Една другарка ми кажа дека се ставало ацетон на крлежот и сам паѓал. Колку е ок за детската кожа не знам, ама секако е по ок отколку да остане крлежот. Исто знам дека не требало да се тегне туку да се одвртува како капаче.
Швајцарија сум. Колешка ми кажа дека нејзините само што се вселиле тука примале вакцина ама поголеми се. Баш ќе прашам, сигурно има и знам дека не е задолжителна ама не знам на која возраст се прима. На која возраст примаа твоите? Леле ова ептен језиво звучи јас не знам дали ќе имам храброст и дали свесно ќе реагирам во моментот. Ептен се плашам и стално го проверувам ама недај боже да видам
Да не спаѓа во вакцините што ги плаќа фондот, тука е исто мннооогу зелено как што живееме, децава се нон стоп и во градинка боси по трева, па нема дете што не е вакцинирано. После 2г се примаат 3 дози. Малото има само една доза примено овој месец, септември 2ра доза. Големата е вакцинирана веќе фул.
И јас сум малку паничар, ама во таква ситуација мислам инстинктот те тера да реагираш трезвено. Не се плаши, ако недај Боже закачи, нема да е ни прво ни последно, среќа има решение. Ама чим имате таму опција за вакцина, најдобро вакцинирај си го.
Нема ефект ништо за апетит според мене. Све и свашта сум давала, едноставно детето малку јаде, за тоа колку јаде е и зачудувачки енергичен, не застанува од кога е прооден, сега прваче ќе оди. Не е многу низок, да речеш во просек неколку цм е понизок од врсници или слична висина (ама баш врсници, зошто ми е роден крај на година и е генерација со постари деца), ама е слабичок и генерално ситен, мало е се на него. А пратам како расте, си следи перцентил секогаш, не ми заостанал. За килажата само е смешка, еве со 16 кила прваче ќе оди. Почнува сега да ме изненадува со повеќе количински јадење, ама да е здрав и жив, ќе си порасне. Мада ги гледам децава малку се злобни денес и го закачкаат на база на тоа дека е мал, ама овој не им останува должен, луто е, се расправа .
Ич да не се замарате за килажа, во 3то одделение на мајка ми и рекоја дека сум анорексична со овие зборови ко сега памтам, 19кила имав на систематски бевме. И мајка ми им вика ама јаде детево бе луѓе. Кешки тој метаболизам да ми останеше кога влегов во пубертет, за сметка на хормони во прва година средно 60кила имав. Еве ме жена, мајка 28годишна сега ако не пазам сега што јадам ке се тркалам по улица. Ама затоа брат ми е усште истиот јаде 5пати повеќе од мене и пак е слаб. Не слаб ама со нормална килажа ни да виси ни да мањка. Само нека се живи и здрави.
Ист ќе биде и син ми, му се познава дека така ќе расте и ќе биде секогаш поситен од генерацијата. Мене тоа не ми ствара комплекс, на почеток бев загрижена, веројатно и очекувано зошто немав искуство и не знаев дали е нормално толку споро да качува. Секогаш е на долна граница со килажата за неговата возраст, ама што можам. Освен што почна периодов малце да забушава, генерално е дете што си има апетит. Еве го од сабајле е два пати доручкуван. Прво изеде три јајца од препелица, пола дебелко парче леб со крем сир и парче кашкавал. Покасно седна со нас пак на маса и јадеше од омлетот на татко му, плус краставици. Не знам количински дали е ок јадењево, ама битно јаде и бара храна кога е гладен. И парадоксот што не го разбирам, девојчето на другари што е помало од него три месеци има 16кг, а јаде доста послабо, а он има едвај 11кг. Он е до душа и многу поактивен од нејзе, не знае да оди само трча или вози нешто. Единствена спора активност му е кога ќе се убедиме да читаме некоја сликовница и тоа трае баш кратко. Крвна слика му немам проверено кога е здрав, чекам да помине некое време од сипаниците па да видам како е хемоглобинот, зошто кога е болен му е 110 секогаш.
Мојава на 6,5 години јаде помалку мислам и еве конечно има 21 килце Ама не застанува. Вчера вечерта само верувам неколку км истрча играјќи со другарчиња. Ова е супер јадење, не се замарај. Си внесува детето се како што треба. А детето на пријатели што викаш помалку јаде, многу е битно што јаде. Ако е цело време на тесто само секако дека ќе биде покрупно.
Па јаде и готвено девојчето, ама јаде и многу грицки. И мојов грицка ама не секој ден и не многу количински. Гледам да се запазени три главни оброци и затоа пазам колку давам грицки измеѓу. Она пример од многу помала јаде чипсови, бејкролс и сл., а мојов прв пат некни проба чипс од нив. Ние ни дома не јадеме такви ствари, а они си јадат и плус имаат поголемо дете, па ради тоа ваљда нема баш како да избегнеш. Исто си јаде и благичко. Давам и јас ама не секој ден и условот е да се има најадено нутритивен оброк претходно. Некој тука ми имаше кажано дека бараат благо кога се гладни и стварно е така. Кога ќе дојде од градинка се случува да побара па ќе се залаже некако, ќе седне ќе се наруча и после или заборава на благото или бара ама јаде ептен малку.