Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.098
    Допаѓања:
    25.884
    Na fishoil давам витамини.

иначе не знам со исхрана како сте ама гледај благо и јагленохидрати да нема многу..

Последна измена: 20 јуни 2025 во 13:26
    На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.743
    Допаѓања:
    5.530
    Не е до организација, толку се саатите во денот, нешто секогаш ќе страда, ама се ставаш себеси на прво место 3-4 часа неделно и тоа е тоа.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.620
    Допаѓања:
    108.986
    Не, престани да се кривиш ти сама за се, те читам подолго, за се сама се обвинуваш. Не, тоа дете има и татко, ете баба и дедо, бабата ако не е добра дедото нека го шета, ти свари си кафе крени нозе и одмори, прошетај, читај, гледај филм... Што ти е тебе ќеиф направи. Те не си роб, ти си човек. Замисли и на работа да одеше... Мора да се ставиш себеси приоритет. Маж ти нека го чува, не го жали дека работи, твоето по дома нели е работа? На крај краева ти од Македонија не го однесе тоа дете таму, заедничко е.

На kozuf, Ceneva и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  4. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.334
    Допаѓања:
    3.079
    Одеше дете во градинка, но бев разочарана зошто со нас така се понаша, едноставно не знаев кај грешам и цело време се обвинував самата.
    Многу ми беше криво што не можев да поминам квалитетно време со детето, туку времето за нас го поминувавме во хаос. Значи способен да плачи цело време, се што ќе направев беше залудно, дете се акаше од 15ч до 21ч, и плус во текот на ноќта.
    Фала богу и тоа помина, но тешки моменти се, и криво ми е за сето погрешно размислување но тогаш бев безпомошна. Среќа што останав при здрав разум.. не се прикачуваат видеа за да можам да доловам што се дешаваше..
    Можеби звучам глупаво но тоа ти е нешто слично како да живееш со насилник, само очекуваш да те истепа и да искрши се околу него.. буквално на тоа ниво бевме стигнати.

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.620
    Допаѓања:
    108.986
    Многу ми е жал, немам такво искуство со сум имала искуство со 3 деца од раѓање до еве најголемата, внука ми 15 ќе полни. Мене кога пробува да ме "удри" малиот, бидејќи он е потемпераментен, му се лутам и го карам ама озбилно го карам, гасам се што гледа и нека плаче не го перцепирам. Кога ќе се смири го гушкам и му објаснувам, колку разбира толку, ама еве го се поретко и поретко го прави тоа.

На Bebetoo му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.609
    Допаѓања:
    21.235
    Што да очекувам од Коксаки? Од градинка ми се јавија порано, температура 38.7. Го однесов докај матичната, грлото и непцето одозгора му се црвени. Рече дека и личи на Коксаки, имало низ градинките. Ама вика да почекаме. Се лечи симптоматски, давај Б и Ц вит и тоа е. Он кога го земав беше свеж како да не му е ништо, ама еве го дома клапна. Многу е кенкав и се жали. Сега му дадов парацетамол и заспа.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.942
    Допаѓања:
    8.399
    Така е не е само мое. Ете ме сега пијам кафе. Син на лулка,баба му денес подобро се осеќа, па се дружат.
    Наоѓам такво време малку да кренам нозе за кафе. Ама ми фали да излезам, да поразговарам со пријателка. А за тоа нешто слабо успевам да се организирам. Денес ги оставив без ручек :lol: видов пола од вчера останало. Ааа сега ќе му ја легнам со синко си реков. Глава само така ме болеше. И сега е малку подруго. Дефинитивно треба себе повеќе да си се ставам во прв план. Сега ќе пречекам маж и влегувам се капам и одам да шетам ако треба сама :rofl:
    Само да не ми дојде многу одмор дрнес 8)

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.620
    Допаѓања:
    108.986
    Ништо не можеш да даваш, освен ако го чешаат брунките да му даваш лоратадин/рупафин, појачај на витамини и тоа е тоа. Кај нас најавија сипаници, ама не сме биле еве две недели. Ваљда нема на море да ни излезат.

Денес не сакаше многу да спие и пошто е под енергетски гас коа рече шета и збори, нема што не кажа. Сеа дел ќе напишам во бисерчиња. Цел ден се смеам од него.

На sani99 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.098
    Допаѓања:
    25.884
    Ако има во уста Коксаки, Бела очекувај многу плачки и не јадење/ не пиење. Мојата имаше само на дланки и на нозе, немаше тт, јас имав на дланки и во уста и верувај 4 дена плачев при секоја голтка.

10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.402
    Допаѓања:
    7.049
    Се сомневам и мојава дека има/ше.
    Пишав и во другата тема. Кашла, има осип на стапала сеуште. Околу уста 2-3 брунчиња веќе се изгубија. На дланки немаше.
    Во уста не дава да видам ама општо јаде помалку и се случува да одбива храна или да се расплачи кога јаде секундарно. Како да има болка личи.

Температура немаше.

11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.098
    Допаѓања:
    25.884
    Ве читам и се уморив од само што ве читам..
    Мене првото на почеток ептен ми паѓаше тешко. После стелнавме некоја рутина ама нон стоп се измислуваше за неа да и е интересно, па плачки нон стоп, тантруми на најјако, инает огромен, борби за се живо. Најтешко ми беше што не спиеше без мене ДЕНСКИ! Од кога престана со дремка полесно ми беше искрено ама имаше 2г.
    Сега со двеве дома невработена можам да кажам дека ми е организацијата топ. Јас не сум уморна, имам кафиња испиено, деца прошетани и се околу дома.
    Дали оти големава е веќе се понезависна, се занимаваат меѓусебно и не ја лупам главата што активност да им измислам, пошо тоа жени и не мора. Деца сами требат да се заиграат и да живеат во свој свет. Јас го првавев истото со првото ви кажав ама сега уствари сватив дека не треба да им измислувам јас забави и да изигравам кловн. Сватив дека заради тоа вторите деца се поснаодливи, посамостални.
    Ние стануваме сабајле доручек, одма машина пуштам, тие заиграни јас ќе исчистам, одиме надвор, дома на спиење јас ручек, големата си игра сама во детска додека спие малово, ручек јадеме, на балкон игри со вода, парк, туш и денот помина. Таков е редоследот и стварно неам мака.

Јас друго да се пожалам. Вирус некој 2 недели ги измачи на мм и децава. 2 недели ни 3 саати на вечер не спиени. Што шлајм и што секрет излезе од нив и тоа леплив зелен, тт, омалаксаност плачливи мислам скренав скроз пошо секако тука одат во другата крајност него Мк и викаат ќе помине... после точно 16 дена конечно се сожали Др и препиша капки за нос :party: тие па едни магични одма поминаа после втор ден цел секрет.
    Одмор истеравме ние т.е умор :sun: со деца никогаш не се знае ништо, па така од таму почнаа и тт.

Кај нас сега почнува да се темни, па така да легнување во 10, а јас уште едно кафенце :coffee:

На sani99, Bebetoo и lovely91 им се допаѓа ова.
  12. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.098
    Допаѓања:
    25.884
    Тоа ќе да е, мојата на стапалата имаше највеќе, што пиштење имаше оти не можеше да оди ау недела дена некаде додека се изгубија скроз

13. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.402
    Допаѓања:
    7.049
    Нема толку, ова како благ осип и затоа се сомневам.
    Или ќе да е толку среќа, па со ептен благи симптоми да врви. Или не е Коксаки.
    Низ градинките и тука има.

14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.098
    Допаѓања:
    25.884
    Па не мора да има многу осип. Дента мојава кога стана почна да вели ме чешаат стапалата, а дома имавме гости со спиење неколку дена, не крена она тт, нозете и без вистина повеќе и страшно ја иритираше, дланките беа малце помеѓу прстите некое, во уста ич. Јас очекував малава да фати тогаш имаше 8-9 месеци и секако детето што беше кај нас ама малава немаше ништо, детето изгоре од тт со помалу осип, повеќе афти, а јас со полна уста афти.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.087
    Допаѓања:
    10.377
    Синко имаше коксаки пред 1 месец, 3 дена темп 37.8, 3 4 точки на ноџињата и 1 под устата. Ќерката 3 дена после него качи 38.5 еден ден и толку. Ни осип ни ништо. Различно се манифестира, зависи од имунитет.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.609
    Допаѓања:
    21.235
    На екстремитети нема. Околу устата има, во устата не можам да видам убаво ама како што видов нема. Прееска ми се причини дека има на јазикот ама не сум сигурна. Сега едвај заспа ама од возбуда и раскажување. Се препоти, да го пресоблечам пак се разбуди и ете го нејќе да спие. Ја џвака цуцлата, покажува нешто во уста, сака цртани да гледа, ако го носам накај спална војна станува. Заборавив на моментот дека и нас може да не фати ако е коксаки. (facepalm)