Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    8.565
    Фаза им е. Мојата пред да ги фрли пелените и се дешаваше често вака. Имаше тврда столица и ваљда од што ја болеше кога напнуваше и после и беше страв да кака. Еднаш дури и клизма и ставив и после веќе од пусти страв да не и ставам клизма ќе се покакаше некако. Сега откако ги фрливме пелените се среди проблемот се надевам трајно. Ама на почеток исто не сакаше да кака ни на нокшир ни на шолја, па станата какаше а јас ја чекав каката со нокширот. Деновиве веќе почна на шолја да кака, има надеж. Неа пак каката и е потврда ама вака брзо излегува, во памперс немаше место каде, се мачеше.

Дали пие доволно вода?

На V.N. му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.986
    Допаѓања:
    8.460
    Мамасити како сте со јадење периодов. Мојот ништо не јаде, веќе не знам што да правам. Само правам и фрлам храна. Верувам дека е од жештините, ама пак не е решение ништо да не јаде. Секогаш сме со молби, ама вака не е било. Ама ништо ништо не сака.

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.263
    Јас почнав да им давам пробиотик и од тогаш јадат повеќе. Имам одамна пишано, давам едни на Провен со витамини, како бомбончиња, на малото половинче, на големиот цело. Цело време се гладни.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.686
    Допаѓања:
    21.356
    Намален му е апетитот. Јаде ама не како што си јадеше порано. И од градинка ни кажаа дека помалку јаде. До жешкото не верувам да е, тоа ми е некако апсурден изговор. Ланско лето јадеше сѐ што ќе извадиш пред него.
    Какви се тие? Пушти слика.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  5. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.332
    Допаѓања:
    15.515
    Пие вода, не е тврда каката за до толку да ја боли ама некоја блокада има и сега повеќе мислам дека во инает преоѓа

6. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.986
    Допаѓања:
    8.460
    Пушти ми слика од пробиотикот. Очајна сум жими се. Имам нејадач тоа да ама вака не било. Дури страв ме фака да не ослаби. А нема ни 12 кг

7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    24.606
    Од некни ко имаше вирус малото му зедов ваков пробиотик од еурофарм, како гумени бонбони се и ги јадат 2цата.
    Мојве исто така помалку јадат, а апетит навечер му се отвара.

Прикачени фајлови:

8. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.299
    Допаѓања:
    19.464

Лаки а како сте со баткото со спиење? Ми одбива дремка, не сакам да ја отфрли жими се тие 2 саати живот ми значат во денов. Вчера јас по доктори бев со мајка ми седеше, сабајлето во 8ипол едвај го разбудив во 1ипол и заспал во 2и25 станал не е ни еден час тоа. Денес еве го од 7 станат никако не сака да спие (facepalm)

9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.571
    Допаѓања:
    7.368
    Си јаде ама повеќе пребира во смисла сака јогурт, сака смути, сака овошје. Да е ладно во главно.
    Плус сладолед :wasntme:

На lackygirl и Carolin. им се допаѓа ова.
  10. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.299
    Допаѓања:
    19.464

Леле и моево, не знаете како јаде лубеница, диња и краставица од фрижидер. Јас мислам на тоа може да живее летово. Јогурт и корнфлекс, кифли суви, овошје и зеленчук во изобилие. Од месо единствено плескавичка домашна или кебап ако касне и толку.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    24.606
    Засега се држиме, касно заспиват 11 навечер, малото станува 7 до 8ч сабајле, па го носам в градинка, таму во 12ч му е дремката, ко ќе е дома, исто во 12 и нешто го заспивам (оваа недела беше дома 2 дена кога сум 2ра смена јас не го носам летово за да се видиме). Некогаш е 1 час дремката, некогаш повеќе ама и 1 час да е дремката е ок, само да не ја укини, му треба. Првото на точно 2 год ја укина дневната дремка. Не сум спремна и јас да нема дремка :D

12. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.299
    Допаѓања:
    19.464

Мојов 9ипол е кома, станува сабајле околу 7 претежно. Ама дали дека сега не е изморен одсабајле жешко е никаде да не тргне човек се дома сме внатре затворени и не е изморен за спиење, навечер изчегуваме ке се истрча до дома не може да стаса после едвај, го носам у раце и збораж да не заспие да се избањаме и да легне.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    24.606
    Па исто часа сон му иди во 24ч. Мојов со дневната дремка ги прави 10часа сон во 24ч. Ама супер па што заспива порано, овие летово многу ми пореметија ред во спиење. Ама навечер се заигруват многу и неможам да ги заспијам.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.686
    Допаѓања:
    21.356
    Син ми нема ни 11 кила, па не гледам веќе проблем во тоа. Таков си е, енергичен, пргав, ништо не се фаќа за него и тоа е. И кога јаде сѐ живо пак не качува килажа, само во висина оди. Едноставно таков метаболизам си има моментално и ништо страшно.

15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    24.606
    Жени моево кака од 3 до 5 пати денот, ако искака денес 5 пати утре ќе бидат 2 3 пати, и тоа по многу количински, дури некогаш се грижам дека е толку често. Сега е машала извишен и нема меше како што имаше на 6 месеци :D ама пак е тежок 18+ кг има. 91 92 висина последно мерен пред поќе од месец.
    Др дома зедов млеко без лактоза и ако не е в градинка пие на сабајле 120мл и толку цел ден и пак кака исто, оти мислев дека од млекото в градинка поќе кака, каките му се како кашести нема твда столица никош, матичната вели дека е ок то.

16. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    640
    На тие што ви одат децата во градинка, им дававте витамини пред да почнат и какви?

17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.686
    Допаѓања:
    21.356
    18+ кг? Машала! :) Мојов е 93цм и 10.7 кг на гладно. Кога ќе се најаде стига до 11 едвај. :D Не изгледа слабо, само поситно.

На strelec231992 и lackygirl им се допаѓа ова.
  18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.165
    Допаѓања:
    26.069
    Мојава е рамно 10кг само за утеха. Иначе моиве пијат на Fishoil бомбонките.

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.263
    Screenshot_2025-07-25-16-49-47-366_com.android.chrome.jpg
    Овие или другите, ги има два типа, зависи кои ќе ги начекам на акција купувам и имам залиха. Само не знам зошто убедена сум дека имаат пробиотик а на страната на Зегин не стои. Може и нешто сум измешала. Најважно ми е дека помагаат стварно и откако ги пијат се поотпорни и повеќе јадат.

На strelec231992 и Ceneva им се допаѓа ова.
  20. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    459
    Допаѓања:
    953
    Нашиве се исти значи. И мојов нема 11кила ама е околу 90цм. Некако перидов ми работат црвите. Една недела беше кај баба и дедо на гости, кога го видов после 5 дена сфатив колку е стварно ситен. Вака како го гледам цело време се навикнувам ама сега кога го немав видено 5 дена стварно е многу ситен..
    Апропо муабетов за апетит, нарачав сируп Апетито докторкава ми го фалеше па решив да го пробам, да не го има пробано некоја мајка?

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.