Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.937
    Допаѓања:
    45.478
    Богами страшно, јас мислев дека се искоренува овој менталитет на тепање ама изгледа не.
    Јас некни на баба му се скарав, запнала ако не слушаш ќе те плескам по газ. Велам те молам не му го збори тоа, ако не слуша ќе му објаснеш убаво, не кажувај дека се тепаме за неслушање оти удира по нас кога нешто не првам што му е по ќеф.
    Се надевам дека нема да се осуди да го удри оти ќе и ги скршам рацете.
    Мм за видеово баш што го коментираме за детето, правиме муабет и така ноншалантно вика мене татко ми посилно од ова ме има тепано како поголем.
    Мене црева ми се превртија и му велам добро дали ти е нормално тоа???Вика секако дека не зошто мислиш дека не го обожавам татко ми, никогаш нема да кренам рака на наши деца.

Значи земја каде што фразата ќотекот од рај е излезен се расфрла како нешто многу мудро кажано, не
    очекувај премногу од воспитување на деца.

На Giiirl23, Giovanna, anngelique и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.945
    Допаѓања:
    8.403
    Балкан мила моја. Овде тешко дека ќе се сменат работите така лесно. Ќе дојде ама како се закаснато,за жал.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.028
    Допаѓања:
    10.399
    Да бидам искрена во мое опкружување никој не тепа деца и кога споделуваме ставови на темата, никој не зборува работи како “ќотекот е излезен од рајот”. Што прават по дома не знам, ама вака генерално не сум приметила испади кога сме заедно излезени.
    За карање сите ги караат децата, ама исклучиво вербално. Ако се немирни се казнети со нешто или во краен случај си одат дома со плачки, ама тепање нема.

И искрено многу ми е мило за тоа пошто не знам како би се воздржала некој да шлака дете пред мене. Два дена го избегнувам видеото од таткото од Драчево што ја претепа ќерка му, немам желудник да го гледам тоа… се надевам нема да излезе од затвор гадот.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.418
    Допаѓања:
    7.088
    За тепање имам пред мене видено дете да добие шамар од таткото и мајката да му искоментира нешто во стилот не треба надвор така, за подома е тоа.
    Не се вмешав, дали требаше или не, не знам.

За ќерка се трудиме до максимум со зборување и повторување милион пати.
    Сум ја чукнала и по рака кога пробуваше да фаќа во струја, демек под влијание на бабите така ќе научи дека не треба. Ај што ми беше криво туку и ништо не научи. Ставивме заштитници, го обезбедивме просторот и автоматски веќе не е таму интересно.

Бабите знаат да коментираат демек не прави така, ќе го тепаме газето не прави вака. Се надевам бар дека не ја тепаат кога е со нив. Не кажала ќерка такво нешто.
    Инаку да, ништо страшно не гледаат во тоа по памперс да се удри детето.

И на лизгалки ми се има случено рандом баба да ми рече демек ако моето дете вака правело сигурно ќе беше натепано. Во ситуацијата ќерка истрча и скокна во вир со вода, се изводени скроз. Не дека направи нешто којзнае колку страшно и загрижувачко.

5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.618
    Допаѓања:
    21.243
    Од денешниот ден и чување дома издвојуваме: Отвара очи сабајле и вика ‘сок сакам’. Одиме во дневна го заборави сокот зошто и онака не пие често. Му текна друго, ‘јака сакам’ (лижалка). Му дадов зошто беше на праг од тантрум и зошто не можев од сабајле да се справувам. Е ама ова изгледа ми беше грешка зошто ја изеде лижалката и продолжи во ист правец. ‘Кајо сакам’ (чоколадо). И не кажува смирено него одма се дере како опседнат. Како компромис го прашав дали сака палачинки со чоколадо, рече да и земав да му правам палачинки со авокадо и чоколадни капки. Дур чекаше гледаше тв и таму виде пица и нормално почна да се дере ‘пициии сакаммм’. Седна да јаде палачинки, кај мене на маицата виде апликација сладолед и почна да се дере ‘сјајече сакаммм’ (сладоледче). Ако не се мрднам деновиве, ќе си останам читава цел живот. Значи сите анимации на свет се прават, стварно многу се трудам да му е интересно дур е дома, ама него еуфоријата од се му трае многу кратко. Цело време бара нешто ново. Три секунди на компјутер не можам да седнам за да сработам нешто. Дур не добијам отказ зошто ми заостанува работа добро е. (facepalm) Пред тв да го оставиш ќе си седи цел ден, ама тоа никако не ми е опција. Дури и пред него кога седи на кратко пак прави глупости. Вчера нејќеше цел ден да спие, му пуштив да направам ручек. Со грб накај него бев свртена, се вртам и го гледам качен на кревет и трча по него. :whew: Не барам ништо, само се жалам. Се мрднав официјално.

На 1209, Miss_S и sani99 им се допаѓа ова.
  6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.418
    Допаѓања:
    7.088
    Некогаш си викам со моево да не е нешто не во ред оти стварно за храна нема тантруми.

Знае кога јадеме да рече уште ова, она. Или во фиоката со ужинки да си земе смоки, чоколадо или што и да има и да побара да касне. Ако виде на Тв некој нешто да јаде, ќе каже тетката јаде сладолед пример, чичкото пие сок. Ама плачки нешто многу немаме, ни по маркети, ни во центар, ни никаде.
    Ептен да види дете да јаде нешто и да појде до него, па да речам сакаш и ти смоки/кроасан или што и да јаде детето да рече да.

Дома јадеме исто и во главно заедно.

7. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.937
    Допаѓања:
    45.478
    Бела душо ист е и мојов, ама твоето барем бара да јаде, моево ништо не бара и ништо не јаде. Само лубеница, банана, леб и маргарин, ни путер не сака, млеко и макарони и некогаш ќебап, друго ништо ама баш ништо не јаде. Освен сладолед и бонитоп што секогаш сака.
    Јас искрено не знам дали би можел да работам од дома со него.
    Алал да ти е што се обидуваш:D
    Отсабајле пред работа јас ништо не можам да сработам дома оти константно бара внимание од мене и да играме, и секој ден плаче кога тргам на работа. Сега веќе не ни велам дека одам на работа измислувам приказни за да не плаче. Мислам дека знае дека го лажам ама ако речам одам на работа плаче и вели не ќе одиш до пошта или ќе одиш да миеш садови, не знам што ѓу прави разлика ама ете.
    Тежок период богами.

8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.618
    Допаѓања:
    21.243
    Се обидувам зошто морам да работам иначе речиси невозможно е и не сработувам скоро ништо кога е буден. Доработувам ноќе или кога ќе дојде маж ми и ќе го извади надвор. Инаку и да е дома он, малиот пак доаѓа кај мене на компјутер, ме тегне да станам. Најзаигран да е, ако ме види да седнам да работам прекинува секаква активност и доаѓа кај мене. Предосадно му е по цел ден дома. Јас се чудам како чувате деца на таа возраст по цел ден дома. Ај да не е жешко излегуваме надвор и тепаме време. Ама на пеколов не можеш глава да подадеш надвор до 19-19:30.

9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.937
    Допаѓања:
    45.478
    Јас се чудам во стан како чуваат, искрено во двор кај нас е во сенка и генерално е по цел ден во двор, во базен, со црево…или со татко му е во игротека или на планина, прошетка некаде во шума, или кај некои другари дома.
    Да претешко е да се анимира по цел ден, верувај дома е константно со сите извадени душеци, да се рипа насекаде од спална на кревет од маса, дома е игротека:D

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.618
    Допаѓања:
    21.243
    Епа ние сме во стан. Тераса имаме голема и претворена е во забавен парк, ама не е исто како куќа и двор.

11. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    1.104
    Еве сега си игравме и мм исече лубеница. Ај што не сака да јаде, па и мене ми се скара што седнав да јадам. Му викам еве да се дојадам па ќе продолжам со играње. И вика: мамоо станувај, се најаде :D а на маж ми не му дава да си игра.. диктатура