Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.709
    Допаѓања:
    21.390
    Жал ми е што имате толку екстремни ситуации, но сигурна сум дека со тек на време ќе се стабилизира. До сега син ми немал такви тантруми, сигурна сум дека не е едноставно да се справиш и дека мора да излезеш од ‘нормите’.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.709
    Допаѓања:
    21.390
    Кај син ми не потраја долго одбивањето дремка. 4 дена не сакаше да спие, сега е вратен во нормала. Некоја моментална криза беше и со јадењето, се стабилизира и со тоа. Периоди си имаат сите, не се машини. Колку и да е за нас некогаш фрустрирачки, мора некогаш да го следиме и нивното темпо.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    814
    Ние сме 2г и 4м уште лани во Ноември почна да кажува за мочкање и си реков супер ќе ги тргниме лесно пелените арно ама настина, ладно фати јас и сопругот ич не се замарвме и ево ја сега текнии кажува текнии не кажува.
    Неколку дена по ред навечер сува и беше пелената ко ќе станеше се мочкаше во нокшир ама настина и пак се и се поремети, сега нити кажува ниту сака да и менам пелена ниту седи на нокшир по охридски на чукал а се разбира ама не сака и така, стално купувам пелени и викам последни се овие арно ама не ќе да се последни.

На LizzyGrant му/ѝ се допаѓа ова.
  4. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Гледам наназад сте зборнале на тема спиење…
    Синко 2г и 5м ред има ваков; 7-7:30 станува, попладневна дремка му е 12:30-14:00 и заспива(ше) во 21:00 ама овие денови битки водиме до 22:00 да заспие…
    Дали треба да му ја укинам дремката?! Другиве две бе до 3-4г ми спиеа преку ден, еве синко и ден ден знае да преспие а 5 ќе полни…
    Знам дека ќе го барам тој саатипол во денот ама поарно во 9 да заспива зошо не се издржува више секој ден до 22:00-22:30

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.709
    Допаѓања:
    21.390
    Луѓе кажувајте чаре како да го сопрам од барање благо и урми. Детево е како опседнато. Веќе неколку утра се буди и бара урми уште недоручкуван и го фаќа хистерија. Јас не попуштам, ама ми се тенчат живците. Многу често бара и чоколадо и торта (ова од родендените). Прво му беше интересно да дува свеќи, ама после сфати и дека му е слатка тортата. Способен е да изеде цело парче и да бара уште. Маж ми, брат му и свекрва ми се тешки благари, не знам дали е некоја таква жичка, ама сериозно се нервирам. Како да ми излегува од контрола. Ајде да речеме дека ќе прифатам и ќе му дадам еден ред чоколадо во денот. Ама он не се задоволува со толку, сериозно е способен да мавне цело чоколадо без око да му трепне. Не знам што да правам, ако имате некоја идеја или сте биле во ваква ситуација помагајте. Што е до мене јас не би давала ич вештачки шеќери.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    907
    Допаѓања:
    1.310
    Моите кога се гладни бараат благо.
    Наутро е гладен и затоа ти бара, пробај да дадеш прво доручек па благо. Верувам дека нема да разбере веднаш, ама за недела две ќе смени навика. Биди упорна :hug:

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.575
    Допаѓања:
    8.588
    Јас искрено сметам дека наша е вината. Не знам не сум паметна. Ама еве и ќере бара благо. А многу касно почнав да и давам. Не сакав. И сега викам дали е до тоа. Околу мене сите им даваа на своите ништо не забрануваа. Ова некако како да ми се удри од глава исто и за екраните. Не дека нештп бара многу ама сега во текот на денот знае да бара и веќе и давам да погледа не се замарам. Јас за до душа никогаш не сакав да забранувам само некако гледав ајде да биде умерено. Ама до 2 години речиси и да не гледаше воопшто екрани. Нон стоп играше со играчки. Сега играчкиве не ја интетесираат воопшто. Или глупости прави скока трча или надвор е со тротинет или топка. Или знае да побара музика на тв или телефон. Значи да се разбереме не седи многу ама пак бара.
    И сега викам што дека се трудев а другите околу мене се им допуштаа кога пак на крајот резултатот е ист.
    Крв ми капе кога ќе побара благо не дека многу и давам ама сепак си бара. И лижавчиња и давам. Ама изгледа не може со сила да ги гледаме по книга.

На 1209, sani99, Ив10 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.995
    Допаѓања:
    8.465
    И јас не сакав да давам, ама од искуство со внука ми видов дека не давањето уште полошо прави и контра ефект, и затоа одлучив да давам. Еден ред на ден и толку или бони топ, нешто да му помине меракот. Исто знае да бара наутро, ама ќе му речам ајде да доручкуваме па потоа ќе одиме да купиме бони топ, или ќе добиеш чоколадо. Многу пати и упорен е, ама не попуштам. Прво да јадеш и ќе добиеш повторувам само и престанува да навалува. Овој роденден прв пат дадов сок. Требаше да го снимам, како се прчеше со чашата и на сите им покажа и кажа дека пие сок. Јас давам во умерени количини и немаме проблем. Се што е забрането е најслатко, нели де :lol:

9. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.995
    Допаѓања:
    8.465
    Дојдов да си се искажам. Моево веќе два месеца како не цица. Ама станувањето ноќе, со плачење продолжува. Пробав калма б нема ефект. Секоја ноќ, во прилично исто време се буди, плаче и бара да го земам и шетам низ куќа. Грбот не си го осеќам веќе. Ама ако не го земам, следат напади налик на тантруми. Не сум паметна повеќе. Што да се прави не знам.

10. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.161
    Допаѓања:
    6.831
    Со забрана ќе му развиеш поголема потреба. Знам дека на храната внимаваш многу ама немој во крајности бела, се што е ретко е послатко знаеш. Мојот не е нешто благар ама знае да бара веќе, среќа не јаде количински. Јас цело време му зборувам дека благо јадеме после ручек доручек. Не давам пред, кратко и јасно му кажам дека кога ќе го изеде тостот пример ќе добие благо, и јас и мм внимаваме да јадеме после главен оброк пред него. Веќе и сам си знае и си кажува прво ам ам јајце и после кадооо. Кога ќе е добро најаден ќе ти намали и на количина. Ако на родендени веднаш сака благо давај му да јаде дома пред да одите. Ова како награда кај нас ептен пали. Пример деновиве многу бара сладолед. Не бранам туку после ручекот веднаш му давам еден, ни до пола не го јаде дека најаден е. Ама желбата му е задоволена

11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.203
    Допаѓања:
    26.195
    @Bella_Stella и јас ќе кажам дека забранување е контра ефект. Големата сака многу благо и сок, ако се најаде убаво солено тогаш ќе се задоволи со малце благо ( пошо мм вика после јајце и риба душата мора да се облажи да не ти остане тој вкус :rofl:) а ако не е јадена солено може ептен благо да изеде и не знам како не и се лоши, само знам дека благото ствара завист и дека енергијата, непослушноста е на највисоко ниво кога примаат поголема доза шеќери. Затоа умерено може, договорете се, и не викајте АКО изедеш пример манџа ќе добиеш благо, туку после манџата ќе си јдеме чоколадо и крај на разговорот. Малото пак не сака благо нити сок, едно топче сладолед не можи да изеде ама бара и и купувам, ќе го фрли одма ама ќејфот е напраен. Она пак може да меша прво сладолед, па месо, па лубеница па јогурт гајле нема

На Калатеа и lackygirl им се допаѓа ова.
  12. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.575
    Допаѓања:
    8.588
    И мојава сок сака. Кај мене старите ја научија на сок. И дете еднаш штом проба си бара веќе. Викав да имам второ нема да види ни благо ни сок, некогаш викам може дека попуштав и давав сега бара. Дете што не пробало пд кај знае каков е вкусот па да бара. Ама после си викам секако со тек на време и тие вкусови ќе ги открие па ќе се понаша ко да не видело. Што искрено не изгледа добро. И така не сум паметна и нон стоп се преиспитувам во одлуките околу неа.
    Јас искрено само сакам благо и сок да не бара да биде умерено зошто ако пие сок слабо вода ми пие а од благото слабо го јаде оброкот.
    Инаку не ми скокајте сега ама не се замарав никогаш до толку дали јадела риба или колку протеини или јајца неделно. Битно ми беше само да јаде.
    А некако ми се покажа од наше искуство дека не е точно тоа дека од храната зависи крвна слика и разболувањето. Еве да чукнам во дрво ќере генерално не е болежливо дете. А оди во градинка. Ниту витамини давав, ниту јаде риба ниту месо. Јајца ретко некогаш варено. Генерално ужива во макарони и компири. А крвната слика и е добра.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.709
    Допаѓања:
    21.390
    Да, давам прво доручек па благо ама тоа е пропратено со страшни плачки. Он во принцип и претходно беше нестрплив за да јаде уште одма кога ќе стане. Ама сега не бара ам ам туку бара урма. Ќе бидам упорна, морам. :hug:
    Исто исто! Се чувствувам како да потфрлам и како да ми се рушат од глава сите принципи што ги имав поставено. И со благото и со тв. И јас покасно почнав и со двете и некако чувствувам дека згрешив.

14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.709
    Допаѓања:
    21.390
    Пишав дека тоа давање во умерени количини кај нас не функционира. Јас не сум попустлива и наутро кога го фаќа хистерија за да му дададам јас не попуштам туку правам дистракција и го терам моментално да заборави и да доручкува. Ми успева и некогаш после тоа не ни бара, а некогаш му текнува. Поставување услов, ако јадеш доручек после ќе ти дадам благо исто така не пали, тоа си е карактер веќе.

На јolene и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  15. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.575
    Допаѓања:
    8.588
    Јас за благото попуштав давав и порано по малку. За екрани бев мн против ама искрено и не ја интересираа. Сега откако имавме сипаници и се заседа дома приметив дека играчкиве веќе не и се интересни. Не дека стои многу пред екрани тоа може да е пола сат во денот. Ама некако играчкиве не ја интетесираат знае да трча да се глупира да копа во земја или надвор да помине доста време ама за играчки не сака да слушне. А беше дете што уживаше пример коцки и сложувалки да реди.
    Може викам и доаѓа досадно дека во градинка сигурно цел ден тоа играат и дома пак не и се игра тоа.

16. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.709
    Допаѓања:
    21.390
    Веројатно е и моја грешката. Сакајќи да го хранам здраво сега е како пуштен од кафез. Со него нема разбирачка. Последниве денови особено е станат мнооогу тежок. Не знам дали тоа се должи на фактот што предолго е дома па се ‘разлигави’ малце или што е. Почна да селектира луѓе, ако некој му каже нешто што не му чини одма се залетува да го плесне и му вика ‘некам бутам’. (facepalm) И мене и на татко му ако го искараме ни вика исто. Фитилот му е ептен краток и плачката му е на носот ако не му одиш по газот. Ама таа плачка наштиманата, без солзи. Не знам дали е до возраста или едноставно такво си е детето. Денес баш бевме собрани со нашите, славевме мој роденден. Дали дека беше центар внимание он не престана да изведува. Го маваа mood swings на најјако. Бабите се чудат шо му било, не бил ваков. Викам да знаете вие каков е од два саати неделно шо го гледате.
    И ова меша. Јас просто не знам каде му оди таа храна. Некни јадеше манџа, после неа сладолед правев домашен демек ај поздраво, па на крај виде дека сечам топол леб и јадеше леб. И јас не го сакам нити па го практикувам тоа условување. Едноставно му викам кога ќе се најадеме лепче и јајце пример ќе јадеме чоколадо, а за возврат добивам уште појако дерење ‘кајоооооооо’ ‘ удаааа даааии удааа’. Како опседнат е со тие урми жими се ви кажувам. И за тоа сум јас крива зошто сакајќи да не му давам чоколадо јас давав урми кога бараше благо и ете ми сега. Еден период со лижавчиња беше опседнат зошто кога патувавме земав еден куп од тие мултивитаминските за некогаш кога ми требаше да седи мирен во количка и после го навлеков. :?:

17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.709
    Допаѓања:
    21.390
    Ете исто и он беше дома со сипаници, од утре веќе го враќам у градинка. Порано можеше да заборавиш дете дека имаме дома. Ептен ептен се заигруваше сам. Ќе си реди ќе прередува, ептен имаше имагинативна игра. Сега не дека нема, ама значително е намалена. Не е само тоа што се дома причината туку и што се сѐ по свесни за околината и можностите што ги имаат. До скоро одеше кај што го носиме, сега низ град он не води нас. Не таму, таму. Точно знае кај сака да оди и што сака да прави. Колку и да ги заобиколувам лулашките во парк ако не сакам да се направи прасе зошто имаме планирано нешто друго за тој ден, он веќе точно знае кај се и сам си го фаќа патот. Растат и тоа е, стварно откако наполни две имам ново дете дома. Нека се живи и здрави само, баш се напорни на моменти.

18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.203
    Допаѓања:
    26.195
    Јас не скокам оти јас имам една што не јади апсолутно ништо нормално, со благо намаливме т.е кај нас за тоа старите се криви кога одиме Мк они купуваат и после дете хиперактивно епа е. Али она пошо слабо јаде исто ми е битно само нешо да касне колку да не колабира. За крвната слика си исто во право, она има топ КС и во 5г 5 пати дали кренала тт на еден ден е сега не знам дали е нешто наследно јас и мм имаме топ КС само што јас можам на - без јакна да шетам и ништо не ме фрка, а он знае да настине од ништо

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    7.548
    @Erika.greeneyes , реалноста е ако имаме второ и благо ќе јаде и сок ќе пие и цртани ќе гледа баш ради тоа што истото ќе го прави првото. Не цело време де, ама кога би биле заедно двете деца, сигурно. Зборувам за период од после 1-1,5 година на второ кога и тоа би било свесно.

@Bella_Stella , доволно е да е балансирана храната и да внесува доволно овошје и зеленчук во денот и протеини.
    Имам веќе пишано, гледано на неделно ниво ќерка сигурно јаде 10тина различни овошја, било свежо, било,смути или каков и да е облик.
    Зеленчук/мешунки, како готвено и салата е сигурно исто преку 10 различни.
    Месо барем 2-3 врсти.
    Млечни производи внесува.

Е кога ова погоре ми е задоволено, па и ред чоколадо, кроасан како оброк еднаш во неделата, па и паштета веќе. Воопшто не се замарам до толку.
    Сладолед јаде по малку.

Пред некој ден најде киндер како плочки што се. Додека се завртивме изеде 3. Дали ми беше убаво, не.
    Останатите ги тргнав од вид и нема побарано.

Битно не и бранам, ако не е време да јаде кажуваме прво лепче, па благото, ако е ептен блиску до оброк тоа. Или да сме веќе седнати на маса, и таа да чека со благото во раце. Прво малку од вечерата пример, па малку чоколадо.
    Сеуште успевам дел да и скријам пример и да е Барни мече, да и дадам пола, половината да ја скриеме и да нема плачки.
    Исто кај нас ако бара уште, пали нема повеќе, во големата продавница има, мама кога ќе си дојде од работа ќе донеси. И толку. Во големата продавница има се.

Е да не биде секој ден лага, кога е со мене, стварно купуваме и такви работи. Или повремено од работа знам да се вратам со некој десерт.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  20. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.290
    Допаѓања:
    6.803
    Прво што направив во ваква ситуација кога син ми бараше повеќе пати благо беше дека му реков оти цело благо се расипало и смрдело. Заедно го собравме во кеса и рековме ова не чини. Исто многу е битно да се разговара со директно гледање во очи и да се влези во суштината на проблемот. Ќе кажеш дека од благото се расипуваат заби, боли меше, не се расти голем од благо. Се што мислиш дека ќе упали.
    Сето ова кажано смирено, за да не дојде до погрешен пристап.
    Нормално е да се касне и благо, и шеќери му требаат на организмот. Само да е во умерени количини и да не е пред оброк. Пред оброк јас ни смоки не давам .. никакви грицки,ништо.
    Ако и ова не помогне тогаш глуми дека си заборавила да купиш,а продавницата е далеку, ќе треба утре да пазарите. Гуд лак