Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.672
    Допаѓања:
    21.339
    Јас цело време викам Господ да ги чува, зошто ние тешко да ги допазиме. Челото му е стално партал, он генерално знае да падне, ама на тие акробации што ги прави ај па да не се повредиш. Устата пена ни фаќа зборејќи што викаат старите, ама не бре, не слуша и си тера по негово па шо сакаш прај.
    Јас сум ок со тоа што е темпераментен, сакам такви деца. Ама возраста моментална му е ‘ни се тера, ни се води’. Едноставно си прави тоа што си наумил и крај. Дополнително карактерот игра огромна улога пошто гледам деца на негова возраст што се плашат и што слушаат кога ќе ги искараш. Него ако го караш ти се смее во фаца. Кога му го земав балансот вчера ме плесна од револт, му ја фатив раката и му кажав да не си смеел да ме удриш пак, ме гледа како теле. Ќе ме удриш ли пак викам, се окези и ми вика да и пак ме плесна. Девојчето на другари што се дружиме стално во парк мир нема од него. А нешто не му е по ќееф одма оди ја бута, ја тегне и после доаѓа ми кажува дека плаче. Зборам дека не смее така, го фаќам го прибирам, ќе се смири и после некое време пак по негово. Одењето во парк наместо релаксација ми ствара стрес, а треба да одиме, му треба да се истрча и изигра.
    Исто, се качува на онакви железни скали, на јажиња, буквално кај стигне. А не му држи газот уште, па мора да го држиш за да не се лупне. Вртиме од друга страна на паркот кај што нема лулашки зошто ако поминеме од таму се дере на цел глас ‘јаааашкааа’ и мора да одиме таму. Го носиме повремено, ама секој ден немам енергија да го пуштам таму.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.976
    Допаѓања:
    8.449
    Хаха. И мајка ми исто ми посака. Па ми се деси и сега вика леле кере ова е многу побесно нека ти е јака душата.
    Твоето бесни со балансер моето трча како да е на трки. Некна падна дирек на лице. Носот му е целиот солуштен и челото со џунка. И кога се гледа во огледало вика ууу ружан :rofl::rofl::rofl:
    Нека се живи здрави и бог да ги чува од полошо. Оти ние не може да ги допазиме

На Sun&Moon и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.572
    Моиве како на Ангел се, мирни, не се такви бесни, малово пак е спрема големото понемирно, нема страв, пробува се сам, ама на пр надвор кога се, се претпазливи, интересно е што големиот сега се опушти и сега прави работи што не ги правел како помал. Вози точак, тротинет ама не се сили многу, бидејќи по главен пат се шетаме на тротоар и така од мали ги учевме полека со другарка ми, ама пак е до детето и карактерот.
    Малово во трицикл седи, на нишалки се ниша на една, не растрчува секаде, не се качува сам, големиот па воопшто не сакаше места кај што има деца :D @Bella_Stella в градинка од прв до последен ден не сакаше да оди, од дома со плачење го носев, со сила што се вели, не да ме болеше душа, ама мораше да оди. Осеќав вина секој ден.
    Малово е дома со тт од саботата и пролив, како се двата ујдисани, само растурено е, си играат заедно нон стоп, многу се зближија, ако плачи едниот оди другиот да го теши и смирува :D знаат и да се затепаат ама после пак се сакаат, јас пробувам да се помирам со хаосот :D ќе ја видам детската се истурено, коса ми се крева, заминувам да не гледам :rofl:

На Carolin. и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.572
    Ми поминало време за промена, слика од детската во моментов. Креветот шо дека го наместив :D 4 големи кеси играчки однесов во градинка, ова е се од првото дете што сме купувале, за второво ништо немаме купено.
    Screenshot_20250716_105601_Gallery.jpg 20250716_105546.jpg

На kozuf, Carolin. и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.672
    Допаѓања:
    21.339
    Многу ви е убава полицата за колички! Купена е од негде или ви ја правеше некој?

6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.572
    Пред 3 год е порачана од тука. Многу е играна, првото дете само коли сакаше, мноогу имаме 8)
    Screenshot_20250716_120758_Instagram.jpg

На Bella_Stella и Ceneva им се допаѓа ова.
  7. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.672
    Допаѓања:
    21.339
    Исто е и моево. Само кола дај му. Секој ден брчи новаа коуаа даааај. :D

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.572
    Се разбираме :D
    За Нова Година што да ти донеси Дедо Мраз? -Жолто количе :D За роденден? -Плаво количе :rofl: :rofl: само со такви мали играше, уште игра ако е 6 и пол год. Оваа гумава ств е интересна, збира многу количиња, па ги редеше, прередуваше. Второво па скроз различно тој најмногу си игра со плишани играчки :D игра и со коли ама не ги обожава како брат му. Детската цела е со стикери со коли, теписонче со коли, моментално е фатено ама се во тој фазон е :wasntme:

9. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.672
    Допаѓања:
    21.339
    Он па поголеми сака. Игра и со мали ама повеќе ги сака поголемите. Еден период кога имаше сипаница татко му му носеше по две коли дневно и после оди сопри го. После секој ден бараше нова коуа. :D

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.713
    Моето дете го опиша.
    Ај да ги споиме може ќе си докараат памет.

На Ceneva и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.854
    Допаѓања:
    109.926
    Моето големо прозборе со колите, до 2г и 9м уста не отвараше, коа почна иди сопри го. Секој ден од градинка до дома сите коли мораше да ги праша кои се и до 3ти роденден сите коли ги знаеше. Немаше кола што не ја знаеше трет роденден славевме со торта и тема коли.

На sani99, Giiirl23, Secret-Angel7 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.672
    Допаѓања:
    21.339
    Ајде доаѓајте наваму, интересна глетка би била таа. :drunk::D

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    1.411
    Дали некоја мајка носела дете на преглед кај др Ацо Костовски? Само тој го на приватно.. За на детска клиника не можеле да ни фатат термин а детево ми има мака од април веќе.

14. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.976
    Допаѓања:
    8.449
    И на моево тема коли беше сега за втор. Најмногу со тоа си игра. Друго не го интересира.

15. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    5.923
    Јас кафана ќе дадам кога моиве ќе наредат нешто, било што, било каде. Играчки едниот собира само ако нешто се заканам дека нема да добие и тоа понекогаш, другиот ми вика мама ќе ги собере, јас сум уморен. (facepalm)

На Ив10, 1209 и lackygirl им се допаѓа ова.
  16. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    766
    Прашање. 3 години и месец дена е девојкава. Ноќе во спиење трие заби и крцка боже мој. Еве ја моментално, не можам да заспијам од што ги гребе забите. Има некој со вакво искуство? Што да правам? Да преземам нешто, стоматолог или што? Не е и убаво за запчињата така мислам :(

17. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.976
    Допаѓања:
    8.449
    Бруксизам се вика тоа. Јас имав проблем со тоа од мала. Кецот ми е пола ради тоа. Го решив проблемот со носење фолии силконски, ама тоа пред 10 години, и носев едно три сигурно. За деца не знам дали има тоа. На спиење ги ставав и еве веќе не шкрипам со забите. Нека кажат @Annath @Spidy ?

На emche05 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.539
    Допаѓања:
    7.318
    Пред месец некаде во игротека ние, играчки еден куп истурени. Ајде викам спремај се си одиме. И се врти детево и сите играчки ги суредува во корпа.
    Уште што не се прекрстив тука.

Исто во пекара седнати, ајде викам да ја исчистиме маса и одиме во парк. Едно по едно од отпадоците ги однесе во корпа.

Е да не е се така сјајно, дома не разбира македонски, кое кај паднало таму е. Мама тука собира, на место не се враќа ништо.

На le.soleil му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.895
    Допаѓања:
    14.581
    За деца е нормално да шкрипат додека им растат заби. После 3 години би требало да прекинат, ама често знаат да продолжат. На возрасни се дава таа заштитна фолија, ама на деца нема што да се прави. Језиво е, ама нормално е сеуште и ништо страшно не е за сега.
    @emche05

На Ceneva, lackygirl и emche05 им се допаѓа ова.
  20. KiviOdMaldivi

KiviOdMaldivi Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2018
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    217
    Мајки ве молам за препорака за добар дефектолог и логопед во околината на аеродром,ми трева за скоро 2 гофишно дете