Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Tea234

Tea234 Нов член

Се зачлени на:
    6 септември 2024
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Majki ve molam kazete nekoj sovet za vospaleno nepce kaj dete od 2 god i 1 mesec…Ne e od rastenje zapce, gi ima site, nad kecot mu e vospaleno nepceto veke nekolku dena.Sto da pravam?

2. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    10.444
    Сте давале сируп за алергија да ублажи чешање и црвенила од убод од комарци?
    Вчера партал ја направија ќерка ми, од глава до пети е решето. Буквално има повеќе од 15 убоди. Многу ги расчеша, рани си направи, плус што се цели црвени како печати. Вчера ставив крилен гел демек да смири чешање ама џабе.
    Денес ставив облоги ациди борици да спласне отокот, мачкав синопен ама уште се подзачешува на некои места. Се мислам да и дадам една доза Аерус или Зиртек.

3. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.711
    Допаѓања:
    5.626
    Има гингивал гел за дечиња можеш да прашаш во аптека и да мачкаш од него

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.155
    Однеси го на забар да видат што е причината за воспалението. Може да има заглавено некоја лушпа од храна или да има проблем со забот. Нека го види стручно лице пред да ставаш било што. И секако, четкање редовно е задолжително.

5. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.792
    Допаѓања:
    9.168
    Мајки хелп.
    Имаме ларингит не е тука докторот. Земав дексаметазон на своја рака.
    Како е дозирањето и колку време ?

6. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.976
    Допаѓања:
    8.449
    Имаме и ние проблем со ларингит ама не би на своја рака дексаметазон. Нема замена докторот?

7. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.792
    Допаѓања:
    9.168
    Има. Се јавив. Ми рекоа дексаметазон да земам .

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.143
    Допаѓања:
    26.029
    Па кога го прегледаа не ви препишаа ништо?

9. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.127
    Допаѓања:
    1.632
    Јас да, пред некој ден. Се утепа од чешање на нозе, жал ми беше да ја гледам, плус цели отечени. Мислам дека и помогна. Дадов лоратидин.

На Giovanna му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.127
    Допаѓања:
    1.632
    На тема тодлери и мини срцев удар, секој ден доживувам. Маж ми е лабав и се чуди што се потресувам, а мене ме нервира зошто може за 1 секунда да направи беља.
    Лета со тротинет и точак, паѓа, плаче, па за 5мин. пак зима да вози. Се удри пред некој ден на улица кај нас во паркирана кола. Една комшика се извади од памет, тргна по неа да ја спасува. Поради ова реквизитите ми се на минимум.
    Излегуваме на улица и викам дај ми рака има коли, ќе ми даде 1 секунда и после ми вика: нема, нема.
    Ќе земеме да ја шетаме со мм, ајде двајцата да ја држиме, се влече, се тегне, се глупира со главата наназад.
    Од пред некој ден почна да ме шлапа и мене и мм. И ја земав раката и вратив (слабо секако), си се изнасмеа. Се пентари по столици, се качува на маси и што уште не. Се тешам дека сите се вакви на оваа возраст, дека не е до мене. :D

На lackygirl, sani99, strelec231992 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.976
    Допаѓања:
    8.449
    Сите се такви. Мојот само трча и скока. Свекрвата вели кога научи така да скока... Риквизити не сака, ама верувај ми не им требаат за беља да направат. И без нив целиот е сокапан. Реди перници и се качува на нив и скока. Само нешто измислува, за срцето да ти застане.

12. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.672
    Допаѓања:
    21.339
    Не би давала на своја рака дексаметазон. Подобро само со синомарин инхалирај го и давај ладни пијалоци, сладолед.

13. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.127
    Допаѓања:
    1.632
    Се дава повеќе за горни дишни патишта, кога немаат спуштено на плуќа. Не ми текнува како се дозираше.

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.854
    Допаѓања:
    109.935
    Втора тура сипаници во градинка, денес ми кажи 38.5, има шанси да е тоа тоа да чекам да се исфрли или? Ден земав демек да одморам, изем ти ден.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.608
    Допаѓања:
    8.627
    Има шанси… со лесно.
    Следи го ако е тоа ќе има точка, две до вечер.

На sani99 и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  16. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    156
    Мајки ве молам за совет ова тантрумиве од контрола излегуваат. 22м, вришти или кенка нешто мислам 24/7.

престимулирани сме со маж ми, помош нема, сеа болен беше долго и во градинка не одел. Почнав и по газ да го плескам кога ќе збесне неконтролирано, губам контрола и психички и физички. Никогаш вака лошо не сме родителувале ама не сме спиени со недели, работа и обврски не престануваат. Секој можен ден имам криза дека сум лош родител, имам премногу товар на душа. Не знам веќе што да правам

17. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.622
    Допаѓања:
    1.455
    Има шанси, син ми имаше темп пред да избијат точките а ќерками качи откако избија...
    Се е можно, следи го и со лесно

18. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    766
    Истото се случува и со мојата. 3 години е. Има денови кога ми доаѓа од кожа да си излезам. Со мм увидовме дека со викање или плескање по газ правиме уште полошо и она уште повеќе се инаети. Тоа не иде. Последно време пробуваме со смирен пристап. Знам тешко е ќе ти пукне филм, ама и заради детето мора да се контролираме, тоа не знае на поинаков начин да искаже чувства. Со убаво, со смирен глас зборуваме, ќе ја гушнеме за да се смири и искрено делува. Се смирува и долгорочно еве гледаме дека веќе не е толку лошо како што беше. Не знам... Пробајте дали би функционирало.

19. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    156
    Цело време сме ние дома gentle parenting, зборување нежно, трпеливо и најчесто е разбран. Меѓутоа последниве недели не знам што да кажам. Престрашно, се секирам како ќе тераме вака, како да донесам вторп дете у целава равенка. Плус е залепен само за мене, сѐ сака само со мене, маж ми го брка, регресија во спиење го мава станува на сред ноќ полошо од новороденче, а се буди вриштњјќи и не можеш да го презаспиеш. Цела укочена сум зошто спијам на земја кај него во соба или ќе се напикаме двајцата во 160цм креветче… ни сила ни трпение ни ништо немам…

20. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    983
    Допаѓања:
    1.412
    Препорака за добар ортопед независно државно/приватно,се работи за син ми има 2 ипол години денес на детска клиника ни кажаа дека има сколиоза. Благодарам однапред.