Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.736
    Допаѓања:
    5.724
    И јас давам Молерс,него не го паузирам ,ама не давам плус д3 како што даваме нели,иначе е 4 години.. :)

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.375
    Да во право си скроз, нема каде да се истроши енергијата. Он трча, вози, беснее и дома, ама не е тоа тоа. Мене ми одговара повеќе да спие преку ден зошто работам од дома, а сама сум со него до 16ч. Ама од денес и маж ми остана на одмор, па ќе балансираме некако. Еве го сега му се спие а нејќе да спие и ептен е напорен, плаче за глупости. Ќе се издржи, тоа е.

На LiquidLuna и Thinkerbell. им се допаѓа ова.
  3. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    Мајки, препорака за балансно точоче за 2 годишно дете?
    Некое што ќе може да се користи подолго време, да му се крева седиштето.

4. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.375
    На скоро сите им се крева. Ние ги имаме овие два.
    IMG_0249.jpeg IMG_0250.jpeg
    Првиот е подарок што сама го избрав, ама на син ми му е голем иако е од 2 до 5 годишна возраст, седиштето му е високо и спуштено на најниското ниво. Преубав точак е, се собира и ептен е практичен, ама ќе почека да се извиши. За ова лето го земавме вториот, преубаво точаче и ептен е лесно, само 1.7кг тежи. Од 1-3 год е, ама него моментално му е таман на најниско ниво, така да сигурно и следно лето ќе го вози.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  5. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.249
    Момс мојот тодлер е 2 г и 8м. Последниве две недели е мнооогу лутко и има испади. Значи ако нешто му речам ,,не" ми вика е сега ќе плачам и се врти накај кревет со глава надоле и се луте а понекогаш и плаче. Во однос на испадите често знае да каже на повисок тон како да ми наредува на мене или на татко му на пример вели ,,оди во дневна соба" или ,,јас кажав не" ама на цел глас со викање.
    Дали во овој период е нормално вакво понашање? Дали е некоја фаза..?

6. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.648
    Допаѓања:
    2.476
    Мајки, каков е распоредот на оброци кога децата се дома? Во градинка ручаат во 12:30, дома никако да јаде тоа време. Појадува веднаш штом стане 8:00/8:30, ужинка овошје околу 10:30/11:00, пред спиење околу 12:30 ручек не сака да јаде, јаде ручек после спиење 15:00-15:30. Дали во градинка појадокот е помалку калоричен или помал па јаде во 12:30 , не можеме никако тој ред дома да го направиме за викенди/дома

7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.622
    Допаѓања:
    7.501
    Јас си го држам истиот редослед.
    На кај 8:00-8:30 појадува
    Класична ужина освен ако не побара измеѓу не давам или некогаш знае да грицне нешто малку.
    11:30-12:00 има баш ручек
    Викендашки од 8 наутро сум со тенџерето на шпорет освен ако не сме договорени да јадиме надвор.
    После дремка.
    Пак на кај 14:00-15:00 зависи кога, некоја кифличка или пообилна ужина. Попладнето уште овошје пример
    Околу 19:00 вечера.

На Mother of 2boys и velesanka им се допаѓа ова.
  8. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    3.179
    Јас кога е дома не следам ритам од градинка за јадење. Таму секако јаде помалку количински него дома. Така да дома јаде доручек, па пообилна ужина, спие, руча накај 3 со нас, околу 5ипол, 6 ужинка и 7ипол, 8 вечера. Млеко не пие.

На Giovanna, lackygirl и velesanka им се допаѓа ова.
  9. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.211
    Допаѓања:
    5.769
    Од каде го земавте второто?

10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.375
    Лотус М

11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.375
    Не следам ред од градинка кога е дома, зошто ми нема логика, а и количината на храна што ја јаде таму и дома не е иста. Кога станува доручкува, измеѓу има ужини, па околу 16ч руча, поручек некогаш има ужина, некогаш не, вечера околу 19:30ч.

На Giovanna, Secret-Angel7, velesanka и 2 други им се допаѓа ова.
  12. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    810
    Шо пари е вториов точак?

13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.375
    2690 ден

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  14. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    Значи да не порачувам јас на невидено штом е можно висината да не му одговара моментално.
    Јас сакам од сега да почне и да си го користи 2-3 години, колку има потреба.
    Вториов 2690, а првиот колку е?

Се зафркнав со scoot and ride, не го вози, па не ми се лупнуваат пак поголема сума пари.

15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.375
    Првиот е 5200 на Ананас го има. Мој совет е да си го пробате во живо. Може да се погоди и нарачан ама не ризикувај. Scoot & ride мислев и јас да земеме, ама он повеќе сака точак. Има обичен тротинет без седло, го вози него, доста му е за промена.

16. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.075
    Допаѓања:
    2.159
    Мислев мојот е единствено тодлерче што не сака да чуе за Scoot&Ride. Иако излегуваме со деца од населба со истите точачиња, само јас го држам во рака. Те чекам да споделиш искуства после баланс, да знам дали да купам и тоа

17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.375
    Веќе сум на работ. Да анимираш две годишно дете, затворено по цел ден внатре е еднакво на невозможна мисија. Уште првиот ден кога фати сипаници отидов и се опремив со пластелини, хартија во боја, четки, боенки, сликовници, пом помс, стапчиња во боја итн. Секојдневно му правам некаква/и активности и нешто ново и пак не е задоволен. Вниманието му е не повеќе од 10 мин со секоја активност. Ништо не му држи внимание, многу ретко и да се заигра подолго сам. Тоа е 99% од случаите игра со колите. Ќе игра некое време и ќе збесне да му дадам нова коуа како да имаме дома непресушен извор. За да го мачкаме мора да пуштиме тв зошто нема теорија на друг начин да седи мирен. И мислам дека стана зависен од тв. Кога ќе нема да знае веќе што со себе одма бара тв и пошто не добива почнува да се дере, да мава. Е тоа е ново, од некни ме залепи едно 3-4 пати кога е изреволтиран. Дефинитивно муабетот на старите ‘не му се плаши од болеста туку од навиките што ќе ги стекне’ е точен. Го вадиме на тераса кога нема сонце, таму пука балони, црта со креда на плочките, ги рани пилињата. Ама не му е доволно. Со тв не знам шо да се прави и како да се избегнат тантруми предизвикани од него. Мислам дека тоа што многу долго го држев без екрани сега го направи да гледа како да не видел, зошто и не видел де. Кога ќе зјапне се исклучува, јас му зборам и не ме перцепира. Ако имате идеја за тоа и за некои активности кажувајте зошто се мрднав официјално.

На sani99, Carolin. и lackygirl им се допаѓа ова.
  18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.622
    Допаѓања:
    7.501
    @Bella_Stella , баш ради болест, ќерка беше изложена на Тв многу, што дојдовме до степен на тантруми ако Тв не работи.
    Пресеков, исклучив од струја и месеци немаше видено.
    Сега веќе почна да бара пак, со тоа што повремено пуштаме Дизни филмови, нема којзнае колку интерес ама знае да каже, пушти Пепелашка, пушти Могли итн. Или нешто што ќе ја заинтересира да бара да виде по неколку пати. Во главно од кратките песнички по неколку минути што се.
    Со тоа што сега кога гледа како прав коментатор е. Само зборува и раскажува што гледа без прекин.
    За мој стандард гледа повеќе од што треба. Се трудам со куп активности низ дома. Да сме надвор кога дозволува времето. Во градов освен игротека и нема некои којзнае какви активности за на затворено, кога е лошо времето.

На Carolin., Giovanna и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  19. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    2.243
    Моево има две и пол, камо среќа да се загледуваше во цртани да можам нешто раат да си сработам :D
    Шала на страна, пуштам кога ќе побара ама ептен кратко гледа и не ја интересираат во последно време. Инаку имам видено дете на 5 години што беше хипнотизирано од тв , се трескаше од под за да не си оди дома и да гледа цртани зашто дома не му пуштале, затоа сметам дека во денешно време со оваа технологија не треба толку многу рестрикции

На anngelique му/ѝ се допаѓа ова.
  20. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.648
    Допаѓања:
    2.476
    Кај нас, тв цело време е пуштен, но никогаш не гледа хиптонизирано. Знае пред спиење да побара нешто конкретно, но кога му се приспива кажува да изгасиме тв, зошто спие дома во тишина. Не сум приметила негативни последици од пуштен тв.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.