Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.213
    Допаѓања:
    24.631
    Кај моето се успева кога ќе го види брат му :D дури и ленгува за пелена менување некогаш :rofl:
    Бато бара вода, бара и тој, бато носи патики, тој облекува одма :D без бато никаде не оди и ништо не прави.

Туку ни дојде периодот да нејќи капење :x од дете што обожава имаме дете што рика цело време, налет то па и го изгорев некни малку на нозете :sweat: нема ништо ама се уплаши и сега вика Зешко зешко и рика. Кај првото дете тоа беше цело време така, од мало бебе не сакаше да се капи нон стоп со плачење беше, ама ова сега ме нервира многу :doh: инаку 22 месеци ќе прави сега за 2 недели.

На kozuf, Carolin. и Ceneva им се допаѓа ова.
  2. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    695
    Здраво
    Син ми имаше дијареа 2 дена, одма почнав со фурал по 5мл на 8часа, и пробиотик
    Не е отиден во веце веќе од вчера некаде 18ч беше последен пат
    Да продолжам да му давам, или не?

3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.719
    Допаѓања:
    21.407
    Како се справувате со влијание врз јадење и пиење од околината. Дома не давам сокови, освен некогаш ретко кога ќе се запне му цедам портокал, цитрон измешан со вода. Ама имаме другари што сме нон стоп надвор со нив, имаат две деца, 5 год и неполни 2. Мајка им надвор излегува со полно ќесе грицки и сокови тие едни мислам Браво во шишенца со цуцла. Никогаш до сега не пиел таков сок, ама денес прв пат побара кога виде дека они пијат. Јас за надвор му носам вода, банана, некои соленки/крекери. Ми падна жал зошто ги гледаше и му купив и луѓе го мавна цел сок, не можев да му го земам. Толку беше среќен вие не знаете. Не сакам да пие сок, а уште помалку такви хемии, ама не знам како да го избегнам тоа. Едино да земам такво шише и од дома да му ставам цеден, не знам.

Друго прашање. Во лето што им облекувате на нозе за во градинка? Не е веќе за топлинки, а мора нешто да носи.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.269
    Допаѓања:
    50.868
    Период е.
    И мојава така не сакаше едно време уште со што не се молевме сега кога ќе и кажам ајде да се бањаме веднаш доаѓа.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    1.381
    Допаѓања:
    6.376
    Цеден во шишето, најпаметно.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.000
    Допаѓања:
    8.470
    Пробај да му ставиш цеден дома, ама мислам дека веќе не се лажат така лесно. Моето пред една недела пиеше сок од јаболка купен, таков беше важен со чашата на сите им покажа. Ама кога не гледа не бара тоа ме теши. Јас сум против сокови многу, зошто ете јас сум жив пример дека сум порасната на сок и млеко, вода никако. И до ден денес слабо вода пијам. И знам колку е неубаво, и колку проблеми имам со дигестивниот систем. И затоа не давав никаков сок,чак ни цеден. Исклучиво вода. Ама тоа покасно знам дека ќе биде невозможно. Дур можам ќе давам само вода, да го научам дека треба вода да се пие.
    А за во градинка, не знам немам искуство, летни топлинки онакви со дупчиња и кај прстињата да може на боса нога да ги носи да видиш.

7. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    10.454
    И јас во околина имам другарки што поинаку ги хранат децата од мене. Го знаат мојот став за храна, не им се мешам за нивните, не сакам коментари ни за моето.
    Јас додуша и самата пазам што јадам, не е дека на детево применувам посебен гестапо режим.
    Нејсе, знам дека надвор се губи дел од редот и мене лично тоа ми е ок. Исто ко и јас што некогаш ќе јадам фаст фуд или чипс, така и она ќе пие некој глуп сок или ќе проба нешто покрај други деца, сигурно нема да и забранам пошто и тој екстрем си носи последици врз односот со храната што ќе го изгради.

Еве сега е сезона на сладолед. Летово прв пат проба, ама ќе јаде почесто сигурно. Дома правам некои импровизации, ги јаде и тие. Надвор јаде обичен сладолед, гледам само да е помал или пола и го јадам јас :D

Ако знаеш дека е таква работата спреми си од дома твоја варијанта на сок што ќе биде поприфатлива. Него не верувам дека ќе му направи разлика. Иако е подобро да се изеде цело овошје, природен разреден сок не е ич лоша варијанта. Особено вака во лето кога се губат многу течности.

Не се нервирај, се додека ја имаш контролата дома, прифати дека надвор некогаш ќе се губи редот и тоа е во ред. Каде можеш ќе импровизираш, каде не ќе се помириш.

На kozuf, Lavender13, Bubish26 и 7 други им се допаѓа ова.
  8. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.002
    Допаѓања:
    45.806
    @Bella_Stella се согласувам со @Giovanna , пробај да не си ставаш толку на срце што надвор некогаш нема да можеш да контролираш што јаде.
    Читаајќи ве вас јас искрено имам грижа на совес зошто моево често јаде и сладолед и чоколадо и бонитоп и ред други работи.
    Пример внуката кога беше тука маваа по 3 сладоледи во ден. Е сега јас толку не му давам, има десерт еднаш во денот нешто, ама тие денови премижав оти беше надвор од моја контрола.
    Најдобро е да му ставеш сок од дома. Јас кога бара сок му растворам многу малце цедевита со многу вода, па така ќе прифати, ама ретко бара искрено, повеќе млеко сака и од него не знам како да го тргнам.

На H.VAGA, Erika.greeneyes, kozuf и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.656
    Допаѓања:
    7.577
    @Bella_Stella , почни да олабавуваш малку и за твое добро.
    За многу брзо растат и нема да имаш контрола, ни што купило, ни што јадело. Нема да си до него во парк 24/7 или кај другарче кога е појдено или било каде.
    Среќа ти е и што немаш стари околу тебе. Еве вчера си доаѓам од работа. Свекорите викаат бевме со Х во маркет, си зеде чоколатца еурокрем блок мини и додека се завртивме си изеде 2.
    Од една страна врескам во себе. Од друга страна сакам да му покажам врата и никогаш повеќе да не видат дете, а не сум во таква можност. Од трета страна е којзнае што јаде детево и не ми кажуваат, кога за чоколадото ми кажуваат.
    И се помирив со тоа дека додека јаде доволно овошје/зеленчук, месо, млечни производи ќе замижувам за другово што е малку.
    Кога ние јадеме чипс пример што е ретко знам да и дадам 3-4 компирчиња за да не гледа во нас, а и да и помине мислата што ние јадеме, а таа не смее.
    Барем кај моево веќе не поминува ние ќе си јадеме чипс еве ти тебе морковче. Гледа, разликува бои, типови и не се лажи баш така лесно.

За сок конкретно ако не гледа не бара. Бара пред гости, ако пијат и други деца. Еднаш само во маркет и се има случено сама да си отвори и отпие малку. Ама и кога пие, тоа е може по 30-40 мл. Не се случило никогаш да испие цело шише сок.

На Erika.greeneyes, kozuf, Bubish26 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    1.159
    Од дома носи си цеден или ние му имаме давано вива со 100% овошје малку, не гледам зошто да не проба и сок. Мислам дека од што не пробало и како забранети ги гледа некои работи. Опушти се малку, дома држи се до редот ама надвор дозволи му и сок и грицки да проба инаку ќе ги гледа како забранети и уште повеќе ќе сака и ќе бара.
    Мене така ми се случи со лижавчиња, ич не сакам и се потресував дека му дадоа да проба. Проба два три пати, му помина меракот и не побарал веќе.

11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.656
    Допаѓања:
    7.577
    Плус не знам во други градинки, во мојов град ужините се многу често нешто благо. Сега пролет/лето и повеќе овошје ама сепак има и чоколатце, Винчини тортица, крофна/кроасан некој ден.
    За појадок мусли што чисто се сомневам дека се без шеќер.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    10.454
    Ова искрено ми е уште поголема причина да пазам после градинка што и како јаде. Зошто испаѓа во градинка мусли, тортици, надвор и дома сокови и чоколада, цел ден кога ќе собереш повеќе јаде тоа што не треба него тоа што треба. Иако кај нас во градинка не е лошо менито, барем вака на хартија.

Ќерка ми ако јаде грицки повеќе од што треба после тоа одбива оброк, едноставно не е гладна. Инаку си јаде супер.

На kozuf и Carolin. им се допаѓа ова.
  13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.213
    Допаѓања:
    24.631
    Точно, скоро во секоја градинка ужината е благо. Моево бара сок само ако види, тогаш е многу упорен и му давам, не пие секој ден. Млеко дома ми бара исто, јас не давам, ако пие кака потечно, не му одговара на мешето, ама во градинка му даваат и сега и дома кога е бара. Минимално давам 70 до 90мл па ми бара уште му велам нема утре ќе купиме :D еве баш утрово ми побара. Толку ќе биди за цел ден 90мл.

14. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.719
    Допаѓања:
    21.407
    Фала ви на мислењата на сите. Знам дека не можам да имам 100% контрола врз тоа што ќе го јаде, ама сакав барем уште малку да издржиме за некои работи. Дефинитивно он зошто претходно нема пробано, вчера го пиеше сокот на екс. Дечињата што беа со нас секогаш се со сокови во раце и пијат по некоја голтка. За мене тоа не е решение, едноставно неприфатливо ми е да ги купувам тие глупости. Знам дека менито во градинка е со тортици и благи работи и баш ради тоа сакам барем врз тоа што јас имам контрола да биде ок. Генерално се храниме здраво и ние со маж ми. Не е дека не знаеме да јадеме некогаш и глупости. Грицкаме некогаш чипс навечер пред тв и јадеме чоколадо, ама тоа не е никогаш пред него.

Старите кај нас не се проблем, барем не засега. Секогаш прашуваат дали смеат нешто да му дадат. Особено свекрва ми е ептен со осет, ме прашува пример дали смее да го извади на тераса и слично. Го почитува мојот збор и затоа од таа страна немам гајле. Не сум Хитлер јас да не смее ништо да се грицка што не спаѓа во здрава храна. Ама се трудам да биде сведено на минимум зошто забушава после со редовни оброци, а ако не грицка одлично си јаде.

На strelec231992 и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  15. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.358
    Допаѓања:
    19.598

Излагањата и мешањето со деца го прават своето. Јас лани не дозволував ептен беше мал немаше ни годинка летото направи. Ама годинава оди сам зема од други деца. Секогаш гледам да имам здрава опција во ранче, уште му купувам од смоките во дм ама он кога ке види стоби флипс лета, полетува и сокче тие со цуце. Па сеа компромиси правам, купуваме соленки за надвор. А сок правиме дома заедно. Во блендер ставам овошја разни и вода да е потечно и ставам во шишето со цуце па нив сака да ги пие и се радувам. Ама некогаш тоа е што е, не можеш да му забраниш.

На kozuf и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  16. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.076
    Допаѓања:
    2.160
    Со што обувки ги пуштате во градинка? Спарена му беше ногата од топлинки. Има некоја летна варијанта?

17. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    870
    Допаѓања:
    2.752
    Јас ќе полудеам. Веќе 1 недела детето има темп која стига до 38.9
    Земено крв мокрача се е ок и тоа по 2 пати повторено. Не кашла. Нос не тече. Е сега има многу многу зголемени крајници. Докторката ништо не дава. Јаде пие спие весел е. Можно ли е 7 дена темп од крајници?

18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.656
    Допаѓања:
    7.577
    Од К-К имаме летна варијанта. Сум видела и со верзии на крокс, некои се сеуште во зимски топлинки.
    Во Матстар како платнени сандалчиња има. И тие опција за во градинка ми се. Блиска купи, па чекам барем некој ден искуство да каже.

И вакви во Синсеј гледав како резерва
    https://www.sinsay.com/mk/mk/sandali-885ek-07x

Едит: дали е до возраста или што помалку забрани има, ама и помалку се тантруми и повеќе се разбираме.
    Може е и до детето.
    За храна пишав, веќе не забранувам ништо, регулирам количини само.
    Да побара сок, ако немам цеден, ќе добие малку сок во чашата со многу вода.
    Инаку ми се случува кога е со баба и дедо да се прибери прејадена грицки, па и торта или не знам што и да избегнува оброк. Реагирам остро на тие работи.
    Кога сум јас дома си има ред. Што и како и колку смее да јаде.

Последна измена: 6 јуни 2025
    На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.158
    Допаѓања:
    40.520
    Јас и на големиот за летно време додека одеше градинка и сега на малово планирам сандали од овој тип.
    Значи сандали обични само прсти затворени гледам да имаат

Screenshot_20250606_172536_Gallery.jpg

20. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    10.454
    Детево е ко ураган. Многу енергија има, не знам веќе како да ја анимирам за да се истроши. И кога оди ретко се движи мирно, туку рипа скока трча. Викендов ми е особено тежок дека маж ми е службено отсутен, па три дена ќе биде леле мајко.
    Секој ден си легнувам одма после неа, преморена сум.
    На игралиште не сме пропуштиле ден да не отидеме, неретко и второ игралиште посетуваме, плус со тротинетот сме секаде. Преморена не е, ако не го правиме ова, дома уште на лустер што нема да се качи.
    Капак ми е што почна многу касно да заспива, веќе две недели има како заспива накај 10 вечер.
    Денес никако не сакаше да заспие попладнето и еве ја седи без дремка мака нема. Не знам што не направив за да заспие, се одра од плачење, три пати се препоти и после саат ипол борби се вративме во дневна.
    Од градинка не ми се пожалиле дека не спие, значи само дома изводи.
    Ноќите ги спие мирно и немаме проблем со тоа, ама ако почне да одбива попладневна многу тешко ќе ми падне. Тој саат-два многу ми значеше да здивнам измеѓу.

Не знам кој и дали има совет, ама сакав да се искажам некаде.

На 1209, strelec231992, Ceneva и 4 други им се допаѓа ова.