1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.014
    Допаѓања:
    4.004
    Хит на моево еве веќе цело лето му е апаратче што прави балончиња од сапуница. Го земав некои си смешни 3-4 евра од Лидл, ама сигурно има вакви и на Тему, ако не се наоѓаат кај нас. Го оставам на балкон, он си ги брка или ги мава со ролна од кујнска хартија :D После откако ќе се занесе, си се заигрува и со други игри сам. Ама јас сум секогаш во близина и го гледам, сам на балкон да го оставам ми е шубе.

IMG_2069.jpeg

На јolene, Bella_Stella, elenaklasik и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.121
    Допаѓања:
    6.661
    Истото го имаме ни 10 минути не издржа. Го фрли во базенот “имало кака” па да го измие и цркна кутрото (facepalm)

На Marge му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.651
    Допаѓања:
    21.302
    Досадно му е затоа бара цртан. Син ми една недела беше дома со Коксаки и гледањето тв излезе од контрола. Се изнервирав и од саботата драстични мерки превземав, не го пуштав по ниедна цена. Он си бараше и си кенкаше неколку пати за тв ама не попуштив. Од понеделникот тргна во градинка и кога сме дома воопшто не побарал тв. Доаѓаме, ручаме, си игра, одиме надвор, се враќаме го туширам, заби и во кревет. Кај него приметив дека тв бара кога не знае како да се заигра и сѐ му е здосадено. За активности идеи имаш многу на тик ток, пинтерес, види таму.

На lackygirl, јolene и le.soleil им се допаѓа ова.
  4. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.322
    Допаѓања:
    2.072
    А да проба татко му?
    Мојот кога е со мене ги мие строго сам, мене не ми дава никогаш, ама со татко му нема проблем.
    Прво сам се шљака, па му ја дава четката и му вика ајде тато сега ти мене миеш запчињата.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.651
    Допаѓања:
    21.302
    Син ми исто на маж ми му седи мирен за да го измие убаво, а мене ми изведува.

На lackygirl, Mandela и 1209 им се допаѓа ова.
  6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.958
    Допаѓања:
    45.613
    Не ми текнало ова, се друго дозволува без проблем да прави татко му, да го мие, миење газ и пелена, облекување, мачкање фактор, јас сум лошата на која ништо не дава. Ќе пробам денес. Фала.

На lackygirl, Carolin. и Mandela им се допаѓа ова.
  7. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.024
    Допаѓања:
    9.165
    Ооо Марге балконот :inlove:.
    Ај праќај адреса да ти ја донесам малку :devil:.
    Малку само и се залепени очите, ама по слика не било коњуктивитис. Важно не се осмелувам да тргнеме на викенд, оти ноќеска пак се угреа малку.
    Мојата со ништо не се заигрува сега значи. Ама баш со ништо. И од дете што од бебе само се играше, сега бара придружба.
    Затоа кај мене е растурено и хаос.
    Јас не успеав ни да ставам ред, да не вади и фрла од фиоки и шкафови.

Може е премала, ама веќе неколку играчки завршија у канта пред неа. Оти само расфрла и после не сака да собереме. И така некна една кутија со картички што ги растурање и само 2 сек и траеше еуфорија и еден сортер што ги ставаше во уста, завршија во канта.
    Лоша мајка реков веќе. Сакам детево на две години да го направам ко да е на 5 :emo:.

На 1209, le.soleil и Carolin. им се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.663
    Допаѓања:
    109.186
    За да не фрлаш безвезе играчки да ти кажам една финта. Најди место кај што нема достап она, дали некој плакар, под кревет, позади кревет, некаде, собери играчките и кажи и чим не собираш сега ќе оди во канта и фрли ги, после извади ги и собери ги на страна, за 2м извади и ги како нови. Не знаеш како пали ова. Јас вчера извадив кутија така, у несвест паднаа.

На 1209, lackygirl, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.024
    Допаѓања:
    9.165
    Видиш не ми текнало. Ама така бев нанервирана, шо не ми ни беше битно.

10. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.121
    Допаѓања:
    6.661
    Ова фрлањето во канта кај нас не пали. Еднаш така пукнав по 100 пати повторување да си ги збере играчките и фрлив 2 во канта тој си продолжи по мене да си фрла. Сега кога ќе почнам да цркам што расфрла насекаде сам ме прашува дали да ги стави во канта (facepalm) Шо карактер ќе беше не знам, од ништо нема страв. Некогаш пали да го прашам како кое животно ќе ги носи играчките во детска, и ќе стави некоја играчка во уста па ќе скока како жаба ќе се врати ќе земе друга па ќе глуми лав и се така додека не му текни пак да ги враќа во дневна :D

На Ceneva, Carolin. и јolene им се допаѓа ова.
  11. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.014
    Допаѓања:
    4.004
    Бујрум, во секое време :inlove: Таман, кај нас ќе имаш чувство како да си некаде на планина, а ако им здосади на балкон, позади зграда има детско игралиште, со песоци, лулашки, лизгалки и дрвени куќички и некој (немам поим кој) плус играчки им остава :D Колички, точаци, тротинети, лопатки, нема што нема :party: Они ќе си играат, ние нема да може да се изназбориме :inlove:

Инаку, мала е уште за сама да се заигрува долго. Знам дека ти изгледа дека не е и дека е време, иста бев, ама реално некаде од 4 год почна моево да се заигрува само. Е сега веќе знае да ми каже - мама, дали можеш те молам да излезеш од мојата соба, сакам сам да си играм :rofl: Океј, тинејџеру (highfive) Ама и често им е досадно, го гледам моево, има идеи за игра, се му е смислено во главче, ама му фали партнер за игра. Не е тоа дека они нас сакаат да не гњават, едноставно им треба некој кој што ќе ги дружи во играта. Во последно време надвор од градинка се дружиме со девојченце од градинка и мајка и, ако ми веруваш, децава со саати си играат. Со мајкава веќе не знаеме што да зборуваме. Значи му фали друштво. Ама си доаѓа тоа само по себе. И тонибокс кај моето се покажа како супер уред, моево се губи во приказните. Песнички не сака, не слуша, ама приказни многу. И паралелно со тоа си игра. Буквално кога беше 2 год, беше во некоја Пожарникарот Сем фаза и по 2 недели слушаше една иста фигура и воопшто не бараше тв во меѓувреме, што за мене барем на таа возраст беше многу битно.

За окцето, моево неколку пати се буди со залепено окце и само еднаш било инфекција до сега и така со млака вода и тупферче и бришење од надворешниот крај на окцето, па навнатре - проаѓа за ден два.

За собирање на играчките, не знам, искрено и за тоа сум на став дека е мала сеуште, ама можеби грешам тука. Моево еве сега веќе си ги собира, иако треба некогаш да му повторам, ама во главно ги собира. И дури кога му е растурена собата, почнува да му смета, а ако јас му ја исчистам додека е во градинка, ми вика - мама, фала најмногу откако ми ја исчисти собата :D Сакам да кажам, веќе сам некако разви осет за тоа, ама ова е последнава пола година некаде, пред тоа си правеше само патче да помине низ играчките :rofl:

Убаво кажа на крај во последната реченица, имаме преголеми очекувања од децата, што воопшто не се согласува со нивната возраст. Не само ти, еве и јас, а и повеќето. Верувај некогаш кога ќе си кажам дека има само 4 год и кога ќе си набројам што се очекувам од него, ми иде сама да си удрам една воспитна.

Да те поздравам, само да видиш дека не си сама.
    IMG_1780.jpeg

Последна измена: 4 јули 2025 во 12:42
    На Anturium, Ceneva, Carolin. и 3 други им се допаѓа ова.
  12. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.958
    Допаѓања:
    45.613
    Потврдувам за ова, јас константно ги кријам месец два и после кога ќе му речам како демек ај да бараме играчки и кога ќе ги најдеме демек се нови и секогаш се заигрува со нив по цел ден тој ден.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.244
    Допаѓања:
    19.317
    Имаат ли некоја криза на идентитет децава пред да наполнат 2? Што е со одбивањево дремка, ем му се спие ем седи опулен, ко том е со чечкалиците он сам само си ги дежи опулени очиве на пола. Ем плаче ем се смее, секако пробав не заспива. Го нишкав цели 25мин он пее со мене, ај ќутам и ношкам џабе :drunk:

На Maricheee му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.651
    Допаѓања:
    21.302
    Има регресија тој период. Кај син ми траеше околу недела дена среќа. Иначе може да трае и до 6 недели.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    Дали е можно Коксаки да повтори? Многу сум уплашена бидеќи наредна недела одиме на одмор, на пријатели детето фатило два пати во еден месец.
    Планирам да не го пуштам во градинка и од понеделник секако во четврток одиме, но имаме роденден на блиски во недела, што мислите да го носам?

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.663
    Допаѓања:
    109.186
    Можно е, а нит градинка нит роденден не ти е паметно да го носиш, греота е за другите деца стварно. А и за него, ќе се мачи.

17. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    Не, он моментално е супер заздравен, помина осипот и сите симптоми. Мислев бидеќи сеуште кружи вирусот да не префати повторно од некого.

18. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.651
    Допаѓања:
    21.302
    И јас како што знам може да повтори Коксаки. Конкретно на другари детенцето имаше на 2 ипол години и сега пак фати од сестра му и син ми. Една недела го чував дома јас и тргна пак во градинка. Немам услови да го држам повеќе од тоа. Ако не го носиш во градинка за да го дочуваш за на одмор, не гледам зошто би го носела на роденден.

На Bebetoo му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.703
    Допаѓања:
    37.980
    Можно е и тоа како. Коксаки е доста опасен вирус.
    Од него како што знае да падне имунитет, после многу тешко опоравување.

На Bebetoo и Giovanna им се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.663
    Допаѓања:
    109.186
    После овие појаки вируси децава факт дека се со паднат имунитет, но дека ќе го сочуваш, малку тешко. Јас ако се прашувам за мене Коксаки е подеднакво опасен како и Варичела, ама не сум доктор. Ако е здраво би го носела секако. Еве ги кај синко во група сите се со Варичела, немам шанса да не го носам и си оди.

На Bebetoo му/ѝ се допаѓа ова.