1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.479
    Допаѓања:
    108.421
    Крокси купив вчера. А реков, што помалку да ги носи, повеќе босо. И за стапалце е здраво и да не му вари ногата. Ќе земам и за надвор мада има за надвор и сандали.

Што се однесува до сокови и храна, давам се, ништо не бранам. Дури бранев кај големиот надвор беше ко да не видел, епа веќе не бранам. Сега на гробишта изедоа свашта, благо, солено, сокови, еве ги сега и сладолед, утре нема да дадам и готово. Не бранам ништо веќе. Е што правам, не купувам дома да имаме редовно на мени, гледам тоа да е лимитирано и така успеваме да се ограничиме.

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.494
    Допаѓања:
    2.595
    Ова како јас да сум го пишувала :sweat:
    Совет немам зошто терам како ќе даде денот :^)
    Згора на се ми скока дремка, веќе не сака да спие и еден ден спие еден ден не и не бре брате не се изморува зверката моја. Градинка периодов не идеше се чувавме за одмор и мислам се изремети уште толку ;(
    Толку енергија незнам немам видено.
    Колку год. е твоето?
    Мојава зверка е скоро 3 во септември

На Giovanna, Carolin. и kozuf им се допаѓа ова.
  3. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.326
    Допаѓања:
    6.868
    @Giovanna ,не знам колкаво е твоето, моево ако стане наутро подоцна, во викенд тоа комотно може и без дремка да тера. Нема полни 2,5 години.
    Од муабети како е премала за без дремка, да не ја оставам така, ние сме спиеле до 5 години и не знам какви не коментари, само што нерви изгубив. Секое успивање ми беше пропратено со јака нервоза и тахикардии буквално. По 1-1,5 час сме седеле затворени во спална, ај во посветло, потемно, со сликовница, со цртан, без цртан. Со песнички кажување. Само грбов ми знае колкава болка имам трпено од нишање дете од 12+ кг оти "морало да спие" кога очигледно не му се спие. И сме завршувале која од која понервозни.
    Сега во зависност од тоа кога ќе стане наутро така тераме. Знам дека може и без дремка со тоа што на пример ако стане околу 8:30, веќе во 19:00-19:30 најдоцна е заспана.
    Ако се разбуди до 6:30 како за во градинка мака или не станувам и јас и си има дремка во нормално време. Е во тој случај околу 21:30-22:00 е заспивањето.

На Giovanna, Secret-Angel7, le.soleil и 2 други им се допаѓа ова.
  4. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    842
    Истата возраст од прилика, и иста ситуација. Неколку саати пред туширање почнувам да и зборам дека многу смрди :D смешно и е кога правам гримаси и мавтам со раката како лошо да мириса, драматизирам.. Истото го правам и за некоја од пластичните играчки, некое животно најчесто, па ајде после некое време ќе кандиса да го истушира она лавот а јас неа. Иначе беше опасна борба, вришти, се лизга, бега..

5. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.098
    Допаѓања:
    1.589
    Дојдов да се пожалам, одамна ме нема.
    Детенцево мое нема проблем со тантруми, јадење, спиење, пиење, заби итн. ама мака измачивме со опструкции и спуштање на плуќа за многу кратко време. Секој месец зареди од март навака, викам ајде дојде лето, нема веќе, еве пак.
    Трча денес цел ден, јаде нормално, викам ајде кашла, да ја однесам да ја слушнат до Козле (патем вчера ја носев кај матичната почна со ларингит и беше ок на плуќа), денес ми викаат вие сте за хоспитализација. Ајде урбазон, вентолин инхалации и Панцеф. Пред месец пиеше антибиотик, сега пак.
    Правевме алергии, не знам колку се веродостојни, не излезе ништо.
    Снимавме плуќа, ок беше.
    Не знам веќе каде да одам да спречам, со кого да се консултирам. Неможам некако да се помирам со тоа такво е детето.
    Кажувајте нешто ако знаете.
    Ми враќа што со друго немаме мака. :D

Хаотичен е постов и јас сум иста. Некако последна шанса ми е море малку да ја оправи ама и тоа веќе ме плаши да не се разболи и таму. Цела се наполнив со стравови, многу брзо се се случува..

Ете така, се пожалив, ми се олесни барем малку.

На strelec231992 и kozuf им се допаѓа ова.
  6. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.573
    Допаѓања:
    21.158
    Најново од денес, подава раце нагоре и вика, цитирам: устеу качам. (facepalm) Зема едно камионче се утепа местејќи го да се качи на него па да се качи од него на лустерот. :D

Совет немам зошто и кај нас е иста песна. Ете пред малку тројца возрасни не измори до максимум, а он не застанува. И на него му е се во трчање, скокање. Татко ми вика ова дете не знае да оди. :D

За спиењето мислам дека е фаза. Пишував и јас пред некое време нели. Многу се веќе свесни за околината и знаат дека е поинтересно да си буден. Кај син ми траеше кратко, само 4 дена и после се врати во нормала. Кога одбива дремка имам една финта, знам дека не е нај ок ама дур пали ќе ја практикувам. Му пуштам тв 10ина мин за да му ја смирам енергијата, најчесто Блуи. И по некое време му викам сега Блуи ќе оди да спие за да порасне голем, ајде да му кажеме чао. И станувам и го носам накај спална а он не се буни и им вика чао. Затемнувам скроз. Порано си заспиваше без проблем денски со дигнати ролетни. Сега пред да го однесам спуштам ролетни до доле и ги дигам откако ќе заспие за да не спие во темно.

На Giovanna и Carolin. им се допаѓа ова.
  7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.326
    Допаѓања:
    6.868
    Само кај мојава ни финти, ни ништо не пали кога не сака да спие.
    Не приспивни видеа. Не песни, не цртани. Каков Блуи. 1 сат може да си гледа и да си раскажува.
    И јас пробував со пуштање на цртан и тоа стари Дизни, демек со помалку анимации и бои од новите.

Првите 2-3 пати, заспиваше за 15тина минути гледајќи во Бамби, Пепелашка итн, после веќе цел цртан може да си го одгледа (ама нема гледање) и да не се успие.

8. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.908
    Допаѓања:
    8.350
    Мислам дека конечно му ја погодив четката за заби. И конечно без проблем убаво ги исчеткавме забите и без борби.
    Инаку за сандалки пак ќе биде ипанема или картаго.
    А за тоа дека се неуморни е вистина. Јас не знам од каде ја вади таа енергија. Цел ден на улица да го оставам нема да биде проблем. Не да сум уморна, не знам кај се наоѓам. Ама тоа е мора да се издржи. Инаку дали од жешкото многу слабо јаде, се е со молби и пак едвај се намолуваме.
    Заспивање одамна во 22 ми заспива и не успевам никако да поместам. Не знам што не пробав. И ќе си се помирам :lol:

На Giovanna му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.039
    Допаѓања:
    2.079
    Многу се убави сандаливе. Од каде се?

10. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.039
    Допаѓања:
    2.079
    Дома е нон стоп бос, ама во градинка не се зезнувам веќе така. 2 дена го пуштав бос и 2 дена рибав црнила од нозете. Не знам дали некогаш е исчистен подот на градинката откако е отворена :)

11. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.136
    Допаѓања:
    40.500
    Оваа слика конкретно од синсеј.

12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.573
    Допаѓања:
    21.158
    Не пали и кај моево секогаш, ама јас си пробувам и некогаш ми успева. Он никогаш во овие 2+ години нема заспано пред тв. Очите насолзени, ама зјапа не се предава, не заспива пред тв ни под точка разно.

13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.573
    Допаѓања:
    21.158
    22 не е толку касно за во лето и за дете што не оди во градинка, ок сте.

На Ceneva и kozuf им се допаѓа ова.
  14. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    10.362
    @Cloverrrr 2 години и 2 месеци е. Ама изгледа ќе си тера вака. Од раѓање си е таква, како расте се повеќе и доаѓа до израз темпераментот.
    Ова има многу логика. Иако не беше преголема разликата. Обично во работна недела станува накај 7, денес поспа до 8. Ама тој еден саат направи куршлуз. Иако пробав и покасно да ја заспијам, знаејќи дека минимум 5,5 саати треба да е будна за да има шанси да заспие.
    Вечерва легна во 7:30 и заспа за две минути и еве ја уште спие. Претпоставувам ќе тера до 6-7. Преку работна недела пошто спие во градинка очигледно и доаѓа многу сон па не се предава пред 10 саат.
    Реално од кога се роди секогаш беше на средна кон долна граница со вкупно саати спиење дневно, никогаш не била дете што сака да спие, па очигледно ќе се помирам дека е таква.

Фала ви на сите што пишавте. Ќе биде интересно летово :D споделувајте идеи за занимавање, особено кога е најжешко и не се шета надвор.

На Cloverrrr му/ѝ се допаѓа ова.