Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    316
    Допаѓања:
    266
    Здравоо син ми 2 години направи на 20ти месецов сакав да прашав за во градинка кога е најдобро се мислиме дали да го даваме од септември или здравје од 3 години можам јас со него да седам идам на работа ама мм е прва втора па јас кога е втора идам дека работам во фирма фамилијарна наша

2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.193
    Допаѓања:
    24.599
    Секое дете е различно, првото на 2год и 2 месеци почна, одма по 5 дена остана со спиење до 15ч ама не сакаше да оди никако во градинка, секој ден со плачење беше, за жал така беше до крај, не засака.
    Второво почна на 14 месеци па мн се разболи па имаше пауза и пак почна на 19 месеци и супер е, оди, не плачи. Ама и мн различен карактер се.
    Друго ако можиш до 3 год да го чуваш чувај го дома.

3. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    188
    Мојот почна лани на 20 месеци и многу лесно се адаптираше за 5 дена веќе спиеше..но поради здравствени причини мораше да прави пауза од скоро 7 месеци..кога се вравивме пак во градинка многу теско се адаптирасе..цел месец до 12 го земав и секое утро плачеше и уште знае да плаче..на сабајле едно станување и вика не сакам во градинка..Мислам дека кога се помали полесно се адаптират ама сите деца се различни..мојот изгледа ќе е од тие што никогаш не ја засакале градинката

4. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    951
    @1209 праќањето у градинка на толку краток период може да ти биде повеќе меч со две острици затоа шо не знаеш дали ќе се разболува. Ако се разболува пак ќе мораш да седиш дома со него, барем мојот е од тие што откако тргнал на градинка, веќе две години, нон стоп е болен. Мое мислење е дека е подобро да им објасниш ситуација на претпоставените и да останеш дома со детево, барем јас така би направила. Ама секако, ти си знаеш домашна ситуација, финансии итн, лесно е ние од страна да кажеме. За разделба со татко му мислам на почеток ќе му биде потешко и ќе прашува ама после ќе се навикне сигурно.
    Друга опција ти се баби дедовци да земат одмори у август доколку е изводливо и да го чуваат и така да се скрпи уште еден месец да идеш на работа. Сепак измери си ја тежината на праќање у градинка и давање отказ, многу зависи и од тоа колку е прилагодливо детето...

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    229
    Генерално препораките се да се почне од 3 години (доколку е можно), и од аспект на имунитет и од аспект на емоционален развој на детето.

6. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    1.356
    Допаѓања:
    6.115
    @1209 ако можеш, остани дома.. Да не ти правиме и ние притисок, ама ако сега почнува, веројатно, ќе се разболува, ако се разболува, мислиш работодавците ќе те толерираат?
    Знам дека сакаш да си фер, ама верувај дека они нема да бидат.
    И да не те избркаат, ќе те брецаат, ќе ти прават неубаво, додатно на тоа што веќе тебе верувам дека нема да ти е убаво што сте разделени со мажот..
    Гледај си дете, и не знам дали и вие ќе заминувате, што ти е план, ама ако веќе одите, таму бар заедно минете ги тие денови на адаптација..

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.983
    Допаѓања:
    8.459
    Моја другарка која е воспитувач во градинка вели дека е најубаво помеѓу две и три години да се тргне во градинка, дека полесно се адаптираат, отколку после три годинки.
    Кај внука ми се покажа баш така, почна на 3 години и 3 месеци и многу тешко се адаптираше и ала до крај не и беше кееф што оди во градинка. Сега ќе почне прво оделение. Јас моево ако го примаат ќе го пуштам сега во септември, а наполни во мај 2 год.
    Сепак на крајот од денот секој си одлучува. Ама чисто да спомнам муабет од човек што работи директно со мали дечиња и знае

На LadyInPainting му/ѝ се допаѓа ова.