Јас земав од Декатлон ув заштитна облека и плус капче со таков додаток позади за дополнителна заштита. И за мене земав кога ќе сум на суп даска да не горам. Не сум ги пробала уште, ама верувам дека ќе бидат ок. Ако некој случајно оди натаму да знаете дека има избор на вакви работи.
Мојата е иста. Само плачење и вриштење. Ма ни сама не знае зошто плаче и што сака. Секој ден е истото. Викам ако е период нека поминува побрзо. Зошто најсериозно ми се плаче, тешко ми е. А никој не ме сфаќа сериозно. Знаеш коментари од типот абе дете сите деца се исти. Е не, не се. Не сакам да делува дека се жалам бадијала или кукам, ама нон стоп такво понашање не се издржува. Вака ако продолжи на психолог ќе си одам.
Ние од Декатлон земавме, децава поминуваат убаво, мм се жали дека хиперпигментацијата му е поизразена оваа година ама он е друг левел
Штом се отвори темата за купаќи со ув заштита, сега гледам на фб Tiny baby shop .. има многу убави ама 40+ ув заштита.. јас за големото кога беше 1 год, цело време беше во бела маичка а полани на 2 год му купив ув заштита сега сакам и за малатА да земам а за големото мислам нема да имам потреба , ќе има 4 год.
Лани и земав, а и годинава по еден пар од синсеј со маичка тие што се, воопшто не изгоре секако со фактор 50 ја мачкам, носела не носела горно. Мене ми се покажаа ок, а имам и од окаиди и бенз и тие се добри. Така да иста функција имаат
Па поентата на тие ув маици е за да не се мачка со фактор, иначе не е нешо екстра заштита ако ја ставиш над факторот. И маичката 50 и факторот 50, исто како да си ја поминала два пати со кремот. Плус кога ќе намачкаш ув па ставиш од нив, се лепи скроз онака, маичката не оди ни горе ни доле. Мене ми е ова многу непрактично.
Што знам мене практични ми се многу воопшто немам проблем со облекување ниту па и стоат залепени на неа, поширочки и се. Секако ја мачкам на нозе па ја мачкам цела, да ми е сигурна зошто знае да крева маичка. Веќе трета година си терам така
Не си во право. Зошто оделцата не се од глава до пети, има пак кожа која е изложена. Јас мачкам цело дете, облакам и идеме на плажа.
Какви оделца за плажа другарки? Купачите нели беа за на плажа и за дете и за голем или пропуштам нешто ко немајка?
И јас ви се приклучувам во темава за прв пат слушање на одела за на плажа Од кога е родено првото дете, а живееме покрај езеро значин 5 години не сум купила фактор за мачкање, ниту маици за ув, ниту пак детево ми изгорело или сунчаница ми фатило. Ние имаме распоред за одење на плажа, шетање во вакви топли денови. Од 8и30 до 10и30(11) е терминот и после од 16и30. И наморе кога одиме е скроз исто и кога сме цел дем некадр понастрана од дома се знае шаторот под сенка и тој период нема излегување. Многу сум против хемикалии,како за нас така и за децата. Некој ќе рече многу се бели, па и момава моја има бел тен па фала богу ништо не и се случило со ваков ред во многу топло време.
Не мачкаш со фактор ама не се чуди на оние кои мачкаат. Јас сум со двоен ризик од рак на кожа, не смеам да помислам надвор без фактор. Дете мало ми е со алергија на сонце. Инаку јас ист ритам имам како тебе, со тоа што на пладне и подоцна искачам, и пак гори.
Реално колку случаи се вака како вас? На плажа од 100% луѓе наутро во 8и30, 90% доаѓаат изнамачкани со фактори и тоа на децата до 10 сатот едно 100 пати ги премачкуваат. Пред вода, после вода, за време во вода, кога јаде, пие,одмара под чадор. Која е потребата од толку мачкање кога сме во најубавото сонце надвор, кога се користат првите утрински зраци.
Многу, одам на 6м на кожен како превентива, не си свесна колку деца има со овој проблем. Еден од најчестите форми на рак во државава. Сите што имаат повеќе од 10 бемки на телото треба и мора да мачкаат фактор. Прејако и престрашно е ова сонце, УВ нема испод 5 цело лето, а се над 5 е опасно.
Сонцето веќе не е тоа што беше. Има осетливи деца со осетлива кожа. Убаво што кај твоите нема реакција, така и нека продолжат. И јас мачкам ама не толку како што ти опишуваш, тоа е вистина претерано.
Ние не одиме со петлите на плажа, идеме кога ќе се наспиеме. Спф им мачкам на лицето и на планина, не па на плажа до вода. И купачи со спф кога играат на сонце им облекувам, кожа памти. Реално, сонцето е слабо само до 8.30h во јули и август, да не се лажеме дека може до 10.30 да се седи на плажа без фактор освен ако сте во Германија можеби. А хемикалии не мора да се мачкаат, барем сега има огромен избор на добри креми.
Ист распоред на одење на плажа имаме, ама не се согласувам дека не треба да се користи фактор во тие саати зошто и тогаш сонцето не е наивно. Зрачењето денес и тоа пред многу години не се исти. Секој со своите избори ама последиците можат да бидат огромни споредено со хемикалиите во кремите. Денес барем има креми со убав состав на пазарот. Не е ок ние да се изложуваме незаштитени, камоли детската нежна кожа.