Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.634
    Допаѓања:
    7.545
    Реално дете од 2+ години е па и 12 часа будно во деноноќие. И нема шанси сите 12 часа да ги помине во редење коцки, цртање, боење или било што.
    Барем моево ни има концентрација за сето тоа, ни има интерес толку.

Еве од утрово, игравме со пластелин, редевме коцки, погледа цртани, "бањавме" кукли. Лепеше лепенки во сликовница. Покрај оброци и сето тоа, само 4+ часа се поминати.
    Ни јас веќе немам сили, ни пак дете повеќе за креативност.
    Во моментов буквално си трча од една во друга соба од што не знае што со себе.

На Splendor., Калатеа, velesanka и 4 други им се допаѓа ова.
  2. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.445
    Допаѓања:
    32.375
    Јас од шо ми беше страв дека ќе ми се одбие од глава тоа да гледа некаде на друго место ко хипнотизирана и да има тантруми, свесно си ја оставав/м пред тв од првата година. А и онака тв цело време врти, гледаме Емисии за готвење, HGTV, нешо такво и 1-2 пати дневно ќе побара цртани и ѝ пуштам.
    Ама никогаш нема гледано до степен да се изгуби

@Miss_S ни тв не и е интересен сега. Пее на радијаторот Дожду дожду престани врнееееш, и престани дуваааш ветреее и у меѓувреме имаш Сакам лижавчеееее, Досадно ми еееееее

На Carolin., Miss_S и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  3. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    1.158
    Телевизор пуштаме песнички, баш кога ќе го земам од градинка има некои фестивалчиња на МРТ5 и тогаш ако погледа пола саат да направам салата и слично. Цртан и да му пуштиш не гледа.
    Од активности готвење со мама и тато, чистење исто, сабајлево чистевме он оди со смукалката по мене па после со крпата и така. Заедно вадиме цвеќиња. Заедно машина пуштаме, заедно ја празниме за садови, сака со нас и во тоалет да оди заедно. Значи во сѐ да е вклучен. Од активности магнетни коцки ако немате нарачај си, сите се заигруваат со нив. Стикери исто или еден селотејп во боја му давам да си лепи. Боички многу многу не.. ќе шкрта само 5-10 мин и сам си бара петка да му ставам и толку.
    Кај нас спасуваат книгите кога е вакво времето или кога сме биле болни или пак било многу загадено. Се јавуваме исто со камера да ги видиме баба и дедо и тоа ќе утепа некои 15-20 мин..
    Друга идеа, направете браунис или некое блашко, во кујна со тебе и он да мути, да става состојки, па дај му крпа после да избришете.

На Carolin. и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.020
    Допаѓања:
    110.664
    Мислам дека се секираш непотребно. Пушти тв и не го гаси, ќе видиш дека за кратко нема да е интересен. Јас го пуштам да го гледа и брат му како игра, да му штрака и он и тоа не е интересно. Имаме големи креда за табла и табла, имаме магнетни коцки и мали коцки, имаме коли, имаме животни, се тоа ни олеснува плус тв Пепа, Маша, едно маче и едно мајмунче на јутјуб.

5. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    1.158
    Тоа Маша еднаш му пуштивме и баш како хипнотизиран беше мојот и никогаш повеќе. А за некое мајмунче ми збори а јас не знам кое е, изгледа и во градинка им пуштаат.

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.020
    Допаѓања:
    110.664
    На големото не пуштав до 4г, па имав ефект хипнотизирачки потоа, затоа ова од прв ден е со тв. Сеа не да го ставам пред тв и да бркам работа, ама тв бучи цело време кај нас.

На LizzyGrant му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    @Miss_S @LizzyGrant @AngelOfArh Сѐ што наброивте веќе правиме. Вклучен е во сите активности дома од многу мал. Обожава да “помага”, заедно чистиме, средуваме. За тв не знам што е решение. Он бара да гледа Карс, зошто е заљубен у коли. Пингвините од Мадагаскар, Блуи и Траш Трак и еден Тајо автобус. Точно знае што сака да му се пушти ама не се задоволува со 15 мин, да го оставиш и цел ден ќе гледа. Јас знам да му најдам дистракција во поголем дел од случаите, ама татко му не знае. Ако треба да сработам нешто на компјутер они одат надвор на тераса, кратко е “мирен”, после почнува да ме вика без престан мама мама мамааа и мора и јас да сум до него. Треба изгледа да пробаме наместо радио на тв да си врти некој канал па да видам дали ќе му стане сеедно за тв. Еве сега пред дремка заспа дерејќи се коуаааа пуштииии. Не попуштив и заспа, ама тежок инат си е. Речиси сѐ посигурна сум дека да брчеше тв од прв ден немаше да биде вака.

8. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    1.158
    Уфф епа тогаш може да ограничите зашто е тешко после ако настане зависност. Пуштај на пример пола саат до 40 мин да гледа тоа што сака и после нема, злато завршија карс и толку. Можеш или да ми помагаш или да си играш со коцките. Јас така би правела. А може и таа опција да пробаш да биде тв уклучен на нешто рандом па види дали ќе функционира.

Инаку исто сме само мама за пресоблекување, бањање, заспивање, сѐ.. не знам како вака испадна, порано со двајцата си правеше сѐ. И јас така имам работено со него во скут на компјутерот па ќе му здосади и ќе се заигра после па ќе беснее заштп си сака внимание нормално па стани поиграј се, па пак врати се на компјутер и тешко е кога си дома со дете да работиш, знам како ти е

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.634
    Допаѓања:
    7.545
    @Bella_Stella од што не знае што со себе и таблата за песок и ја внесов внатре, само најлон долу ставив за што ќе истури да собериме после.

Инаку за гледање се загледува ама веќе и тоа и е досадно и само пребарува, не ова, сега мачето, не тоа, сега Атп, Атп, сега видам делфини.
    Уште вонземјани што нема побарано (facepalm)

@LizzyGrant , изгледа ептен разбрано дете имаш, ко прифаќа договори.
    Кај моево тешко или, или.
    Да се разбереме не ја оставам да гледа тв со часови ама за било што ко ќе намисли нешто нема попуштање. Освен моиве нерви што попуштаат де.

10. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    1.158
    Аха разбрано, вчера од дм накај дома фати нешто како уље си ги направи рацете црни и запна да јаде едни јаготки од дм како чипс што се. Добро ќе ги јадеш, прво да измиеме дома рачиња. Јок, си плачеше до дома едно 10 мин. Ама па и јас за некои работи терам инат а за некои попуштам. А некогаш од прва ќе се договориме.

На Giovanna и Miss_S им се допаѓа ова.
  11. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    810
    Киндер мултивитамински сируп на Doppel Herc дали може да се дава на 2г и 4м дете или преоорачајте некој друг сируп за имунитет.

12. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    10.454
    Сто години не сум пишала, милион перипетии месециве, не знам веќе што се не не снајде.

Помина и втор роденден уште пред месец дена, па да се запишам во темава.
    Официјално почнав да се плашам од стомачни вируси. Околу вториот роденден го сотре детево еден, со дехидратации, лежење во болници, чуда врагови. Душа снемав во мене, некои слики вечно ќе ми се пред очите.
    После тој вирус и партал цревна микрофлора, се живо закачи во следните два месеци. Трет пат коксаки, некој друг вирус со температура +39, увото и се воспали, атопичен дерматит со огромни пликови… да не редам. Оди на подобро се надевам ама ќе треба време да се среди имунитетот.

@Bella_Stella сега гледам со сипаници дека се занимавате. Со помин да е…
    Не се секирај за телевизорот. Таква е ситуацијата моментална.
    Ни ќерка ми не гледа, пошто ни ние не гледаме со маж ми, а на неа не и пуштаме, ама во болница недела дена нонстоп на инфузија закачена, немаше бегање. Сите можни сликовници, играчки, стикери, боици на светот ги имав донесено, ама од 24 часа ден нема каде да бегаш. После тоа и дома малку продолжи да бара, ама исто многу почна да се лути кога ќе го исклучам и да пребира, па така остана месец дена без телевизор. Го заборави после третиот ден.
    Сега знам да пуштам спотифај некоја музика да оди во позадина, некој документарец со животни и понекогаш пуштам нејзини песнички или некој цртан. И моево е инат невиден, ама јас немам проблем и да си поплаче некогаш. Нон стоп зборувам и објаснувам зошто може или не може, најчесто и наоѓам дистракции, е сега ако не успее ќе си поплаче и тоа е.
    Вистина е тоа со болеста и навиките, ама исто точна ми се покажала и изреката, секое чудо за три дена.
    Ќе поминат сипаниците, убаво време доаѓа за шетање, ќе заборави и ќе се вратите во нормала.

На strelec231992, Carolin., Bella_Stella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.203
    Допаѓања:
    26.182
    A зашо кога нема сонце? Нас доктор ни дозболи прошетка во парк, балкон секако, само да нема контакт со деца, бремени во затворен простор. И малово наше почна да влепува шамар и да и се пушта на дада кога е нервозна да ја касне само шо мојава ако и речиш со сериозен глас одма, а камоли да свикаш одма свирката ја пушта и солзите, па престанува и одма гушка идини ( извини) вика. Кај нас Тв нон стоп врти детски песни/цртани ама не обрнува внимание, ако седне дада да гледа на оваа не и е интересно и одма вика не ова и станува.

14. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    218
    Здраво сакам да прашам дали сте давале Изопринозин сируп на дете од 3 години ?

15. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    5.937
    Да, син ми скоро 3 години е, давав по шема

16. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.151
    Допаѓања:
    40.513
    @Bella_Stella само да те утешам. Како што веќе ти пишаа, ако нема друго чаре пуштај. Кога ќе почнете повеќе надвор ќе заборави.
    Јас во болница сега кога лежевме пуштав. После треитиот ден му здосади дури и кога сакав да здивнам не беше заинтересиран веќе да гледа ;(.
    Еве го сега ни дома не е нешто заинтересиран. Врти тв голем дел од денот, ама он ретко седнува да загледа.

17. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    218
    Треба да ти го препише педијатар или може на своја рака заши гледам по килажа се дава еднаш дневно за имунитет за тој збориме така или грешка сум јас

18. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    Среќа од фирма се флексибилни па ме толерираат, ќе видиме до кога. Мислам дека да решам да раѓам пак, ќе им се стемни. Седнувам после 9 кога он ќе заспие и работам до 12-1, затоа сум како зомби. Не е возможно со него во скут да работам, штрака по тастатурата, не седи мирен.
    Леле на Апт да знаете каков луд денс има. Дома не му е пуштана, ама изгледа им ја пуштаат во градинка. Еднаш на радио ја слушна и збесна. :D

На Miss_S и LizzyGrant им се допаѓа ова.
  19. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    Да, ме теши тоа дека е период и знам дека кога ќе почнеме да излегуваме ќе биде подруго. Многу сте поминале вие, баш ми е жал и ви посакувам мирен период. Можам да замислам како ти е, еднаш до сега прими инфузија зошто беше дехидриран и уште ми се сликите пред мене, колку само плачеше, душата да ти се распарчи. :|
    Не знам мене така ми кажаа дека не е добро дур се во процес брунките да го вадам на сонце. Откако се засушени да. Плус живееме во зграда кај што е многу прометно и со многу мали деца, не сакав да ризикувам да се сретнеме со некого и да заразиме. Здравје од утре ќе почнеме да излегуваме по малку.
    Фала мајка. Се надевам добри сте.

На Giovanna и Ano им се допаѓа ова.
  20. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    Јас давам. 2г и 1м има син ми.

На ija му/ѝ се допаѓа ова.