Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.166
    Допаѓања:
    26.070
    Мајки, на мала приметив дека пак почнало да и се прави жолто на главчето како кога беше бебе ама сега на 2г пак? Друго, погледнете ја оваа раничка, вчера беше малце само како испакнато, денес е рана мала, не знам дали е удрена, касната од комарец ( мм еднаш на глава беше искасан) илии нешто сепак се дешава со нејзината кожа? Ептен ако зумирате кај патецот може да приметите малце жолто

Прикачени фајлови:

• IMG_8688.jpeg
      IMG_8688.jpeg
      Големина на фајлот:
      326,4 KB
      Прегледи:
      49
    • IMG_8694.jpeg
      IMG_8694.jpeg
      Големина на фајлот:
      294,6 KB
      Прегледи:
      48
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.267
    Мене ова на меурче ми личи, како на сипаница, како на херпес, нешто такво. Прашај си доктор најубаво.

3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.686
    Допаѓања:
    21.357
    Нека не ти работат ако си е здрав. Знам дека е невозможно да не го споредиш со врсниците, ама пробај да олабавиш. Муабетов ‘лукот му рекол на кромидот смрдле’, ама ај. Некни во парк јас седев на клупа, маж ми го пазеше на лулашки, доаѓа и ми кажува дека бабата на девојчето што се лизгаа заедно рекла да пази на детенцето дека е малечко и јас викам па да поголема е она малку, и маж ми делумно разочарано ми вика е не е, 2 години и 1 месец била. Од 95% од врсниците, ако не и повеќе е поситен, ама што можам да сменам? Жив и здрав ми е, опасно темпераментен и активен и за што друго да се секирам. Гледам дека расте, поспоро, ама расте. Кога се преиспитувам некогаш си викам па колку сум неблагодарна, си го споредувам детето со други, а за мене баш тој е најубав и најтаман.
    За апетит не сум давала ништо зошто сме немале таков проблем, освен периодов малце што забушава. Ама го пиеше Б комплекс на Бекутан кога имаше сипаници по препорака од педијатар и после го продолжив и како да имаше ефект на почеток. Уште го пие, ама ете сега му е намален, така да не знам шо да кажам.

На lackygirl, Carolin., strelec231992 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.166
    Допаѓања:
    26.070
    Прележано има сипаници. Не е баш меур како раничка е, пошо корупката и се трга сама скроз, тоа раските од страна што се жолти се од корупката и пак си се ствара нова . Ова иначе од денес е. Леле овде доктори неаме баш достапно во секое време.

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.923
    Допаѓања:
    203.177
    Големиот беше ситен ко бебе и тодлер, поситен и послаб од врсниците. Значи ни на килажа не креваше, ни нешто посебно во висина одеше.
    Сега на 14 години во висина замина и над мене и над татко му, значи веќе 170см фати, а допрва уште ќе расте, е сеа килажата не расте нешто посебно, јаде доста количински, а има 45 кила, значи висок и прав ко стап, ребра му се гледаат. Не се секирај, ако е здраво и право детето, не е битно што е поситен. Не може сите исти да бидеме. Јас и мм сме ниски, не очекувам дека децата ќе бидат високи. Макар што големиов досега ме побива, а малото е друга градба, тој не верувам дека ќе биде висок како брат му. Нејсе, секое дете своја приказна, само нека се живи, здрави и активни.

@Bubish26 кај големиот кога беше мал се правеше вака кога не успевав убаво да му ја измијам косата, оти нели имаат фаза кога не сакаат миење коса. Остатоците од шампонот создаваат вакви корки. И сега знае некогаш да има, ако не се измие убаво оти има густа и долга коса што никако не сака да ја крати. А може и од топлото е. Нека ја види кожен доктор ако ти е на мисла, внука ми имаше некои лишаи ко мала на скалпот, кожен лекар и препиша лек што го направија во аптека, со неколку мачкања помина.

На Carolin., strelec231992 и Bubish26 им се допаѓа ова.
  6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.166
    Допаѓања:
    26.070
    Баш ќе видам дали и на други место ќе има, од топло не е тука не е жешко кај нас ама ја бањавме и баш искоментиравме дека на дада и е убава косата оти дава да се исплакни убаво, а неа и е како залепено, па најверојатно не сме исплакнале добро. Воопшто не помислив на тоа ама фала ти.

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.267
    Ист случај и кај нас, големиот исто ко малиот, секогаш најситен, и двајцата се ситни такви, и ниски и слаби, големиот сега е во покрупните во одделението, порасна. Јас би се сеќирала ако ни во висина не расте ич.

На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.166
    Допаѓања:
    26.070
    @strelec231992 И јас ќе ти пишам. Првото ми беше 11кг на 2г ама 87цм. Ние во фамилија сме сите нормална висина, дедовчите се 185цм, не сме слаби да речиш генетски. Она на 4г имаше 15кг и 105цм ама праеше Оп на крајници и после година дена на 5г има 22кг и 116цм.
    Малото е палчица, има 2г пред две недели на контрола 10кг со 84цм. Значии ситнаа прееситна, докторот ми има кажано повеќе пати да не се секирам оти чим ја прати линијата од раѓање дека се е во ред иако е нели на долна граница ама стварно ја прати линијата.
    Искрено, тука имам комшивче што е баш тешко спрема мојава и нив ги пратил истиот доктор повеќе пати да испитувања со одговор дека поприфатливо е да има помалце кг него повеќе.
    Ама да, и мене ми е неубаво кога ќе ми речат леле колку знае се, а сигурно има година и пол :?:

На Carolin. и strelec231992 им се допаѓа ова.
  9. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.144
    Допаѓања:
    6.741
    Многу ми е страв дека ако има крлеж син ми нема да препознаам. Вакви има често па дали е што се чеша или вакво е од крлеж? Ај просветлете ме мајки. Како да препознаам крлеж?

Прикачени фајлови:

• IMG_7347.jpeg
      IMG_7347.jpeg
      Големина на фајлот:
      116,2 KB
      Прегледи:
      2
  10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.166
    Допаѓања:
    26.070
    Мене ми изгледа како од чешање. Не знам како изгледа крлеж ама ми имаат кажано дека како црна бенка. Вакцинирано е?