Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.870
    Допаѓања:
    18.731
    Од никакво форсирање нема аир, па ни она со книги. Паралела правам со вадење пелени кога не е време, од типот, има година и 3 месеци, лето, остави го голо.

Многу е побитно да работите на моторика, особено фина, а секако и груба.
    Мозокот на детето не се развива ако го седнеш и со книга го запознаваш.

Да не разберете лошо, си треба и книга, ама во свое време. Групава е за 2-3 години, па ке потврдам дека на таа возраст е форсирање.

На оваа возраст за децата е побитно да скокаат, трчаат, возат баланс велосипед, осознаваат граници за што е безбедно. Потоа, да вежбаат прстиња, фаќање, игра со пластелин, итн.

Експертите велат дека во школо децата немаат проблем со учење на букви, туку проблем со концентрација, која не се добива со книги на 2 години, и проблем со физичка активност.

На princess5, Bella_Stella, Nela_21 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    571
    @Bubish26 ти се приклучувам во групата 83см и 10кг на 2г и 2 месеци :)

Јас некако повеќе се сложувам дека треба вежбање концентрација со децата и што е можно подолго извршување на активностите.
    Големото дете 5 години многу сака да му читаме ама имам приметено дека после повеќе од пола сат се занесува и се губи во активноста и ја менуват со лратки прашања за тоа штонсе случило до тогаш како под прашања, па продолжувам повторно со читање.

Исто имам и 2 годишно моме, со неа максимално што правиме земаме 5 книги и само слики гледаме и кажуваме што е што.

Јас како мајка многу форсирам физички активности, трчање, пливање, планинарење, возење точак

На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    1.626
    Маж ми отиде на службен пат денес, инаку 2 месеци сме сите дома топтан. И денес сфатив уствари колку детево се разлигавило неприметно + што не оди во градинка.
    Стана сабајле на лева нога, испотена, не сака да се пресоблече. Ја оставив да се исплаче, па ја пресоблеков.
    Ајде да и правам за јадење, не сакала ништо освен лепчееееееее. 15мин дерење за да јаде сув леб. Се правам наудрена, си викам у себе сега нема да попуштиш и ќе поставиш граници дека нема да јаде сув леб. Плачеше, виде не виде, дојде и почна да јаде од тоа што и направив. После некако се смири.
    Морам да штедам енергија 3 дена сум сама со неа, ќе ме побудали.
    Имаше стомачен вирус, научи дека кога ќе каже ја боли стомак ја гушкаме, галиме, привлекува внимание и сега малку не е по нејзино и почнува: болии, болии. На почеток викам изгледа стварно, ја носам на лекар се ок. На 2 години ме лаже и јас и верувам :rofl:
    Некако преку ноќ стана беснотииче. Да се вратиме од одмор и ја пуштам во градинка, се надевам со терапија ќе намалиме со опструкциите и разболување.

На Bella_Stella, Ceneva, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    912
    Допаѓања:
    869
    Zdravo na site!
    Ne znam ni dali ja pogodiv temata, ne pisuvam po grupava, ama veke se osetiv kako da tonam vo dupka bez izlez i sakam da spodelam, da slusnam sovet/ mislenje... Se mi znaci vo momentov

Vaka, imam dete 2,5 godisno, ne odi vo gradinka. Doma go cuva baba. Jaa sum so rabota vo smeni, vnimanie od bebe mu posvetuvam pred i po rabota. Mirno dete, privrzan za mene 200%, hiperaktivno, nejadac, inteligentno za negovi godinki, no ima problem vo negovoto odnesuvanje i ne znam veke ni sto da prezemam. Otkako go odbiv od doenje pred 7 meseci, dosega celosno e smeneto detevo. Prvo ne zaspiva porano od 01h ( sto me izmoruva, me iscrpuva) i uste poloso sto se budi ( ne e za glad go prasuvam) na sekoj 1 cas ili 30 min i bara vo race, i otkako ke go drzam vo race 15 min i taman mislam poteral go spustam na krevet ( zaedno spieme) ili.odma se budi i saka pak vo race ili za nepolni 15 min pak u race....
    Se izmoriv, i psihicki mislam pagam ,stanuvam razgrazliva, nervozna, ne mozam da funkcioniram
    Ne mozam red da vospostavam na spienjeto i ne...
    Inaku, zabelezuvam odednas izbuvnuva. -Ako mu premestam nekoja igracka, urla,place, do beskraj
    - ako go iskaram za nesto se smee, ako povisam ton vika neeeee vikajjjj i place. Probav i da go cuknam po gaze nema efekt...deneska, isturi casa sok, vikam vidi sto napravi? Zemav krpa da izbrisam na pod, kleknav, odma pocna da me tepa de po glava, de po lice od strana! Vo moment na lutina ( ne mozam da go kontroliram sopstvenoto dete) mu gi fativ dvete race i vikam sto pravis??? Zosto me tepaas? Koj te uci vaka??? Kuti i place...nokeska voopsto nespiena, od ssbajlsvo se molevme sto ke jade, pravev rucek, prvo nego go nahraniv, pa sednavme so maz mi da jademe, i pocna da urla u raceee, zemi me u race ke nankam.... Go zemav , ostanav nerucana ( citaj bez dorucek, od trcanje da zavrsam od savajle so poveke obvrski pred vtora smena), zaspa i tolku.

Zaminav na rabota, premorena, i so milion prasanja vo glaava....
    Dali e period mozebi? Normalno e/ ne e?
    Imam somnezi deka cuvanjeto od baba ne e dobro i deteto oseka nesto a ne mi kazuva koga go prasyvam?
    Dali e isplasen od nesto i ne spie, bara pregratka??
    I dali mozebi treba da se obratam na psiholog? I da pocnam da go nosam vo gradinka uste sega mesto od septemvri?

5. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.515
    Допаѓања:
    7.266
    @Nela_21 , може му фали повеќе квалитетно време со тебе, плус време со деца.
    Градинка барем според мене е секогаш добар избор. Ако има опција за порано, може и одма да почне, барем ќе е со врсници и ќе има повеќе активности.

Може и бабата се труди и да го учи и шета и игра, зависи од жената ама во градинка ќе научи повеќе.

Ќерка ми е 2,5. Знае сеуште да истури храна, вода, кога намерно, кога ненамерно ама веднаш после тоа со трчање оди во кујна по крпа за да си избрише. Веројатно и е повеќе навика од градинка тоа отколку од дома.
    Или ѓубрето да го фрли во канта.
    Не дека овие вештини не се учат дома ама во тие неколку часа јас што сум со неа, нешто посебно не сме ги учеле.

Ако не е градинка опција за одма, може игротеки, парк, лизгалки да се опција, повеќе да е во контакт со деца. Домашните обврски немаат крај ама може да намалиш до нив или предадеш на маж/свекрва и да го користиш времето за со дете.

6. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    912
    Допаѓања:
    869
    Iskrena da bidam odsabajle, nemam sila za nisto ( od nespieni noki vo kontinuitet) ama vremeto do pred rabota max go posvetuvam so nego, ne setame na zesko, no doma pravime palacinki on pomaga kacen na stol, podava cinii da sredam, varime zaedno kafe za mene,kakao za nego go ostavam da mesa, igrame so kolickite, sreduvame igracki, boime vo boenki, seceme kolaz on lepi... Aktivnosti imame. I on znae da stavi cinija vo kujna, da frli gjubre vo korpa, da izbrise so vlazna maramica ako mu kapne kakao.....
    Toa sto sreduvam vo smisla ( cinii alista da sprostram, obrok da napravam go pravam vednas otkako ke se rasoni togas e najmiren i bukvalno pravam istovremeno 2 raboti, dodeka se przi nesto ili pece stojam mijam cinii, on pomaga drzi stipki podava jas prostiram....taka sto ne mislam deka e zapostaven poradi domasni obvrski...za saat - dva sreduvam se. Nekogas ako e kenkav ostavam za podocna itn...
    A koga sum prva smena, posle 18h odime ili na lulaski vo park, ili vo igroteka. Sekoj den go setame, bukvalno i vo zima go setame, i jas i tatko mu i baba mu....
    Da znam deka juli ne e los period za adaptacija, bi go pustila odma. Zatoa sto on saka da odi jas sekogas mu zboruvam ubavo za gradinka....ete problem e sto na momenti e "agresiven" kako sto kazav, me udri denees, i toa se provlekuva i povtoruva. Istotaka ne spie noke, toa e najlosoto sto mi ja crpi energijata, ne mozam da funkioniram sw osekam pre,premorena a nemam resenie zosto e taka :(

7. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.782
    Допаѓања:
    98.947
    Vo kolku stanuva nautro?

8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.166
    Допаѓања:
    24.549
    Според мене се е ова нормално однесување, можно е да му фали сон па затоа е на моменти "понемирен" дали има дремка, ако има треба да е порано пр 12 до 1ч на ручек, да не спие многу долго дење, најмногу сат и пол на пр да е дремката, тебе ти е најтешко тоа што не спиеш затоа се чувствуваш така. Еве моево спие од ко го одбив, 4 месеци спие ама јас уште неможам да спијам убаво, пак почнав со несоници...Имав и со првото дете несоници, тој па исто вака касно ми заспиваше во 11- 12ч ноќе, дневна дремка укина на 2 год точно, а на 2 и пол почна цела ноќ да ја преспива, потоа за 2ро дете нејќев ни да помислам, па ете се решив после 4 год и еве ме пак со несоници :D

На Nela_21 и јolene им се допаѓа ова.
  9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.966
    Допаѓања:
    45.657
    Нела моето е исто 2.5 год скоро. Удирањето и контрањето е дел од развој и сосема нормално однесување за овој период. Не би рекла дека градинката значи и промена на однесување, пример кај детето од другарка се покажа како полоша опција, може кај твоето ќе влијае добро.
    Според мене не е наспиен и затоа е проблемот, го преживеав овоа со моево кога заспиваше толку доцна, од мал имаше проблеми со спиење и ескалираше пред некој месец кога секоја вечер не можев да го заспијам до ниедно време, плус се будеше по цел ноќ, бев нервозна, бесна, исцрпена и лута на него и на себе. Он исто беше многу нервозен и бесен. На маж ми некогаш ќе му пишев дека не можам веќе и дека ми иде да се убијам, ќе признаам вистина ми идеа такви мисли што бев толку исцрпена, а мм работи ноќе, секоја ноќ бев сама со него, преморна јас заспивав он не.
    Кај нас де покажа ефективно исфрлање на дремка.
    Не знам дали спие денски твоето ама кај моето тоа беше проблемот.
    Откако не спие денски, заспива во 8:30-9 макс и спие до 9:30 сабајле. Одморен е, смирен, послушен и не е агресивен како што знаеше да биде предходно.

Инаку удирањето е сосема нормално, пробај смирено да му кажуваш секој пат дека со рацете не се тепаме туку гушкаме. Кога ќе истури нешто пробај да не го караш, знам дека е фрустрирачки ама не истураат намерно, некогаш и намерно да истури тестира граница, ќе речеш строго дека водата или храната не се истура и дека сега треба да исчистиме, строго ама смирено.

Искрено јас верувам дека со баба му не поминува доволно активно време.
    Моето го чува мм и често е преморен, неговите баби не се дефинитивно способни да го пратат неговото темпо.
    Мислам дека не е доволно изморен и активен во текот на денот. Издржи уште месец и пиши го за од септември во градинка.

Исто и моево е нејадач, буквално се молевме за храна до скоро, сега почна да бара сам, ама пак јаде малце и само неколку работи.
    Престани да го молиш за храна.
    Прашај го еднаш ако рече не сакам, не нуди друго, не преговарај, не објаснувај.
    Јас само ќе му речам на моето, во ред ако не сакаш сега нема да јадеш ама храна нема до ручек, ако изгладнеш може само овошје.
    Често не бара ама барем ручек ќе изеде.
    Моето јаде само 5 работи и толку. Веќе не го ни форсирам, се нервирам ама пробав се што може да се проба о не бива, со глава во ѕид не се оди, ќе јаде кога ќе реши да јаде.

Исто земи вит Б комплекс за деца, прави разлика во мирен сон и смирно дете.

Последна измена: 10 јули 2025 во 21:50
    На Bella_Stella, Nela_21 и јolene им се допаѓа ова.
  10. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    912
    Допаѓања:
    869
    Vo 8h, 9h razlicno ...

11. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    912
    Допаѓања:
    869
    Ima dnevna dremka. sekoj den razlicno. Nekogas od 13h do 15h, nekogas 15h do 17h . Zavisi so koj e doma. Ako sme jas i maz mi prva so baba mu ne zaspiva, so nas spie. A bez dnevns dremka ne moze da izdrzi, i se slucuvase zimqva da ne e spien, doagam vo 16h ne spie ( gali ciicinja, se uste) i ke zaspie u 18h i ke stane vo 23h pa ke sedi i zamara do 03h da igrame

12. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.966
    Допаѓања:
    45.657
    Прочитај го мојот пост, значи исто како за моево да читам. Дремката е проблемот 99%
    И моево не можеше да издржи ама после недела дена мачење да не заспие, престана да спие и сега сме преродени, плус преспива ноќ си будење може еднаш за вода. Толку. Имајте смирен час во текот на денот ама не да спие, пример да читате, гледате цртан, слагалки, гушкање…ама да не спие.

На Nela_21 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    912
    Допаѓања:
    869
    So niza tvoi iskazi ke se slozam.
    I so toa deka so baba mu nema aktivnosti.... So mene ima aktivnosti, so nea ako ne ixlexat da setaat ona nema poim sto da mu pravi, kako da go zaigra,osven da isturaat igracki od kosevite za igracki. Nitu bojat nitu crtaat nisto apsolutno, zatoa i smetam donekade deka toa sto go cuva baba e unaZaduvanje, a ne prednost, bidejki sfakam deka nemu.mu e dosadno, inteligenten e, hiperaktiven. On ceka da dojdam makar i ns vtora smens i da igrame a toa se kazuva.....
    I za hrana toa sto ne jade ne obvinuvam no mislam deks ima udel i babata, ona nw mu nudi so mu ostavam tuku go zalazuva so neso po nejzino ( grisini, smoki, kroasani). Jas non stop gotvam, ostsvam obrok i pred prva smena, ama ne mu se dava, nema red. Zatoa smetam i deka gradinka ke pomogne mozebi da jade mandzicki. Vaka se e svedeno na 5-6 raboti ( supa, testenini, namaz na leb, zelencuk obavezno, riba jade, przeni kompiri, tost, domasna mekica so jogurt)
    I bukvalno se sto si pisala, vo sekoj tvoj zbor se pronajdov apsolutno kako jas da sum go pisala.
    Ti blagodaram mnogu. Poddrska i za tebe ❤️
    Samo da mi kazes kakov detski b - kompleks ?

Последна измена: 10 јули 2025 во 22:24
    На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    1.123
    Треба да си легнува и да станува во исто време плус минус, исто и дремката. Ова за сите важи, и за возрасни. Јас би пробала во 7 да станува па да си легне порано. Инаку за удирањето и граници тестирање си е нормално, сите го прават. Јас би си чекала во септември да си тргне во градинка.

На Nela_21 и lackygirl им се допаѓа ова.
  15. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.966
    Допаѓања:
    45.657
    Кај моево ниту станување рано не помогна, буквално и да спие во 12 пола саат дремка, нема шанси да заспие вечер до 12. Едноставно не се изморуваше доволно или му беше премногу сон, само исфрлање дремка го реши проблемот.
    Сега дури не морам ни да го успивам, заспива сам, во рок од 5мин.
    Пример денес бевме кај баба му и по колата само што влеговме заспа, продолжи да спие дома, немаше ни 9 саат.
    Буден е од 8:30 денес.

Има гранули, не знам која марка се искрено, ама прашај во Зегин ги зедов, немам моментално дома да ти кажам, ама знаат за кои кога ќе прашаш, како мрвици се.
    И ние ги пиевме како деца.

Дефинитивно со баба му е проблем, штом нема опција за вие да го чувате запиши го во градинка од септември.
    Јас работам втора, до 12 е со мене после е со мм, па он оди од 9 вечерна раборта јас го успивам и така, ама да треба баба му да го чува нема шанси да го оставам, едноставно немаат енергија да ги пратат.

За храната немам совет, грцките се проблем, ама моево и да не јаде грицки ќе јаде само тоа што сака да јаде, едноставно е пробирлив и прифатив, ќе чекам да помине.
    Моето барем многу овошје и зелнчук јаде и тоа ми е некоја утеха.
    Моето не јаде месо, манџи, јајца… јајца маскирани во мафини и палачинки, од месо само купечки ќебапи од скараџиско место и тоа само едно, супи не јаде, сосеви не јаде, ориз строго со спанаќ…абе ништо не јаде, ама расте, се развива, нема проблем со крвна слика, па дигнав раци.
    Брат ми бил ист, денес јаде се, готви и нема гајле со разни вкусови.

На Nela_21 и LizzyGrant им се допаѓа ова.
  16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.515
    Допаѓања:
    7.266
    За редот дефинитивно градинката е супер. Мојава кога е настината и дома со баби, кога заспала за дремка во 13, кога во 14, автоматски и ноќното спиење го одложува. Или ќе заспие во 12, па ќе ја остават 3+ часа да спие што исто и е многу.
    Пробајте со порано будење што беше предлог и од другите.

На Nela_21 и јolene им се допаѓа ова.
  17. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.332
    Допаѓања:
    31.180
    Тоа е целиот проблем - Нема никаков ред, а веќе е големко детуле :)
    Градинката ќе ти помогне да воспоставите ред за станување, јадење и легнување.
    А пред да тргне во градинка можеш од дома да го припремаш со станување во 7 , доручек до 8:30, дремка 11:30-12 до 2 максимум - Ова е редот од градинка затоа вака под саат ти ги напишав, не дека мора баш до минутка де :)

Од Бкомплекс јас сируп на Бекутан и давав, 2.5мл насабајле и навечер.

За нејадењето нечу да коментаришем зашо ќе се напнам рано посабајле :D
    Говедово мое ви се верува дека вчера ЦЕЛ ДЕН нишо не јадеше и дојде време за спиење МАМААААА САКАМ МАЧКАН ЛЕБ ]:)
    А ја измалтретиравме по дома да и се пријаде, не бе брате - Мусака имало за ручек, она тоа не јадела |(
    Како ја јадеше минатата недела не знам...

На Nela_21, kozuf и le.soleil им се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.778
    Допаѓања:
    109.598
    Јас сум сигурна дека децата кои немаат редовен и квалитетен сон се раздразливи, после 2 деца од кои едното е големо веќе, ако не спијат убаво се нервозни, досадно им е се, праат глупости... Спијат квалитетно и убаво, и навечер и преку ден, 90% од времето, кога не се наспани се случуваат куршлузи.

На Nela_21, 1209, velesanka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.061
    Допаѓања:
    2.108
    Се согласувам во целост со ова, со двајцата ми е потврдено во неколку наврати. Плус, да се надоврзам и дека генерално децата кои немаат рутина во денот, кога не знаат што следува после станување...не знаат што да очекуваат се многу пофрустрирани од деца со воспоставена рутина.

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.778
    Допаѓања:
    109.598
    Не е само со децата така, и со нас возрасните е исто, само не сме фрустрирани и нервозни да праиме глупости туку пример од досада јадеме, си отвараме работа каде што нема, растураме нешто да напраиме трето и така натаму. Редот е од голема помош, и за нас и за децата, да се знае после станување дека местиме кревет, диплиме алишта, спремаме доручек, одиме на работа, работиме, доаѓаме, ручаме, одмараме, шетаме или имаме време за себе, без ред брзо мозокот ми оди во непосакуван правец, накај шпајз и фиоката со сладоледи :rofl:

На 1209, lackygirl и Secret-Angel7 им се допаѓа ова.