Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Martinka bt

Martinka bt Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2016
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    536
    мамички да ве прашам ние ги оставивме пелените веке неколку месеци инале сме 2 год и 9 месеци е сега сношти се измочка во спиењето и мокрачата имаше некој чуден мирис како на ацетон од што би можело да е да не знае некоја?

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.810
    Допаѓања:
    202.815
    Обично кај дехидрација има таков мирис, дали внесува доволно течности? Дали имало детето температура во скоро време?

3. Martinka bt

Се зачлени на:
    23 јуни 2016
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    536
    Nema temperatura zdrava prava e pie okolu 1 litar tecnost vo denot plus mleko okolu 250 ml pred spienje

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.810
    Допаѓања:
    202.815
    Па не би требало тогаш да е дехидрирана... во краен случај да следиш дали пак го има мирисот или само еднаш било, ако не се повтори, нема проблем, ама ако урината има таков мирис не е лошо да си проверите шеќер... оти сепак, мирисот на ацетон на урината е еден од симптомите за дијабетес...

5. Martinka bt

Се зачлени на:
    23 јуни 2016
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    536
    E vcera porucekta jade poveke blago bese na gosti kaj baba i mozi i od toa da bilo

6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Мајки имам проблем, синчето е 2год и 6м, кажува за какање 1ипол година веќе, не какал во памперс толку време... скоро се одвикнавме и од мочање. Од завчера одеднаш почна да не кажува ништо, запрепастени сме со мм... кака во гаќи!!! Ај за мочањето знаеше да мочне и да прекине и да се домочка на шоља, а сега скроз си моча и кака дури (facepalm) И тоа не кажува дека кака и дека какал, седи какан :worried: Што е ова фаза, период??? Имал некој вакво искуство :?: што да правам? Да го карам? Незнам како да реагирам... го скарав првиот пат и ми се наљути не ми збореше.

Оффф еве мм сега дојде до еден заклучок... Можно е да е од градинката? Што има други деца што какаат и мочкаат во памперс? Скоро почна убаво да оди во градинка...

7. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Реално не ни се случило вакво нешто но јас не сум за карање. Кај нас тоа има контра ефект. Најдобри резултати имаме кога и збориме. Пробајте така. Со убаво објасни му дека ако како во гаќи ке го боли газето. Дека е голем, дека бебињата какаат во пелена, он е батко веќе итн. Бар мојата ужива кога ги слуша тие работи.Само трпение, се ќе се среди :)

На Kitten и mariz им се допаѓа ова.
  8. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.609
    Допаѓања:
    17.541
    Мајка не сум компетентна да коментирам баш ама колку се сеќавам на 31 ти е термин да не случајно така реагира за внимание да привлече или почнува некоја љубомора да се јавува?како реагира на бебето што треба да пристигне?само разговор и многу трпение

На M&M и mariz им се допаѓа ова.
  9. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    Мајки имаме 2 годинки точно , малата кашлаше влажно неколку дена на лекар ја однесов ми препиша Алицеф сируп и вентолин сирупче , брисеви чисти ,крвна слика црп добри, а она е полна со шлаеми , незнам страф ме фаќа некако дали овие сирупи се ОК или да ја носам на друг доктор, навистина престана да кашла но со секретов густ што да првам, не чаеви не чај од кромид од јаболко што не и дадов банана со зовриена вода ...

10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Му зборев тоа баш прееска... има другарка која е одвикната и му викам кака другарка ти во гаќи? Вика не... епа немој и ти да какаш голем си, не е убаво... па заинатен ништо не ми зборува, само ме гледа. Па и му ја покажав пелената викам види ама е грозно, ке какаш пак вака? Вика не не не... а кака на шоља со додаток инаку.
    @simona_baby и на тоа помисливме, јас сум две+ недели до пораѓај.. но мал е незнам колку е свесен дека стварно дома бебе ке имаме, зборуваме за тоа и до сега лошо не реагирал... ама да кака во гаќи поради тоа?? Се друго е нормално кај него...
    Инаку пелена носи чат пат заради мочкањето (дека скроз не е одвикнат), тоа да не грешам? Обично за подолго излегување му ставам... и за во градинка му ставам зашто не им се замараат за тоа...

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  11. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    10.127
    Знае некоја мајка да ми каже како изгледа столица со слуз од шлаем? Малата имаше многу шлаем деновиве па денес во последната столица имаше како мрсули ама кафени. Се двоумам дали е од шлаемот или алергиска реакција. Вчера прв пат и дадов прополис, па на мисла сум, секако утре ќе одиме на лекар, ама ако некоја мајка има искуство нека сподели.

12. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Само биди ладнокрвна кога му збориш, не покажувај нервоза.
    И да, грешка е пелената треба целосно да се отфрли кога веќе се одлучува да се тргне. Вака само се буни детето. Јас би ти препорачала целосно да ја тргнете...

На Kitten и mariz им се допаѓа ова.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Да го праќам во градинка исто без пелена? Мислам нема да им кажува... едвај мене ми кажува за мочкање...

14. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    @mariz јас имав ваков случај, кај нас беше љубомора/привлекување внимание. Може да се чуеме ќе ти кажам како беше кај нас.

На mariz и carangigia им се допаѓа ова.
  15. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    За да не се буни детето треба или да ставаш или ич да не ставаш. Иде викенд, остај го без пелена ако сакаш скроз да го одвикнеш. Ако треба уште некој ден не го носи за да се одвикне скроз. Може малку тешко ке ти биде сега, но кога ке се породиш ќе ти биде големо олеснување.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Да, и јас мислам исто, да го пратиш без пелена, спакувај повеќе облека за пресоблекување. И мене сомнежот прво ми оди накај градинката, зашто навистина мало детенце не е свесно дека ќе има бебе дома, тоа допрва ќе го искуси па ќе видите понашање. Ама оваа причина можеш да ја исклучиш за сега.

Нека оди без пелени, и на секое помочкување ќе му биде незгодно да седи мокар, а сигурно и воспитувачките ќе му зборат па би требало да има ефект.

На chocolade и mariz им се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Абе за мочкањево не ми беше голем проблем, ке научиме... но со какањево што бидна незнам, еве во пелена беше 1ипол година а не какаше во нив, од 1год и 3,4м кажува за какањето... и да беше во пелени не се осмелуваше да кака во нив, се има стискано од кај Паскалов до дома (цел пат кака кака и не се покака), тек дома на нокшир. А ова сега кака па и му викам што направи? Какав ми вика и прррррт со устата прави (facepalm) и си седи искакан, не му е грозно :worried: и во гаќи и во пелени се покака...

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Оххх :worried: ништо...фаза. Ќе стегнете заби, ќе пресоблакате и миете нон стоп, но и цело време ќе му зборувате @mariz
    И во градинка без пелена :!:

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.119
    Допаѓања:
    257.757
    Мајки кажувајте совети. Очигледно и на мене и син ми терапијата Амоксиклав не ни делува. Јазикот и на двајцата сеуште исфрлен, и него и мене ме пече. Син ми и на мешето пак се жали. Уште утре имаме терапија. Вака клинички е ок, ама јазикот зборува друго. Кај мене малку се повлече и ете пак.
    Кажете ми вие кои сте имале стертокопа дали Амоксиклавот дал резултати, или сепак Оспенот е подобар?

20. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    Не сум во тек ама зошто не направите антибиограм, да не пиете џабе нешто што нема ефект?