Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.111
    Допаѓања:
    9.641
    Ќе помине Бројче.
    Мојата од јануари до сега, абе нон стоп болна беше. Едвај стигнав вчера ммр и тоа не е потполно оздравена, се си фрчи со нос.
    Ја чував и по 2-3 недели дома, ќе ја пуштам одма нешто ќе дошлепа.
    Ако не симне после 3 дена температура на лекар. Крвна слика само еднаш и правеа, два пати средно уво воспали и антибиотик земаше. Сите вируси ги помина. Три пати на итната со ларингитски напад. Два пати дома средивме. Август дојде она некна секрет од носот имаше.
    Последно со плачење бев кај педијатар и му велев дека не е можно толку веќе. Ден пауза да се немало.
    Нит работа бев во состојба да барам нит бутур. По цел ноќ будна, по цел ден болно дете раскиснато гледаш.
    Таква е првата година во градинка. И кај неа се само 12 деца во група, ама се мешаат и другите две за играње.
    Па ко ќе ги фатеше сите некој вирус, цела градинка, персонал сите болни. Па и групи се затвараат. Еден ден на крај на сили и маж се пиша болен да успееме да поминеме некако денот.
    Користи таму баби и дедовци што имаш, бар јадење да ти носат.
    Варете супа и течности и ти и дете, пошто и ти еднакво се исцрпуваш. Шо ти вика Бела, после прва втора трета настинка веќе се осеќаш посигурно и знаеш како треба. Си го познаваш детето, како реагира, на кој лек. Како качува темпт, како се менува секретот, како диша, абе од кивање или од будење ноќе знаеш што иде.

Последна измена: 9 август 2025 во 08:04
    На lackygirl, Bella_Stella, Mother of 2boys и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.844
    Допаѓања:
    99.441
    Супер е. Втора година го користам за малата. Од мене топла препорака за поевтина а ефикасна варијанта.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    8.468
    Не го примаа синко во градинка. Јас дефинитивно ќе полудам. Па какви им се овие глупи правила. Како јас да барам работа кога немам кој да ми го чува. Каква е оваа поделба. До кога ли вака. Балканска работа....:@

4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.213
    Допаѓања:
    26.203
    И кај нас е исто, малава ја одбија за од септ оти јас не работам

5. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    771
    Мора да се двајцата родители вработени за да може детето да биде примено во градинка. Е сега не знам од кој град сте, кај нас требаше и да имаш врска ваму, врска таму, твој човек секаде за да успееш детето што чека 2 години да почне во градинка. Мизерии.

6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.650
    Допаѓања:
    7.569
    Немате ли таму дневни центри, приватни градинки и слично? Во градов кај мене врие такви што згрижуваат деца, сакаш по 3-4 часа, сакаш по 8-9.
    Спрема државна градинка се скапи, ама не како во Скопје пример.

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.743
    Допаѓања:
    6.715
    Во Скопје скоро секаде е исто, ако немаш врски џабе е се. Срамота. После ќе плачат зошто деца не се раѓале

На Erika.greeneyes, lackygirl и emche05 им се допаѓа ова.
  8. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.353
    Допаѓања:
    19.568

Не е само Скопје, секаде е исто за по градинки.
    Јас не работам зошо нема кој да го чува, ако не го примат во градинка зошо не сме двајцата вработени како јас да најдам работа?
    Не само јас 80% од фамилиите се на исто дереџе ради овие глупости.

Или ај мајка/свекрва вади од работа за да ти гледа деца, и ти иди работи за двете пошо и они треба од нешто да живеат.

На DELFINA81 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    1.188
    Vo skopska opstina li zivees?

10. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    1.188
    Jas mislam deka ako ima mesto treba da go primat bez razlika dali majkata raboti ili ne...

11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.763
    Допаѓања:
    40.229
    Сигурно нема место во градинките и се дава предност на деца со двајца вработени родители. Кај нас големата ја примаа, а јас не работев тогаш. Ама тоа беше пред 7 години и не е во Скопје.

12. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.717
    Допаѓања:
    21.403
    Како препознавате дали кажуваат точно или лажат? Почнат е од пред некое време да си подлажнува ама не можам секогаш да го проценам. Секоја вечер си спие мирно, се случува да бара вода 1-2 пати. Само неколку пати до сега се случило да се разбуди и да сака да оди во дневна, ама му кажувам дека и таму е темно и ноќ, се префрламе и гледа дека е темно и продолжува таму да спие. Синоќа се разбуди околу 3 ипол, прво кажуваше дека го боли мешето, па му се пие вода, па сакал да си игра. Ќе се стиши, за некое време пак ќе почне да се витка и да кажува дека го боли мешето, па да бара да оди во дневна итн. За мешето не знаев дали ме лаже или стварно го боли, пробав нежно го стиснав и не дозволуваше викаше дека боли. Отидовме во дневна и почна, кај се колите ‘бечи дајите’ да сум му ги облечела сандалите итн. Само што ќе го налегнам да спие ‘боје мешето’. Пробуваше да заспие ама изгледаше како стварно да го боли, не знам. Пошто сме немале таква мака до сега не знаев ни што да му дадам, единствено ми текна на Блокмакс, му дадов и по некое време се смири и заспа. Што давате во ваков случај?

13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.213
    Допаѓања:
    26.203
    Во Грац сме ние Австрија, предходно Виена можебме да менуваме градинки како чорапи што се вика, само слободно место требеше да се погоди, без никакви услови да се исполнува. А тука мора да се двајцата на работа и ако пример изгубиш работно место или си на трудничко, следната година го губи детето местото без разлика што одело година/2 и си фатило ритам. Замисли која промена е тоа на едно дете и една мајка која што родила ново бебе и и враќаш дома друго оти можела она да ги чува. Ма ужас. И така заради преселба големата остана без градинка цела година и со двете по цел ден сама. Сега оти забаваче ја примија неа ама малово не. Нит имам кој да ми ги причува нит ништо, а бараат да работам :^) тука врски мрски нема

На emche05 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.212
    Допаѓања:
    24.630
    Смекта прашок, ентерофурил сируп со совет од доктор...со помин

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    8.468
    Има приватна ама под две и пол години не примат. Така да уште 4 месеци треба да си чекам за таму.
    @snowqueen не во србија живеам.
    @Bubish26 ова е жално. Па како да одам да работам кога немам кој да ми го чува. Мизерии не видени. Ма и врска фаќавме ете ништо не бидна, го нема на список. Значи ова е крајно не знам какво. Секое дете треба да има право на градинка. А не само на тие што работат. Со ваков систем никаде не одиме. Катастрофа

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.213
    Допаѓања:
    26.203
    Јас им досаѓав за големата секој месец во канцеларии што се наменети се во врска со образование тука, пошо освен социјален живот за нив, време за нас, тука имаме проблем и јазик и таман почна ќерка да учи, да се социјализира они ми ја вратија дома и одземаа цела година. 5г дете е жалосно да нема право на градинка.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.578
    Допаѓања:
    8.590
    Фала ти многу. Се надевам и нас ќе ни се погоди :)

18. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.578
    Допаѓања:
    8.590
    Точно. А и од страна на работодавците си дискриминирана ако имаш мало дете. Јас кога ја запишав ќере не работев дека немаше кој да ја чува. Ја примија со врски. Ама поради тоа што знаеја дека не работам, што да ти кажувам адаптација околу една година. Одолговлекуваа само. А јас не можев работа да барам, не спиеше во градинка. Таман пресеков и ја оставив со спиење, еден период работа не можев да најдам. Најдов работа. Работодавците немаа и разбирање во однос ете дете кренало температура, фатило вирус, сипаници и сл. Сега пак сум без работа и барам работа. Ама тешко оди. Мора да гледаш работното место да ти одговара да ја носиш сабајле па после пладне да ја земеш. А не можеме сите во администрација да работиме. Без партиска книшка ништо.
    Тогаш се чудам еве зошто ни е образованието и за што ни служи дипломата...

19. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.743
    Допаѓања:
    6.715
    Слично кај нас, јас па работев кога тргна и како почнаа разболувањата првата година морав да напуштам. Исто и за тоа зимање, во 3 и пол се празни градинката а редовно работно време е до 4 - 5.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.