Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Оти се чекаше подолго, а АСО и брзиот тест покажаа стертокопа. Детево качуваше висока Т. Кај нас се чека по 3-4 дена за резултати.

irenna likes this.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

јас оспен пиев

JuLleE likes this.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Колку време?
    Да менувам терапија ако не. Брисот сега нема да е веродостоен или?
    Крв ако не пак да проверам.

4. joy1

joy1 Форумски идол

мн долго го пиев
    три месеци сигурно

Kaetana and JuLleE like this.
  5. Masnicka.5

Masnicka.5 Истакнат член

Мајки дали има некој искуство со Дефендил или Имунобор се мислам што да дадам за имунитет?

6. Еленкич

Еленкич Нов член

Мајки, ве молам помагајте, споделете ги вашите искуства.

Мојата малечка сега има 3 години, пред една година и 6 месеци, кога требаше да примаме редовна вакцина, постојано правевме крвна слика, таа е здрава, ја спремаме за вакцина, а леукоциите ќе излезат, 14, 17...матичниот лекар не прати на Хематлогија, и таму анализата од крвта излезе со 14, крвната размаска беше добро, докторката Антевска не искара зошто воопшто ова здраво дете го носиме таму...ме советуваше да не и правам толку често крвна слика, и јас ја послушав, година и пол воопшто не проверувавме крв. Моето ќерче си е сосема здраво овој период, воопшто нема примено лекви,еве веќе месец и пол оди во градинка и мајка сакајќи да ја види крвната слика, дали добро се храниме, шок со тие леукоцити, сега 18 :( а детето ми е здраво. Другите параметри се во ред, само леукоцитите не. Ве молам, ми требаат вашите искуства.

7. joy1

joy1 Форумски идол

зависи што подразбирате под здраво дете?Дете без симптоми?
    имате ли направено брисеви?Често има бактерии кои се асимптоматски .Урина сте провериле?Алергија на полен да не имате(и на алергиска база знаат да се покачат).Досега не сте имале никогаш покачена Т,кашлици,секрети од нос?

кај мали деца во глобала и се покачени леукоцитите.(различни лаб имаат различна реф вредност).Но 18 секако не би требало да ви се доколку сакате да се вакцинирате.Мојата со 22 леукоцити имаше јак воспалителен процец и силни антибиотици.

cresa-jagoda and friendy like this.
  8. Еленкич

Еленкич Нов член

Здраво дете, дете без симптоми, да. Брисевите се негативни, уринокултура и копрокултура ќе проверуваме во вторник. Алергија немаме на ништо. Болни бевме секој месец во текото на втората година, сега последнава година никако не е била болна, ништо антибиотици немаме примано, освен Проспан, Хербион, Дефендил. Ние со акутен фарингит, во втората година, имавме леукоцити 25.

9. galapce

galapce Форумски идол

Прочитав погоре едно искуство со спознавање на половите органи.
    Пред три четири дена го гледам смкнува гаките пошто отфрливме памперс преку ден,сем за спиење и се качува врз мечето божемски ке го мочел.:(
    Се запрепастив.
    Има точно две ипол години.
    Отфрлам од опција дека нешто видел негде или од телевизија пошто дома се гледа само цртани филмови.
    Живееме сами јас тој и мајка ми со нас пошто она го чува кога сум на работа.
    Се поклопува со периодот кога почна со градинка ама сеуште е на адаптација и е по саат два.
    Тој ден и јас бурно реагирав и покуша повеке пати.
    Ги скрив сите мечиња.
    Тажи по нив и ги бара.
    Намали интензитетот вчера и денес но пак покушува и јас пробувам со смирено.
    Совет,искуства?

10. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

@galapce не се секирај тоа не е страшно и не го карај само игнорирај го, брзо ќе помине. Јас со мојава ја поминав фазата на кажување глупости и фаќање кај што не треба и себе и мене, се мислев дури на психолог да ја носам, толку беше изразено. Сега веќе не зборува и не се допира сама си кажа кој во градинка прави така. Ќе помине

galapce likes this.
  11. chocolade

chocolade Популарен член

Мене ме фати грев што си ги сокрила мечињата а не па него. Знам мојава колку е врзана за нив. Дај му ги. Со бурно реагирање за било што само ќе постигнеш контра ефект. Подобра варијанта е да му збориш што е правилно а што не а некогаш и да игнорираш. Си имаат децата свои фази, само смирено, се ќе се надмине :)

EuHenIa, galapce and irena.1 like this.
  12. Kaetana

Kaetana Популарен член

За стрептококата само чист пеницилин (оспен). Малата имаше две тури амоксиклав испиено, вториот пат на сред терапија (после 6 дена) крена 40 температура.. од оспенот се препороди. Преку ноќ.

Пиеше две недели тераписки и уште месец дена превентивно.
    Кај возрасни знам дека се пие и подолго - сестра ми пиеше три месеци. Инаку кај нас беше бетахемолитичен. Ама сеедно.

13. simona_baby

simona_baby Популарен член

@galapce Мајка тоа колку и да изгледа невкусно е сосема нормално.Сексуалноста кај децата се јавува од самото раѓање.Машките деца порано ги откриваат половите органи него девојчињата.Ете син ми има годинка и на менување пелена или на допир на курето него му се "надрвува".На јатрва ми малиот имаше фази кога ги јаваше нив или се качуваше на мечето и буквално изгледаше како мастурбација.Се мислеа да одат на психолог дека он не престануваше дур не се умореше траеше и по повеќе од 40 мин жива вода се правеше.Кога ќе завршеше викаше готово.Кога почна да разбира си кажуваше дека така му е убаво на курето.Знаеше да трае по месец два па да подзаворави.Се до неговите 3 год.Подоцна децата знаат да се соблечат и да си гледаат што имаат во гаќите.Никако лутење никако викање зошто он ќе се повлече во себе па дури и ќе се крие дур го прави тоа.Многу трпение разговор после 7 година сфаќаат дека е срамно тоа да се соблекува и покажува интима.Ѕирни на интернет прогуглај за сексуалноста кај малите деца има се убаво објаснето.Се надевам колку толку ти помогнав.Мене допрва ме чека ова.Ние па сме во фаза на влечење и чепкање на курето.

azelea, PUPICA, M&M and 1 other person like this.
  14. Masnicka.5

Masnicka.5 Истакнат член

Природен лек за сува кашлица освен чај бел слез?

15. azelea

azelea Популарен член

200 гр. вода,200 гр шеќер 7 мистови ловор и 2 лажички жалфија сува.Се става сето заедно да зоврие и се трга настрана на тивок оган врие уште три минути.Се поклопува и се остава 20-3- минути ,потоа се прецедува и се собира во стаклено шише и се чува во фрижидер.Се пие 3x1 супена лажица на ден за возрасни,а за деца 3x1 по една кафена лажичка.

16. chocolade

chocolade Популарен член

Мајки што им облакате на децава под блузичките?
    Маички на прерамки имаме, и некои боди по кратки кои веќе и се намалуваат.
    Барав во неколку продавници, боди по кратки и долги нема број соодветен за нашата возраст(3 години).
    Вие кај купувате боди или под маички со крати/долги ракави?

17. referentka

referentka Moderator Staff Member

Под блузиче маичка на рамки сеуште, и јакниче, наутро е ладно.

Иначе јас купив маички долен веш, бодиња за нивна возраст тешко се наоѓаат, ама и тешки ми се за облакање, сега сака оди во тоалет сама, а откопчувањето доле и прави проблем.

azelea and LiliBoz like this.
  18. chocolade

chocolade Популарен член

На рамки сме и ние за сега, но мора да бидеме спремни за зима :)
    Ако има маички уште поубаво, како што викаш за таолет полесно :)
    Може да ми кажеш од кај ги зема? Со долги се така? Веќе немам идеа кај да барам..

referentka likes this.
  19. azelea

azelea Популарен член

Јас маичка на прерамки и облекувам.За зимоска може ќе купам некое боди на кратки,ако има некаде 98 број за нашите евентуално,треба во ваикики да провереме таму обично им се и малку поголеми за разлика од другите фирми,инаку на друго место потешко.

referentka likes this.
  20. referentka

referentka Moderator Staff Member

Во Сити мол во Тритекс и карши неа уште една има за долен веш за деца.
    Убав памук, не се растегнува, нема промашај кај Тритекс.
    Јас купив на рамки неколку, ама ќе мрам и на кратки да купам.
    За долги незнам, за во градинка ќе и биде топло.

@azelea како поминувате со бодито додека го откопчате за во тоалет ?