1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.990
    Допаѓања:
    117.233
    Не. Ќерка ми немаше баш ништо, весела јадеше пиеше ко ништо да не е. По цело тело имаше вкупно 20 тина брунчиња.
    Апсолутно да.

На strelec231992, Lavender13 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.514
    Допаѓања:
    21.066
    Ќе чекам официјална потврда од матичната, ама 80% сум сигурна дека е Варичела. Сите мајки што имате дечиња што ви прележале ми кажувате дека е тоа. Како да се понашаме, кои се препораките, колку време се седи дома, што се мачка, што смее, што не смее? Сите совети се добредојдени.

3. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.702
    Допаѓања:
    5.401
    И тука не беа сигурни, кажаа доколку не се прошири за некој ден и не крене температура ондак да тераме како се да е нормално.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  4. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.990
    Допаѓања:
    117.233
    Eве пак јас. Па нема нешто што не смее. Некој ќе рече не смееш да го капиш, но тоа е погрешно нема зошто да не го капиш. Капи го но со не многу жешка вода (не ни го капиш со многу жешка вода де, не си ненормална) туку поладна од вообичаено. По капењето е убаво да го потуриш со раствор на хиперманган (прашоче кое се купува во аптека). Него го раствораш во леген со вода пр. 5 литри вода и на врв на лажичка ставаш од прашочето. Водата треба да е светло розева baby розева (ако ти се стави повеќе прашоче и водата стане потемна само дотури вода за да добиеш светло розева боја). Детето го полеваш со тоа и веќе не му ставаш чиста вода туку го бришеш со крпа со тапкање, никако со триење. Ќе си ја купиш оваа пена https://zegin.com.mk/mk/poxclin-razladuvachka-pena-100-ml
    Ако баш премногу се чеша можеш слободно сирупче за алергија попладне да дадеш.
    Витамин ц давај обавезно.
    Генерално ова ми беа препораките од педијатарот мене.
    Се разбира во градинка не оди додека не му се исушат сите, а тоа е околу 2 недели. Со помин.

На strelec231992, 1209 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.514
    Допаѓања:
    21.066
    Фала мама. :hug:

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.886
    Допаѓања:
    45.190
    Малиот паднал на чело и се расцепил, модар е и отечен. Исчистил мм, со бетадине премачкал, вака он нормално се понаша, не паднал од високо туку се сопнал, ме загрижува отокот и модрото ама вајда ако цел ден е добар не би требало да има проблем, што мислите?

Па ме пречека од работа и три пати ми објаснуваше возбудено како паднал, како не знам што арно да направил.

7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    6.678
    @Bella_Stella , кај нас препораки од градинка се, да е најмалку 2 недели дома кога ќе е со сипаници.
    Ќерка нема прележано, од она што имам читано е дека ептен паѓа имунитет после тоа, така да може и екстра витамини да дадеш.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.990
    Допаѓања:
    117.233
    IMG_20250515_222142.jpg
    Ќути ... :tmi:
    Само му помина.
    Сакав да ме сместат на психијатрија тогаш. Мислам дека животот ми се скрати 10 години.

На 1209 и strelec231992 им се допаѓа ова.
  9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.022
    Допаѓања:
    25.683
    @Lavender13 @Bella_Stella моите нема месец кај што поминаа варичела, имаа вкупно по 5-7 брумчиња без чешање, без класични красти и без тт. Осипот сњ повлече како ништо да не било. Беа во контакт со 4 деца само и од нив ниедно немаше, што матичен ми кажа дека може да се помине и без ниту еден симптом

На strelec231992, Bella_Stella и Lavender13 им се допаѓа ова.
  10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.022
    Допаѓања:
    25.683
    Моево со главата удри на табуретка и тоа не силно ама близу око и потече моментално под окото и стана сина, како грутка и се направи. Исто ми има паднато од на метар висок кревет директ на чело ама само подсина, јас бев одма на лекар иако знам дека ако плаче, се понаша ок и не побраќа не е ништо ама сепак бев. Ја притиснаа на главата, и светкаа во очите и тоа беше. Според мене при пат на глава треба преглед.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.886
    Допаѓања:
    45.190
    Оо јас ако одам при секој негов пад на глава на лекар, кај ми е крајот;( Моето само на глава паѓа. Досега има паднато едно 20 пати на глава и обично секогаш го пратам, ама не бил потечен и расечен досега па затоа ми беше на мисла.
    Еднаш падна од прозор на кревет и доле директ на глава, тогаш се преплашив, онака пукна и реков толку. Ништо не му беше плачеше малце и толку, ама сега не знам…ајде ќе видам утре како ќе е може и ќе го однесам.

12. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.022
    Допаѓања:
    25.683
    Ама не мислев на обичен пад на глава, има разлика од пад до пад, па и мојава се чука нон стоп и крвари уста и чело сино ама ако е од висина или јак удар мора.

На 1209 и H.VAGA им се допаѓа ова.
  13. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    5.748
    Пред две три недели ми падна така исто, на сред чело огромен оток и модринка. Ставив одма мраз, отокот до сабајлето го немаше, модринка уште си носи. Ништо не му беше.

14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.514
    Допаѓања:
    21.066
    Син ми кога падна од креветчето директно на таркет со чело се залепи. Не беше расцепен ама беше модар и потечен, дури едното окце и затворено му беше еден период. Му помина, ништо не му е. Како магнет да имаше во чело, еден период строго на чело паѓаше. :whew:

15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.514
    Допаѓања:
    21.066
    Доктор ви потврди дека е варичела или?

16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.022
    Допаѓања:
    25.683
    Да да

17. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.110
    Допаѓања:
    18.899

И моево паѓа на глава значи обавезно, он како да падне ке се заврти и на глава ке се опне.
    Пред велигден дома на плочките се залепи ја реков носот го искрши ми беше страв да го кренам да видам што се дешава. Ама добро помина со модрица што си ја носеше 3 недели. На отокот чувавме мраз и спадна.
    Јас мислам ако не е поспан, не повраќа, весел е ке му помине. Кога кажува мм колку има паѓано мене страв ме фаќа.

18. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.514
    Допаѓања:
    21.066
    Еве го него од сабајле цел е. Вчера имаше само на носот, сега низ цело лице има и на телото се проширени. Почна и да се чеша по малку. Ќе и пратам на матичната нови слики сега и ќе чекам да ми потврди.

На Lavender13 и sani99 им се допаѓа ова.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.327
    Допаѓања:
    107.899
    Ме чудо доктор да не знае како изгледа варичела... Варичела е 300%, типично се шири како што опишуваш. Ни моето не се чешаше и нема ниеден белег, ништо, освен во главата кај што имал во косичката таму има точка. Ист беше и мојот. Не го носи во градинка, не дека е нешто страшно, сите деца треба да поминат варичела во детство, не е нешто страшно, ама сепак е заразна болест. А и тој е сега нежен, подложен на инфекции, паднат му е имунитетот и може да закачи нешто. Мојот после варичела закачи и пневмонија и баланитис и плус падна лошо на земја од креветче и се тоа се собра во 3те недели додека имаше и варичела па замисли како изгледаше одење на лекар за секое едно. 3 недели душа немав во мене.

20. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.514
    Допаѓања:
    21.066
    Еве на денешните слики вика личи на Варичела, земи Покс клин и следи го, ако качи температура или има некој друг симптом кажи ми. Ми кажа и б комплекс да му давам, има ли такви капки? Чудно ми е и мене што не кажа одма дека е тоа, на колешка на девојчето од една точка истата докторка и кажа дека е Варичела и така и испадна. Што и е сега, не знам. Еве го инаку денес.
    IMG_0178.jpeg

На fana му/ѝ се допаѓа ова.