Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    На тема сипаници, во контакт со 7 деца и тоа баш добар контакт јадеше и пиеше со децата и не префати, како е можно се чудам.
    На тема плачки, официјално плачките се за коли, ваква љубов немате видено. Од што криеме клучеви некој ден ќе ги загинеме.
    Дедо му на мм има инвалидска количка, ја вади од гаража и ја вози без грешка потоа си ја враќа на место и ја паркира, чудо од дете! Баланс, тротинет, колата негова, се вози без грешка..
    Сега се мислам, да живееме во свет без автомобили баш мирно дете ќе имав периодов.. 8)

2. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.196
    Допаѓања:
    26.137
    Може и без еден симптом да прележат иначе мајка ми беше во конакт повеќе пати со варичела како мала и потоа и јас кога бев мала и префати на 45 години од дете кое немаше конакт со него ни 2 мин.

На Bebetoo му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.993
    Допаѓања:
    13.777
    Na orl vo Remedika mi kazaa deka deteto ima cepovi na krajnicite. Dadoa antobiotik. Malku potkasluvase samo od simptomi, nema temperatura. Mi e cudno deka antobiotik. Dali moze da e virusno? Ne mi kazaa dali e virusno ili bakterisko. Ova e tret antobiotik vo tri meseci, se nerviram. A inaku ima I tret krajnik I e plus na terapija kortiko vo nos I rupafin sirup. Nekoj sovet, iskustvo.

4. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    810
    Да направиш крвна слика, ние претходната недела имавме температура и ја однесов на лекар и докторот виде чепови на крајниците ама не биле воспалени т.е потечени ја фаќаше во вратот под ушите и ни рече вирусно е плус здивот не и мирисал па направивме крвна слика и стварно испадна вирусно дека е.
    Исто така и брисеви направивме во нос и грло и немаше ништо а претходно лечевме гнојна ангина со оспен па не ни помина па венски панцеф примаше.

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.484
    Чеповите преку ноќ праат ангина, бар кај мене лично. Ама дали да дадеш или не антибиотик не знам искрено. Јас ги чистам со стапче за уши натопено во бетадине, гадничко е малку, ама после гаргарам сода бикарбона и лимон и немам потреба од антибиотик. И давај му суво да јаде да се чистат.

6. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.993
    Допаѓања:
    13.777
    Ima golemi krajnici so cepovi, taka mi kazaa na orl. Dvapati mu gi gledaa. Mi rekoa da se vadi tretiot krajnik sega zasto mu pravi problemi. Za drugive dva e mal. Nemam pamet vekje. Se otru od antibiotik, de so uvo problemi de so krajnicite. Pred dva meseca isto bese so naslagi, plus vospaleno uvo.

7. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.375
    Втор ден одбива дремка и воопшто не покажува знаци дека му се спие. Се надевам дека е само фаза зошто ми требаат тие два саати дневно. :drunk: Има ли некој две годишно што не спие денски?

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    5.936
    Моиве почнаа така одма после втор роденден, неколку месеци беше мачење, те спијат те не спијат и на крај веќе престанав и да се обидувам. Сега на скоро 3, ретко спијат денски (освен у кола, каде што за секунда заспиваат)

9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.622
    Допаѓања:
    7.501
    Со оглед на тоа што сите успивања ни се со мака, одамна мислам дека е спремна за без дремка, освен фактот што многу рано станува наутро.
    За во градинка пред 7 се буди и премногу ми е да е без дремка.
    Не сум ја пробала додуша дали ќе издржи барем до 19:00 навечер.
    Ама не ми се ризикува да ми заспие околу 16:00-17:00 часот, па да седиме после пола ноќ.

На Erika.greeneyes и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.375
    И моево само што напуни 2 пред месец. Го приметувам дека го зголемува ноќното спиење. Фактички он пак си ги спие саатите, ама не денски. Се мислам дали да го будам како за на градинка и сега дур сме дома, за да му се приспива на пладне.
    Он овие два дена станува покасно, околу 9 ипол и веројатно затоа нејќе да спие. Ама од друга страна па се десило за викенд да се успие до 9 па после пак си имал дремка малце покасно. Јас не ни успевам да го заспијам во такви денови. Ќе го однесам на спиење и на почеток изгледа како да ќе спие и за брзо му текнува да рипне и да вика одам шетам. Не знам дали е од преголема возбуда што е дома сега по цел ден или од што деновиве почна ептен да сврзува зборови.

11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.484
    Јас сум за дневна дремка што е можно повеќе. Пробај бар тие саати за време на дремка да легнеш со него, да се смирите, да се одморите, да читате книга нешто штодае и да е тивко и мирно по дома. Јас така правев со големото, малото немам гајле само ме зима за рака и ми вика Ајде нана мама. Лето иде, денот е подолг, јас би го чувала навечер до кај 10 за да може да фатиме повеќе од денот да уживаме наспроти ноќта, а пладне на лето секако не се прави ништо освен што се седи дома, па место да се нервира од досада, поарно нека дреме.

На Secret-Angel7, Mother of 2boys, Carolin. и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.375
    Дефинитивно е така, и јас од повеќе причини не сакам да ја тргнеме дремката. Ама не се прашувам само јас. Он рано легнува. Вчера стана во 9:30 и од што беше цел дем без дремка го заспав во 20:20. Сабајлево демек ќе го будев порано, ама и јас бев утепана и го разбудив дури во 9:20, да го оставев уште ќе спиеше. Порано не беше таков, ептен имаше ред на спиењето, ноќе спиеше во просек 9-10 часа и преку ден 1.5-2 часа. Сега како мече во хибернација е ноќе, топ не го буди.

13. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.622
    Допаѓања:
    7.501
    Да се по книга сите деца арно ама не се.
    Ќерка легнува околу 22:00, за мене прекасно ама жива сила нема да ја заспие порано. Ја будам пред 7 наутро за градинка.
    Значи помалку од 9 часа сон.
    Дење спие помеѓу 1-2 часа. Што би било вкупно 10-11 часа.

Во неколку пати што успеала да издржи без дремка од било која причина, ноќе спие и по 12+ часа. Што би се рекло така и се собира повеќе.

Летово ќе видиме дали ќе е дома или ќе оди цело лето во градинка.
    Ако остане месец дома тогаш ќе решаваме.

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.484
    Јас досега сум имала само еден ден да не преспие и било ужасно, затоа...

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  15. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.267
    Допаѓања:
    50.865
    Ќерка ми е скоро 3 години и денски обавезно спие.
    Дали еден или два часа важно мора да преспие.
    За први мај не спиеше бидејќи отидовме во природа и што и помина времето за спиење едвај издржа тој ден дури не си ни играше од што и се спиеше.
    Во 6 заспа и сабајле до 6 спиеше.

16. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.433
    Допаѓања:
    32.196
    Здраво :hai:

Ќерка ми не спие денски од 1 год. За повеќе совети за преживување, следете ме мене.

На Zumbulche, 1209, LadyInPainting и 17 други им се допаѓа ова.
  17. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.736
    Допаѓања:
    5.724
    Се пријавувам во клубот :x:rofl:

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    3.179
    Бела имаат периоди, не се роботи. И мојава скокала дремка преку ден, па ќе се врати на рутина ко ништо да не било. Сме имале и поинтензивни периоди со спиењето т.е. неспиењето, па се нормализирало. По мене логично е ако спие до подоцна сабајле да скока дремка а порано да си легнува навечер. И не е ни ова толку страшно ако сега дур сте дома на сите ви одговара. Ако не, тогаш пробај буди го ко за градинка и не отстапувај од рутината. Ти си го знаеш колку и како е прилагодлив, и дали ако останете вака недела, две, после ќе имаш мака да го вратиш на градинка ритам или бргу ќе се навикне. Мојата преку недела станува и легнува во исто време, 7ипол е будна, 9, 9ипол заспива, и има саат ипол, два дремка. За викенд знае и подолго да спие од сабајле, и поместува дневна дремка малку и спие само саат, саат ипол макс, значи по знае да се прилагоди. Имај на ум и дека е со сипаници и сте дома затворени а дома цела таа тодлерска енергија тешко да се истроши :D Со лесно само, ќе се вратите во колосек.

На Bella_Stella, lovely91 и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.484
    Баш ова и јас сакав да и пишам изумив.

20. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.648
    Допаѓања:
    1.463
    Дали паузирате Омега и Д за време на лето до октомври?
    При крај ми е Молерс веќе, па се мислам..
    П.С. синко во август полни 4