Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    3.081
    Дали секоја вечер заспива во исто време одприлика?
    Ние секогаш бевме заспани во 9-9:10, последниов месец 1 саат се успиваме, да не ги кинам живците почнав да го легнувам околу 10ч и за брзо ми заспива така.. пробај, секако е лето помести го легнувањето, па на есен ако не бива ќе се укине дремката и тоа е:?:

2. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.774
    Допаѓања:
    10.799
    Леле како ве читам мајки,мене страв ме фаќа како ќе ги успивам моите близнаци кога ќе бидат на таа возраст,плус и дада им,мајкоо ,мајкоо...(facepalm):lol:

3. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.254
    Допаѓања:
    50.845
    За 10 мин заспива и тоа сама се научи да заспива ја пресоблекувам ја ставам во креветче си го зима бебето што спие и пуштам приспивна песна и кома е дури и јас задремувам на кратко. :D
    Многу ретко некогаш така повеќе да се потрудиме да се успиеме.

4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    7.139
    Сис, ќе си спијат твоите без проблем т.е ќе се успиваат. 8)

Остави нашиве, друга категорија се, пост корона деца овие :rofl:

5. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.774
    Допаѓања:
    10.799
    Јас сега некогаш и со големата имам проблеми за заспивање 4 и пол е, аууу колку ми газе на опашкатаа чурам,ако биде така и со овие ќе почнам да се дрогирам озбилно,најозбилно.(fingers)

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  6. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    5.869
    Лесно мајка, почнат ли покасно од 8 и пол 9 да ти заспиваат, кратиш дремка и у 7 се кома. Заследи ме за повеќе генијални совети :D

На Marge, LiquidLuna, H.VAGA и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.633
    Допаѓања:
    21.264
    Ако е доволно изморен како денес заспива за 5-10 мин. Ако не е знае да се вртка и пола саат- 40 мин, ама тоа ретко се случува.

П.С. Денешниот ден го прогласувам за мала победа. 0 screen time. Побара неколку пати и одма плачката на нос, ама не попуштив зошто мора да се научи дека јас и татко му сме тие што го ставаме редот, а не он.

На le.soleil му/ѝ се допаѓа ова.
  8. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.774
    Допаѓања:
    10.799
    Ќе барам секако за совети мајка :D
    Они сега за сега си заспиваат без проблем, освен дада им ако не ги заигра, како прееска..им вика,дадичка не одете на спиењеее,рано еее,видете надвор колку се свежичкооо,дојдетеее...
    Ама мама да не ве видееее..мислеш разбираат се,ама да си каже она :D

На le.soleil и Miss_S им се допаѓа ова.
  9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    7.139
    Reverse psychology
    Учи ја дадичка да ги праќа или носи на спиење.
    Рече колку е убаво да си спиете :D

На le.soleil и DELFINA81 им се допаѓа ова.
  10. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.774
    Допаѓања:
    10.799
    Во главом добра е ,си ги чува,кога треба зборува тивко,знае да ги заигра,ама некогаш ја фаќаат тоа бесните глисти и само глупости прави,али деца се тоа ајдеее,ќе се учам да билдам живци друго чаре немаааа.

11. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    5.869
    И да не ги подлажува дада, за кратко ќе почнат меѓу себе да се боцкаат, на дневно ниво слушам "x ќе скокаме", x ќе го расипеш јогуртот? И нормално другиов одма слуша :D
    Кога беа помали ќе си кажеа нешто на кинески, другиов ќе речеше да и тргнуваа да прават бељи. Жими све, ко измислен јазик да имаат што си го разбираат меѓу себе :D
    Never dull moment со близнаци :D

На Carolin., Miss_S, H.VAGA и 2 други им се допаѓа ова.
  12. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.774
    Допаѓања:
    10.799
    Они и сега знаат кај едното таму и другото :D
    Едното отворе вратичка од кујната,другото тргне и вади работи од таму.
    А дада им ,неее,не таму...јас кога бев како вас не сум правила така,не треба и вие нееее.
    Денеска ставивме блокатори на вратничките,па додека не им научат цаката ќе бидат читави.

Ај нек.се живи и здравии и ние со нив.:party:

На lackygirl и le.soleil им се допаѓа ова.
  13. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.949
    Допаѓања:
    8.408
    Моето заспива за 15 мин. Ние со тоа мака немаме, да не го урочам. Од секогаш иста рутина и во прилично исто време се успиваме. Ретко отстапки правам во рутина, ете како вечерва. Стандард легнуваме во кревет, јас до него, пеам песни и заспива. Вечерва заспа на лулка, зошто почна пак со тоа да го лулам в раце и тантрумно понашање. Ама се снајдов да избегнам поголеми сцени.
    Ама те разбирам за тоа дека ти поминува времето во успивање, јас такво чувство имам со хранењето. Го поминувам денот ми се чини во трепезарија.. ах маки наши.
    Не знам што совет да ти дадам, да пробаш по кратка дневна дремка пример. Можеби поинаку ќе е.

14. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.525
    Допаѓања:
    8.516
    Колкаво е детето?
    За некои деца не важи ни ред ни прозорци нс будност ништо од тоа. Некои деца едноставно се поактивни и потемпераментни и затоа и потешко заспиваат. Имаат многу енергија. Некои па се спротивно на тоа.
    Ќерка ми спаѓа во првите.
    Ако нема дремка заспива побрзо. Ако има дремка и треба повеќе време.
    Во градинка има дремка и навечер тешко оди заспивањето. Денес немаше дремка, заспа брзо.
    Можеби е време за исфрлање на дремка. Ама пак во градинка не им одговара тоа. Таму спие и после навечер се мачиме.
    Јас за викенди кога како. Некогаш ја заспивам некогаш не. Зависи и сабајле кога е станата.

15. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.633
    Допаѓања:
    21.264
    Не знам зошто ама ова ме потсети на Minions. :D Преслатко. :sun:

На H.VAGA му/ѝ се допаѓа ова.
  16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.140
    Допаѓања:
    24.459
    Моето 22 месеци заспива уште в раце :wasntme: седам на кревет и нишам, пуштам валцер од Андре Риеу и така заспиваат, тоа му е рутина. Големиот зад мене лежи оти без него нема легнување ]:) е сега вака ми заспива за 5 мин, некогаш и за 1 мин, ретко се 15 мин, затоа ме боли половина, грб, раце, се ме боли :worried: ама ми одговора вака за 5 мин готов е, еднаш пробав легнат до мене цел саат се вртеше, пукнав од нерви и реков вака не бива.
    Сношти прв пат големиот заспа в детска :party: :party: исто и малото таму го заспав, ама немам за него креветче наместено и го легнав в спална. И така не ми се верува дека конечно после 3 год од ко е направена детската спиеше таму голем синко, мм в спална спиеше после мноогу време :rofl:
    Имаме уште едно креветче од мм бебе ко бил и ќе го местиме него в детска па да ги пробам двајцата таму :sun: can't wait :o: :rofl:
    Бујрум :coffee:
    рает кафе :coffee: ги сакам утрата когастанувам прва :D
    Screenshot_20250629_074038_Gallery.jpg

На Giovanna, Bella_Stella, Giiirl23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.115
    Допаѓања:
    6.650
    И јас да се пожалам за спиењето. Мислев лето цел ден надвор ќе заспива брзо ама не бре, додека не си направи муабет со сите мечиња не заспива. Тргнав книги и сликовници зашто немаше крај со “паааа чити мама”. Сега само мечиња дозволувам во спална ама изгледа и нив ќе ги тргнам. 10-10ипол заспива, многу ми е касно ама тоа е, не бива порано. Вчера без дремка беше и цел ден на базент клапнат ептен и па 40 минути го чекав, 10 до 10 заспа. Така да решив веќе не го оставам без дремка, кај денот е хаос ненаспиен па и ноќта е иста, нема поента да се мачиме.

18. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.219
    Допаѓања:
    19.203
    Јас за заспивањето фала на мм ке кажам он не попушта не го ниша, не го пета лежи на спална макар он саат време скокал и ке падне на крај куп на спиење. Го научи мм со приказни да заспива легнат на спална уште додека цицаше и така и сега се заспиваме. Измислувам зборам он кома е. Ако е изморен и ако му го потрефам точно тајмингот сам заспива само што ке стави глава на перница, ако земам да раскажувам прстот ми го става на уста и вика шшш мама диме нана :rofl:
    Може за спиењево е лесен заради тоа во се друго ме тестира до кај ми се живците :drunk: имаме бебе Марко да знаете, бебето спие во креветче он на големиот кревет, плаче ако не е Марко во креветче, пилето го става на подлога и марко он игра они гледаат им кажува ова багер, ова дупчалка, ова камион.. диме вози сега брм брм, става песок диме пае цимент и така.. интересно во секој случај :rofl:

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.109
    Допаѓања:
    25.949
    Големата ќерка така почна да сите мечиња мораа да и се на кревет да заспие и сега уште креветот си го мести со мечки и кога ќе заспие и ги тргам.

туку, не знам луѓе јас сум шприцер ладна за овие работи, оставам да заспијат во дневна, гасам светло и они ќе вртат низ дома, ќе пијат какао, ќе седнат на кревет и им пуштам некој филм, за 10 мин се заспани и двете, па ги префрламе после.
    Не ја гледам поентата да земиш еден саат да нишаш дете за да ти заспие во 8-9, а пак саатот го утнал и да вришти оти не сака спална да оди. Па не мора да оди де, синкир цел живот ќе заспива во дневна ако таму ви е полесно успивањето. Навики се менуваат многу лесно, до пред некој месец големата уште заспиваше во дневна ама тешка стана за преместивање, еве си оди сега во детска си легнува и заспива таму. Значи дека еден ден ќе се сменат работите, не мора да се форсирате за нешто. Ќе игра, ќе му е темно, ќе дојде да се гушкате на кауч, не свесно ќе попушти. Па и да пуштите тв пред спиење чудо, ни еден цртан не ни останал изгледан,ептен се потресувате и си праите тешко.. не знам

На Bebetoo, Coco31, lackygirl и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.219
    Допаѓања:
    19.203

Јас мислам сами дека си правиме тешко ама и околината прави премногу притисок на сите нас нови мајки, само излегуваат видеа, тикток,инстаграм, се некој едукатори за деца, курсеви, тренинзи чуда. Ко да речи сите деца се исти, па еден човек да ги направи една жена да ги роди две, различни ке се. После првото се опуштаат сите во глобала. Нема дете што на 10години не заспива само, што не користи вилушка,нож, што не знае само да јаде, сите ги достигнуваат тие работи некој подоцна, некој покасно. Дури и премногу очекуваме од деца што имаат 2-3 години па што се две години, тоа вчера тргнало да оди а ние сакаме да брои, седи мирно во ресторан, да е разбрано итн итн

На Bebetoo, Lavender13, Giiirl23 и 3 други им се допаѓа ова.