Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.484
    Допаѓања:
    7.205
    После првиот случај кај нас главна дилема ми беше дали да оди или да остане дома некое време. Сметај кај мене колку толку има со кого да остане.
    Ама од првиот случај веќе беше во контакт. Реков да ја оставам 15 дена дома, после враќање не е никаква гаранција дека нема да има случаи.
    Да ја оставам и месец и два дома, повторно кога ќе се врати, а некогаш нели мора да се врати, пак ќе има нешто од што ќе треба да се пазиме и така до бескрај.

Ради тие причини решив да си оди.

На Giovanna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.680
    Допаѓања:
    109.263
    Од кај му енергија на детево еј, очите под брада, готов, не попушта. Го фати збес, почна да гризе, да лудува, да будалее... Ама легна сега пред 10 кома, заспа. Дефинитивно дремка си е дремка, помирен е кога ќе отспие, кога ќе се одмори.

Нема гаранција дека нема да фати дефинитивно.

На Miss_S и sani99 им се допаѓа ова.
  3. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.034
    Допаѓања:
    10.437
    Ќерка ми три пати фати коксаки. Поприлично лесно ги помина, еднаш само беше повеќе исфрлана со еден ден 39+ температура.

Ама затоа јас еднаш префатив од неа и господ го видов. Уште се оправам и не можам да се вратам на 100% од се што ми се изремети.

На Bebetoo му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.128
    Допаѓања:
    25.974
    Не знам шо да ви кажам. Кај нас кога имаа коксаки или стомачен повеќе деца пријавено, на недела дена се затвара градинката, за тоа време прават генералка и после си продолжуваат сите деца.
    Мојата после коксаки не покажа дека има паднат имунитет, следно разболување и беше тек после година дена.

5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.658
    Допаѓања:
    21.314
    Тоа кај нас нема да се деси ни за 20 години од сега. Од некни баш син ми кога имаше Коксаки кај што живееме во градов имаше страшна епидемија, премногу деца имаше болни. Тогаш реков да се паметни сега да ги затворат градинките на неколку дена и да дезинфицираат па здравите да се вратат назад би било совршено сценарио. Ама нема тука осет и замарање за тие работи. Да не грешам душа ама на персоналот во градинките дури и му одговара кога има повеќе болни, помалку работа и замарање за нив.

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.161
    Допаѓања:
    24.535
    Кај нас кога имаше коксаки во сите групи тоа беше пред 3 год, точно на Св Никола пред Нова Година ја затворија градинката за дезинфекција, ја отворија пак на 15 јануари, тогаш подароците му ги даваа и мислам тогаш и со Дедо Мраз се сликаа. За Дедо Мраз не паматам оти моето досега никогаш не се сликало со Дедо Мраз :D ниту една слика немаме, а веќе и ќе почни да не верува во Дедо Мраз :)
    И уште нешто, тоа паѓање на имунитет последно тогаш се случи, коксаки имаше на Св Никола (знам дека гости чекаме тој со тт беше), се врати в градинка на 17 јан, по 2 дена болен, тт имаше 9 дена, прво 7 дена со ред па немаше 2 дена па пак имаше уште 2 дена, страшно беше, без антибиотик бидејќи вирусно беше, помина тоа па почнаа херпеси, еден па по 2 недели пак, тогаш пресековме, изопринозин почнавме по шема, 10 дена пиеше 20 пауза, 3 пати така.

Последна измена: 5 јули 2025 во 08:09
    На Bella_Stella и Bebetoo им се допаѓа ова.
  7. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    Да не враќам на сите поединечно.
    Сите дечиња во градинка многу лесно го поминале, само малку осип и ништо фазла, исто и внучево од золва ми. Само ние хорор видовме, 4 дена без вода и јадење беше син ми. Затоа многу се плашам јас. Се сеќавам лани имаше исто така цела уста афти, баш како сега што беше, ама на тело немаше.. тогаш ќе ми дехидрираше, сега бар со шприц пиеше електролити.
    Дали и тогаш беше коксаки… кој знае.

Мене што вика ангел ова ми е рамно со варичела, ако не и полошо, бидеќи уста и грло беа катастрофа. Не го сфаќаат сериозно бидеќи некој го поминува полесно.
    И од дефектолог ми пишаа да одмори повеќе време бидеќи и таму пријавиле уште еден случај како нашиот.
    За имунитет ќе видиме понатаму како ќе биде.. во нашиот град прв пат се случува ваква епидемија на коксаки, блискиве ме убедуваа дека се сипаници бидеќи не виделе ваква “болест” до сега..

8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.161
    Допаѓања:
    24.535
    И моето беше во осип во грло, немаше на др место ама исто така гладен, ништо неможеше да јади 2 3 дена, вода со цефка пиеше....потоа по неколку недели последица имаше атопичен дерматит и ноктите му се луштеа слој по слој.

На Bebetoo му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.484
    Допаѓања:
    7.205

Вака кога читам се си мислам пред 3 недели и кај ќерка ми може беше Коксаки само со осип на стапала.
    Кашлаше меѓу другото, намали на јадење, не нешто критично ама намали, т.е бараше само јогурт или нешто да е ладно.

Ради што немаше тт, не сме баш сигурни дека е Коксаки, кај неа повеќе на респираторните делови се фокусираат на сите прегледи.

Ноктите не и се луштат периодов ама и се кршат повеќе т.е делчиња од врвот се делат, а баш гледам да се постојано средени.

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    Кај нас од почеток дерматитот се појави околу уста.. лошо е тоа со ноктите?
    Нешто слично го поминаа и децата во градинка, еве учителката на золва ми и рекла дека сите лесно поминале…
    Внучето се јадеше нормално само на моменти плачел дека го боли во устата, и немаше температура, за 4 дена и осипот му загина на нозе.
    Никогаш не сум го пазела вака, сега реално многу се плашам да не го повтори, многу жално бараше помош:(

11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.658
    Допаѓања:
    21.314
    И јас сметам дека е потешко од Варичела. Во месец дена син ми ги помина и двете и затоа ептен можам да си направам споредба. Од Варичелата освен осип немаше апсолутно никаква компликација. Коксаки не го помина претешко како некои деца со сериозен осип, ама се помачи со температура, грлото,и не можеше да јаде и спие неколку дена.

На sani99 и Bebetoo им се допаѓа ова.
  12. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    Ние варичела не прележавме, сите блиски имаа и со сите имаше контакт. Затоа коксаки прв фати, и на сето тоа и лош осип имаше, насекаде по телото дури и газето му беше лом.. третиот ден едвај одеше и нозете го болеа.

13. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.614
    Допаѓања:
    1.453
    Те молам мами како се викаше тоа плавото за во уста? И како се дозира?;

14. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    186
    Метиленско плаво. Јас на стапче за уши капнував по 3 капки и ск него поминував низ уста и непце.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.658
    Допаѓања:
    21.314
    Ти одговориле подоле. Можеш неколку пати дневно, јас му капнував на цуцлата. Побрзо да помине. :hug:

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.484
    Допаѓања:
    7.205
    1 час не знам дека имам дете низ куќа :D

Го доби овој сет на подарок
    IMG_20250706_170957.jpg

Како пластелини слично се. Се изнаигра.

Значи занимација плус за летово. Додека не и се здосади или не ги измеша сите бои :rofl:

На Giovanna, Carolin., lackygirl и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.128
    Допаѓања:
    25.974
    Вакви е секогаш топ занимација додека не изронат низ цел стан, залепиме чорапите и тепихот :rofl:

18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.484
    Допаѓања:
    7.205
    Веќе сфатив. :D
    Среќа седеше на едно место ама пантолоните и столчето кај што наседнала парченца (facepalm)

Додуша со вода одма излезе ама првиот шок беше :x

19. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.658
    Допаѓања:
    21.314
    И ние денес цел ден со пластелин си игравме. Со такви модли за колачиња правевме превозни средства, тоа беше живи радости. Кај нас Пикасо одамна ги измеша боите. :D
    IMG_0720.jpeg

На Ano, Giovanna, Carolin. и 4 други им се допаѓа ова.
  20. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    946
    Како се справувате во ситуации кога детето ве удира? Периодов дали дека се споени групиве у градинка абе само удира по мене и по татко му а никогаш не го праел тоа, може и само фаза е. Пример ако нешо не му е по ќеф или ако му се скараме удира а знае и од нигде никаде да дојде и да удари, како игра му е. Зборам многу ама нема фајде не ме слуша, пробувам и со арно и со убаво и со карање и со игнор ама нишо не функционира засега....