Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.281
    нас истиот ден не пуштиа дома.Мојата беше околу 2,5 години кога ја оперираа.Сабајле кај 9 влеze во сала а во 5 попладне дома бевме.

2. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.653
    Допаѓања:
    37.316
    Мајки, син ми 3 години, два три дена се жали на здрвеност(така тој го ислажува) стапалото и вообичаено навечер.
    Можно ли е од раст на ногата да се чувствува така?

3. Masnicka.5

Masnicka.5 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    402
    Допаѓања:
    838
    Дали сте се соочиле со ваков момент,синко 2,10м одреден период несака да се бања плаче искача од туш кабина мака мачиме до пред тоа уживаше и неможев да го извадам од ве це.

4. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Нека не те чуди,+- сите имаат такви фази,без причина.
    Синми на таа возраст истото го правеше.Скоро наполни 3 год.Веќе неколку месеци не сака коса да му мијам.Вчера едвај му ја измив,две недели не му беше миена:drunk:а ниту некогаш шампон му влегол во очи или слично,згора на се,шампонот не пече.
    Што да ти кажам мајка,трпение:tmi:

На M&M и azelea им се допаѓа ова.
  5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.119
    Допаѓања:
    257.753
    Мајки лани периодот декември се жалеше дека мешето го боли. Млекото беше проблем.
    Сега не давам често млеко и пак се жали неколку недели веќе мешето дека го боли.
    Пред 2 недели дури се препоти. Столица нормална. Глисти не гледам.
    Ми останува крвна слика да правам пак. И она пред месец дена беше добра.
    Дали може од настинка да го боли? Болките не се константни, туку повремени. Што да испитувам не знам.

6. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.668
    Баш денес случам мешето болело од отечени лимфни жлезди во мешето.
    Со антибиотик се лечело.
    Ама морало на ехо да го видат.

Првпат слушнав денес за вакво нешто.Имало на вратот, под мишки и на мешето, па каде било детето ,,најслабо,, таму потекувале и правеле болка.

Не било ништо страшно.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.119
    Допаѓања:
    257.753
    Лани го гледаа и ништо не видоа.
    Инаку он е склон на отекување на жлездите па држи место. И јас се сетив на ова. Ете го му отекоа на вратот, има на препони. При најмала настинка.
    Ќе барам да утврдат дали и се и во мешето отечени. Може и тоа да е.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Буквално истата ситуација. Прво (на околу 2,5 години) не сакаше вода да види. Ни туш, ни када. Сега на 3+ сака само да седи во када и да се шлапка, а коса да му измијам е научна фантастика. Уште пред бањање ме предупредува: Ама немој главата да ми ја миеш! :!:
    И јас сакам да му помине фазава оти со плачки сме секое бањање.

На M&M, EuHenIa, azelea и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Леле исти сме и ние,веќе месеци наназад хорор ни е бањањето посебно ако треба коса да се мие,вика само телото не главата:D,хистерија ја фаќа ,вреска плаче,цела зграда знае дека се бања, и тоа мм ја држи со навалена глава а јас мијам и никаде ни капка не и влегува ни во очи ни во уше,ама ете има некој страв од миење на косата.
    Летото еднаш внуката на гости и влегува девојчето да се бања и оваа мојава и вика "дадоо само мишките да си ги миеш,не гавата" :D

На Kitten, referentka, zuto и 2 други им се допаѓа ова.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.281
    мојата имаше болки и лимфни жлезди во абдомен како резултат на прележан вирус.Мојата не доби никаква терапија.И помина само од себе.

На JuLleE и referentka им се допаѓа ова.
  11. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.668
    И на мајкава што ја познавам и рекле дека болките се резултат на прележан вирус.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.809
    Допаѓања:
    202.814
    Истото го поминавме со големиот. Од кај две и пол, три години, до кај 4 и пол скоро пет години не сакаше главата да му ја миеме, со сила го бањавме. Плачки и тортури беа тогаш, поминаа. Само трпение и челични нерви. Знам дека и со второво истото ме чека.

На PUPICA, azelea и zuto им се допаѓа ова.
  13. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.471
    Значи не сме биле само ние вакви. Многу сакаше да се бања уште од почеток, неможев од корито да ја извадам. Сега не дава да ја пипнам за коса или да приближам вода накај неа. Миењето глава ни е тортура, со хистерии и плачења. А внимавам да не и влегува вода, шампон ( башка и не лутат ) , ама ете. Ајде што побрзо да помине овој период.

14. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.668
    Исто и кај нас како гореопишаните:nod:
    Долго косиче, мора да се одржува, а таа пишти кога ќе стаса ред на косата:doh:
    Не дозволува ни да и покажам да го крене лицето нагоре за да не и влегува вода во ,,очето,,
    Со триста лаги и превари успевам да ја бањам и тоа вечно косата не е добро исплакната|(.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.119
    Допаѓања:
    257.753
    Уште копро ни остана да исклучиме.
    Резултатите во целина се во ред, ама АСО е 400, а треба да е помало од 200. Имал стертокопа бактерија, но матичната мисли дека веќе ја нема оти леукуцити мирни, а ЦРП 12. Утре ќе правеме брз тест за стертокопа.
    Ама мешето не мачи. Го боли. Ехо уредно, крвна слика исто. Нема пролив, столица нормална изгледа освен ако нешто покаже на копрото.
    Без памет сум. Што да испитувам друго. Долг период се жали на болките.
    Не знам веќе.

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.281
    стрес Јуле
    гледај по себе си.Бурен период имаш позади тебе,детето беше сведок.Јас мислам дека сето тоа му влијаеше многу.Кај мене големата на стрес реагира преку стомакот,јас исто

Последна измена: 2 октомври 2017
    На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.119
    Допаѓања:
    257.753
    Кога ќе се навратам и лани баш периодот ни беше стресен. Јас еве едвај си го средувам желудникот. Бактерија нема. Се е од стрес.
    Ама се трудам да не осети малото. Сепак сеуште нема полни 4 год.
    Мислев дека не осеќа.
    Ама кога сите наоди се во ред.

18. zagrizenamama

zagrizenamama Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2015
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    30
    Imam edno prasanje, neznam kolku e soodvetno vo temava ama ne najdov nieden drug po adekvaten naslov. Imeno, prv pat mi se slucuva problem so malovo, ima 5god i go videle kako se igra, "manda" ( izvinete na izrazov ama neznam kako da objasnam ) so poloviot organ. Do sega doma takvo nesto nema napraveno nitu pak imam primeteno ni da se zacesa nitu pak da se drzi dolu ili nesto slicno.Da se povtoruva mnogu cesto ili da znam deka e nekoja zacestena pojava sigurno bi pobarala mislenje od psiholog vaka od prva ne mi se kreva panika vednas. Ama nekako neprijatno se custvuvam cel den od pricina sto neznam ni samata kako da si go objasnam toa. Normalno deka zboruvavme i mu objasnuvav deka toa e nesto sto treba da si go krie vo gacickite, deka drugarcinjata ne smeat da go vidat, nitu da go diraat tamu ili pak toj niv... Neznam, dali vo taa vozrast se slucuva deteto samoto da se ispituva, radoznalost ili e nesto na koe treba da se reagira kaj psiholog vednas?

19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    @zagrizenamama не сум стручна за темата, ама според мене тоа е најнормална работа во таа возраст. Децата уште од кога стануваат свесни за телото, се испитуваат и откриваат себе си. Не е нешто за да се носи на психолог, само треба да се одбере правилен начин за разговор во врска со тоа. Реагирање на лош начин и забранување само контра ефект ќе има, треба да се објасни дека тоа е приватна работа, и мислам добро си му кажала.

На galapce, M&M, snegulkata и 3 други им се допаѓа ова.
  20. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Мајки, овошен чај давате ли на малите, од оние што ги купуваме микс овошје?