Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.553
    Допаѓања:
    21.136
    Што е ова со прибирањето храна луѓе? Од дете што јадеше буквално сѐ, последниве неколку дена како да имам друго дете. Вчера сабајле стана и стандард одма побара јадење, му направив тост, го погледна се намршти и еден залак само касна и почна да се дере ‘дааај бајааа’. Видов не видов му дадов банана, изеде една побара уште една, а големи беа. И не сакаше ништо друго и цел ден така беше лош со јадењето. Денес едно станување бара да јаде. Му направив палачинки, насечкав овошје, му ставив грчки јогурт што иначе го обожава. Нејќеше ништо од ова и почна да бара ‘уда’, урма. Ме фати инат и реков урмата не е доручек и нема сега урма, јади тоа што има на маса. Се одра значи, плачеше 15 мин дерејќи се уууудааа дааај, сакааам удааа. Се убедивме некако на тераса да одиме, ја земав и храната таму, сркна две лажички од грчкиот и побара соленки да ги рани пилињата. Заедно со нив и он јадеше соленки, после изеде не цела банана и толку. Не можам да си го препознаам детето. Он со сите на маса друштво правеше, а сега не знам што е проблемот. Почнувам да се нервирам.

2. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.104
    Бела, те молам немој од еден ден вака :D Секојдневие е ова кај нас, ништо да не се јаде. Јас не знам нервиве од што ми се веќе, ама кога ќе спомне некој храна и дете напад добивам мислам. Кај вас препишувам на седењето дома и излегување од рутина со сипаниците. Може па и запче никнува, а може и си тестира негов карактер а твои нерви. Верувам дека е само моментално. Диши, ќе помине.

На 1209, Mother of 2boys, strelec231992 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.974
    Допаѓања:
    28.890
    Screenshot_2025-05-26-14-24-31-424-edit_com.google.android.apps.photos.jpg

Вашето дете не е посебно тврдоглаво, проблематично ниту лошо воспитано :hug:

На Carolin., Anturium, 1209 и 5 други им се допаѓа ова.
  4. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.974
    Допаѓања:
    28.890
    Лоши навики стекнати за време на сипаниците? :^)

Јас мислам дека чим порано праел друштво на сите, пак ќе почне. Верувам дека проблематичен нејадач се раѓа, а вака одеднаш дека нема да биде таков.

Нареден пат како идеја вака ако драми, стај му урма врз палачинките. Може ќе се пролаже така , демек компромис.

@Thinkerbell. хахахха вика напад добивам
    Отрпнав кога видов дека почна да ми белее косата од тоа нејадење

На Bella_Stella и Thinkerbell. им се допаѓа ова.
  5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    24.350
    Период, само да не трае долго.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.043
    Допаѓања:
    25.719
    Делам мислење до некаде со Луна за тоа дека нејадач се раѓа, но има прочитано некаде дека од 2г до кај 6-7 почнува пребирливоста, после тоа дека се менува и почнуваат да се интересираат за нови вкусови. Јас искуство со нејадач и се јадач ќе ти кажам дека сејадачов има периоди во месецот кога живее на индиски орев или банана, некогаш и цел ден само јогурт, но после се враќа на старо. А нејадачов константно ми живее на банана и авокадо цел ден или макарони цел ден ама секој ден. Така да, вие ќе си се вратите на старо

На 1209, strelec231992, lovely91 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.717
    Допаѓања:
    5.454
    Не мислам дека е до родителите, едноставно има деца со поизразени емоционални “испади” и има такви кои полесно ги пребродуваат. Не е дека едните се размазени, другите се воспитани.

Јас дури добив и коментар каква мајка сум била, што не сум можела да го смирам сопственото дете. Дека е таков бидејќи не е тепан, дека треба да го плеснам за да има страв итн.
    Тоа за мене не е правилен пристап и не мислам дека грешам во тој правец.
    Но апсолутно секој ден си ги преиспитувам одлуките поврзани со него.

На Erika.greeneyes, lackygirl и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.420
    Допаѓања:
    108.216
    Да не те разочарам, од сипаниците па се до кај 7ипол години месо не сакаше да душне, долги 5г. Душа ми излезе да маскирам месо. На 7ипол години кога отвори дете апетит, ко месождер е.

На 1209 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  9. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.553
    Допаѓања:
    21.136
    Фала ви на споделеното, да не ве тагирам поединечно. Он правел проблеми кога е болен или вади заби, ама сега не е ништо од тоа. Можам да кажам само едно огромно жалам до мајките со деца нејадачи, стварно е тешко и нервозно. Не постои начин да не се нервираш кога детето не ти јаде. Се надевам дека е заради излегувањето од рутина или некоја фаза што нема да трае долго. Периодов мајмуните не ни се рамни, кој што прави он банана бара. Друг проблем исто е што бара благо. Јас не давам и сум построга, а маж ми му даде неколку пати зошто многу слатко барал и ми отвори беља. Јас се трудам да давам замени како суво овошје, палачинки со намаз од мед, какао и таан, ама се почесто не ми проаѓаат и бара ‘кадо’. Ако го оставам способен е да изеде цело чоколадо. Некни дома имав само темно со чили, си викам ќе му дадам ќе го излути и нема да сака после. Ахааа важи. Кажува дека љути, праи фаци и јаде, пола го мавна, зошто ако тргнев да му го земам почнуваше со ненормално дерење.

Ве читав погоре за плачките и сѐ што можам да кажам е нека ни е со среќа. Со 2+ годишно дете не се излегува на крај, бар не со моево, а гледам и повеќето се такви. Често тактизирам и успевам да избегнам тантрум со дистракција кога гледам дека сме на работ. Немал до сега преекстремен испад, ама знае да рикне за нешто што нас ни се чини банално, а за него е пресериозно. Гушкање не пали кај него, не сака да го гушкаш кога е во афект, најдобро пали да го оставиш да се исплаче и веќе се почесто го оставам. Порано ми беше жал и сум попуштала, ама сфаќам дека е погрешно. Некни не знам за што плачеше и татко ми му вика немој дедо така да плачеш, срамота е. Не е викам срамота тато, остај го да се исплаче, тоа му е моментален начин на израз на емоции. Од тоа викање не плачи срамота е, не плачи машко си, денешните мажи имаат проблем со процесирање на емоции и со плачење. Ако не требало да плачеме немало да го имаме тој механизам, simple as that. Мора да се научат на трпение и мора да знаат дека нема секогаш во животот да биде по нивно и да добиваат сѐ што сакаат, баш кога они сакаат.

На 1209, Sun&Moon, Ceneva и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.291
    Допаѓања:
    6.800
    @Bella_Stella, од дете се што јаде сега имам не ова, не она.
    Благо јаде умерено, знае и сама ако најде да побара да отвориме. Знае и со денови да не побара.
    Е ако види сладолед тоа е љубов.

Зеленчук во готвено провнувам секаков. Свежа само краставица, обарен морков.
    Грашок и пченка кога како.
    Домат и кечап не сака да смисли како така да јаде.

Со овошје скоро па со се е скарана, освен во смути. Е банана не одбива.
    Другото се е кисело. Ама овошен сладолед не е кисел (facepalm)
    И така си правам измислици од банана, путер од кикирики или банана и јагода и мед, само изладено, не скроз замрзнати.

Си мислам дека малку јаде последните недели ама пак веројатно си знае колку и е доста.

На Bella_Stella и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.553
    Допаѓања:
    21.136
    Која е книгава?

12. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.974
    Допаѓања:
    28.890
    Мудар родител, среќно дете

На sani99 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  13. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.233
    Допаѓања:
    50.822
    Ај штом спомнавте храната
    Пишете ми добар рецепт за палачинки што ги јадат вашите деца? И со што ги давате палачинките?
    Само да не се овесни.

14. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.717
    Допаѓања:
    98.620
    Амерички си пробала?
    Јас зедов калап со форми и баш некни правев, ќеифови оти срциња и цвеќиња биле палачинките.
    Слаба е со јадење и мојата.
    Еве го калапот, ем дете среќно, ем лесно за мајката за правење :)
    https://share.temu.com/IsDLvv36DMA

Последна измена: 26 мај 2025 во 20:42
    На shz и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  15. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.291
    Допаѓања:
    6.800
    Screenshot_2024-10-28-14-22-32-415_com.android.chrome.jpg

Мојава ги обожава овие со сладок компир.
    Правам повеќе и замрзнувам. После само и топлам.

Со грчки јогурт јаде.

На Suze18992, shz и kozuf им се допаѓа ова.
  16. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.233
    Допаѓања:
    50.822
    И правев еднаш едни со банана некако живи ми испаднаа(facepalm) па правев едни со јаболка ама тоа одамна беше.
    Гледам тука и по инста за појадок давате или за вечера па да пробам и јас можеби ќе сака да ги ручка.
    Не е некој страствен јадач ама колку толку јаде, има денови кога јаде повеќе, некогаш помалку.
    Добро е сега што разбира и сама ми кажува што сака да и направам.
    Ама кога беше помала колку нејадач беше леле колку плачев и се нервирав.
    А сега ако не сака сега да јаде ќе јаде подоцна не и се потресувам многу.
    Баш вчера ги гледав тие калапи мислев да нарачам, ама прво ќе пробам вака обични ако сака да ги јаде, има и такво тавче на тему со смајлиња мислам беше ама колку квалитетно ќе е не знам.
    А палачинките со што ги ручка? Што и даваш плус?

17. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.717
    Допаѓања:
    98.620
    Со мед ги јадеше. Да ти кажам и само палачинки ако сака да јаде, нека јаде.
    Подобро од тоа да е гладна.
    Можеш и со солено нешто да и ги дадеш, зависи што преферира.

Мојата до лани лето беше супер со јадењето, ама еве цела година, повуци потегни сме.
    Кога почна да не јаде, помачно ми беше, ама сега веќе отрпнав. Не е да не јаде ич, ама јаде 5-6 работи. Немам избор за оброци.

Еве денес мафини правев, три мавна. Порано многу и правев такви работи, ама како престана да јаде, ми се одмили правење, оти само ЛЕПЧЕ бараше.|(
    Ај ќе ги активирам пак овие работи, да видиме до каде ќе тераме :)

Последна измена: 26 мај 2025 во 23:10
  18. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.233
    Допаѓања:
    50.822
    И јас и правам мафини ги јаде со јогурт, сега хит и е јогуртот додека не и здосади со се го јаде.
    Едно време павлака скоро со се.
    Еден период само маргарин и леб јадеше, дај ми мамо инче и епче и некако ги баталивме не го бара повеќе.
    Ама месо не сака и не сака, бебе кога беше и го вметнував некако во кашичките и тогаш му се мрштеше.

19. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.717
    Допаѓања:
    98.620
    Месо само со болоњезе и мусака. Кога е расположена и полнета пиперка, ама тоа кога-како е со пиперките. Овие две ми се сигурна варијанта заради макароните и компирите.

НИШТО мачкано на леб не сака.

20. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    918
    Ве читам сите со тантрумите и јадењето. Можам да кажам дека моево дете е доста разборито, знае да плаче за благо највеќе кога не му давам или ако не е наспиен и ако нешто ептен не му погодиш. Тантрум екстрем плачки до сега немал, се разбираме со муабет, многу му зборувам и прифаќа и се залажува и се смирува. Е ама потежок нејадач ако имате видено кажете. Дома јадеме со цртани што ми е најголем фејл во родителувањето, ама на 10 ипол кила праам се шо можам да изеде бар колку толку на еден оброк. Ако го оставам сам ќе касне три пати и толку, најаден е он, затоа е скакулче на 2 ипол години. Се сум пробала и ништо не пали со јадењето, ама и јас сум била таква па се помирив...