерот го качува. Вентолинот исто прехиперактивна со срцебиење.
    Сега сме месец дена со инхалации, па ќе видиме.
    Нема друго чаре изгледа.
    Летово повеќе море, па ќе видиме од септември.
    Неможам никако да ја пуштам ни во градинка, 2 дена и се случува ова.
    Ако откриеш нешто во меѓувреме, пиши и тоа да се проба.

На dromka и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  13. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.256
    Допаѓања:
    4.922
    Минатиот месец кога имаше бронхит малиот ми донесоа еден боров сируп од Берово, и навистина помогна, престана да кашла од него за 2-3 дена, сега скоро пак почна да кашла 2-3 пати му дадов и престана да кашла, и мене ми помогна исто.Видете, пробајте можда ке помогне, на природна база е.

На dromka, Sun&Moon и sani99 им се допаѓа ова.
  14. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.521
    Допаѓања:
    1.425
    може подетално во лп за тој сируп

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.428
    Допаѓања:
    108.273
    Не знам кај да го поставам прашањево. Сакам на бебе да му нарачам патики онлајн, champion, многу се слатки, ама не знам кој број да му нарачам. Ај помош. Моментално носи Најк 23ипол, не знам калапот каков е на овие. Некој искуство?

16. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.040
    Допаѓања:
    117.608
    Нема табела нешто со броеви? Да му го измериш ноџето?

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  17. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    4.036
    Дали и колку си играат вашите деца со други деца на 2г и 4м.

Дома е друго дете надвор е друго дете.
    Дома зборува, игра со топки,играчки, надвор само стои и набљудува јас цело време и зборувам, ајде "" играј си со деугарчето твое.. дај му ја топката не се срами. Сеуште не се опушта да зборува пред другите, како да се срами.
    Дабам пример со дете кое што го познава и е иста возраст а не со непознато дете.

Јас ли си правам непотребно филмови или има место за грижа.

18. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    772
    Мојава е дружелубива по природа и со сите сака да си игра, да се гушка, познати, непознати ама таква си е од мала, плус оди и во градинка, исто е 2г и 4 месеци, иначе сум сретнала секакви деца од питоми до срамежливи до детето е според мене.

19. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.094
    Допаѓања:
    1.585
    Знае и мојата да биде таква некогаш ама јас не и викам да игра, да не се срами, туку и зборам: види ја дадата како си игра, сака да си играте заедно, ќе и кажеш здраво? Нешто во овој стил пробувам да ја разберам и да ја опуштам некогаш, а некогаш и ја оставам да си набљудува. Неможе сите деца да се исти. Не гледам простор за грижа освен нашите очекувања за нив.
    Плус, после 3 години почнуваат вистинско да си играат.

На Splendor. му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.030
    Допаѓања:
    2.060
    Немаат развиено концепт за игра или споделување играчки со други деца на оваа возраст. После 3тата година се очекува ова. Сега е во фаза на забрзано учење (од тука и набљудувањето). Мозокот им развива најмногу невронски врски од 2-3 години или кажано поинаку "упиваат како сунѓери".

На јolene и AngelOfArh им се допаѓа ова.