Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Мајки, на мала приметив дека пак почнало да и се прави жолто на главчето како кога беше бебе ама сега на 2г пак? Друго, погледнете ја оваа раничка, вчера беше малце само како испакнато, денес е рана мала, не знам дали е удрена, касната од комарец ( мм еднаш на глава беше искасан) илии нешто сепак се дешава со нејзината кожа? Ептен ако зумирате кај патецот може да приметите малце жолто

Attached Files:

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Мене ова на меурче ми личи, како на сипаница, како на херпес, нешто такво. Прашај си доктор најубаво.

3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Нека не ти работат ако си е здрав. Знам дека е невозможно да не го споредиш со врсниците, ама пробај да олабавиш. Муабетов ‘лукот му рекол на кромидот смрдле’, ама ај. Некни во парк јас седев на клупа, маж ми го пазеше на лулашки, доаѓа и ми кажува дека бабата на девојчето што се лизгаа заедно рекла да пази на детенцето дека е малечко и јас викам па да поголема е она малку, и маж ми делумно разочарано ми вика е не е, 2 години и 1 месец била. Од 95% од врсниците, ако не и повеќе е поситен, ама што можам да сменам? Жив и здрав ми е, опасно темпераментен и активен и за што друго да се секирам. Гледам дека расте, поспоро, ама расте. Кога се преиспитувам некогаш си викам па колку сум неблагодарна, си го споредувам детето со други, а за мене баш тој е најубав и најтаман.
    За апетит не сум давала ништо зошто сме немале таков проблем, освен периодов малце што забушава. Ама го пиеше Б комплекс на Бекутан кога имаше сипаници по препорака од педијатар и после го продолжив и како да имаше ефект на почеток. Уште го пие, ама ете сега му е намален, така да не знам шо да кажам.

1209, lackygirl, Carolin. and 2 others like this.
  4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Прележано има сипаници. Не е баш меур како раничка е, пошо корупката и се трга сама скроз, тоа раските од страна што се жолти се од корупката и пак си се ствара нова . Ова иначе од денес е. Леле овде доктори неаме баш достапно во секое време.

5. Annath

Annath Форумски идол

Големиот беше ситен ко бебе и тодлер, поситен и послаб од врсниците. Значи ни на килажа не креваше, ни нешто посебно во висина одеше.
    Сега на 14 години во висина замина и над мене и над татко му, значи веќе 170см фати, а допрва уште ќе расте, е сеа килажата не расте нешто посебно, јаде доста количински, а има 45 кила, значи висок и прав ко стап, ребра му се гледаат. Не се секирај, ако е здраво и право детето, не е битно што е поситен. Не може сите исти да бидеме. Јас и мм сме ниски, не очекувам дека децата ќе бидат високи. Макар што големиов досега ме побива, а малото е друга градба, тој не верувам дека ќе биде висок како брат му. Нејсе, секое дете своја приказна, само нека се живи, здрави и активни.

@Bubish26 кај големиот кога беше мал се правеше вака кога не успевав убаво да му ја измијам косата, оти нели имаат фаза кога не сакаат миење коса. Остатоците од шампонот создаваат вакви корки. И сега знае некогаш да има, ако не се измие убаво оти има густа и долга коса што никако не сака да ја крати. А може и од топлото е. Нека ја види кожен доктор ако ти е на мисла, внука ми имаше некои лишаи ко мала на скалпот, кожен лекар и препиша лек што го направија во аптека, со неколку мачкања помина.

Carolin., strelec231992 and Bubish26 like this.
  6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Баш ќе видам дали и на други место ќе има, од топло не е тука не е жешко кај нас ама ја бањавме и баш искоментиравме дека на дада и е убава косата оти дава да се исплакни убаво, а неа и е како залепено, па најверојатно не сме исплакнале добро. Воопшто не помислив на тоа ама фала ти.

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ист случај и кај нас, големиот исто ко малиот, секогаш најситен, и двајцата се ситни такви, и ниски и слаби, големиот сега е во покрупните во одделението, порасна. Јас би се сеќирала ако ни во висина не расте ич.

strelec231992 likes this.
  8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

@strelec231992 И јас ќе ти пишам. Првото ми беше 11кг на 2г ама 87цм. Ние во фамилија сме сите нормална висина, дедовчите се 185цм, не сме слаби да речиш генетски. Она на 4г имаше 15кг и 105цм ама праеше Оп на крајници и после година дена на 5г има 22кг и 116цм.
    Малото е палчица, има 2г пред две недели на контрола 10кг со 84цм. Значии ситнаа прееситна, докторот ми има кажано повеќе пати да не се секирам оти чим ја прати линијата од раѓање дека се е во ред иако е нели на долна граница ама стварно ја прати линијата.
    Искрено, тука имам комшивче што е баш тешко спрема мојава и нив ги пратил истиот доктор повеќе пати да испитувања со одговор дека поприфатливо е да има помалце кг него повеќе.
    Ама да, и мене ми е неубаво кога ќе ми речат леле колку знае се, а сигурно има година и пол :?:

Carolin. and strelec231992 like this.
  9. Anturium

Anturium Популарен член

Многу ми е страв дека ако има крлеж син ми нема да препознаам. Вакви има често па дали е што се чеша или вакво е од крлеж? Ај просветлете ме мајки. Како да препознаам крлеж?

Attached Files:

10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Мене ми изгледа како од чешање. Не знам како изгледа крлеж ама ми имаат кажано дека како црна бенка. Вакцинирано е?

Anturium likes this.
  11. Carolin.

Carolin. Популарен член

Не е крлеж. Ако е крлеж ке го приметиш по тоа што црно е однадвор. Има ноџиња мали.
    На моево му се имаше закачено на гушата под брада ама не бил убаво закачен, само што прснав парфем падна.

Anturium likes this.
  12. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Што да дадам за покачување на железо, а да е преку храна? После стомачен вирус (од 10 дена), крвна слика-анемија. Ама храна кај 2.5год тодлер што е пребирлив јадач. Понудив смути со спанаќ, не сака ни да проба. Зелено било. Сите останати смутиња без проблем ги пие. Сок од цвекло, морков, лимон и јаболко-кисел бил, фаци прави. Помина само мед со сушена коприва и замрзната боровинка. Кажувајте финти

13. LeL15

LeL15 Истакнат член

Додавај аронија во смутињата и можеш и по пола банана, не ставај јаболко и лимон ептен киселат јас за мене мешам јаболко цвекло и лимон ама сум љубител на кисело, дете ретко да сака. Иначе за доручек можеш да му правиш и овесни со мед и аронија, семе од коприва во што и да можеш додавај по малку.

Secret-Angel7 likes this.
  14. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Леле скоро исто и мојата на 2 години - 10.5 кг и 84 цм. Јас и реков на докторкатабдека ми е многу ситна ама па таа ми рече ич да не се секирам. Пробувам ама исто - кога ќе ѝ ги видам врсниците навистина има разлика. Мојата од никогаш не јаде многу. Морам и јас нешто за апетит.

15. Anturium

Anturium Популарен член

Земи ги бомбоните на Јамесон оние со железо што се. Џабе се друго без Витамин Б, Ц и фолна, ова најмногу му помогна на син ми. Сокот од цвекло без лимон внатре јас го давам, пробај со агаве сируп малку внатре да ставаш ако го сака поблаг.

На интернет што гледам како црвени точки изгледаат. Каков парфем се прска, обичен наш? Друго што треба да правам кога ќе видам? Гледам има пинцети за вадење крлежи да купам а?

16. Anturium

Anturium Популарен член

Не е. Никогаш не ми спомнале за оваа вакцина ќе се јавам деновиве да прашам дали ја има овде

17. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Не знам оти мислев дека си ти Германија.. Мк мислам ја нема, тука мене и двете ми се вакцинирани

18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Мојава јаде, нее многу количински ама цел ден нешто меле по малце ама она е нон стоп во покрет, на газ да седне немам видено. Ние сме 5-6 саати во денот во парк, измеѓу спие и дома вози точак :rofl: во воз 2,5 саати имаше скали и цело време беше годе долу, мислам секако дека ќе е мањак хаха

kozuf likes this.
  19. Carolin.

Carolin. Популарен член

Јас обичен на мм прснав. Се извадив од памет прво му се јавував на мм да го носиме во болница д аму го извадат, пошо дома е ризик пола внатре да ти остане а тоа живее и ако го скинеш. Работник со него што работи му рече парфем да прснам и стварно му падна ама и не му беше убаво закачен ваљда на време го видов.

Anturium likes this.
  20. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Ако јаде овесна каша ставај му суво грозје во неа. Маџун со таан и какао, леќа, грав, киноа, јатки. Сето ова комбинирај го со ц витамин, дали капки или природно од овошје/зеленчук, за подобра апсорпција на железото.